گواهینامه معامله گری بازار سرمایه یکی از 7 گواهینامه ارائه شده توسط سازمان بورس و اوراق بهادار است.سازمان بورس دادن مجوز برخی از فعالیتهای مالی و تجاری به سازمانها و نهادهای مالی (شرکت های کارگزاری، شرکت های سرمایه گذاری، صندوق های سرمایه گذاری، صندوق های بازنشستگی، هلدینگ ها، شرکت های تامین سرمایه، موسسات رتبه بندی، شرکت های پردازش اطلاعات مالی و شرکت های مشاور سرمایه گذاری ) تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار را مشروط به استفاده از افراد دارای گواهینامههای حرفهای بازار سرمایه دانسته است و نهادهای مالی برای گرفتن این مجوز ها ملزم به استخدام افرادی هستند که گواهینامه های سازمان بورس را کسب کرده باشند.
تا قبل از سال 1393، تعداد آزمون های بازار سرمایه، 9 آزمون بود اما در سال 1393 گواهینامه معامله گری بازار سرمایه دچار تغییراتی شد به این صورت که آزمون های معامله گری اوراق تامین مالی، معامله گری ابزار مشتقه و معامله گری بورس کالا با یکدیگر تلفیق شدند و یک آزمون واحد با عنوان معامله گری بازار سرمایه را تشکیل دادند که در برگیرنده ی تمامی سرفصل های مربوط به این 3 آزمون ذکرشده است. در حال حاضر آزمون های تخصصی بازار سرمایه در هفت عنوان برگزار می شود:
1.اصول بازار سرمایه
2.تحلیلگری بازار سرمایه
3.معاملهگری بازار سرمایه
4.کارشناسی عرضه و پذیرش
5.مدیریت نهادهای بازار سرمایه
6.مدیریت سبد اوراق بهادار
7. ارزشیابی اوراق بهادار
جامعه ی هدف و مخاطب گواهینامه معامله گری بازار سرمایه، آن دسته از علاقهمندان به تصدی مشاغلی مانند سمت معامله گری در یکی از شرکت های کارگزاری دارای مجوز فعالیت در بورس اوراق بهادار تهران، فرابورس ایران، بورس کالا و بورس انرژی هستند که بایستی قبل از اینکه در این سمت مشغول به کار شوند، در این آزمون شرکت نموده و موفق به دریافت گواهینامه معامله گری بازار سرمایه شوند.
متقاضیان عهده دار شدن سمتها و مشاغل تخصصی در نهادهای بازار سرمایه، باید برحسب نیاز و شغلی که می خواهند بدست آورند، بخشی و یا همه ی گواهینامههای حرفهای بازار سرمایه را اخذ کنند. پس اگر شما نیز به دنبال استخدام در نهادهای مالی هستید، به شما توصیه می شود در ادامه مقاله نیز ما را همراهی کنید.
باید خاطر نشان کرد که مسئولیت اصلی کارگزاری ها به عنوان یکی از نهادهای مالی در بازار سرمایه، اجرا کردن سفارشات معاملاتی سرمایهگذاران در بازار سرمایه است. پس بنابراین متصدیان بخش معاملات در این نهادها، باید بر مکانیسم اجرایی و چگونگی انجام معاملات در بازار سرمایه کاملا تسلط داشته باشند.
گواهینامه معامله گری بازار سرمایه همیشه متقاضیانی دارد که ممکن است نحوه ی برگزاری این آزمون و یا ویژگی های گواهینامه معامله گری بازار سرمایه برایشان مبهم باشد. بنابراین در این قسمت به بیان ویژگی ها، پیش نیازها و سرفصل های گواهینامه معامله گری بازار سرمایه می پردازیم.
پیش نیاز گواهینامه معامله گری بازار سرمایه:
پیش نیاز گواهینامه معامله گری بازار سرمایه، گواهینامه اصول بازار سرمایه است و همانطور که قبلا اشاره کردیم، آزمون اصول بازار سرمایه پیش نیازی ندارد و تمامی افرادی که دارای مدرک کارشناسی مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هستند، می توانند در آزمون اصول بازار سرمایه شرکت کنند.
