تاریخچه:
وجود منابع و ذخایر غنی مس در کشور و نیاز روز افزون صنایع مختلف به این فلز ارزشمند و آلیاژهای آن موجب شد که فکر ایجاد صنایع جنبی مس پدید آید که در آبان ماه ۱۳۶۱ سبب شد تا طرح صنایع جنبی مثل تاسیس گردد.در سال ۱۳۶۵ بر اساس سیاست بودجه کشور طرح ایجاد صنایع جنبی مس از بودجه عمومی واز سایر منابع تامین اعتبار گردد وبراین اساس شرکت گسترش صنایع نورد فولاد سهامی خاص ثبت شد و در اداره ثبت شرکتها به موجب تصمیم هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و در فروردین ماه سال ۱۳۶۵ بر اساس صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام نام شرکت به صنایع مس شهید باهنر سهامی خاص تغییر یافت. به موجب صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام در تاریخ ۱۸ مرداد ماه سال ۱۳۷۴ ۹ شرکت سهامی خاص به سهامی عام تبدیل و در تاریخ ۱۰ آبان ۱۳۷۴ در بورس اوراق بهادار پذیرفته شد.
معرفی شرکت:
وجود منابع و ذخایر غنی مس در کشور و نیاز روزافزون صنایع مختلف به این فلز ارزشمند و آلیاژهای آن موجب شد که فکر ایجاد صنایع جنبی مس پدید آید. در بهمن ماه 1359 گروهی از مقامات صنعتی کشور از طرف وزارت معادن و فلزات و شرکت ملی صنایع مس ایران از کارخانجات تـولید فرآوردههای مسی کشورهای لهستان، چک، اسلواکی، آلمان و فرانسه بازدید و نتیجه مطالعات خود را در اسفند ماه 1359 تحت عنوان "گزارش فنی و اقتصادی مقدماتی کارخانه صنایع جنبی مس" ارائه نمودند. در آبانماه 1361 بموجب قانون تاسیس وزارت صنایع سنگین و با مـوافقت وزراي پیش بینی شده در آن قانون، طرح ایجاد صنایع جنبی مس از وزارت معادن و فلزات منتزع و بـه وزارت صنایع سنگین محول گـردید. وزارت صنایع سنگین نیز سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایـران را به عنوان دستگاه اجرایی تعیین نمود و متعاقب آن، دفتر مستقل طرح صنایع جنبی مس تاسیس شد. در اردیبهشت ماه 1362 حومه و 12 کیلومتری شهر کرمان به عنوان محل استقرار مجتمع صنایع جنبی مس در نظر گرفته شد. در سال 1363 منجر به انعقاد قراردادهایی برای خرید ماشین آلات و تجهیزات و اخذ دانش فنی از سه شرکت گروپ اینداستری تکنیک آلمان برای کارخانه ذوب و ریخته گری( شرکت اتوکمپو دارنده و ارائه دهنده دانش فنی ) شرکت مانسمان دماگ هوتنتکنیک آلمان برای کارخانه اکستروژن و کشش ( شرکت اتوکمپو دارنده و ارائه دهنده دانش فنی ) و شرکت کوبه استیل ژاپن براي کارخانه نورد ( و همچنین ارائه دهنده دانش فنی ) گردید و در شهریور ماه 1364 قراردادها مبادله و گشایش اعتبارات اسنادی مربوطه بر اساس قراردادهای منعقد فی مابین انجام گردید. شرکت گسترش صنایع نـورد فولاد (سهامی خاص) با تصمیم سازمان گسترش و نوسازي صنایع ایران در قالب طرح صنایع جنبی مس به انجام فعالیتهای طرح ادامه داد و در فروردین ماه سال 1365 نام شرکت بـه صنایع مس شهید باهنر( سهام فباهنر ) تغییر یافت. در آذر ماه سال 1365 موافقت گردید که شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی بصورت مشارکت 15 درصد در این شرکت سرمایه گذاری نماید و در نتیجه سرمایه شرکت 21 میلیارد ریال افـزایش یافت.
