در حالت کلی، امکان دارد وضعیت نماد یک سهم در بورس پنج حالت مختلف داشته باشد.
-
بستن نماد در حالت ( مجاز )
در این حالت، نماد به شکل عادی درحال معامله است.
-
بستن نماد در حالت ( مجاز-محفوظ )
در این حالت نماد پس از مدتی متوقف بودن در حال بازگشایی میباشد، در این حالت امکان سفارشگذاری خرید یا فروش وجود دارد اما معاملهای صورت نمیگیرد. به این صورت که با ثبت سفارش، صف خرید یا فروش ایجاد میشود و بلافاصله بعد از بازگشایی نماد قابل معامله است.
-
بستن نماد در حالت ( مجاز-متوقف )
در این حالت امکان معامله وجود دارد اما سفارش گیری آن متوقف شده است.
-
بستن نماد در حالت ( ممنوع )
این حالت وقتی پیش میآید که سهم قابل معامله نیست. اما نماد بورسی مشمول این وضعیت، طی همان روز بازگشایی خواهد شد.
-
بستن نماد در حالت ( ممنوع-متوقف )
در این وضعیت سهم امکان معامله ندارد و نماد در همان روز بازگشایی نمیشود. که در بورس اوراق بهادار و تابلوی سهم، هر نماد حتما یکی از این پنج وضعیت را دارد. نماد هر شرکت بنا به دلایل مختلفی ممکن است تا برای مدتی که از پیش توسط سازمان بورس اوراق بهادار تعیین شده است، بسته شود. موارد زیر، میتوانند برخی از دیگر دلایل بسته شدن سهم باشند:
-
بستن نماد در حالت ( برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه )
نماد یک تا دو روز کاری قبل از برگزاری مجمع و با انتشار دستور جلسه مجمع بر سایت کدال بسته میشود. در صورتی که فرآیندهای لازم اداری تمام شوند، حداکثر تا دو روز پس از افشای اطلاعات تصمیمات مجمع در کدال، انجام خواهد شد. باز شدن سهم به شکل حراج ناپیوسته و بدون محدودیت نوسان اجرا میشود.
-
بستن نماد در حالت ( برگزاری مجمع عمومی فوق العاده )
-
بستن نماد در حالت ( مجمع عمومی عادی سالیانه )
شرایط بسته شدن و بازگشایی سهم همانند مجمع عمومی عادی سالیانه است با این تفاوت که در حالتی که دستور جلسه مجمع افزایش سرمایه نباشد بازگشایی نماد به صورت حراج با محدودیت دامنه نوسان است، اما اگر سهم برای افزایش سرمایه بسته شده باشد مدت زمان بسته ماندن سهم متفاوت است، بعد از اعمال افزایش سرمایه نماد به شکل بدون محدودیت دامنه نوسان به حراج گذاشته میشود.
-
بستن نماد در حالت ( نوسان قیمت پایانی بیش از 20 درصد )
اگر طی پنج روز کاری متوالی، قیمت پایانی سهم بیشتر از 20 درصد نوسان مثبت یا منفی داشته باشد، نماد به مدت 60 دقیقه بسته میشود و سپس دوباره در وضعیت سفارشگیری قرار میگیرد و معاملات از سر گرفته میشود.
-
بستن نماد در حالت ( نوسان قیمت پایانی بیش از 50 درصد )
اگر طی 15 روز کاری متوالی، قیمت پایانی سهم بیش از 50 درصد نوسان مثبت یا منفی داشته باشد، معاملات به جهت برگزاری کنفرانس اطلاعرسانی از طرف شرکت و از طریق سایت کدال بسته میشود. درصورت اطلاعرسانی شفاف، نماد حداکثر طی دو روز کاری آینده با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی خواهد شد.
-
بستن نماد در حالت ( افشای اطلاعات با اهمیت )
اگر شرکتی اطلاعات مهم در رابطه با فعالیت هایش افشا یا پخش کند ، نماد شرکت بسته میشود. این اطلاعات طبق دستورالعمل سازمان بورس اوراق بهادار به دو گروه (الف و ب) طبقه بندی میشود. درصورتی که افشای اطلاعات با اهمیت از گروه الف باشد، بازگشایی نماد در روز کاری بعد و با کشف قیمت از طریق حراج نا پیوسته بدون محدودیت دامنه نوسان خواهد بود. برای افشای اطلاعات با اهمیت از گروه ب، نماد سهم در همان روز و حداکثر روز کاری بعد با محدودیت دامنه نوسان، کشف قیمت میشود.
-
بستن نماد در حالت ( افزایش سرمایه )
درصورتی که شرکت افزایش سرمایه را در دستور کار خود داشته باشد، نیازمند تشکیل جلسه مجمع عمومی فوقالعاده است. نماد در طی پیشرفت مراحل افزایش سرمایه بسته میماند، بسته به نوع و میزان افزایش سرمایه، مدت زمان بسته ماندن سهم متفاوت است. نحوه اطلاع رسانی هرگونه توقف درصورتی که با اطلاع قبلی باشد، در تابلوی سهم در سایت TSETMC و در قسمت ناظر بازار، یا در سامانه معاملاتی در بخش پیام ناظر قابل مشاهده است. در این پیام، نام نماد و شرکت مربوطه، علت توقف و بسته شدن و زمان بسته شدن سهم مشخص میشود. بازگشایی نماد نیز از همین طریق به اطلاع فعالان بازار سرمایه میرسد. ناظر در پیام مربوط به بازگشایی سهم، زمان و تاریخ بازگشایی، مدت زمان سفارشگیری پیش از معامله و این مساله که نماد با محدودیت یا بدون محدودیت نوسان بازگشایی میشود را مشخص میکند.