شیوه نامه تنظیم بازار محصولات پتروشیمی توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت منتشر شد. این شیوه نامه که به قیمت گذاری محصولات شیمیایی تولید شده در ایران می پردازد یکی از تاثیرگذارترین ابلاغیه ها بر این صنعت و در نتیجه بر وضعیت شرکت های بورسی فعال در گروه محصولات شیمیایی خواهد بود.
خواندن کامل این شیوه نامه به سرمایه گذاران در بورس توصیه می شود اما برای راحت تر شدن کار، نکات مهم شیوه نامه را در زیر برای شما به اختصار توضیح می دهیم:
عرضه محصولات پتروشیمی در بازار داخلی
کلیه شرکت ها موظف شدند که معاملات محصولات خود در بازار داخل را در بورس کالا انجام دهند. شرکت های زیر، از این قانون معاف هستند:
• شرکت هایی که سرویس جانبی (یوتیلیتی)، خوراک بین مجتمعی و خوراک پالایشگاه های نفت و گاز را تامین می کنند
• شرکت هایی که محصولاتشان به سفارش یک تا پنج مصرف کننده تولید می شود
• این محصولات به تایید شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران رسیده است
• محصولاتی که تنها یک خریدار در سال گذشته داشته اند
• محصولاتی که مشمول یارانه دولتی می شوند
• مواد اولیه پتروشیمی مورد نیاز شرکت های دفاعی
• محصولاتی که برای اولین بار در شرکتی تولید می شود
عرضه خوراک تاسیسات پتروشیمی
کلیه عرضه کنندگان خوراک های گاز و مایع یا بین مجتمعی، برای جلوگیری از کاهش تولید موظف اند خوراک تحویلی را خارج از شبکه بورس تامین کنند.
قیمت گذاری محصولات پتروشیمیایی
قیمت پایه محصولات پتروشیمیایی در بورس کالا بر اساس فرمول زیر و به صورت هفتگی توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران اعلام می شود:
قیمت پایه = قیمت فوب ایران در نشریات اعلام کننده قیمت جهانی * میانگین ماهانه نرخ ارز نیما * 95%
شرکت های پتروشیمی که قیمت تمام شده محصولاتشان از قیمت های جهانی بالاتر است، با احتساب سودحداکثر 10% می توانند برای قیمت گذاری، مدارک مورد نیاز را به شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، ارسال کنند.
تاثیر این شیوه نامه روی بورس چگونه خواهد بود؟
براساس این طرح و همچنین طرح تنفس خوراک پالایشگاه ها، می توانیم منتظر افزایش تقاضا در بازار برای سهام شرکت های پتروشیمیایی باشیم. این شرکت ها از آنجایی که قیمت گذاری محصولاتشان بر اساس 95 درصد نرخ های جهانی و دلار سامانه نیما انجام خواهد شد، می توانند سودسازی و درآمدهای خوبی را داشته باشند.
نظر بدهید