ما در دنیای عدم قطعیتها زندگی میکنیم، دنیایی که هیچ چیز صد در صدی وجود ندارد. طبیعتا تحلیلهای مالی بورس نیز جز این مبحث عدم قطعیت میشوند به این صورت که ممکن است تحلیلهای انجام شده و صورت گرفته اشتباه از آب درآیند. در این شرایط ما برای نجات از ضررهایی که ممکمن است متحمل شویم میتوانیم از روش خرید پلهای در بورس استفاده کنیم. با ما همراه باشید تا با خرید پلهای بیشتر آشنا شوید.
<<خرید پلهای یکی از روشهای خرید سهام در بازار است که اسم آن به کررات نیز شنیده میشود.>>
خرید پله ای به چه معناست؟
در واقع خرید پلهای به این معناست که معاملهگر احساس میکند یک سهمی دارای پتانسیل رشد بوده ولی از این که آیا این سهم رشد کوتاه مدت دارد یا نه مطمئن نیست، پس معاملهگر خرید خود را تقسیم بر چند بخش کرده و در روز بخشی از آن را به خرید سهم مشغول خواهد بود.
<<معاملهگر با این روش هر روز بخشی از پول خود را درگیر آن سهام کرده و از سود آن سهم استفاده میکند.>>
احساس غلط معامله گر باعث چه چیزی می شود؟
اگر احساس معاملهگر در این حوزه غلط باشد یا در این منوال بازار تغییر جهت دهد، فرد متقاضی از خرید بخشهای بعدی سهام اجتناب خواهد کرد. این کار باعث نجات بخشی از سرمایه میشود.
زمانی معاملهگر نسبت به خرید پلهای سهام اقدام میکند که شرایط زیر بر بورس حاکم باشد:
۱.اولین فرضیه نسبت به خرید پلهای فرض رشد سهام مورد نظر است.
۲. سهم مورد نظر در آیندهای نزدیک تغییر جهت نداده و منفی نخواهد شد.
۳. حرکت قیمتها در بورس باید به اندازهای کند باشد که به معاملهگر امکان اتخاذ تصمیم درست را بدهد.
۴. قیمت سهم مور نظر معاملهگر در آینده به نفع معاملهگر افزایش پیدا خواهد کرد.
لطفا توجه کنید!
اگر فرض بر این باشد که معاملهگر سهامی را خریداری کرده و قیمت آنها در آیندهای نزدیک افزایش پیدا خواهد کرد. طبق این شرایط معاملهگر توانایی افزایش سود خود را به صورت زیر خواهد داشت:
- سرمایهگذار یا معاملهگر میتواند در سهام مورد نظر سرمایهی خود را افزایش دهد. در واقع معاملهگر میتواند از سهمی که خریداری نموده دوباره خریداری کند، این کار باعث میشود که علاوه بر تغییر قیمت سهام از افزایش آیندهی قیمت سهم نیز استفاده کند.
- افزایش سرمایهگذاری همراه تناوب سرمایهگذاری و خرید سهم مورد نظر خود.
این دو روشی که در بالا ذکر شده است به عوامل زیر بستگی دارد:
- اول هزینهی معاملاتی است که هرچه هزینهی معاملاتی کمتر باشد، تناوب معاملات سهام مورد نظر توجیه بیشتری پیدا میکند.
- بعد نوسانات قیمت سهام است که سختترین مرحله در خرید پلهای سهام است. اگر جهت حرکت بازار زیاد مثبت نباشد که معاملهگر نتواند هدف خود را پیاده سازد، به سرعت جهت حرکت آن معکوس شده و سود ناشی از خرید اولیه را از دست خواهد داد.
پس برای خرید مرحلهای سهام باید پیش بینی بازهی میان مدت بازار مثبت باشد؛ با سه روش میتوان اقدام به خرید مرحلهای سهام نمود که در ادامه به معرفی این سه روش خواهیم پرداخت:
مرحلهی اول: خرید بخش بیشتری از سهام مورد نظر و کاهش خریدهای بعدی به صورت پلهای اگر بخواهیم به عنوان مثال بیان کنیم خرید دو هزار سهم از شرکت الف.
