مفهوم بتا یکی از مبتدی ترین مفاهیم تحلیل در بازار سرمایه گذاری میباشد که به ارزیابی عملکرد سهام در جریان بازار میپردازد. چگونگی رفتار یک سهم نسبت به بازار، وابستگی زیادی به ضریب بتا (β) آن سهم دارد. این ضریب نشان میدهد که یک دارایی یا سهم تا چه حد با شاخص ارتباط دارد. از این ضریب برای اندازه گیری نوسانات استفاده میشود. به علاوه، این ضریب به ما کمک میکند تا به مدیریت میزان ریسک سیستماتیک بپردازیم. بنابراین، برای این که ریسک سرمایه گذاری را از حالت کیفی به کمی تبدیل نمایید، از ضریب بتا استفاده میکنید.
نحوه محاسبه ضریب بتا
با استفاده از بازههای زمانی ساده ( مثلا 90 روز کاری) میتوانید کمیت بتا را محاسبه کنید که با محاسبه کواریانس بین بازده سهام و بازده بازار و یا واریانس بازده های بازار محاسبه میشود. برای محاسبه نیز، بازدهی سهام را با استفاده از نوسان روزانه قیمت و بازدهی بازار را با استفاده از درصد تغییر روزانه شاخص به دست میآورید.
برای محاسبه بتای یک سبد از داراییهاس صندوق سرمایه گذاری مشترک و یا سهام، بتای هر سهم را به دست میآوریم و میانگین وزن بتا را محاسبه میکنیم که به آن بتای صندوق یا دارایی سبد میگویند.
مقاله ضریب بتا چیست؟ را مطالعه کنید
تفسیر ضریب بتای محاسبه شده
فرض کنید که برای محاسبه ضریب بتا، شاخص کل را مبنا قرار دهیم. ممکن است حالتهای زیر اتفاق بیافتد:
β=1
ضریب بتای 1 نشان دهنده این است که دارایی دارد به طور دقیقی مشابه شاخص کل رفتار میکند.
β=0
ضریب بتای 0 نشان دهنده این است که هیچ رابطهای بین رفتار سهم و شاخص کل وجود ندارد. مثلا ممکن است بازار مثبت باشد ولی سهم ما منفی شود و یا مثبت!
β=-1
ضریب بتای 1- نشان دهنده این است که سهام رفتاری مخالف و عکس شاخص کل دارد. اگر شاخص کل مثبت باشد، سهم منفی است و اگر شاخص منفی باشد، سهم مثبت است. در کل، جهت رفتار سهم برعکس رفتار بازار میباشد.
β>1
ضریب بتای بیشتر از 1 نشان دهنده ارتباط بین سهام و شاخص کل میباشد. البته این ارتباط یکسان نیست و دارای تناسب است. به این معنا که با رشد شاخص ممکن است سهم با شدت بیشتری رشد کند و همین طور در صورت افت شاخص، افت بیشتری خواهد داشت.
چند نکته در رابطه با ضریب بتا
ضریب بتا در گذر زمان تغییر میکند و ثابت نیست. هم چنین این ضریب در روند منفی و مثبت یکسان عمل نمیکند. برای مثال ممکن است تاثیر افت آن بیشتر از رشدش باشد و یا بالعکس عمل کند. این ضریب میتواند مقادیری بین منفی بی نهایت تا مثبت بی نهایت داشته باشد.
نتیجه گیری
در این مقاله پیرامون مفهوم بتا، نحوه محاسبه آن، تفسیر این ضریب و نکاتی در رابطه با آن، مطالبی را یاد گرفتیم. برای خواندن مطالب بیشتر میتوانید مقالات مربوط به ضرایب آلفا و بتا را که قبلا در سایت منتشر شده است، مطالعه فرمایید. همچنین به شما پیشنهاد میکنیم تا به پرتفوی بورسی خود نگاهی بیاندازید و ابتدا بتای هر سهم و سپس میانگین وزن بتا را محاسبه نمایید. این کمک میکند تا نسبت به رفتار سرمایه خود نسبت به بازار تحلیلی داشته باشید و بر این مبنا نسبت به انجام معاملات خود تصمیم گیری کنید.
<<ضریب بتا یکی از اصطلاحات بورس است که برای فعالیت در بازار بورس باید با آن آشنا می شدید، هم چنین می توانید آموزش رایگان صفر تا صد بورس را در سایت ما مشاهده کنید>>
نظر بدهید