معرفی شرکت نفت ستاره خلیج فارس
شرکت نفت ستاره خلیج فارس در سال 1385 با هدف طراحی، مدیریت، تامین منابع مالی، احداث، بهره برداری، تعمیر و نگهداری از پالایشگاه میعانات گازی به ثبت رسید. این پالایشگاه مدرنترین پالایشگاه خاورمیانه است که با مساحتی حدود 730 هکتار در 25 کیلومتری غرب بندرعباس واقع شده است. تامین خوراک ستاره خلیج فارس توسط خط لوله ای به طول 388 کیلومتر و به قطر 36 اینچ با ظرفیت دریافت 840 هزار بشکه در روز صورت میپذیرد که این خط لوله با پیمایش استانهای بوشهر، فارس و هرمزگان از مسیری صعب العبور میگذرد.
ابرپالایشگاه ستاره خلیج فارس به منظور حفظ و استمرار عملیات برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی و کاهش آلاینده های زیست محیطی و تضمین خودکفایی کشور در تامین فرآوردههای استراتژیک انرژی مانند بنزین و نفتگاز ایجاد شده و فراوارده هایی همچون گاز مایع، هیدروژن، گوگرد، سوخت جت و انواع حلال ها را تولید میکند.
در سال رونق تولید و پس از افتتاح فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس و تثبیت تولید 41 میلیون لیتر بنزین در روز، فرآیند افزایش ظرفیت آغاز شد و توان تولید بنزین این پالایشگاه به 47 میلیون لیتر در روز با استاندارد یورو 5 افزایش یافت که سهم این پالایشگاه در تامین بنزین کشور را به حدود 50 درصد می رساند. اینک با تصویب فاز چهارم ستاره خلیج فارس به نام «طرح بهینهسازی ظرفیت و رفع موانع تولید سه فاز موجود» ، شاهد افزایش 180 هزار بشکه ای تزریق خوراک از 360 به 540 هزار بشکه میعانات گازی خواهیم بود و این مساله نقشی اساسی در تامین خوراک پتروشیمی های کشور خواهد داشت. ستاره خلیج فارس به عنوان بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی جهان هم اکنون جایگاهی استراتژیک در توازن انرژی کشور و منطقه ایفا میکند و توانسته است ایران را از وارد کننده بنزین به صادرکننده این محصول استراتژیک تبدیل کند.
آدرس شرکت به نشانی بندرعباس، کیلومتر 13محور بندرعباس به بندرخمیر، بلوار سردار شهید قاسم سلیمانی، میدان نفت، بلوار خودکفایی، شرکت نفت ستاره خلیج فارس است.
محصولات شرکت نفت ستاره خلیج فارس
شرکت سه محصول اصلی هیدروژن، بنزین و گازوئیل دارد.
گازوئیل: نفتگاز یا گازوئیل یکی از برش ها در فرآیند پالایش میعانات گازی است و به عنوان سوخت موتورهاي دیزلی و تأسیسات حرارتی بکار می رود. در شرایط فعلی پالایشگاه ستاره خلیج فارس قریب به 15 میلیون لیتر در روز گازوئیل تولید می کند و یکی از تامین کنندگان اصلی این سوخت در کشور است.
هیدروژن: امروزه فرایند ریفرمینگ گاز طبیعی در حضور بخار آب یکی از مهمترین روش هاي تولید هیدروژن به شمار می رود. از هیدروژن تولیدی واحد ریفورمینگ می توان علاوه بر تامین هیدروژن مورد نیاز پالایشگاه برای سوخت ماشین های هیدروژنی (پیل های سوختی) هم استفاده کرد البته هیدروژن مورد استفاده در خودرو های پیل سوختی باید خلوص بالاتری نسبت به هیدروژن مورد استفاده در واحد های پالایشگاه داشته باشد. هیدروژن نیز یکی از محصولات پالایشگاه ستاره خلیج فارس است.
بنزین: یکی از برش ها در فرآیند پالایش میعانات گازی و اصلی ترین محصول پالایشگاه ستاره خلیج فارس بنزین (Gasoline) است. پالایشگاه ستاره خلیج فارس در شرایط کنونی به عنوان بزرگ ترین تامین کننده ی بنزین کشور بیش از 45 میلیون لیتر بنزین در روز تولید می کند.
واحدهای تولیدی شرکت نفت ستاره خلیج فارس:
واحد تصفیه هیدروژنی نفتا (nht 72-52-02)
در این پالایشگاه سه واحد تصفیه هیدروژنی نفتا در نظر گرفته شده که هدف این واحدها خارج کردن گوگرد و سایر سموم از نفتا است. هر واحد 78 هزار بشکه در روز ظرفیت دارد و همین مساله سبب شده تا این پالایشگاه به عنوان بزرگترین واحد تصفیه هیدروژنی نفتا در کشور شناخته شود. محصولات این واحد شامل نفتای سبک، نفتای میانی و نفتای سنگین است.