معاملهگر در مراحل بعد اقدام به خرید ۱۰۰۰ سهم، در مرحله سوم ۵۰۰ سهم و در مرحلهی چهارم ۲۵۰ سهم مینماید. حسن این روش از سرمایهگذاری در اولین خرید است که بیشترین سود را نصیب معاملهگر کرده و وی میتواند با سود سهام اولیهی خود خریدهای بعدی را انجام دهد. جنبهی دیگر سود این روش در قیمت تمام شدهی سهام خریداری شده با شیب ملایم است چرا که هرچه قیمتها افزایش یابد حجم خرید معاملهگر کاهش خواهد یافت.
استفاده از این روش میتواند ریسک بالایی داشته باشد زیرا اگر این قیمت سهام به نفع معاملهگر افزایش نیابد و تحلیلها اشتباه باشند و بازار معکوس شود، معاملهگر مشمول زیان خواهد شد زیرا بیشترین حجم خرید در مرحلهی اول انجام شده است.
تقسیم خرید به بخشهای مساوی به این صورت است که اگر معاملهگر میخواهد ۱۲۰۰ سهم خریداری نماید میتواند این سهم را به سه سهم۴۰۰ تایی تقسیم کنند. خوبی این روش در این است که اگر تحلیلها درست پیش نرفت سرمایه گذار ضرر کمی را متحمل میشود.
ریسک روش ذکر شده به این است که اگر قیمت سهام، رشد آنی داشته باشد این است که حجم کمی از سهام مذکور نصیب معاملهگر شده است. بنابراین خریدهای آینده موجب افزایش قیمت تمام شدهی اولیه و کاهش سود معاملهگر خواهد شد.
روش دیگری که در خرید پلهای مورد استفاده قرار میگیرد روش اقتضایی است که با تجزیه تحلیل روند آیندهی بازار و قیمت سهام اقدام به خرید مرحلهای سهم به یکی از دو روش بالا ذکر میشود.
اگر معاملهگر تحلیلی بر این موضوع داشته باشد که روند بازار در آینده تغییر جهت نداده و روند حرکتی قیمت به نفع معاملهگر است امکان اتخاد تصمیم درست را خواهد داشت.
برای افزایش سود از این طریق نسبت به خرید مرحلهای سهم، معاملهگر باید به روش اول مراجعه نماید که جهت حرکت بازار زیاد مثبت نباشد، در این صورت باید اهداف خود را پیاده نماید تا به سرعت جهت حرکت بازار معکوس شود و به روش دوم عمل نماید.
<<در روش اقتضایی معاملهگر باید یکی از بهترین شیوههای بالا را نسبت به نیاز خود انتخاب نماید.>>
نظرات مثبت و منفی خرید پله ای
نظرات گوناگونی در مورد خرید پلهای بورس وجود دارد که در ادامه آنها را بازگو خواهیم کرد.
بیشتر کسانی که طرفدار این روش هستند دیگاه بلند مدتی نسبت به سرمایهگذاری دارند و برخلاف روند قیمت سهم یا دارایی عمل میکنند. به عنوان مثال یک سرمایهگذار با دیدگاه بلند مدتی که دارد سهام یک شرکت را خریداری کرده است و براین موضوع که چشمانداز این شرکت مثبت بوده عمل مینماید. در صورتی ممکن است قیمت سهام این شرکت افت پیدا کند، معاملهگر تمایل دارد این افت قیمت را فرصتی مناسب تلقی کند و مخالفان را به داشتن دیدگاه بدبینانه نسبت به چشم انداز بلند مدت شرکت مورد نظری که در این باره دارد متهم نماید.
معاملهگران این اقدام خود را به چشم خرید یک کالای تخفیف دار در نظر گرفته و عقیدهای مبنی بر این موضوع که «اگر شما سهام را به قیمت ۳۰۰ هزارتومان قیمتی مناسب دیدهاید، هم اکنون که قیمت به ۲۵۰ هزار تومان رسیده است باید خوشحال باشید زیرا همانند یک کالای تخغیف خورده است که میتوانید تعداد بیشتری از آن را خریداری نمایید».
معامله گران با دیدگاه کوتاه مدت
در طرف مقابل، معامله گرانی هستند که معمولا دیدگاههای کوتاه مدتتری دارند و کاهش قیمت سهام را پیش زمینهی اتفاقات بدتر در آینده میدانند. این سرمایهگذاران به جای اینکه خلاف روند وارد بازار بورس شوند، تمایل دارند در مسیر روند معامله کنند. این معاملهگران خرید سهام در حال افت را به چاقویی که در حال افتادن است تشبیه کرده و میگویند «سعی نکنید که چاقویی که در حال افتادن است را بگیرید» این گروه از سرمایهگذاران تمایل دارند تصمیماتشان را با اندیکاتورهای تکنیکال توجیه نمایند.
