معرفی شرکت پتروشيمی اروند
پتروشيمي اروند در سال 1378 در سايت 3 منطقه ويژه اقتصادي بندر امام(ره) و در زميني به مساحت 108 هكتار احداث گرديده است. اين مجتمع مجری واحد هاي الفين و EOG.MEG بود كه بعد از انتقال واحد الفين به گچساران و همچنين عقد قرارداد واحد هاي كلر آلكالي، اتيلن دي كلرايد، وينيل كلرايد مونومر و پي وي سي توسط شركت مديريت توسعه صنايع پتروشيمي در سال 1381 با شركت اوده از آلمان و سازه از ايران، ساخت و اجراي اين مجموعه عظيم به شركت تاسيس شده اروند محول گرديد.
مجموعه زنجيره واحد هاي كلر آلكالي(CA)، اتيلن دي كلرايد و وينيل كلرايد مونومر(EDC/VCM) و پلي وينيل كلرايد(PVC) و نيز واحد هاي جانبي همچون اسيد سولفوريك، واحد اكسيژن(ASU)، واحد(CF)، برج هاي خنك كننده، Air plant، كارخانه شستشوي نمك و خطوط انتقال آب نمك مي باشد.
از جمله محصولات با ارزش اين مجتمع مي توان به كاستيك(NAOH50%)، گاز كلر، آب ژاول،S-PVC.E-PVC.EDC اشاره كرد. قرارداد اجراي طرح مذكور به صورت E.P پس از برگزاري مناقصه و انتخاب شركت Uhde آلمان و سازه ايران به عنوان پيمانكاران فازهاي مهندسي و تامين تجهيزات پروژه در تاريخ 16 آبان ماه 1382 منعقد گرديد.
شرکت های پتروشیمی بندر امام، غدیر، کارون، خوزستان، مارون، تندگویان، امیرکبیر از مشتریان داخلی پتروشیمی اروند هستند و شرکت مواد اولیه خود را از شرکت های پتروشیمی بندر امام، مارون، کارون و خط اتیلن غرب و شرکت خاک آب سازه خریداری میکند.
واحدهای تولیدی
واحد توليد اكسيژن و نيتروژن (ASU Plant)
اين واحد به منظور توليد و تامين اكسيژن مورد نياز واحد اكسي كلريناسيون از شركت HANGZHOU FORTUNE GROUP چين خريداري شده است و شامل دو واحد مشابه و هركدام به ظرفيت 7500 نرمال متر مكعب اكسيژن و 7500 نرمال متر مكعب نيتروژن خالص در ساعت مي باشد. هر دو واحد در زميني به مساحت يك هكتار طراحي و ساخته خواهد شد با توجه به نياز ساليانه 75000 تن اكسيژن خالص كه در فرايند EDC و در واحد اكسي كلريناسيون (OXY.Chlorination) مصرف مي گردد. واحد توليد اكسيژن خريداري و نصب مي گردد.
واحد تصفيه هواي صنعتي (Plant Air)
با توجه به نياز مجتمع پتروشيمي اروند به هواي صنعتي كه مقدار آن 15.343 نرمال متر مكعب در ساعت مي باشد و به دليل كمبود هواي صنعتي در منطقه ويژه، پروژه توليد هواي صنعتي بر اساس استراتژي تامين هواي مورد نياز مجتمع و بخشي از نياز ساير مجتمع ها اجرا گرديد. براين اساس سه دستگاه كمپرسور سانترفيوژ ساخت شركت KOBELCO ژاپن با ظرفيت هركدام 18.000 نرمال متر مكعب در ساعت خريداري و مدار توليد قرار گرفت.
واحد شستشوي نمك
در اين واحد كه خارج از سايت اروند و در 22 كيلومتري آن قراردارد، آب نمك غليظ تهيه و به واحد آلكالي ارسال مي شود. سيستم تغليظ آب نمك براي تهيه آب نمك با غلظت gr/lit 310-300 از آب دريا و يا با استفاده از آب نمك رقيق شده و برگشتي از واحد كلر آلكالي طراحي شده است. اين واحد داراي 3حوضچه تغليظ آب نمك هر كدام به ظرفيت m^3480 مي باشد. آب نمك تغليظ شده پمپ شده و پس از طي 22 كيلومتر در مخزن آب نمك خام در واحد20، كارخانه كلر آلكالي ذخيره سازي مي شود. قبل از اينكه آب نمك خام به قسمت بعدي فرستاده شود، از مبدل هايي عبور كرده و توسط آب نمك رقيق برگشتي از واحد 020گرم مي شود. آب نمك رقيق در تانك ديگري ذخيره شده و براي تغليظ به حوضچه تغليظ فرستاده مي شود.
واحد تغليظ اسيد سولفوريك
هدف از اجرا و احداث واحد اسيد سولفوريك بازيافت اسيد سولفوريك مصرفي در واحد كلر آلكالي (CA) مي باشد. واحد اسيد سولفوريك تحت ليسانس شركت برترامز سوئيس است. جريان اسيد سولفوريك 78% ارسالي از واحد كلر آلكالي در برج دفع كننده (Column stripper) تخليص و تغليظ شده و اسيد 96% پس از طي مراحلي به واحد CA برگشت داده مي شود. ظرفيت اين واحد روزانه 32 تن در روز مي باشد.
كارخانه PVC
از اهداف مهم پتروشيمي اروند توليد محصول با ارزش و اقتصادي PVC مي باشد. اين كارخانه با ظرفيت توليد ساليانه 300 هزار تن S.PVC و 40 هزار تن E.PVC جهت تامين نياز بازار هاي داخلي و صادرات به خارج از كشور در نظرگرفته شده است .پودر S.PVC در هشت گريد مختلف به روش سوس پانسيون و پودر E.PVC در پنج گريد به روش امولسيون توليد مي گردد. به طور كلي واحد هاي E.PVC و S.PVC شامل بخش هاي زير مي باشد:
1. بخش تامين خوراك (VCM and Demineralized Water Supply)
2. بخش محلول سازي و تهيه كاتاليست ها (Dissolving)
3. بخش پليمر اسوين (Polymerization)
4. بخش گاز زدايي (Degassing)
5. بخش خشك كردن و بسته بندي (Drying and Bagging)
كارخانه ( CA كلر آلكالي)
كارخانه كلر آلكالي ظرفيت توليدي بالغ بر 660.000 تن در سال كاستيك(NaOH) بر مبناي كاستيك 100% و معادل آن 1.320.000 كاستيك 50% را دارد. اين واحد به دو خط توليد تقسيم شده كه هركدام 50% از توليد كل را بر عهده دارد. خوراك اين واحد آب نمك با غلظت gr/lit 310-300 است كه براي توليد آب نمك 1.196.000 تن در سال شسته شده از واحد استحصال و شستشوي نمك(مجاور سربندر) به دست مي آيد.
اين واحد ها را ميتوان به چهار بخش تقسيم كرد:
1. بخش ته نشيني و فيلتر اسيون آب نمك (filteration & purification)
2. بخش الكتروليزآب نمك (cellroom)
3. بخش خالص سازي كلر و تغليظ كاستيك و توليد هيدروژن-اسيد كلريدريك و آب ژاول (purification unit)
4. واحد تصفيه پساب (wast water treatment)