ممکن است شما هم واژههای (DPS یا EPS) به گوشتان خورده باشد و برایتان سوال شده باشد که این دو کلمه به چه معنا است و چه تفاوتی باهم دارند. در پایان این مقاله نه تنها تعریف و تفاوت (DPS و EPS) را میدانید، بلکه میتوانید این دو مقدار را محاسبه کنید.
EPS چیست؟
EPS مخفف شده عبارت (Earnings Per Share) است به معنی سود به ازای هر سهم، واضح است که هدف شرکتها کسب سود و ایجاد درآمد برای خودشان و سهامدارانشان است. هر شرکت بسته به فعالیتی که انجام میدهد هر ساله مقداری سود (یا ضرر) میسازد. این مقدار در صورتهای مالی سالیانه شرکت، در صورت سود و زیان قابل مشاهده است. اگر سودی که شرکت ساخته است را به تعداد سهام آن تقسیم کنید، سود شرکت به ازای هر سهم (یا همان EPS) محاسبه میشود. برای مشاهده EPS شرکتها، میتوانید به تابلوی سهم در سایت TSETMC مراجعه کنید.
اگر به تابلوی سهام شرکتها در TSETMC دقت کرده باشید، در زیر EPS نوشته شده است که این مقدار بر اساس TTM محاسبه شده است، شاید برایتان سوال ایجاد شده باشد که TTM به چه معنا است؟
محاسبه EPS به روش TTM چگونه است؟
نکتهی مهم درباره سود شرکتها این است که با هر بار انتشار صورت مالی شرکتها، سودی که شرکت ساخته است به روز رسانی میشود. EPS هم که گفتیم مقدار سودی (زیان) است که شرکت به ازای هر سهم در سال گذشته ساخته است. با هر بار انتشار صورت مالی شرکت و مشخص شدن سود ساخته شده آن، مقدار EPS هم به روز رسانی میشود.
میدانیم که صورت مالی شرکتها هر سه ماه یکبار منتشر میشود؛ پس طبیعتا در یک سال مالی، شرکت موظف است چهار صورت مالی منتشر کند. یعنی هر سال ۴ بار سود سازی شرکت به روز رسانی میشود. حالا فرض کنید که در ابتدای سال مالی یک شرکت (مثلا فروردین ماه) هستیم، EPS دیده شده بر روی تابلوی سهم، مربوط به گزارش سود سازی شرکت در سال گذشته است. بعد از اتمام ماه خرداد، صورت مالی سه ماهه شرکت منتشر شده و مقدار سود شرکت در این سه ماه ساخته است نیز، مشخص میشود. حالا برای محاسبه مقدار جدید EPS به روش TTM از این روش، باید مقدار سودی که شرکت در سه ماههی اول سال قبل ساخته بود را حذف کنید و به جای آن، سود سه ماهه اول امسال را اضافه نمایید. یعنی به طور مثال سود شرکت از ۰۱/۰۴/۹۸ تا ۳۱/۰۳/۹۹.
پس در نهایت، میتوانیم بگوییم که در روش TTM، برای محاسبه EPS باید با هر بار مشخص شدن سود شرکت، EPS را دوباره محاسبه کنید.
DPS چیست؟
سهامداران شرکت در مجمع عمومی عادی سالیانه تصمیم میگیرند که چه مقدار از EPS را بین سهامداران تقسیم کنند. درواقع، هر سال شرکتها میتوانند بخشی از سودی که ساختهاند را پسانداز کنند (که به آن سود انباشته میگوییم) و بخش دیگر را بین سهامداران پخش کنند.
پس DPS مقداری از EPS است که بین سهامداران تقسیم شده است. این کلمه، مخفف شده عبارت (Dividend Per Share) است که سود تقسیمی به ازای هر سهم معنا میشود.
پس هم تفاوت این دو را باهم و هم معنای هر کدام را به صورت جداگانه متوجه شدیم.
برای مشاهدهی این مقدار هم میتوانید به گزارش تصمیمات مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت که در سایت کدال بارگزای میشود، مراجعه کنید. به عنوان نمونه:
تصویر بالا، از یکی از گزارشات منتشر شده بر روی سایت کدال برداشته شده است، همان طور که مشاهده میکنید، شرکت به ازای هر سهم ۱۸۰۱ ریال سود سازی داشته که مجمع عمومی شرکت مصوب کرده است تا از این مقدار، ۱۸۰۰ ریال بین سهامداران تقسیم شود.
و طبق قانون تجارت، شرکتها موظف هستند تا حداقل ۱۰ درصد از سود شرکت را مابین سهامداران تقسیم کنند و حداکثر ۸ ماه مهلت دارند تا این سود را پرداخت کنند. سود تقسیمی را یا مستقیم به شماره حسابی که در ثبت نام سجام سهامداران؛ معرفی شده است، واریز میکنند یا اینکه در سایت کدال بانکی را معرفی میکنند تا سهامداران در تاریخی که در سایت کدال منتشر کردهاند به بانک بروند و سود خود را نقدا دریافت کنند.
مجموعهی علیرضا محرابی با آموزشهای رایگان و کمپین رایگان بورس علاقمندان را نسبت به این موضوع که از کجا میتوانند بورس را شروع کنند راهنمایی کرده است. مشتریان عزیز سایت علیرضا محرابی میتوانند با مطالعه و تماشای آموزشهای رایگان اطلاعات بیشتری در این حوزه به دست آورده و به معاملهگر حرفهای تبدیل شوند.