معرفی شرکت
شرکت به پرداخت ملت با هدف ارائه خدمات پرداخت الکترونیک به مشتریان و ایجاد سهولت در عمليات پولی و بانکی در سال ۱۳۸۴ با اخذ مجوز رسمی از بانک مرکزی فعالیت خود را آغاز نمود. این شرکت با موضوع ارائه و پشتیبانی کلیه خدمات پرداخت (psp در حوزه های سخت افزاری، نرم افزاری و شبکه، تعمیر، نگهداری و پشتیبانی و سایر اموری که با موضوع فوق مرتبط باشد در بورس و اوراق بهادار نیز در صنعت رایانه و فعالیت های وابسته به آن طبقه بندی شده است .
بازارهای اصلی، وضعیت رقابتی و جایگاه شرکت بازار پرداخت الکترونیک رابطه مستقیمی با بازار داد و ستد دارد و افزایش نیازمندی مردم به سرعت و دقت انجام معاملات سبب شده تا وابستگی زندگی افراد جامعه به ابزارهای پرداخت الکترونیک بیش از صنایع دیگر گردد. به عبارت دیگر می توان گفت توسعه بازار پرداخت الکترونیکی به نوعی تلاش برای تغییر یک مرحله از فرآیند خرید که همانا پرداخت وجه است می باشد. یکی از ابزارهایی که در حوزه پرداخت الکترونیک از بازار گسترده و خوبی برخوردار است، بازار پایانه های فروش می باشد که البته ورود به این بازار چندان آسان نیست. علاوه بر این تقریبا خدماتی که در این حوزه از سوی شرکت های مختلف ارائه میشود، یکسان نیست ولی با کیفیت ارایه می شود و فعالان این عرصه برای ایجاد تمایز می توانند در صورت داشتن زیر ساخت مناسب، با اخذ مجوز از بانک مرکزی به ارائه خدمات ارزش افزوده به خصوص خدمات بانکی جدید بر روی دستگاه های پایانه های فروش مبادرت نمایند .
با توجه به موضوعات ذکر شده، می توان گفت ماهیت بازار پرداخت الکترونیکی کشور یک بازار انحصار چند گانه است که شرکت ها در آن برای ایجاد تمایز و کسب سهم بازار بیشتر به ابراز هایی مانند تبلیغات و خدمات جانبی روی آورده اند. در حال حاضر ۱۲ شرکت psp در کل کشور مجوز رسمی جهت ارایه خدمات پرداخت الکترونیکی در کشور را دارند. از این بین شرکت به پرداخت ملت توانسته است با ارائه سبد کامل از محصولات و خدمات رتبه اول را به خود اختصاص دهد. البته نباید این نکته را نادیده گرفت که در دو سال گذشته، رقبا با بهبود زیرساخت فنی و افزایش کیفیت سرویس های ارایه شده توانسته اند بخشی از بازار پایانه های فروشگاهی را به خود اختصاص دهند. برخی از این شرکت ها به منظور افزایش سهم بازار خود، به ارایه سرویس از طریق نرم افزارهای موبایلی روی آورده اند و در این راه موفق بوده اند.
منابع ریسک
مهمترین منابع، ریسک و روابط طبق تعاریف موجود، ریسک یا خطر، احتمال محقق نشدن پیش بینی های آینده می باشد. هر عاملی که موجب محقق نشدن پیش بینی های آینده شود را تحت عنوان عامل ریسک تعریف می کنند. مدیریت ریسک ( بنا به تعریف ICICT) یکی از مهمترین ارکان بنیادی سیستم های مالی در قرن بیست و یکم میباشد. بخش مدیریت ریسک در هر سازمان، ارائه بهترین عملکرد و بهینه سازی استفاده از سرمایه، به حداکثر رساندن ارزش دارایی های سهامداران را بعنوان هدف اصلی خود مطرح می نماید و با استفاده از تدابیر متناسب و راه کارهای به موقع، ریسکهای اساسی را پوشش می دهد.
از جمله مهم ترین ریسکهایی که می توان برای صنعت پرداخت الکترونیکی در نظر گرفت به شرح زیر است:
- ابهام و عدم پایداری در شاخص های اصلی اقتصاد
- نقص در قوانین و مقررات
- عدم کفایت ساز و کارهای لازم برای توسعه مطلوب