موضوع اصلی فعالیت
شرکت صنایع مس شهید باهنر در نزدیکی بزرگترین معادن مس خاورمیانه و در دوازده کیلومتری شهر کرمان قرار گرفته است. این شرکت که در نیمه دوم سال ۱۳۷۰ راه اندازی شده، بزرگترین مجتمع صنعتی ارتباط دهنده معادن مس و روی کشور با صنایع تولیدی به شمار می رود و از پنج کارخانه زیر تشکیل یافته است:
- کار خانه ذوب و ریخته گری
- کارخانه نورد
- کارخانه اکستروژن و کشش
- کارخانه تولید لوله مسی
- کارخانه سکه زنی
این شرکت گسترده ترین محصولات مسی و آلیاژهای آن را به صورت ورق (شامل کویل، تسمه و فویل)، لوله (به صورت شاخه، کویل و پن کیک) و مقاطع (شامل سه گوش، چهار گوش، شش گوش و میلگرد توپر و توخالی) تولید میکند. شرکت صنایع مس شهید باهنر یک شرکت پویا بوده که با تبادل تجارب و همکاری با سایر شرکتها، محصولات خود را مطابق استانداردهای روز دنیا عرضه میکند. این شرکت با استفاده از نیروی انسانی ماهر و ماشین الات پیشرفته بهترین خدمات را به مشتریان رو به گسترش خود ارائه می نماید.
محصولات و خدمات شرکت
- تسمه و ورق مسي
- تسمه ورق برنجي
- لوله مسي
- لوله برنجي
- مقاطع مسي
- مقاطع برنجي
طبقه بندی و حوزههای ریسک
ريسک نوسانات نرخ ارز در دو گروه خريد و فروش از طريق تغيير در شرايط حسابهای مالي و جريان هاي نقدي شركت را تحت تاثير قرار مي دهد. جهت مديريت اين ريسک از دو روش درون شركتي كه از وظايف مدير مالي شركت بوده و روش برون شركتي براي تضمين و بيمه شدن در مقابل نوسانات نرخ ارز و متحمل شدن حداقل ريسک براي شركت از ابزارهاي قراردادي اقدام شده است. حداقل سازي زيان ناشي از نوسانات نرخ هاي ارز و حداكثر كردن درآمد حاصل از نوسانات (در صورت افزايش نرخ ارز از يک طرا اقدام به افزايش صادرات و كاهش واردات مواد اوليه و از طرا ديگر كاهش صادرات و افزايش فروش داخلي و واردات مواد اوليه مصرفي شركت) عقد قرارداد های خريد و فروش بر حسب قدرت ريال، تنوع سازي استفاده از ارزهاي خارجی، حضور در بازار قراردادهای مشتقه (سلف، اختيار و بازارهای پولي ساير كشورها) تأمين مالي بر اساس پول ملي از ديگر برنامههای شركت جهت پوشش اين ريسک میباشد.
خروج آمريکا از برجام و شروع تحريم هاي جديد عليه ايران موجب عدم تمايل شركت هاي خارجي به معامله با شركت شده كه معامالت بين المللي و تأمين نيازهای شركت را دشوار نموده است. شركت جهت مديريت اين ريسک تا حد امکان به دنبال جايگزين هاي داخلي و شركت های خارجي متمايل به معامله، مي باشد.
نکات حائز اهمیت
- عمده مواد اولیه مصرفی شرکت عبارتست از: کاتد، روی و ضایعات که تا حدودی قیمت های جهانی و دلار در آن اثر گذار است.
- با توجه به اینکه عمده فروش شرکت در داخل کشور بوده، افزایش نرخ تسعیر ارز تاثیر چندانی بر سود سازی شرکت ندارد ولی متعاقبا میتواند بهای تمام شده را تحت تاثیر گذارد(به مقدار کم)
- از مزیتهای این مجموعه میتوان نزدیک بودن به معادن طبیعی اشاره نمود که موجب میشود تا هزینه حمل مواد اولیه کاهش پیدا کند
- همچنین لازم به ذکر است که مجموعه مس باهنر در زمینه تولید لوله های مسی تقریبا انحصار دارد.