چرا نفت کاهش قیمت داشت؟
نفت پس از تراژدی پاندمی ویروس کرونا که باعث منفی شدن قیمت قراردادهای آتی آن شد، این روزها که واکسن کرونای شرکت ها و کشورهای مختلف درحال تولید در مقیاس جهانی و برای واکسیناسیون کشورهای مختلف است، روزهای خوبی را پشت سر می گذارد.
کرونا باعث کاهش تقاضا در صنایع مختلف شد که این مساله خود باعث کاهش قیمت در مواد اولیه صنایع اصلی جهان گردید. یکی از اصلی ترین این مواد اولیه (یا همان کامودیتی)، نفت خام است.
قیمت گذاری نفت چگونه است؟
نفت خام در دنیا کیفیت های متفاوتی دارد. این یعنی به دلایل زمین شناختی و دیگر دلایل، برخی از مناطق دنیا نفت با کیفیت تری را تولید می کنند. به صورت کلی یک استاندارد برای نفت وجود دارد که توسط آمریکایی ها وضع شده که به آن اصطلاحا درجه API گفته میشود.
بهترین نفت در دنیا کدام است؟
هرچه درجه API یک نفت پایین تر باشد، کیفیت آن بالاتر است. با کیفیت ترین نفت های دنیا مربوط به نفت خلیج مکزیک و نفت دریای شمال است. نفت دریای شمال را به نام نفت دریای برنت یا نفت خام برنت هم میشناسیم. قیمت نفت خام برنت یکی از مراجع قیمت گذاری برای دیگر نفت های دنیا است.
اوپک چیست؟
اوپک یک کارتل صادرات نفت و شامل کشورهای تولید کننده نفت: الجزایر، ایران، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اکوادور، آنگولا، ونزوئلا و کنگو است. این کارتل مسدولیت تامین نفت کشورهای جهان و تعدیل قیمت را دارد.
افزایش قیمت نفت اخیر
بعد از کشف واکسن کرونا، قیمت نفت برنت از محدوده 40 دلاری به بالای 52 دلار رسیده است. این نکته برای اقتصاد نفت محور ایران و دیگر کشورهای فروشنده نفت خبر خوشحال کننده ای است.
با تحرکات و موضع گیری های اخیر مسئولینت ایرانی و آمریکایی، مذاکرات و بازگشت به برجام دست نیافتنی نیست و این نکته در کنار افزایش قیمت نفت می تواند نویدبخش روزهای بهتری برای ایران باشد.
تاثیر قیمت نفت بر بورس ایران چگونه است؟
افزایش قیمت نفت دو تاثیر اصلی بر بورس ایران دارد. اولین تاثیر مربوط به پالایشگاه ها است. این شرکت ها با توجه به طرح تنفس خوراک که در هفته گذشته در مجلس شورای اسلامی تصویب و آنها را از پرداخت پول بابت خرید خوراک (همان نفت خام) تا دوسال معاف کرد، می توانند محصولات خود را گرانتر بفروشند.
به طور کلی وقتی مواد اولیه یک شرکت افزایش قیمت پیدا کند، می توانیم بگوییم که آن شرکت برای ادامه دادن به روند سودسازی هایش مجبور به گران تر کردن محصولاتش است. پس با افزایش قیمت نفت خام، محصولات پالایشگاه ها و پترشیمی های ما و دنیا گران تر خواهد شد و این به سود شرکت هایی است که نرخ قیمت گذاری محصولاتشان بر اساس قیمت های جهانی (و نه به دستور و با نرخ دولتی) است. به طور کلی می توان گفت آینده روشنی برای دو گروه پالایشگاهی و پتروشیمی بورسی انتظار می رود.
نظر بدهید