تاریخچه:
شرکت آهن و فولاد ارفع در تاریخ ۶ اسفند ۱۳۸۳ به صورت شرکت سهامی خاص تأسیس و در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۳۸۳ در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسید. بر اساس تصمیمات مجمع عمومی فوقالعاده در تاریخ ۷ دیماه ۱۳۹۲ نوع حقوقی شرکت سهامی خاص به سهامی عام تغییر و در تاریخ ۱۰ اسفند ۱۳۹۲ در سازمان بورس و اوراق بهادار پذیرفته شد. همچنین شرکت در تاریخ ۲۱ اسفند ۱۳۹۲ با نماد معاملاتی ارفع در فهرست شرکت های بازار دوم فرابورس به ثبت رسید و عرضه اولیه سهام در تاریخ ۲۸ اسفند ۱۳۹۲ صورت پذیرفت.
موضوع اصلی فعالیت
موضوع فعاليت اصلي شركت ايجاد كارخانجات آهن و فولادسـازي و واحدهاي مربوطه در راستاي پيشبرد و گسترش معادن و صنايع معدني ايران در نقاط تعيين شده با روش احياي مستقيم ، انجام عمليات فولادسازي با روش هاي مختلف ذوب و ريخته گري و نورد فلـزات آهنـي و توليد انواع قطعات هندسي استاندارد ، احـداث واحدهاي مربوطه و صنايع وابسته جانبي و پائين دستي و تكميلي در راستاي توسعه هر چه بيشتر و بهينه صنعت فولاد مي باشد. به موجب پروانه بهره برداري مورخ 1392/04/12 كه توسط سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان يزد صادر شده، بهره برداري از واحـد احيای مستقيم كارخانه شـركت با ظرفيت سـاليانه 800 هزار تن آهن اسفنجـي در اين تاريخ آغاز شده است. همچنين به موجب پروانه بهره برداري شماره 34589 به تاريخ 1392/07/09 كه توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت استان يزد صادر شده بهره برداري از واحد فولادسازي با ظرفيت ساليانه 800 هزار تن شمش فولادي در سال 1392 آغاز شده است.
واحدها
- واحد احیا مستقیم (جهت تبدیل گندله به آهن اسفنجی) به ظرفیت 800 هزار تن در سال
- واحد فولاد سازی (جهت تبدیل آهن اسفنجی به شمش فولاد) به ظرفیت 800 هزار تن (قابل افزایش تا یک میلیون تن در سال)
- پست عظیم برق 400/230 کیلولت به قدرت 630 مگاوات که در جهت همکاری با وزارت نیرو و ایجاد اطمینان از تامین برق طرح با سرمایه گذاری حدود 80 میلیارد تومان احداث و راه اندازی گردیده است
- پست داخلی برق 10/33/230 کیلوولت به قدرت 230 مگاوات
- واحد تولید اکسیژن و ازت و آرگون
- واحد کنترل کیفیت و آزمایشگاه ها
محصولات اصلی شرکت
شرکت آهن و فولاد ارفع با توجه به بهره گیری از واحدهای گاز زدایی و کربن زدایی تحت خلا (VD-VOD) اقدام به تولید و یا ایجاد آمادگی برای تولید بیش از 20 گرید مختلف فولادی نموده است. همچنین این شرکت با دارا بودن کادری مجرب و متخصصان متالورژی آمادگی تولید انواع گریدهای فولادی بر اساس استانداردهای DIN آلمان، BS انگلستان، JIS ژاپن، ASTM آمریکا و ... و حتی طراحی گریدهای خاص بر اساس نیازهای ویژه مشتریان را دارد.
تولیدی واحد احیاء مستقیم کارخانه بعنوان محصول میانی در واحد فولادسازی آهن و فولاد ارفع، مصرف میشود. وجود ذخائر گاز به عنوان عامل اصلی تامین انرژی مورد نیاز برای فرآیند احیاء مستقیم اصلی ترین مزیت تولید این محصول می باشد که این ذخائر در اختیار تعداد محدودي از کشورها قرار دارد. کشور ایران نیز به دلیل وجود ذخایر عظیم گاز داراي این مزیت بوده و بر همین اساس طی چند سال اخیر کارخانجات تولید آهن اسفنجی با استفاده از گاز طبیعی به بهره برداري رسیده است. تولید آهن اسفنجی در شرکت آهن و فولاد ارفع نیز با استفاده از گاز طبیعی و به روش میدرکس تولید می گردد.
تولیدی واحد احیاء مستقیم کارخانه به عنوان محصول میانی در واحد فولادسازی آهن و فولاد ارفع ، مصرف می شود. این واحد ظرفیت تولید 60 هزار تن بریکت آهن اسفنجی در سال را دارا می باشد.
واحدهای در حال بهره برداری
واحد احیاء مستقیم: واحد احیاء مستقیم کارخانه آهن و فولاد ارفع عبارتست از یک خط کامل تولید آهن اسفنجی با تکنولوژی میدرکس و با ظرفیت تولید 800,000 تن واحد فولاد سازی: واحد فولادسازی EAF کارخانه آهن و فولاد ارفع با دریافت آهن اسفنجی از واحد احیاء مستقیم و همچنین با دریافت آهن قراضه، فرو آلیاژها و کمک ذوب ها، تولید فولاد مذاب نموده و پس از پالایش فولاد مذاب، در ماشینهای ریختهگری تولید شمشهای فولادی به ظرفیت ۸۰۰,۰۰۰ تن مینماید.
گزارش تجزیه و تحلیل ریسک شرکت
به دلیل نیازهاي مالی شرکت براي طرح هاي توسعه اي آتی
با توجه به کیفیت مطلوب شمش تولیدي و محصولات تبعی مشتریان عمدتاً رضایت دارند و افزایش میزان فروش موید این امر می باشد
با توجه به صادرات محصول و قوانین و مقررات ناپایدار ارزي درآمد حاصل از فروش صادراتی دست خوش نوسان میباشد.
- ریسک قیمت نهاده هاي تولیدی:
به دلیل نوسانات داخلی و خارجی در سطح عمومی قیمت ها و تاثیرات تورمی ناشی از افزایش نرخ ارز و تورم در بازارهاي تامین نهاده هاي تولیدي.
به دلیل کاهش مصرف فولاد ناشی از تاثیرات اجراي پروژه هاي عمرانی، رکود در بخش هاي مصرف کننده فولاد و نوسانات قیمت هاي جهانی و کنترل هاي اعمال شده از طرف سیستم هاي نظارت بر قیمت کالا.
به دلیل تنگناهاي اقتصادي شرکت و سایر بنگاه هاي اقتصادي در تامین مالی و مشکلات ناشی از رکود فروش محصول، ریسک بازگشت مطالبات نیز وجود دارد.