برای تعریف نگرش ها نسبت به ریسک، ابتدا باید ریسک را تعریف کنیم.
ریسک
به هر عملیاتی که احتمال رخ دادن نتیجه ی مطابق میل شما، 100 % نباشد ریسک می گوییم. یعنی اگر شما از نتیجه کاری اطمینان نداشته باشید، تصمیم در مورد آن شما را متحمل ریسک می کند. طبیعتاً هر چه احتمال رخ دادن نتیجه باب میل شما بیشتر باشد، ریسک کمتری دارد.
ریسک و شانس
ممکن است شما در تصمیم هایتان شانس را عامل مهم و تأثیر گذار بینید، در این مطلب قصد بررسی شانس را نداریم ولی تا زمانی که می توانید برای تصمیم هایتان نتایج برد و باخت را همزمان ببینید و به درستی ریسک حاصل از تصمیمتان را بررسی کنید، جایگاه شانس در تصمیم هایتان به حداقل می رسد. برای کنترل تمامی این موارد نیاز است که اصول صحیح و درست روانشناسی بازار بورس را دانست. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید از مقالاتی که در وب سایت وجود دارد استفاده کنید.
میزان ریسک پذیری افراد به عوامل مختلف بستگی دارد که در ادامه به توضیح برخی از این عوامل میپردازیم:
این موارد صرفا موارد تاثیر گذار بر خود شخص است و مربوط به تصمیمی که اتخاذ میکند، نیست. برای مثال اشخاص مختلف در مقابل سرمایه گذاری روی سهم X واکنش های مختلفی میدهند. در این پارارگراف عوامل بیرونی مثل نتیجه ریسک مد نظر نیست.
شخصیت
یکی از مهمترین نکته ها در میزان ریسک پذیری افراد نوع شخصیتی انها (D.I.S.C) است.
در این نظریه روانشناختی، افرادی که ویژگی های شخصیتی S در انها بیشتر باشد اغلب اوقات ریسک پذیری کمتری دارند. البته این مورد از عوامل ریسک پذیری، احاطه کننده موارد دیگری نیز هست.
تجربه
سن افراد نیز یکی از عوامل مهم قدرت ریسک پذیری انهاست. این که جوان تر ها ریسک پذیر تر هستند را میتوان شوق جوانی نامید. اهداف بلند پروازانه میتواند افراد را به ریسک کردن در زندگی وادار کند. همانطور که می بینید در بازار های مالی پر ریسک تر اغلب افراد جوانتر دیده می شود.
البته این موضوع را میتوان اینگونه تعریف کرد که تجربه در زندگی باعث ایجاد ترس از دست دادن میشود.
فاکتور های مهم در اتخاذ تصمیم های ریسکی با عوامل تاثیر گذار بر ریسک پذیری افراد متفاوت است. برخی از این فاکتور ها را برایتان اورده ایم:
شرایط فردی
برای مثال میزان سرمایه شما در تصمیم های سرمایه گذاری شمات بسیار تاثیر گذار است. ممکن است شما فرد بسیار ریسک پذیری باشید، اگر میزان سرمایه در اختیارتان برای سرمایه گذاری یا معامله در بازار مالی کم باشد، مجبورید با احتیاط تر رفتار کنید.
احتمال برد
یکی دیگر از فاکتور های تاثیر گذار بدون در نظر گرفتن ریسک پذیری فرد، احتمال برد یا باخت در تصمیم است. یعنی چقدر احتمال دارد که نتیجه ی این تصمیم باب میل شخص شود. این احتمال هرچه بیشتر باشد ریسک پذیری فرد بیشتر می شود.
موارد ذکر شده فوق تاثیر نگرش بر ریسک است و در همه ی افراد کم یا زیاد وجود دارد. ریسک در زمینه های مختلف میتواند متفاوت باشد. برای مثال میزان ریسک افراد در بازار های مالی خیلی بیشتر است تا ریسک در خرید کالا یا ریسک در انتخاب شغل.
نگرش به ریسک مالی
ریسک مالی یکی از مهمترین و هیجانی ترین ریسک هایی است که افراد در زندگی خود تجربه می کنند. ریسک کردن روی سرمایه و پول بسیار حساس است، چرا که احساس درد زمانی که سرمایه خود را از دست میدهید 2 برابر زمانی است که همان مقدار را سود می کنید و احساس برد زمانی که سود خوبی از بازار بگیرید به شدت لذت بخش است.
بنابراین ریسک کردن در این بازار علاوه بر تخصص، نیازمند تصمیمات عقلانی و به دور از احساسات است.
عموما افراد در مواجهه با سرمایه خود ( بازار های مالی) ریسک پذیری کمتری دارند.
ریسک مالی
بازار ای متفاوت ریسک های متفاوتی هم دارند. اگر قصد سرمایه گذاری در بازار مالی دارید قبل از شروع حتما با بازار هدف خود اشنا شوید. ریسک ها را شناسایی کنید و با اطلاع از همه ی جنبه ها وارد شوید.
یکی از ریسک هایی که برای بازار های مالی خارجی در هر کشور وجود دارد، ریسک روابط بین الملل است که این ریسک برای کشور هایی چون ایران که دشمن زیادی دارد بیشتر است.
شناسایی این ریسک و اتخاذ تصمیم در این باره کاملا بر عهده شخص شماست و باید بر اساس میزان ریسک پذیری شخص خودتان تصمیم بگیرید.
شناخت ریسک
هر فرد باید با توجه به عملکرد خود در شرایط مختلف، میزان ریسک پذیری خود را شناسایی می کند. توجه به ریسک پذیری افراد و ریسک های هر تصمیم، میتواند در نتیجه بدست امده تغییر ایجاد کند. پس ریسک هارا شناسایی کنید و نتایج احتمالی را مشخص کنید، نهایتا در تصمیم خود احساسی رفتار نکنید. برای اینکه بتوانید درست و اصولی در شرایط مختلف بازار تصمیم گیری کنید می توانید از مقالات بخش آموزش روانشناسی بازار بورس وب سایت استفاده کنید.
نظر بدهید