حدنصاب قبولی در آزمون معامله گری بازار سرمایه:
حد نصاب قبولی در این آزمون 40 از 100 است. (به این معنا که باید به چهل درصد از سوالات آزمون پاسخ صحیح داده شود.)
تعداد پرسش های آزمون معامله گری بازار سرمایه:
در این آزمون تعداد 60 پرسش برای داوطلبان در نظر گرفته شده است.
مدت زمان آزمون:
زمان تخصیص یافته برای متقاضیان آزمون معامله گری بازار سرمایه 75 دقیقه است.
معافیت های گواهینامه معامله گری بازار سرمایه:
گواهینامه معامله گری بازار سرمایه دارای یک سری از معافیت ها برای داوطلبان شرکت در این آزمون است که متقاضیان باید به آن توجه نمایند:
باید به این نکته اشاره کرد که گواهینامه معاملهگری بازار سرمایه، تنها دارای یک معافیت برای داوطلبان است. براساس مصوبه سال 1393 هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، داوطلبانی که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در رشته های تحصیلی مرتبط با بازار سرمایه از قبیل اقتصاد، حسابداری،گرایش های مالی رشته مدیریت، حقوق مالی، مهندسی مالی، مدیریت بازرگانی، مدیریت صنعتی، مهندسی صنعتی ( گرایش مالی )، کارشناسی بورس و ریاضیات مالی بوده و معدل آنها بالاتر از 15 باشد، در صورت شرکت در آزمون معامله گری بازار سرمایه (شامل مقررات اصول بازار سرمایه و معامله گری ) و کسب حد نصاب 40 و در خصوص سایر رشته ها، در صورت موفقیت در آزمون معامله گری بازار سرمایه (شامل مقررات اصول بازار سرمایه و معامله گری) و کسب حد نصاب 40 با پیش نیاز گواهی نامه اصول بازار سرمایه و شرکت در دورههای آموزشی مربوطه، میتوانند به عنوان معاملهگر شروع به فعالیت نمایند.
تذکر: برای داوطلبانی که شامل این مصوبه نمیشوند، آزمون اصول بازار سرمایه به عنوان پیشنیاز در نظر گرفته خواهد شد. بایستی تاکید کرد که اگر داوطلبی بخواهد در سایر آزمون های بازار سرمایه شرکت کند (حتی با داشتن موارد ذکر شده در مصوبه)، حتما می بایست در آزمون اصول بازار سرمایه به عنوان پیشنیاز همه ی آزمونها شرکت و گواهینامه اصول بازار سرمایه را اخذ کند.
سرفصل های آزمون معامله گری بازار سرمایه:
برای قبول شدن در آزمون معامله گری بازار سرمایه، باید تعداد زیادی از دستورالعمل ها و مصوبات بازار سرمایه به طور دقیق مطالعه شود.
