بحران اقتصادی چیست؟
حتما واژه بحران اقتصادی به گوشتان خورده است، اما به چه معنی است؟ چه اتفاقی در دنیای اقتصاد رخ می دهد که آن را بحران می نامند؟
اقتصاد چیست؟
اقتصاد یا economy به تمامی تولیدات و خدمات و همچنین کلیه مبادلات تجاری گفته می شود که همانند یک زنجیر به هم وصل شده اند و بدون هم معنا پیدا نمی کنند. اما اقتصاد دو مفهوم جزئی تر دارد. اقتصاد خرد و اقتصاد کلان.
انواع اقتصاد
همانطور که مطالعه کردید، در پاراگراف زیر اقتصاد را توضیح دادیم و برای درک بیشتر این واژه ی آشنا در زیر به انواع آن نیز اشاره خواهیم کرد.
اقتصاد خرد
هدف نهایی در اقتصاد خرد (Micro economic) تحلیل بازار برای ایجاد ارتباط میان محصولات و خدمات همچنین بررسی میزان تقاضا و عرضه در سطح خرد است.
اقتصاد کلان
بر خلاف اقتصاد خرد، اقتصاد کلان (Macro economic)، از سطح یک کسب و کار فراتر رفته و مربوط به یک کشور و یا حتی جهان می شود. این نوع از تقسیم بندی اقتصاد برای اولین بار توسط رگنر فریش پیشنهاد شد.
<<حال که با تعریف اقتصاد و انواع آن آشنا شدیم می توانیم درک بهتری از بحران اقتصادی پیدا کنیم.>>
بحران اقتصادی
هنگامی که فعالیت های اقتصادی دچار سقوط شدید شوند، تولیدات کارخانه ها به فروش نرسد، در نهایت مجبور خواهند شد بخشی یا حتی تمام فعالیت های خود را متوقف کنند. از نظر زمانی اگر این رکود بیش از 2 سال به طول انجامد آن را بحران اقتصادی می نامند.
<<نکته قابل توجه این که دنیا طی 30 سال گذشته بیش از 100 بحران اقتصادی را تجربه کرده است.>>
تاثیرات بحران اقتصادی بر کشور
در زیر به تاثیرات بحران اقتصادی که کشور را درگیر می کند می پردازیم:
بیکاری و تاثیرات مخرب آن
با ورشکست شدن شرکت ها و کارخانه ها و یا محدود شدن فعالیت آن ها طبیعی است، بخش بزرگی از قشر کارگران و کارمندان بیکار خواهند شد.
کاهش ارزش حقوق دریافتی
با افزایش قیمت ها، تورم و گرانی دیگر حقوق های فعلی کارآمد نخواهد بود و کفاف مایحتاج افراد را نخواهد داشت.
کاهش تولید ناخالص داخلی: بحران اقتصادی، تورم، محدود شدن فعالیت کارخانه ها همگی موجب عدم تمایل به سرمایه گذاری می شود. با کاهش سرمایه گذاری و کاهش ورود نقدینگی به اقتصاد تولید ناخالص داخلی نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
برخی بحران های مهم تاریخ
1.بحران سال های 2007 تا 2009 در آمریکا
سال 2007 آمریکا برای تهیه مسکن به مردم وام های مسکن متعددی می داد. به همین علت با افزایش تقاضا برای خرید مسکن انتظار گرانی و تورم را باید داشت.
این بحران اثرات طولانی مدتی بر اقتصاد آمریکا گذاشت. بازار بورس روند نزولی در پیش گرفته بود و شرکت های غول آمریکایی از جمله چند بانک خوش نام، اعلام ورشکستگی کردند.
گذر از این بحران زمان برد. به طوری هنوز بعضی شرکت ها و کارخانه ها نتوانستند بحران را پشت سر بگذارند. یکی از موفق ترین شرکت ها در این زمان شرکت مک دونالد بود. مک دونالد توانست به سرعت از بحران اقتصادی عبور کند.
<<برای درک بهتر بحران اقتصادی آمریکا می توانید فیلم سینمایی رهن بزرگ (The big short) را تماشا کنید.>>
2.بحران اقتصادی اروپا
در سال 2008 آمریکا به شدت درگیر بحران اقتصادی بود و از آن جا که مراودات تجاری میان اروپا و آمریکا زیاد است پای بحران به اروپا کشیده شد. از همان سال اروپا وارد بحران اقتصادی تاریخی خود شد. نرخ بیکاری در بیشتر کشورهای اروپایی رو به افزایش بود و شرکت های بسیاری ورشکست شدند. ایتالیا، فرانسه و اسپانیا همچنان درگیر این بحران هستند. آلمان توانست به نسبت سایر کشور های اروپایی سریع تر با این بحران بجنگد و از آن عبور کند.
3.بحران اقتصادی ایران
در ایران هرچند سال یک جهش قیمتی رخ می دهد و ایران را دچار بحران اقتصادی می کند. در پی این جهش های قیمتی و تورم، رکود گریبان کشور را گرفته و باعث محدود شدن بسیاری از فعالیت های اقتصادی در کشور می شود.
سال 97 بود که آمریکا ناگهان تصمیم گرفت از برجام خارج شود. این خبر باعث جهش ناگهانی و شدید نرخ ارز شد. ایران همچنان درگیر بحران اقتصادی و تورم 400 درصدی است. یکی از اقداماتی که جهت مقابله با گرانی و بحران صورت گرفت تخلیه انبار ها و عرضه آن ها به بازار بود.
نظر بدهید