واحد ایزومریزاسیون (18-68-88 Isomerization)
این پالایشگاه دارای سه واحد ایزومریزاسیون نفتای سبک شیرین است که هر واحد برای تولید 30هزار بشکه در روز طراحی شده؛ هدف از طراحی این واحدها تولید کامپوننت بنزین عاری از بنزن و سایر آروماتیکها برای دستیابی به استاندارد یورو 5 است.
واحد کاتالیستی با احیای مداوم (02 -52-72CCR Octanizer)
پالایشگاه میعانات گازی خلیج فارس دارای سه واحد اکتانساز است که خوراک هر واحد 45 هزار بشکه نفتای میانی پالایششده در روز برآورد میشود و برای تولید دیگر کامپوننت بنزین (ریفرمیت با اکتان 100) و مقدار بنزین کمتر از یک درصد حجمی طراحی شده است. از محصولات این واحد میتوان به ریفرمیت با اکتان بالا، گاز هیدروژن غنی شده و گاز مایع اشاره کرد و فرآیند آن نیز بر اساس تکنولوژی بستر متحرک کاتالیست و در حضور هیدروژن عمل میکند که به طور مداوم مقدار ثابتی کاتالیست از بخش واکنش به بخش احیاء و بلعکس در حال جابجایی است. احیای پیوسته کاتالیست موجب رسوب کمتری از کک روی بستر کاتالیست میشود؛ در این صورت کاتالیست عملکرد بهتری دارد و باعث افزایش سرعت واکنش می شود.
واحد آبگیر از دریا
برای تامین آب مورد نیاز با توجه به نزدیکی محل احداث پالایشگاه به دریا، پروژه آبگیر با ظرفیت 200 هزار متر مکعب در ساعت ایجاد شده که از نظر ظرفیت دومین پروژه آبگیر کشور است. این واحد در فاصله 6 کیلومتری جنوب پالایشگاه در سواحل نیلگون خلیج فارس قرار دارد و از شهریور ماه سال 1394 مورد بهره برداری قرار گرفته است. واحد آبگیر دارای دو بخش خشکی و دریا است و فرآیند آن به این صورت است که ابتدا آب دریا به وسیله چهار خط لوله قطور (هر یک به قطر 7/2متر) از فاصله یکهزار و 500 متری و عمق 16 متری دریا به ساحل منتقل و سپس توسط هشت پمپ به ظرفیت هر یک 12 هزار و 600 متر مکعب در ساعت و از طریق دو خط لوله به قطر 2/2 متر به پالایشگاه انتقال مییابد و در نهایت با رعایت تمام قوانین و ضوابط زیستمحیطی از طریق کانال برگشت به دریا بازگردانده میشود.
واحد خط لوله خوراک 36 اینچی
پالایشگاههای گازی عسلویه، گازهای متان و اتان را پس از جداسازی و شیرینسازی به عنوان گاز طبیعی به خط لوله سراسری گاز کشور تزریق میکند و میعانات گازی جدا شده +C4 به پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس ارسال میشود. برای انتقال خوراک پالایشگاه از منطقه پارس جنوبی به بندرعباس تلمبهخانهای در عسلویه میعانات گازی را به وسیله خط لوله 36 اینچی با طول 388 کیلومتر به پالایشگاه ارسال میکند. این خط با حجم خاکبرداری 13 میلیون مترمکعب از نظر سختی اجرا دومین خط خوراک کشور است که از سه استان بوشهر، فارس و هرمزگان عبور میکند.
پروژه ها و طرح های توسعه ای
شرکت هم اکنون در حال پیگیری عملیات ساخت بیمارستان 264 تختخوابی ستاره خلیج فارس است. این بیمارستان با زیربنای نهایی 26 هزار مترمربع در محوطهی ساختمان اصلی بیمارستان شهید محمدی بندرعباس در حال ساخت است.
چشم اندازها
شرکت در سال 1397، دستیابی به جایگاه اول تولید بنزین در کشور و در سال 1398، افزایش 180 هزار بشکه ای تزریق خوراک با اجرای طرح بهینه سازی ظرفیت و رفع موانع تولید سه فاز موجود را در دستور کار خود داشت.
وضعیت سهامداران عمده
سهام دار عمده پالایشگاه ستاره خلیج فارس، شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین (با نماد تاپیکو) است، درصورت عرضه اولیه این شرکت در بورس، سهامدار عمده آن سودآوری خوبی از طریق افزایش قیمت سهام و همچنین فروش سهام آن در بازار خواهد داشت. با توجه به اینکه سهامداران عمده تاپیکو، شرکت سرمایه گذاری صبا تامین (با نماد صبا) و شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (با نماد شستا) هستند، عرضه اولیه ستاره روی این شرکت ها هم اثرات مثبت خواهد داشت.