سرفصل های این آزمون شامل مقررات معامله گری در بازار سرمایه می باشد که در قسمت زیر بخشی از آن ها به اختصار آورده شده است:
◾ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامي ايران
◾ آیین نامه اجرايی قانون بازار اوراق بهادار
◾ دستورالعمل اجرايی افشای اطلاعات شركت های ثبت شده نزد سازمان
◾ دستورالعمل عضویت در کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار
◾ آیین نامه معاملات درشرکت بورس اوراق بهادار تهران
◾ دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات در بورس اوراق بهادار تهران
◾ دستورالعمل اجرایی معاملات بر خط اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران
◾ دستورالعمل نحوه انجام معاملات وکالتی اوراق بهادار
◾ دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات اوراق بهادار در فرابورس ایران
◾ ضوابط ایجاد کد مجازی تجمیعی جهت انجام معاملات عمده در فرابورس ایران
◾ دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات اوراق بهادار در بازار پایه فرابورس
◾ ضوابط انتقال سهام به کارکنان شرکت ها درعرضه اولیه درشرکت فرابورس ایران
◾ ضوابط معامله ترجیحی در شرکت فرابورس ایران
◾ دستورالعمل تسویه و پایاپای معاملات بورس کالای ایران
◾ دستورالعمل معاملات کالا و اوراق بهادار مبتنی بر کالا در بورس کالای ایران
◾ دستورالعمل انتشار اطلاعات معاملات توسط بورس کالای ایران
◾ دستورالعمل اجرایی رینگ صادراتی بورس کالای ایران
◾ دستورالعمل وظایف و اختیارات شرکت بورس کالای ایران در خصوص کارگزاری های عضو
◾ دستورالعمل ثبت سفارش کالا در بورس کالا
◾ دستورالعمل اجرایی معاملات قراردادهای آتی در شرکت بورس کالای ایران (سهامی عام)
◾ دستورالعمل معاملات قرارداد آتی سهام در بورس اوراق بهادار تهران
◾ ضوابط وجه تضمین قرارداد اختیار معامله سهام در بورس اوراق بهادار تهران
◾ دستورالعمل معاملات قرارداد اختیار معامله سهام در بورس اوراق بهادار تهران
◾ دستورالعمل اجرایی دریافت سفارش های تلفنی با استفاده از مرکز تماس کارگزاری
◾ دستورالعمل معاملات کالا و اوراق بهادار مبتنی بر کالا در بورس انرژی
◾ دستورالعمل معاملات قرارداد اختیار معامله در شرکت بورس کالای ایران
◾ دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات اوراق بهادار در بازارپایه فرابورس
◾ دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات بلوک در فرابورس ایران
تذکر1: همه ی سؤالات آزمون معامله گری بازار سرمایه از قوانین، دستورالعمل ها و آیین نامه های به روز شده که در سایت سازمان بورس و اوراق بهادار موجود هستند،مطرح خواهد شد.به این معنا که اصلی ترین منبع داوطلبان برای موفقیت در آزمون معامله گری، همین قوانین و مقررات موجود در سایت سازمان بورس و اوراق بهادار هستند و لازم نیست به دنبال منبع دیگری برای مطالعه باشند.
تذکر 2: افرادی که متقاضی اخذ گواهینامه معامله گری بازار سرمایه هستند، بایستی برای دریافت فایل قوانین و آییننامههای مرتبط با آزمون معاملهگری بازار سرمایه، به سایت سازمان بورس و اوراق بهادار مراجعه کنند و از لینک دستورالعمل ها و قوانین و مقررات، فایلهای مربوطه را دریافت نمایند.
چگونه در آزمون معامله گری بازار سرمایه ثبت نام کنیم ؟
برای شرکت کردن در آزمون معامله گری بازار سرمایه(یا سایر گواهینامه های ارائه شده توسط سازمان بورس ) بایستی به وبسایت اداره امور گواهینامههای سازمان بورس و اوراق بهادار به نشانیicmc.seo.ir مراجعه کنید.در صورتی که شما قبلاً در این سایت عضو نشدهاید، لازم است ابتدا در قسمت ثبتنام،برای خود یک پروفایل شخصی ایجاد کنید و پس از تکمیل مشخصات و موارد خواسته شده،آزمون مورد نظر را انتخاب کنید و ثبت نام خود را نهایی کنید.
کاربرد گواهینامه معامله گری بازار سرمایه
افرادی که گواهینامه معامله گری بازار سرمایه را بدست می آورند، می توانند در کارگزاری های بورس سمت هایی از جمله معامله گر اوراق تامین مالی،معامله گر کالا، معامله گر ابزار مشتقه مبتنی بر کالا،معامله گر ابزار مشتقه مبتنی اوراق بهادار،مشاور پذیرش ( شرکت کارگزاری) را تصدی کنند. به عبارت دیگر، کسانی که تمایل دارند در کارگزاریها استخدام شوند باید گواهینامه معامله گری بازار سرمایه را کسب کنند.
نظر بدهید