تاریخچه:
شرکت آلومینیوم ایران سهامی خاص در تاریخ ۱۴ آذر ۱۳۴۶ در اداره ثبت شرکتهای تهران به ثبت رسید و در دی ماه سال ۱۳۵۱ مورد بهره برداری قرار گرفت.این شرکت در تاریخ ۲۴ آذر ۱۳۶۰ از سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به وزارت معادن و فلزات محول شد و در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۱۳۷۵ با تغییر شخصیت حقوقی از سهامی خاص به سهامی عام در اداره ثبت شرکتهای اراک به ثبت رسید.
معرفی شرکت:
شركت آلومينيوم ايران ( سهام فایرا ) كه اختصارا به نام ايرالكو نيز ناميده مي شود، به عنوان اولين توليد كننده شمش آلومينيوم در ايران و منطقه خاورميانه در زميني به مساحت 232 هكتار در كيلومتر 5 جاده اراك - تهران (بلوار منابع طبيعي) واقع گرديده است. تاسيس ايرالكو در سال 1346 با مشاركت سه كشور ايران، پاكستان و امريكا در هيئت دولت وقت به تصويب رسيد و در 23 ارديبهشت ماه سال 1351 با دو خط توليد به ظرفيت 45 هزار تن در سال مورد بهره برداري قرار گرفت و استان مركزی به قطب صنعت آلومينيوم ايران تبديل شد. پس از پيروزي انقلاب اسلامي و خروج كارشناسان آمريكايي و افزايش مصرف آلومينيوم در ايران، خطوط توليد كارگاه احيا به دست متخصصان ايرالكو از دو خط به پنج خط در سال 1370 افزايش يافت و ظرفيت توليد آلومينيوم نيز به 120 هزار تن در سال رسيد. با توجه به اهميت مصرف انرژی در صنعت آلومينيوم، در سال 1381 كلنگ احداث يك واحد 110 هزار تني با تكنولوژی جديد 200 كيلو آمپر در جوار كارخانه فعلي به زمين زده شد و فاز اول آن در اواسط سال 1386 راه اندازی شد. فازهای دو و سه آن تا پايان سال 1387به بهره برداری و ظرفيت كامل رسيد. به واسطه آن، دو خط از خطوط قديم از مدار توليد خارج گرديدند. در حال حاضر شركت آلومينيوم ايران دارای دو تكنولوژي 70 و 200 كيلوآمپر و با مجموع ظرفيت توليد 5/177 هزار تن در سال است که با توليد انواع شمش در آلياژهای متنوع از محل مذاب توليد شده در كارگاه های احيای جديد و قديم فعاليت مينمايد.
موضوع اصلی فعالیت
- تاسیس و ایجاد کارخانجات تهیه مواد اولیه لازم جهت تولید و ساخت انواع محصولات آلومینیومی و آلیاژهای مربوطه و فروش آن های در داخل یا خارج کشور.
- مبادرت به اکتشاف، استخراج و بهره برداری مواد اولیه مورد نیاز کارخانه از معادن و مشارکت با شرکت های معدنی در این زمینه.
- انجام واردات کلیه مواد اولیه، ماشین آلات، قطعات، لوازم یدکی و سایر مایحتاجی که مورد نیاز شرکت میباشد.
محصولات و خدمات شرکت
- شمش بيلت
- شمش خالص
- شمش آلياژ
نکات حائز اهمیت:
- محصولات شرکت به دو روش داخلی و صادراتی به فروش میرسد. ولی عمده فروش شرکت در داخل کشور صورت میپذیرد. لذا افزایش نرخ تسعیر ارز تاثیر به سزایی بر فروش شرکت نمیگذارد.
- نیاز ارزی شرکت غالبا" از طریق صادرات بخشی از محصولات تولیدی و اخذ تسهیلات ارزی از بانک ها جهت خرید مواد اولیه و تجهیزات وارداتی صورت می پذیرد.
- با توجه به نیاز نقدینگی برای خرید مواد اولیه و برخی لوازم و تجهیزات، شرکت از تسهیلات ارزی و ریالی بانکی استفاده می نماید. لذا در صورت عدم تغییر نرخ بهره تسهیلات بانکی در سال ۱۳۹۹ ، پیش بینی می شود هزینه های مالی سال ۹۹ به نسبت سال ۹۸ تغییر چندانی نداشته باشد.
- پیگیری موضوع استفاده از مزایای ماده ۴۶ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقاء نظام مالی کشور در خصوص بدهی تسهیلات ارزی دریافتی از بانک صادرات ایران. توضیح اینکه بانک مذکور اعلام نموده که با توجه به اینکه تعدادی از اقساط از محل منابع آن بانک پرداخت شده است بنابراین تعدادی از اقساط با نرخ نیما و تعدادی با نرخ روز میبایستی تسویه گردند، لذا پیگیریهای لازم از طریق اداره آمار و تعهدات ارزی بانک مرکزی جهت تسعیر آن با نرخ مرجع (۱۲.۳۲۱ ریال) و تسویه اقساطی آن دردست اقدام است.
- یادآور میشود پس از اخذ مجوزهای فوقالذکر، بانک مجددا" با نرخ ارز مرجع اعلام شده توسط بانک مرکزی، محاسبات را انجام و بدهی ارزی به بدهی ریالی تبدیل خواهد شد و تا آن زمان تعیین دقیق آثار مالی آن امکانپذیر نخواهد بود و در غیر اینصورت مطابق با صورتهای مالی سالیانه منتهی به 1398/06/31 (حسابرسی شده) آثار مالی آن شناسائی خواهد شد.
- ضمنا" موضوع توسط شرکت به کارگروه ملی رفع موانع تولید ارجاع و از طریق آن کارگروه از بانک مرکزی پیگیری شده است که مدیریت کل عملیات و تعهدات ارزی بانک مرکزی طی نامه شماره ۲۴۳۵۹۸/۹۸ مورخ 17/07/1398 به دبیر محترم ستاد تسهیل و رفع موانع تولید، تلاش خود جهت فراهم سازی اجرای بند (ب) ماده (۳) آئیننامه اجرائی مربوطه برای این شرکت را اعلام نموده است.