برای انجام معامله در بازار سرمایه به انجام چند کار مهم و ضروری نیاز دارید؛ در غیر اینصورت نمی توانید سهام مورد نظر خود را خرید و فروش کنید. ثبت نام در سامانه سجام، طی کردن مراحل احراز هویت، ثبت نام در یکی از کارگزاری های کشور و در نهایت دریافت کد معاملاتی از جمله ضروری ترین اقداماتی هستند که برای شروع فعالیت در بازارهای بورس و فرابورس باید آن ها را به انجام برسانید. بهتر است بدانید که در حال حاضر با راه اندازی سامانه های آنلاین معاملاتی، هر یک از سرمایه گذاران با یک کد شناخته می شوند و سامانه در صورتی اجازه ورود و انجام معامله را به متقاضیان می دهد که کد شناسایی یا همان معاملاتی خود را ارائه دهند. بنابراین تمام کسانی که قصد انجام معاملات مختلف در بازار سرمایه را دارند، باید این کد را دریافت کنند. امروزه دریافت کدهای معاملاتی آسان تر از قبل شده است و با اطلاع از مراحل آن می توانید کد مربوط به خود را دریافت کنید. در ادامه این مقاله جزئیات بیشتری از کد معاملاتی و نحوه دریافت آن را توضیح می دهیم.
کد معاملاتی چیست؟
امروزه برای ورود به سامانه های آنلاین مختلف به ثبت نام و دریافت نام کاربری نیاز دارید؛ در واقع برای ورود به هر سامانه باید اطلاعات هویتی شما ثبت شده و یک پنل کاربری برایتان ایجاد شود. با توجه به اینکه در حال حاضر معاملات بازار سرمایه از طریق سامانه های آنلاین کارگزاری ها انجام می شوند و نیازی به مراجعات حضوری نیست، پس باید هر یک از سرمایه گذاران یک حساب کاربری نزد کارگزاری های مختلف کشور داشته باشند و یک کد معاملاتی دریافت کنند. کدهای معاملاتی که در اختیار سرمایه گذاران قرار می گیرند، نشان دهنده طی کردن مراحل ثبت نام در سامانه سجام، انجام احراز هویت و در نهایت ثبت نام در یکی از کارگزاری های کشور هستند. به این ترتیب با وارد کردن کد مربوط به خودتان در سامانه های آنلاین معاملاتی کارگزاری ها، می توانید به سامانه وارد شده و معاملات مورد نظر خود را انجام دهید. همانطور که گفتیم طی کردن مراحل نامبرده برای هر یک از متقاضیان ورود به بازار سرمایه، ضروری است و بدون دریافت کد شناسایی یا همان معاملاتی، هیچ کسی نمی تواند به سامانه آنلاین معاملات وارد شود.
کارگزاری چیست؟
سازمان بورس و اوراق بهادار برای سهولت در خدمت رسانی به متقاضیان ورود به بازار سرمایه، شرکت های کارگزار یا همان کارگزاری را تعریف کرده است تا این شرکت ها به عنوان یک واسطه، خدمات مورد نیاز جهت انجام معاملات را به سرمایه گذاران ارائه دهند. در حال حاضر چند شرکت کارگزاری مختلف در کشور فعالیت می کنند و متقاضیان ورود به بازار سرمایه می توانند از طریق ثبت نام در این کارگزاری ها و دریافت کد معاملاتی به سامانه آنلاین معاملاتی آن ها وارد شوند. همانطور که گفتیم برای انجام معامله در بازار سرمایه باید از سامانه های آنلاین معاملاتی استفاده کنید؛ بنابراین ثبت نام در یکی از کارگزاری های کشور ضروری محسوب می شود.
وظایف کارگزاری
همانطور که گفتیم شرکت های کارگزاری برای سهولت در خدمت رسانی به سرمایه گذاران بازارهای بورس و فرابورس تاسیس می شوند و بر همین اساس دارای وظایف مختلفی هستند. اغلب خدماتی که توسط کارگزاری ها به متقاضیان ارائه می شوند از طریق هیچ شرکت و نهاد دیگری ارائه نخواهند شد. از جمله مهم ترین وظایف این شرکت ها می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- ایجاد حساب کاربری برای دسترسی به سامانه آنلاین معاملاتی
- ارائه کد معاملاتی به سرمایه گذاران
- ارسال گزارش معاملات انجام شده
- اجرای فرآیند بازارگردانی در انواع اوراق بهادار
- ارائه خدمات مشاوره ای برای انجام معاملات
- پذیرفتن نقش عامل فروش اوراق
- خرید و فروش اوراق بدهی پذیرفته شده در بورس و فرابورس
بنابراین اولین اقدام برای ورود به بازار سرمایه، طی کردن مراحل دریافت کد شناسایی بورس یا همان معاملاتی است.
نحوه دریافت کد معاملاتی
با توجه به اینکه هیچ کسی نمی تواند بدون دریافت کد معاملاتی، سهام مورد نظر خود را در بازار سرمایه خرید و فروش کند، بنابراین تمام متقاضیان این حوزه باید مراحل دریافت کد نامبرده را طی کنند. برای دریافت این کد ابتدا باید در سامانه سجام (سامانه جامع اطلاعات مشتریان) ثبت نام کرده و پس از طی کردن مراحل احراز هویت، نسبت به ثبت نام در یکی از کارگزاری های کشور اقدام کنید. تا همین چند سال گذشته، ثبت نام در کارگزاری ها به صورت حضوری انجام می شد؛ ولی در حال حاضر امکان ثبت نام غیر حضوری نیز فراهم شده است و به طور کلی طی کردن مراحل ثبت نام برای متقاضیان راحت تر شده است.
آیا برای خرید عرضه اولیه هم به کد معاملاتی نیاز داریم؟
خرید اوراق عرضه اولیه یکی از ساده ترین راه های کسب سود از بازار سرمایه از طریق سرمایه های خُرد محسوب می شود. با توجه به اینکه در یک بازه زمانی کوتاه رشد سهام عرضه اولیه و افزایش ارزش آن ها چشمگیر است؛ اغلب کسانی که از این موضوع مطلع هستند تمایل دارند تعدادی از این اوراق را خریداری کنند. رایج ترین سوالی که در این مورد مطرح می شود نیز این است که آیا می توان بدون دریافت کد معاملاتی عرضه اولیه خریداری کرد؟ پیرامون پاسخ این سوال باید بگوییم که خرید هر نوع اوراقی در بازار سرمایه نیازمند دریافت کد معاملاتی است. بنابراین برای خرید سهام در فرآیند عرضه اولیه هم به دریافت این کد از یکی از کارگزاری های کشور نیاز دارید و بدون در اختیار داشتن آن نمی توانید سهام شرکت های در صف عرضه اولیه را خریداری کنید.
جمع بندی
طی چند سال اخیر میزان تقاضا برای ورود به بازار سرمایه و انجام معاملات مختلف، به صورت چشمگیری افزایش یافته است. در حال حاضر برای انجام معامله در بازارهای بورس و فرابورس به انجام چند کار مهم از جمله دریافت کد معاملاتی نیاز دارید. این کد پس از طی کردن مراحل ثبت نام در سامانه سجام، تکمیل مراحل احراز هویت و در نهایت ثبت نام در یکی از کارگزاری های کشور صادر می شود. بدون در اختیار داشتن این کد امکان ورود به سامانه آنلاین معاملاتی کارگزاری های مختلف فراهم نمی شود؛ در نتیجه متقاضیان نیز نمی توانند در معاملات مورد نظر خود شرکت کنند.
نظر بدهید