تاریخچه:
شرکت پالایش نفت لاوان (سهامی عام) در تاریخ ۱۱/ ۷/ ۱۳۷۷ تاسیس شد و در اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسید. مورخ ۴/۴/ ۱۳۸۵ مرکز اصلی شرکت از تهران به شیراز منتقل و در اداره ثبت شرکتهای شیراز به ثبت رسید. محل فعالیت شرکت جزیره لاوان می باشد. مورخ ۳۰/ ۱۳۸۸/۸ نوع شرکت سهامی عام تبدیل و از سال ۱۳۸۸ صددرصد سهام شرکت پالایش نفت لاوان به بخش خصوصی واگذار شد. شرکت در تاریخ ۳/۱/ ۱۳۹۱ در فهرست شرکت های ثبت شده نزد سازمان مذکور پذیرفته شده و سهام شرکت در تاریخ ۱۶/ ۱۱/ ۱۳۹۱ در فرابورس عرضه گردیده است.
موضوع فعالیت:
شركت پالايش نفت لاوان در سال 1355 تحت عنوان مجتمع تقطير لاوان زير نظر پالايشگاه شيراز با ظرفيت 20.000 بشكه نفت خام در روز، توسط شرکت اينگرا از کشور يوگسلاوی سابق و با نظارت شرکت ملی نفت ساخته شد و مورد بهره برداری قرار گرفت. فرآوردههای توليدی آن عبارت بودند از:
- نفتای ترش: كه به خارج از كشور صادر ميشد.
- نفت گاز: كه به مصرف داخلي می رسيد.
- نفت كوره: جهت صادرات و سوخت كشتيها.
شرکت پالایش نفت لاوان به عنوان یکی از شرکتهای پالایشی خصوصی شد و از سال ۱۳۷۷ فعالیت خود را در زمینه تأمین نفت خام و میعانات گازی، انجام عملیات پالايش خوراک دریافتی به منظور تولید فرآوردههای نفتی و عرضه آنها به مشتری آغاز کرد. حدود 3 درصد از حجم کل پالایش نفت خام و میعانات گازی داخلی و فرآوردههای نفتی مورد نیاز کشور در پالایشگاه نفت لاوان تولید میگردد. در حال حاضر دو میلیون و دویست هزار بشکه نفت خام در پالایشگاههای کشور تصفیه و روزانه حدود ۳۵۰ میلیون لیتر فرآوردههای نفتی از جمله گاز مایع، بنزین موتور، سوخت جت، نفت سفید، نفت گاز و نفت کوره تولید میشود. این شرکت در حال حاضر فرآوردههای متنوعی را به بازار ارائه مینماید که از میان آنها میتوان به گازمایع، بنزین، نفت گاز یورو ۴، نفت کوره، گوگرد، نفتای سبک و سنگین اشاره کرد.
اجرای اين طرحها دستاوردهايي از جمله موارد ذیل دارد:
- افزايش ظرفيت پالايش نفت خام از 30 هزار به 55 هزار بشكه در روز
- كاهش توليد فرآوردههای سنگين نظیر نفت كوره
- افزايش توليد فرآوردههای سبك با ارزش نظیر گاز مايع، بنزين و نفت گاز
- توليد فرآوردههای نفتي مطابق با استانداردهای روز جهانی (Euro 4)
- اضافه شدن محصولات جدید نظیر سوخت جت و گوگرد به سبد تولیدات شرکت
- ايجاد ارزش افزوده و بهبود عملكرد اقتصادی
- فراهم گرديدن زمينههای اشتغال مولد و مستمر
- بهينهسازی مصرف انرژی
- کاهش چشمگیر آلایندههای زیست محیطی
طرح های توسعه ایی:
براساس گزارشات هیئت مدیره، پالایشگاه قصد دارد تا انتهای شهریور 1399 واحدهای تحت لیسانس خود را به بهره برداری برساند، تاثیرات این واحدها پس از بهره برداری بر میزان تولید، فروش و سود شرکت اثر گذار خواهد بود.
نکات مهم درباره سهام شاوان
شرکت پالایش نفت لاوان با نماد شاوان در جزیره لاوان در خلیج فارس واقع شده است. این پالایشگاه فروش داخلی و صادراتی دارد. پالایشگاه لاوان، بنزین معمولی، بنزین یورو 5، نفت گاز یورو 4، نفت کوره و نفتای سنگین ترش تولید میکند. این پالایشگاه نفت کوره، گاز مایع، نفتای سنگین ترش و گوگرد خود را صادر میکند. از فروش داخلی و خارجی این پالایشگاه، اکثریت فروش داخلی این پالایشگاه، شامل بنزین معمولی (40 درصد از کل فروش داخلی در سه ماهه اول سال 1399) و نفت گاز یورو 4 (56 درصد از کل فروش داخلی در سه ماهه اول سال 1399) است. اکثریت فروش صادراتی پالایشگاه لاوان، نفت کوره (88 درصد از کل فروش صادراتی در سه ماهه اول سال 1399) و نفتای سنگین ترش (11 درصد از کل فروش صادراتی در سه ماهه اول سال 1399) است. براساس صورت مالی سه ماهه اول سال 99، شرکت پیشبینی میکند در انتهای سال مالی سال 1399 (30 اسفند 1399) 40 درصد افزایش فروش داشته باشد که با توجه به کاهش نرخ خوراک پالایشگاهها در سال 1399، انتظار افزایش سود از این پالایشگاه را داریم. از آنجایی که شرکت نفت خام و میعانات گازی را به عنوان مواد اولیه خود خریداری میکند، تغییرات قیمتی خوراک و مواد اولیه، میتواند بر مقدار فروش و سود شرکت اثر گذار باشد. نرخ فروش محصولات اصلی داخلی و صادراتی (نفت گاز، بنزین معمولی و یورو 5، نفت کوره) این پالایشگاه، توسط دولت ارزش گذاری میشود. تغییرات در نرخ فروش اعلام شده توسط دولت میتواند بر سود شرکت اثر گذار باشد. علاوه بر این قیمت جهانی محصولات و نفت خام بر سود شرکت تاثیر گذار است. نرخ دلار نیمایی برای شرکتهایی که محصولات خود را صادرات میکنند، مهم است. تغییرات نرخ دلار نیما میتواند مقدار فروش و سود شرکت را تغییر دهد، از آنجایی که دولت اخیرا سقف تغییرات ارز نیمایی را برداشته است و قیمت آن را بر اساس میزان عرضه و تقاضا معین میکند، افزایش دلار نیما میتواند اثرات مثبتی در سود شرکت داشته باشد. از طرفی تحریمها و سیاستهای منطقهای ایران هم میتواند بر مقدار فروش صادراتی شرکت پالایش نفت لاوان تاثیر گذار باشد. این موضوع از دسته ریسکهای سیستماتیک است که نه سرمایه گذاران و نه مدیران شرکت در آن دخالتی ندارند ولی اگر تحریمها افزایش پیدا کند، امکان دارد مقدار فروش صادراتی و در نتیجه آن، سود شرکت کاهش یابد.