تاریخچه:
شرکت پالایش نفت تبریز (سهامی عام) به عنوان شرکت فرعی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران تاسیس شد و در تاریخ ۲۵/ ۷/ ۱۳۷۷ در اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسیده است. شرکت در تاریخ ۳/۱/ ۱۳۸۷ به شرکت سهامی عام تبدیل و در تاریخ ۱/۶ /۱۳۸۷ در بورس اوراق بهادار تهران (تابلو اصلی بازار اول) با نماد شبریز پذیرفته شد و به تاریخ ۲۲ /۳/ ۱۳۹۰ مرکز اصلی شرکت از تهران به تبریز انتقال یافت. در تاریخ ۲۰/ ۳/ ۱۳۹۲ در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تبریز به ثبت رسید. در حال حاضر شرکت پالایش نفت تبریز جزء واحدهای تجاری فرعی شرکت گروه گسترش نفت و گاز پارسیان سهامی عام است. شرکت مذبور واحد تجاری نهایی گروه است. نشانی مرکز اصلی کارخانه آذربایجان شرقی- شهرستان تبریز بخش مرکزی شهر تبریز- جاده تبریز آذرشهر- جاده اختصاصی پالایشگاه -طبقه همکف می باشد.
موضوع فعالیت:
شرکت پالایش نفت تبریز در صنعت فرآورده های نفتی، کک و سوخت هسته ای فعالیت می کند. این شرکت، فعالیت خود را در زمینه پالایش نفت خام و تولید فرآوردههای نفتی از سال ۱۳۵۶ آغاز نمود و هم اکنون حدود 6.5% از فرآوردههای نفتی مورد نیاز کشور را تولید مینماید. شرکت پالایش نفت تبریز در حال حاضر فرآوردههای گوناگونی را به بازار ارائه مینماید که از میان آنها میتوان به گاز مایع، بنزین، نفت گاز، نفت کوره، نفت سفید سوخت جت، انواع حلال، بنزن، نفتا، گوگرد، وکیوم باتوم، قیر و روغن اشاره نمود. در حال حاضر با احتساب پالایشگاه ستاره خلیج فارس ده شرکت پالایش نفت در کشور وجود دارند که ظرفیت پالایشی این شرکتها حدود ۲ / ۲ میلیون بشکه در روز است. در این میان تنها ۶ شرکت پالایش نفت در بورس و فرابورس پذیرفته شده است. شرکت پالایش نفت تبریز با ظرفیت پالایش روزانه ۱۱۰ هزار بشکه و با احتساب پالایشگاه ستاره خلیج فارس که عمده خوراک آن میعانات گازی است، در جایگاه هفتم قرار دارد.
اهداف مدیرت و راهبردی
شرکت در راستای تحقق آرمان و رسیدن به اهداف استراتژیک خود، در افق چشم انداز پنج ساله، پروژههایی را تعریف، اجرا و یا بهره برداری کرده است. این پروژهها حاصل برنامه ریزی عملیاتی شرکت میباشند. پس از راه اندازی واحد بنزین سازی جدید در سال ۱۳۹۳ که سرمایه گذاری بالغ بر ۲۶۵ میلیون یورو برای امکان سنجی شرایط تولید بنزین یورو ۴ انجام گردید، این شرکت یک طرح عظیم زیست محیطی دیگر را در قالب برخی پروژهها و اقدامات با سرمایه گذاری بالغ بر ۱۲۲ میلیون دلار تعریف و از سال ۹۳ شروع کرد که اهم آنها مشتمل بر ۶ پروژه زیر میباشند.
- پروژه احداث واحد گرانول سازی گوگرد
- پروژه احداث واحد بازیافت گازهای ارسالی به مشعل
- پروژه خرید، نصب و راه اندازی تجهیزات پایش و اندازه گیری آنلاین آنالایزرهای زیست محیطی بر روی دودکشهای کورهها و هوای محیطی
- پروژه احداث واحد تصفیه نفت و گاز
- پروژه واحد ایزومریزاسیون نفتا
- پروژه احداث واحد بازیافت گازهای انتهایی واحد گوگردسازی
در اواخر سال ۱۳۹۷ با بهره برداری از واحدی که به منظور ایزومریزاسیون نفتا در نظر گرفته شده است، امکان تولید کل بنزین شرکت با استاندارد یورو ۵ فراهم گردید (لازم به توضیح است قبل از بهره برداری از این واحد تنها ۳۰ درصد محصول بنزین تولیدی شرکت با استاندارد یورو ۴ عرضه میگردید). امید است در نیمه سال ۱۳۹۶ نیز از آخرین پروژه زیست محیطی شرکت یعنی واحد بازیافت گازهای انتهایی واحد گوگردسازی با ظرفیت ۱۱۰ تن در روز با مبلغی معادل ۱۰ میلیون دلار با هدف استحصال گوگرد بیشتر و کاهش آلایندههای زیست محیطی مرتبط با آن بهره برداری به عمل آید . تمامی فروش پالایشگاه تبریز، داخلی بوده و عمده محصولی که به فروش میرساند به ترتیب: نفت، گاز، بنزین و نفت کوره است که بر اساس نرخهای جهانی قیمت گذاری میشوند. سیاستهای دولت در برهههای مختلف سال میتواند در روند سودسازی این پالایشگاه تاثیر بگذارد. شرکت برای تامین مالی سال 99 هیچ برنامهای جهت اخذ تسهیلات مالی ندارد و این نشان میدهد که شرکت توان مالی کافی برای پرداخت هزینهها را پیشبینی کرده است و با توجه به تورم موجود در کشور و افزایش هزینههای عمومی، نشان دهنده قدرت نقدینگی شرکت است.
طرحهای توسعهای:
احداث این برج، تاثیر بسزایی روی واحد پشتیبانی گوگرد زدایی از نفت و گاز دارد که طبق براوردها سال 99 بهره برداری میشود.
- ساخت و نصب 3 دستگاه مخزن قیر
برای ذخیره سازی قیر تولیدی شرکت استفاده میشود و براورد شده در سال 99 به بهره برداری برسد.
- واحد گوگرد سازی جدید (SRP)
این واحد تا سال 1400 به بهره برداری میرسد.
- واحد بازیافت گازهای انتهای گوگرد سازی (TGT): بهره برداری تا 1400
خالص سازی هیدروژن PSA خالص سازی هیدروژن برای تولید نفت و گاز یورو 4 و 5