تقریبا از اوایل زمستان سال 98، بورس شروع به یک روند صعودی چشم گیر کرد. شاخص بورس در زمستان 98، از حدودا 350،000 واحد تا 2،100،000 واحد در مرداد 99 رسید. وقتی یک بازار شروع به رشدهای عجیب و غریب میکند طبیعتا اخبارش بین مردم هم بیشتر شنیده می شود. با داغ شدن اخبار بورس، بازار کانال ها یا صفحاتی که سیگنال خرید به مردم میدادند هم گرم شد. در این مطلب قصد داریم به شما آموزش بدهیم که چه سهمی برای خرید مناسب است. با خواندن این مطلب شما وقتی که در جمعی شخصی گفت "فلان سهم خوبه، بخرید" میتوانید با دقت بیشتری سیگنال او را بررسی کنید. به قول معروف این مطلب میخواهد به شما ماهیگیری را آموزش دهد.
سهم خوب چه ویژگی هایی دارد؟
همانطور که احتمالا شنیده اید، در بازارهای مالی (مثل بورس) چند نوع تحلیل وجود دارد. همه این تحلیل ها یک هدف دارند و آن هم پیدا کردن سهم خوب در قیمت مناسب برای خرید و کسب سود است. برای اینکه مطمئن شوید که یک سهم برای خرید مناسب است باید هم با تحلیل تکنیکال آشنایی داشته باشید و هم با تحلیل بنیادی. سهمی خوب است که شرایطش در تحلیل بنیادی و تکنیکال مناسب باشد.
تحلیل تکنیکال و بنیادی برای چیست؟
به زبان ساده تحلیل بنیادی به ما میگوید چه سهمی بخریم و تحلیل تکنیکال میگوید در چه قیمتی بخریم. با آشنایی با مباحث این دو تحلیل میتوانید به راحتی مشخص کنید که کدام شرکت ها از لحاظ بنیادی مناسب هستند و آن شرکت ها را دنبال کنید تا به قیمت های جذاب خود برسند و در آن نقاط سهامشان را بخرید.
تشخیص سهام خوب
به طور کلی قبل از خرید یک سهم، باید بتوانید به سوالات زیر پاسخ بدهید:
- سهام شرکت را به چه دلیلی میخرید؟
- سهام شرکت را برای چه هدف قیمتی خریداری کردید؟ یا انتظار دارید چقدر سود از خرید این سهم بدست بیاورید؟
- سهام شرکت را به چه دید سرمایه گذاری خریده اید؟ بلند مدت، میان مدت یا کوتاه مدت
- شرکتی که انتخاب کرده اید، آیا از لحاظ بنیادی آنقدری خوب است که بتوانید سهامش را برای مدت بیشتر از 3 سال نگهداری کنید؟
<<اگر توانستید به سوالات بالا پاسخ بدهید، یعنی توانستید سهام خوبی را انتخاب کنید>>
حد ضرر و حد سود چیست؟
رشد قیمت در بازارهای مالی همیشگی نیست، یعنی این طبیعت بازار است که قیمت مقداری رشد کند و بعد مقداری از رشد قیمت را اصلاح کند و دوباره شروع به رشد کند. به زبان ساده بازارهای مالی حرکت زیگزاگی دارند. حد ضرر برای این است که اگر تحلیل شما از آینده قیمت سهام اشتباه بود، در نقطه ای مناسب از آن خارج شوید و جلوی ضرر بیشتر را بگیرید.
حد سود هم همان هدف قیمتی است که شما با استفاده از تحلیل تکنیکال، بدست آورده اید. استراتژی فروش سهامی که خریده اید و به اهداف خودش رسیده است هم بحث مفصلی است که بستگی به شخصیت معامله گری شما دارد.
شخصیت معامله گری چیست؟
هر فردی بسته به اینکه به چه دیدی سرمایه گذاری میکند (بلند مدت، میان مدت، کوتاه مدت) و میزان ریسک پذیری که دارد باید استراتژی خاص خودش را در معامله داشته باشد.
افراد از نظر میزان ریسک پذیری به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
- ریسک گریز
- ریسک پذیر
افراد ریسک گریز
آنهایی هستند که بسیار محتاط هستند و میتوان گفت قادر به تحمل ریسک نیستند. این افراد شاید به خاطر ریسکی که در سرمایه گذاری در بازار اوراق بهادار وجود دارد، اصلا وارد این بازار نشوند و ترجیح بدهند که پول خود را در املاک، طلا و یا سپرده بانکی سرمایه گذاری کنند.
<<اگر جزو این دسته هستید باید بدانید که بورس برای شما هم میتواند مکان مناسبی برای سرمایه گذاری باشد اگر آشنایی کامل با آن داشته باشید. در بورس، صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت وجود دارند که میزانی از سود (که معمولا چند درصدی از نرخ سود بانکی بیشتر است) را برای شما تضمین میکنند. بعلاوه، اوراق بهادار دیگر بجز سهام وجود دارند که ریسک سرمایه گذاری در آنها تقریبا صفر است. به عنوان مثال، اوراق مشارکت یکی از آنهاست.>>
افراد ریسک پذیر
این دسته از افراد هم که تکلیفشان مشخص است، آنها بسته به اینکه تا چه حد ریسک پذیری دارند میتوانند در بورس اوراق بهادرا فعالیت کنند به طور کلی میتوانیم بگوییم هرچقدر ریسک یک معامله بیشتر باشد، انتظار ما از بازدهی آن هم بیشتر است.
توجه داشته باشید که:
<<مشخص کردن حد سود و حد ضرر بستگی به این دارد که شما چقدر ریسک پذیر هستید. روش های مختلفی برای مشخص کردن این دو وجود دارد که تقریبا میتوانیم بگوییم تنها به مقدار ریسک پذیری شما و دیدتان از سرمایه گذاری بستگی دارد. به زبان ساده این موضوع یعنی، برخی افراد با ریسک ضرر 10%ایی کنار میایند و برخی دیگر با 30% ضرر!>>
نظر بدهید