با دریافت کد سهامداری نمی توان معاملات بورس را انجام داد. چرا که برای خرید و فروش سهام در بورس باید به سامانه معاملات کارگزار بورس دسترسی داشته باشید. بنابراین لازم است برای دریافت کد معاملاتی به کارگزار بورس مراجعه نمایید. پس از آنکه به یکی از سامانه های معاملاتی کارگزار بورس دسترسی پیدا کردید، امکان خرید و فروش سهام دارید.
کارگزار بورس کیست ؟
تمامی سهامداران و معامله گران در بازار سهام بایستی معاملات بورس را از طریق سامانه معاملات کارگزار انجام دهند. در واقع کارگزار بورس یک شرکت حقوقی است که بستر انجام معاملات بورس را برای سهامداران فراهم میکند. شرکتهای کارگزار بورس برای انجام فعالیت های خود باید مجوزهای لازم را از سازمان بورس و اوراق بهادار تهران دریافت کنند. نقش کارگزاری ها این است که بستر انجام معاملات را برای سهامداران فراهم می کنند. از طرفی فرایند پذیرش افراد برای فعالیت در بازار بورس را به عهده دارند.
کارگزار بورس خدمات متنوعی به سهامداران ارائه میدهند که عبارتند از:
- پذیرش و احراز هویت اشخاص حقیقی یا حقوقی برای دریافت کد سهامداری
- دریافت کد بورسی از سازمان بورس و اعلام به سهامدار
- پذیرش و احراز هویت اشخاص حقیقی یا حقوقی برای دریافت کد معاملاتی جهت ایجاد دسترسی به سامانه معاملات کارگزار
- ایجاد حساب کاربری برای دسترسی اشخاص به سامانه معاملات کارگزار بورس جهت انجام معاملات بورس توسط کاربر.
سامانه معاملات کارگزارچیست ؟
شرکت های کارگزاری به واسطه امکانات سخت افزاری و نرم افزاری خود،سامانه هایی را برای دسترسی به هسته معاملات بورس فراهم می کنند. امروزه سامانه معاملات برخط (آنلاین) جزو مهمترین و پرکاربردترین روش ثبت سفارش خرید و فروش سهام بورس است. علاوه بر آن روش های دیگری هم برای ثبت سفارشات خرید و فروش وجود دارد،که عبارتند از:
- سامانه معاملات آنلاین(تحت وب و موبایل)
- سامانه معاملات آفلاین
- ثبت سفارش تلفنی
- ثبت سفارش حضوری
فرقی ندارد ازچه روشی استفاده می کنید،باید کد معاملاتی داشته باشید!!!
کدمعاملاتی چیست ؟
تعریف ساده از کد معاملاتی عبارت است از شناسه هویتی شما نزد کارگزار. برای آنکه بتوانید معاملات بورس را انجام دهید لازم است به سامانه معاملات کارگزار بورس دسترسی داشته باشید. برای این منظور کد معاملاتی نیاز دارید. کد معاملاتی شناسه شناسایی شما نزد کارگزار بورس می باشد.کارگزار از طریق این شناسه هویت شما را شناسایی می کند و امکان خرید و فروش سهام را برای شما ایجاد می کند. به عبارتی کد معاملاتی یک شناسه( نام کاربری) به همراه گذرواژه (پسورد) است که امکان دسترسی شما را به سامانه معاملات کارگزار فراهم می کند. در واقع کد معاملاتی مجوز دسترسی به سامانه معاملات کارگزار بورس است که از طریق آن می توانید وارد سامانه شوید و پس از ورود به سامانه معاملاتی کارگزار، امکان ارسال سفارشات خرید و فروش سهام برای شما فعال می شود.