اگر معاملهگری با دیدگاهی کوتاه مدت سهامی را با قیمت ۳۰۰ هزار تومان خریداری میکنند که ممکن است حد ضرر خود را بر روی قیمت ۲۵۰ هزار تومان قرار دهند، به دلیل وقوع این شرایط که قیمت نیز به ۲۵۰ هزار تومان یا پایینتر میرسد سهام خود را به فروش برسانند. این گروه از سرمایهگذاران علاقهای به کمکردن میانگین خود نشان نمیدهند.
مزایای خرید پله ای در بورس
اصلیترین مزیت خرید پلهای در این است که معاملهگر میتواند میانگین قیمت خرید سهام را تا حد زیادی کاهش دهد تا در صورتی که قیمت سهم رشد کرد، به دلیل وجود قیمت سربه سر کمتر، سریعتر به سود برسد. در این مورد به دلیل این موضوع که قیمت خرید وی کاهش یافته، میزان سود نیز طبیعتال افزایش خواهد یافت.
برای درک این موضوع فرض کنید که شخصی ۱۰۰۰۰ سهم شرکت الف را با قیمت ۳۰۰ هزارتومان خریداری میکند، بعد از مدتی که قیمت سهام به ۲۵۰ هزارتومان رسید؛ دوباره به خرید ۱۰۰۰۰ سهم دیگر میپردازد. با این کار میانگین خرید به ۲۷۵ هزار تومان خواهد رسید.
بنابراین ۱۰ هزار برگه سهم ۳۰۰ هزار تومانی برابر با ۳ میلیون تومان خواهد بود. ۱۰ هزار سهم دیگری که با قیمت ۲۵۰ هزارتومان خریداری کرده است نیز با مبلغ کل ۲ میلیون و نیم برای شخص تمام میشود. در کل ۲۰۰۰۰ سهم با مبلغ کل ۵ میلیون و نیم خریداری شده است که متوسط قیمت هر سهم برابر با ۲۷۵ هزار تومان خواهد شد.
اگر قیمت سهام خریداری شده رشد داشته باشد و به قیمت ۲۹۰ هزارتومان برسد، اگر سرمایهگذار سهم خود را در این قیمت به فروش برساند ۳۰۰ هزارتومن سود کسب مینماید.
یک فرضیهی دیگر وجود دارد که اگر قیمت به ۳۱۰ هزارتومان برسد و سرمایهگذار سهم خود را در این قیمت به فروش برساند سودی ۷۰۰ هزارتومانی نصیبش میشود.
<<نتیجهی کلی در این است که اگر شخص اقدام به خرید پلهای نکرده بود، نمیتوانست در این شرایط بازار سودی را کسب نماید.>>
معایب خرید پله ای
کم کردن میانگین خرید میتواند استراتژی خوبی باشد اما مشکل اینجاست که نمیتوان بازار را به راحتی پیش بینی کرده و اگر قیمت سهام خریداری شده کاهش پیدا کند، زیانی که معاملهگر متحمل شده بیشتر خواهد بود.
<<به همین دلیل معاملهگران و سرمایهگذاران باید به شدت مراقب بوده و ریسک کاهش میانگین خرید خود را در نظر بگیرند. البته این کار معمولا ساده نیست و موضوع زمانی حادتر خواهد شد که بازار با روندی نزولی روبه رو شود.>>
اصول سرمایه گذاری در بورس را بخوانید
یکی دیگر از معایب خرید پلهای بههم خوردن توازن سبد دارایی است، با فرض بر این که یک سرمایهگذار تصمیم بر این که ۲۵ درصد از سبد دارایی خود را به سهام پر ریسک و پر نوسان اختصاص دهد و بازهم از این سهم خریداری نماید درصد سبد دارایی وی افزایش خواهد یافت.
برای دریافت مشاورههای کاربردی در این حوزه میتوانید با کارشناسان حاذق مجموعه تماس بگیرید تا راهنماییهای لازم به شما مشتریان عزیز داده شود.