قبل از شروع هر کاری باید اطلاعات مربوط به آن کار را داشته باشیم و از تجربه افراد آگاه باخبر شویم. پس، قبل از ورود به بورس و آغاز سرمایهگذاری بهتر است تا در این حوزه، آموزش ببینید. برای آموزش میتوانید از کتاب ها و منابع موجود در اینترنت استفاده کنید.
گام اول،کسب آموزش و شروع سرمایه گذاری
از جمله مهمترین منابع اینترنتی آموزشی، سایت معتبر سازمان بورس و اوراق بهادار تهران میباشد. این سایت بخشی به نام آموزش دارد که علاوه بر فایلهای متنی و صوتی آموزشی موجود، یک سامانه مجازی معاملاتی شبیهسازی شده نیز دارد. علاوه بر این میتوانید از محتواهای آماده در بخش آموزش سایت استاد محرابی نیز استفاده نمایید. سایتtsetmc.com یا همان سایت مدیریت فناوری بورس تهران نیز یکی از مهمترین سایتهایی است که قبل از شروع به سرمایهگذاری در بورس، باید با این سایت، آشنا شوید. علاوه بر این منابع روزنامههای معتبر بورسی نیز میتواند مطالب مهمی را به شما آموزش دهد. به علاوه، تجربه اساتید صاحب نظر و موفق در حوزه بورس، راهگشایی برای شروع سرمایهگذاری است.
پس از این که تا حدودی با بازار بورس آشنا شدید، در گام بعدی، باید مبلغی از مازاد پول خود را وارد این بازار کنید. با دانشی که از قبل کسب کردهاید، در این بازار سرمایه مشخص و هدفی معین دارید. برای مثال این مبلغ را از سرمایههای ضروری زندگی خود تهیه نمیکنید به طوری که اگر در بازار سرمایه دچار زیان شوید، مشکلی در زندگیتان به وجود بیاید. و یا این که در شروع کار از مبلغی کم سرمایهگذاریتان را آغاز میکنید و سپس مرحله به مرحله مقدار آن را افزایش میدهید.
گام دوم، دریافت کد معاملاتی از سجام و احراز هویت
پس از این که در مورد مبلغ سرمایهگذاری اولیه تصمیمگیری کردید، باید کد معاملاتی دریافت کنید تا بتوانید در این بازار، سرمایهگذاری کنید. برای ثبت نام کد بورسی باید به سامانه جامع اطلاعات مشتریان ویا به تختصار سجام دسترسی پیدا کنید و در این سامانه ثبت نام نمایید. در این سامانه اطلاعات شخصی و بانکی سهامداران، ثبت میشود. پس از ثبت نام در سجام یک کد پیگیری برایتان ارسال میشود و با داشتن این کد جهت احراز هویت اقدام میکنید.
گام سوم، انتخاب کارگزاری مناسب
در گام بعدی باید یک شرکت کارگزاری مناسب انتخاب کنید. کارگزاری نوعی نهاد مالی واسطه میباشد که دارای یک وبسیات معتبر و گاهی نیز اپیلیکیشن مخصوص است. به کمک کارگزاری میتوانید معاملات خود را انجام دهید. در حال حاضر 108 کارگزاری فعال در سایت سازمان بورس و اوراق بهادار تهران مجوز فعالیت دارند. با ثبت نام در کارگزاری و احراز هویت در آن، یک کد معاملاتی دریافت میکنید.
گام چهارم،آشنایی و کار کردن با سامانه معاملاتی
در گام بعدی باید وارد سامانه معاملاتی شوید و معامله کنید. قبل از هر چیز باید با قسمتهای مختلف این سامانه آشنا شوید. برای مثال باید نسبت به نحوه واریز و برداشت وجوه به حساب معاملاتی آشنا شوید. بتوانید سهامهای مورد نظر خود را جستجو کنید. با نحوه خرید و فروش سهام در سامانه نیز مسلط باشید. بتوانید فهرست معاملاتتان را در سامانه مشاهده نمایید. لیست سبد سهامهای خود را نیز در قسمت مربوط به خود ببینید. همچنین، مقدار سود و زیان سهام خریداری شده را در سامانه بررسی کنید. البته کار با سامانهها بسیار راحت است و بیشتر افراد به سادگی میتوانند معاملات خود را در این سامانه انجام دهند.
گام پنجم،آموزش پیوسته و تحلیل مداوم
فراموش نکنید که آموزش در سرمایهگذاری نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. عوامل اقتصادی و سیاسی در بورس تاثیرگذارند. از طرفی، شناخت بازار سرمایه نیز از اصولیترین مواردی است که از رفتارهای هیجانی در سرمایهگذاری ممانعت به عمل میآورد. در این رابطه ابزارها، مقالات، کتب، وبسایتها و منابع معتبر و مفیدی وجود دارند. مباحثی مثل تابلوخوانی، تحلیل تکنیکال و بنیادی، روانشناسی بازار، فیلترنویسی از جمله آموزشهای این حوزه میباشند. به علاوه تحلیل شرکتهای بورسی نیز نیازمند آموزش است. گاهی ضرر پیشآمده در یک معامله صدها برابر هزینههایی است که برای آموزش میتوانستید انجام دهید و ندادید!
کسب تجربه و مهارت استفاده از آموزش های دیده شده می تواند از شما یک معامله گر و سرمایه گذار موفق ایجاد کند، پس بهتر است اصول سرمایه گذاری در بورس را مطالعه نمایید.