یکی از ویژگی های منحصر به فرد بورس که آن را از سایر بازارهای مالی متمایز می کند، پرداخت سود سالیانه است؛ چراکه بازار سهام علاوه بر رشد متناسب با تورم، سودهای سالیانه نیز برای سهامداران خلق می کند. در واقع، بسیاری از شرکت های فعال در بازار سرمایه که عملکرد خوبی در سودسازی دارند، در مجامع سالیانه، بخشی از سود بدست آمده را در میان سهامداران تقسیم می کنند. میزان و درصد تقسیم این سود به تصمیمات هیات مدیره بستگی دارد؛ چراکه بسیاری از شرکت ها، سود بدست آمده از فعالیت یک سال مالی را برای راه اندازی طرح های توسعه به کار می گیرند اما تعدادی از شرکت ها نیز ترجیح می دهند که بخش زیادی از سود به وجود آمده را در میان سهامداران تقسیم کنند. بسیاری از فعالان بازار، همواره به دنبال سرمایه گذاری در سهم هایی هستند که درصدی بالایی از سود را تقسیم می کنند و از این محل برای خود، درآمد پایدار ایجاد می کنند. از طرف دیگر، نوع پرداخت سود مجامع می تواند چالش هایی را به وجود بیاورد و در بسیاری از مواقع دیده شده است که سهامداران، زمان پرداخت سود را نمی دانند؛ به همین دلیل در ادامه مقاله، نحوه مشاهده زمان بندی پرداخت سود در سایت کدال را به شما آموزش خواهیم داد.
پرداخت سود به سهامداران چیست؟
در مجامع عمومی عادی سالیانه شرکت ها، بخشی از سودی که شرکت به ازای هر سهم (همان EPS) ساخته است را به صورت سود تقسیمی (DPS) به سهامداران می دهد. به عنوان مثال، یک شرکت به ازای هر سهم 1000 تومان سود سازی داشته است؛ در مجمع عمومی که در انتهای سال مالی برگزار می شود، اعضای هیات مدیره تصویب می کنند که 600 تومان از این سود را بین سهامداران تقسیم کنند. بنابراین، به این شکل است که سهامداران می توانند از این موضوع منتفع شوند؛ اما همانطور که گفته شد، سیاست های هیات مدیره در میزان تقسیم سود بین سهامداران، بسیار تاثیرگذار است و بسیاری از فعالان این بازار، همواره به دنبال سرمایه گذاری در سهم هایی هستند که درصد بالایی از سود را تقسیم می کنند.
نکته: توجه داشته باشید که شرکت های زیان ده، سودی برای تقسیم کردن ندارند و سرمایه گذارانی که دید بلندمدت نسبت به بازار سرمایه دارند، بهتر است پول خود را در شرکت های سودساز سرمایه گذاری کنند.
به چه سهامدارانی سود تعلق می گیرد؟
قبل از جلسه مجمع شرکت، نماد مربوطه بسته می شود؛ یعنی جلوی معامله شدن آن در زمان قبل از جلسه تا چند روز بعد از آن گرفته می شود و افرادی که روز برگزاری مجمع، سهامدار شرکت باشند، به آن ها سود تعلق می گیرد. به عنوان مثال، مجمع عمومی سالیانه شرکت فولاد مبارکه اصفهان در تاریخ 1401/4/30 برگزار می شود و در روز قبل، یعنی در 1401/4/29، نماد این شرکت بسته می شود؛ در اینجا سود سهام به افرادی تعلق می گیرد که در این تاریخ سهام خود را در اختیار داشته باشند و با آن به مجمع عمومی سالیانه بروند. بر فرض مثال، اگر کسی سهام خود را در روز 29 تیرماه 1401 و تا قبل از بسته شدن نماد مربوطه بفروشد، سود مجمع به این شخص تعلق نمی گیرد.
سهامداران چگونه سود خود را دریافت می کنند؟
سود تقسیمی (DPS) به دو طریق قابل دریافت است:
- دریافت سود نقدی از بانک معرفی شده در گزارش پرداخت سود در سایت کدال
- واریز سود از طریق سامانه سجام
نوع و زمان بندی پرداخت سود، همواره چالش های بسیاری زیادی را برای سهامداران ایجاد کرده است و در سال های گذشته و قبل از ایجاد سامانه سجام، تمامی شرکت ها طی یک اطلاعیه اعلام می کردند که سهامداران چه زمانی باید برای دریافت سود به بانک مراجعه کنند. این اطلاعیه معرف یک بانک و یک جدول زمان بندی پرداخت سود برای سهامداران است.
در این جدول، سهامداران حقیقی و حقوقی بر اساس تعداد سهامی که در اختیار دارند، تقسیم بندی می شوند. به عنوان مثال؛ گفته می شود اشخاص حقیقی که کمتر از 10,000 عدد سهم دارند، در تاریخ 18 تا 20 آذر، افرادی که کمتر از 50 هزار عدد سهم دارند از تاریخ 21 تا 25 آذر و... به بانک مراجعه کنند.
در سال های اخیر و با راه اندازی سامانه سجام، بسیاری از شرکت ها، سود تقسیمی را از طریق این سامانه و به شکل مستقیم به حساب سهامداران واریز می کنند؛ اما هنوز تعداد زیادی از شرکت ها نیز وجود دارند که به شکل سنتی و از طریق بانک، سود را واریز می کنند، که این موضوع مشکلات زیادی را در خصوص نحوه انجام و زمان بندی پرداخت سود به وجود می آورد. لازم به ذکر است که خبرهایی مبنی بر در نظر گرفتن جریمه برای شرکت هایی که سود سهامداران را از طریق سجام واریز نمی کنند، قرار است در نظر گرفته شود.
روش دریافت اطلاعیه زمان بندی پرداخت سود
سوالی که پیش می آید این است که سهامداران چگونه از زمان بندی پرداخت سود با خبر شوند؟ همانطور که می دانید، تمامی اطلاعات مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس و فرابورس، از طریق سایت کدال به نشانی codal.ir منتشر می شود. برای مشاهده اطلاعیه زمان بندی پرداخت سود، پس از ورود به سایت کدال، می توانید نام شرکت یا نماد بورسی آن را در بخش جستجوی اطلاعیه وارد کنید یا در بخش نوع اطلاعیه، زمان بندی پرداخت سود را انتخاب کنید.
بعد از این کار، اطلاعیه و لیست زمان بندی پرداخت سود شرکت به شما نشان داده خواهد شد و شما با کلیک بر روی لینک آبی به صفحه دیگری وارد می شوید.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، با کلیک روی قسمت دانلود، فایل گزارش شرکت برای شما دانلود می شود.
در این فایل، شما یک جدول مشاهده می کنید که در آن، تاریخ مراجعه به بانک بر اساس تعداد سهامی که در اختیار دارید، مشخص شده است.
جمع بندی
یکی از ویژگی های منحصر به فرد بازار سرمایه که آن را از سایر بازارهای مالی متمایز می کند، دریافت سود نقدی سالیانه در مجامع شرکت هاست. در سال های اخیر همواره سهامداران برای دریافت این سود با مشکلات متعددی روبرو بوده اند و با راه اندازی سامانه سجام، این مشکلات تا حدودی بر طرف شده است؛ اما هنوز بسیاری از شرکت ها، سود تقسیمی را از طریق بانک و به روش سنتی پرداخت می کنند و سهامداران برای زمان بندی پرداخت سود با مشکل مواجه می شوند. لازم به ذکر است که افراد برای اطلاع از زمان بندی پرداخت سود سهام خود، بایستی به سایت کدال مراجعه کنند.
نظر بدهید