نحوه دریافت کدمعاملاتی:
کد معاملاتی توسط شرکت کارگزار بورس برای شما صادر می شود. برای این منظور باید مدارک لازم را به کارگزاری بورس ارائه کنید و مراحل دریافت کد معاملاتی را طی نمایید. پس از آماده کردن مدارک لازم می توانید با مراجعه به یکی از شرکتهای کارگزاری برای دریافت کد معاملاتی اقدام کنید. یکی از کارهایی که باید توسط کارگزار بورس انجام شود، احراز هویت اشخاص مراجعه کننده است. به همین دلیل حضور شخص متقاضی کد معاملاتی در محل شرکت کارگزار بورس الزامی می باشد بنابراین شما باید به یکی از شعب کارگزاری به صورت حضوری مراجعه نمایید. پس کدمعاملاتی،کد ثابتی است که از طریق آن سرمایه گذار در سیستم معاملات شناسایی میشود،این کد بر اساس مشخصات فردی سرمایه گذار ایجاد شده است که متشکل از سه حرف اول نام خانوادگی فرد سرمایه گذار و یک عدد ۵ رقمی است که به صورت اتوماتیک توسط سیستم رایانهای مشخص میشود. بنابراین خرید و فروش اوراق بهادار مشروط به دریافت کد معاملاتی است که این هم از طریق کارگزار و با ارائه مستندات شناسایی سرمایهگذار نظیر شناسنامه و کد ملی امکان پذیر است.
انواع کد معاملاتی:
- کدمعاملاتی عام:
کدمعاملاتی است که جهت خرید و فروش کالا یا گروه کالایی خاصی ایجاد شده است.
- کدمعاملاتی خاص گروه کالا:
کد معاملاتی است که برای خرید و فروش یک گروه کالای خاص ایجاد شده است.
- کد معاملاتی خاص کالا:
کد معاملاتی است که جهت خرید یک یا چند کالای خاص ایجاد شده است. کلیه معامله گران کالا و اوراق بهادار مبتنی بر کالا بایستی کد معاملاتی عام دریافت نمایند.
نحوه صدور انواع کدهای معاملاتی:
کد معاملاتی عام توسط مسئول پذیرش و کد معاملاتی خاص گروه کالا توسط کمیته صادر میشود. صدور کدمعاملاتی عام: مسئول پذیرش موظف است حداکثر ظرف سه روز کاری پس از ارائه مدارک کامل مشتری توسط کارگزاری، نسبت به صدور کد معاملاتی آن برای مشتری اقدام نماید و یا اینکه ناقص بودن مدارک ارائه شده را به کارگزار اعلام کند.
صدور کدمعاملاتی خاص کالا وخاص گروه کالا:
- جهت صدور کد معاملاتی خاص کالا و خواست گروه کالا متقاضی بایستی مدارک و مستندات خود را به کمیته پذیرش مشتریان ارائه نماید.
- مشتریانی که واجد شرایط خرید بیش از یک کالا می باشند اعم از اینکه در یک گروه کالایی یا در گروههای کالای متفاوت قرار داشته باشند بایستی فرایند اخذ کد معاملاتی را به طور جداگانه طی نمایند. بدیهی است به هر مشتری صرفاً یک کد معاملاتی اختصاص می یابد.
- دبیر کمیته موظف است حداکثر ظرف ۱۰ روز کاری پس از ارائه مدارک مشتری توسط کارگزاری گزارش کارشناسی خود را حاوی اظهارنظر در خصوص احراز یا عدم احراز شرایط اعطای کد معاملاتی خاص کالا و یا خاص گروه کالا را به همراه مستندات مربوط،به کمیته ارسال نماید.
- کمیته موظف است حداکثر ظرف ۵ روز کاری پس از دریافت گزارش و مستندات مربوطه،نظر کتبی خود را با ذکر دلایل مبنی بر اعطای کد معاملاتی خاص کالا و یا گروه کالا را به متقاضی اعلام کند و در صورت رد درخواست، متقاضی می تواند مراتب اعتراض خود را حداکثر ظرف مدت ده روز از تاریخ ابلاغ تصمیم کمیته به وی، به بورس اعلام کند.
شرایط اختصاصی برای دریافت کدمعاملاتی خاص کالا یاخاص گروه کالا برای کلیه گروه های کالایی به شرح زیر می باشد:
- رعایت مقررات خارج از بورس از جمله اخذ مجوزهای لازم از مراجع ذی ربط در صورت وجود
- اخذ تاییدیه کمیته پذیرش مشتریان بورس کالا
(گروههای کالایی به تشخیص کمیته پذیرش مشتریان تعیین میشود) پس کد معاملاتی گروه عبارت است از شناسه ای که برای ورود سفارش های خرید و فروش گروهی برای هرشرکت کارگزاری در سامانه معاملات تعریف شده است. این شناسه به صورت حروف،عدد ویاترکیبی ازهر دو می باشد.
نظر بدهید