تاریخچه شرکت و سهم شرکت پتروشیمی آبادان
در اواخر سال 1342 سازمان برنامه و بودجه ایران، انستیتوی نفت فرانسه را برای مطالعه در راستای ایجاد صنایع پتروشیمی در ایران گماشت. انستیتو پس از بررسی های الزم احداث یک مجتمع پتروشیمی برای تولید C.V.P ماده اولیه پالستیک و B.D.D ماده اولیه پاک کننده ها و NAOH سود سوزآور را در شهر آبادان به لحاظ وجود امکانات زیر پیشنهاد نمود:
- وجود پاالیشگاه آبادان
- دسترسی به برق سراسری
- دسترسی به معادن نمک خوزستان
- دسترسی به دریا از طریق اروندرود و خلیج فارس
به همین منظور در سال 1344 شرکت سهامی پتروشیمی آبادان با مشارکت شرکت ملی صنایع پتروشیمی به میزان 74 % و شرکت آمریکائی ( بی – اف – گودریچ ) به میزان 26 % با هدف تولید محصوالت زیر تأسیس گردید:
- تولید ماده اولیه پالستیک C.V.Pبه ظرفیت 20 هزار تن در سال
- تولید ماده اولیه پاک کننده B.D.D ظرفیت 10 هزار تن در سال
- تولید سود سوز آور NAOH به ظرفیت 24 هزار تن درسال
در همین راستا زمینی به مساحت 27 هکتار در جوار پالایشگاه آبادان انتخاب گردید. در تاریخ 15/03/1345 شرکت به صورت سهامی خاص در اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسیده است.
قرارداد اجرای پروژه پتروشیمی آبادان با شرکت الماس آمریکا منعقد و در سال 1348 مجتمع به بهره برداری رسید. در سال 1352 تصمیم به اجرای طرح توسعه واحد C.V.P به ظرفیت سالانه 40 هزار تن گرفته شد و در سال 1354 بهره برداری از آن آغاز گردید ولی عملا بیش از 34 هزار تن در سال بازدهی نداشت. در سال 1358 سهام شریک خارجی خریداری و در همان تاریخ شرکت ملی صنایع پتروشیمی مالکیت کلیه سهام شرکت را از آن خود نمود.
پس از اتمام جنگ تحمیلی، برآورد خسارت وارده به مجتمع و نتایج بررسی های اولیه کاملا مأیوس کننده بوده و کارخانه در نگاه اول شبیه به توده ای آهن بود و ویران جلوه می کرد. به نحوی که واحدهای مجتمع بین 40 تا 100 درصد تخریب گردیده بود. این موضوع باعث شد که بازسازی مجتمع در ابتدا مورد تردید واقع شود، اما سرانجام در سال 1362 مسئولین تصمیم به بازسازی گرفتند و عملیات آن در 4 فاز متوالی از سال 1367 تا 1372 ادامه یافت که در پی آن تمامی واحدهای خط تولید C.V.P و B.D.D در مدار تولید قرار گرفت.
در راستای سیاست خصوصی سازی شرکت های دولتی، مجتمع پتروشیمی آبادان در تاریخ 01/10/1373 به شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی اجاره داده شد تا مقدمات خصوصی سازی و شرایط ورود به سازمان بورس اوراق بهادار فراهم شود. در اجرای مصوبه مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سههام مورخ 9/12/1374 شخصیت حقوقی شهرکت از سهامی خاص به سهامی عام تغییر کرد و نام شرکت تحت عنوان شرکت پتروشیمی آبادان(سهامی عام) در مورخ 21/12/1374 در بورس اوراق بهادار پذیرفته و در تاریخ 03/05/1375 در تابلوی اصلی بورس درج گردید و در تاریخ 01/10/1375 به بخش خصوصی واگذار شده است.
در سال 1382 مطالعات طرح و توسعه بهینه سازی مجتمع پتروشیمی آبادان توسط کارشناسان شرکت آغاز گردید و نهایتاً پس از بررسی های فراوان با یک شرکت ژاپنی chisso جهت خرید یک واحد پی وی سی با ظرفیت 50000 تن وارد مذاکره شد، در سال 1383 مقدمات انعقاد قرارداد صورت گرفته و در روزهای پایانی سال قرار داد مذکور نهایی و از محل افزایش سرمایه و منابع صندوق ذخیره ارزی عملیات اجرایی شروع و در اواخر سال 1387 بهره برداری آزمایشی آغاز گردیده است.
