آیا برای مسلمانان، سرمایه گذاری در سهامِ موجود در بازارهای سهام حلال است؟ این سوال ممکن است برای خیلی از شما پیش آمده باشد، حال چه در بازار بورس فعالیت داشته باشید چه نداشته باشید، مهم این است که یک بار هم که شده این سوال به ذهنتان خطور کرده است! این مطلب برای پاسخگویی به سوالات شما بسیار موثق است، در ادامه با ما همراه باشید.
سرمایه گذاری حلال چیست؟
سرمایه گذاری حلال به طور خاص به سرمایه گذاری طبق قانون شرع (یا قوانین اسلامی) اشاره دارد. در طول این مقاله ممکن است این دو کلمه شرعی و اسلامی را بیابید که به جای یکدیگر استفاده می شود شریعت قانونی است که بخشی از آداب و رسوم اسلامی را تشکیل می دهد.
از آنجا که کسب سود در قانون شرع ممنوع است، اکنون این سوال پیش می آید که آیا سرمایه گذاری در اسلام حرام است؟
از لحاظ تئوری، چه در سرمایه گذاری حلال و چه در هر نوع سرمایه گذاری، سرمایه گذاری کنید ، به دنبال بازده حقوق صاحبان سهام خود هستید و می خواهید بازده سرمایه گذاری خود را به حداکثر برسانید.
یک تمایز مهم وجود دارد، و آن این است که، هنگامی که شما طبق قوانین اسلامی سرمایه گذاری می کنید، سرمایه گذاری در انواع خاصی از صنایع شرکت ها را منع می کند!
بازار سهام حلال است یا حرام؟
از نظر اکثر دانشمندان اسلامی، سرمایه گذاری در بورس، تجارت حلال یا سرمایه گذاری در سهام مشکلی ندارد. همچنین هیچ معامله ای غیرقانونی در معاملات فارکس با رعایت شرع وجود ندارد، با این وجود برخی از دستورالعمل ها وجود دارد که باید دنبال شوند. این دستورالعمل ها اطمینان می دهند که درآمد حاصل از بورس سهام طبق قوانین شرع است.
لطفا دقت کنید:
- اگر سهام شرکت مطابق با اصول شرع باشد ، سرمایه گذاری در بازارهای سهام برای مسلمانان مجاز است
- متأسفانه ، این تصور مشترک در بین مسلمانان وجود دارد که خرید و فروش سهام در بازار سرمایه شبیه قمار است و از این رو اسلام آن را منع کرده است، این درست نیست!
- شایان ذکر است که مشارکت در بازارهای سرمایه نه تنها وضعیت اقتصادی مسلمانان را بهبود می بخشد بلکه به آنها فرصتی می دهد تا به بخشی از توسعه اقتصاد کشور تبدیل شوند.
به عکس زیر توجه کنید:
آیا سرمایه گذاری در تمام شرکت های موجود در بورس سهام مجاز است؟
فقط شركتهايي كه از نظر شرعي سازگار هستند مي توانید در آنها سرمايه گذاري کنید. انطباق شرعي شركتهاي پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار پويايي است و از اين رو در صورتي كه شركتي شريعت را به طور مستمر رعايت نكند ، بايد مراقب آن باشيد.
سهام شرکتهایی که درگیر فعالیتهای ممنوعه مانند خدمات مالی متعارف، فروش الکل،گوشت خوک، تنباکو، قمار، شرط بندی، تبلیغات تصویری ممنوع و سرگرمی بر اساس موسیقی ، فیلم و موارد دیگر مجاز نیستند توسط مسلمانان سرمایه گذاری شود!
<<در مورد منع نگهداری سهام در شرکتهایی که اهداف اصلی آنها حرام است، مانند تجارت در ربا، یا تولید یا تجارت در موارد حرام، اختلاف نظری وجود ندارد>>
حتما می دانید که معاملات بورس در قالب عقد بیع صورت میگیرد پس از لحاظ شرعی مانعی ندارد، البته برخی جنبههای بورس به شرح زیر مشروع نیست:
- جهل در معاملات سهام
- تبانی در معاملات سهام
- ارائه اطلاعات اشتباه و گمراه کننده
- انجام معاملات صوری و دستکاری ناعادلانه بازار
- معاملات مبتنی بر اطلاعات محرمانه داخلی
- دستکاری قیمت سهام
پس سرمایه گذاری اگر با عقل سلیم و به دور از مشکلات شرعی باشد، نه تنها حرام نیست، بلکه به تجارت و اشتغال زایی نیز کمک خواهد کرد.
نظر بدهید