آدرس: تهران، میرداماد، خیابان نفت شمالی، پلاک 6
ماهیت کسب و کار شرکت پتروشیمی آبادان
موضوع فعالیت شرکت تولید C.V.P و سود محرق (سود سوزآور) و B.D.D می باشد. قابل ذکر است با توجه به ایجاد و راه اندازی خط تولید C.V.P جدید در سال 1388 با ظرفیت اسمی سالیانه 50000 تن و اقدامات الزم جهت اصلاح پروانه بهره برداری به عمل آمده است که 14/04/1396 صادره توسط سازمان منطقه آزاد اروند به شرح زیر دریافت گردیده است.
محصولات و بازارهای مصرفی(مواد اولیه)
محصولات اصلی: پلی وینیل کلراید نوع s، دو دسیل بنزن DDB، سودسوزآور%45 - %60
تولیدات شرکت اصلی: محصول پی وی سی، محصول دی دی بی، محصول سود سوز آور
مواد مصرفی: گازخوراک، LPG، بنزن، EDC، نمك، VCM، ساير
اهداف شرکت پتروشیمی آبادان
- بهینه سازی کارخانه های پایین دستی
- دستیابی به فناوری تولید محصوالت با ویژگی خاص
- حداکثر تولید پلیمرها از خوراک
- افزایش بهره وری با فناوری اطلاعات
- بهینه سازی و سازماندهی نیروی انسانی
- طراحی و اجرای کارخانه برای تولید پروپلین گرید پلیمری و پلی پروپلین
- تمرکز بر توسعه بازارهای صادراتی خاورمیانه، آفریقا و شبه قاره هند
- توسعه پایین دستی محصوالت PP و PVC
- تبدیل دارایی های غیر مولد به مولد
- ارائه محصوالت خاص با ارزش افزوده بالاتر
مزایای شرکت پتروشیمی آبادان
- با توجه به این که میزان تقاضا pvc در جهان رو به افزایش است، به تبع آن میزان تولید در این عرصه نیز رو به افزایش است و هر ساله کارخانه ها و مجتمع های عظیم به این عرصه اضافه می شود. لذا بحث رقابتی بازار از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به ظرفیت تولید بالا در ایران و بازار مصرف کم تر یعنی عرضه بیش از تقاضا در بازار داخل است و برای صادارت محصولات برنامه ریزی می شود.
- توان اجرای پروژه های توسعه ای و بروزرسانی تجهیزات مانند پروژه بازسازی واحد 300 و احداث واحد پروپیلن پلیمر
- تجربه بالای بسیاری از نیروهای سرپرستی و مدیران میانی در واحدهای بهره برداری، تعمیرات و به خصوص در خدمات فنی
- راه اندازی واحد 700 به عنوان یک واحد جدید در تولید pvc و ایجاد ظرفیت مناسب با توان تغییر گرید
- راه اندازی نرم افزار تعمیرات و نگهداری و انبارها البته نرم افرار تعمیرات نگهداری در حال تکمیل است.
- امکان تولید محصولات بین مجتمعی پروپیلن گرید پلیمری
- دسترسی به خوراک ناخالص
- موقعیت مکانی در منطقه آزاد تجاری
نکات مهم مربوط به شرکت پتروشیمی آبادان
- برنامههای ذیل از اهمیت زیادی برخوردار می باشد:
- برنامه ریزی جهت صادرات محصول
- تنوع بخشی به تولید گریدهای خاص PVC
- افزایش کیفیت محصول
- کاهش قیمت تمام شده
- مشتری مداری
- برند سازی
- کسب رتبه بالاتر در سهم بازار داخلی و حضور فعال در بازار جهانی
- اجرای پروژه های بازیافت گازهای فلر
- افزایش میزان خوراک دریافتی از پالایشگاه با اجرای پروژه نصب کمپرسور
- افزایش میزان خوراک دریافتی از پالایشگاه با اجرای پروژه نصب کمپرسور
- ایجاد تنوع در تامین خوراک از مبادی مختلف
- وجود فرصت های صادراتی به ویژه در منطقه خاورمیانه و شبه قاره هند
- این شرکت دارای قدمت بیش از 45 سال بوده و تقریبا اکثر مصرف کنندگان با محصولات این شرکت آشنایی لازم را دارا می باشد. لذا مشکلی جهت معرفی محصولات وجود ندارد، اما با این حال در ارتباط با گریدهای خاص PVC نسبت به ارسال مشخصات به خریداران داخلی و صادراتی اقدام