خرید سهام شرکت های فعال در بازار سرمایه ایران از دو جهت می تواند برای سرمایه گذاران سودآوری به همراه داشته باشد. در واقع افرادی که با دید بلندمدت به این بازار نگاه می کنند، علاوه برای کسب سود از طریق بالا رفتن قیمت سهام شرکت ها، می توانند با حضور در مجامع شرکت های مختلف، سود نقدی را نیز دریافت کنند که به آن سود تقسیمی هر سهم یا DPS گفته می شود. بنابراین، شرکت در مجامع و بهره مندی از این سود نقدی نکات خاص خود را دارد و اگر شما نیز در این خصوص کنجکاو هستید، توصیه می کنیم تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
سود تقسیمی یا DPS به چه معناست؟
به میزان سودی که سالیانه یک بار به ازای هر سهم به سهامداران آن تعلق پیدا می کند، سود تقسیمی هر سهم یا DPS می گویند. در حقیقت، سود تقسیمی هر سهم، مقداری از سود تحقق یافته یا EPS است که بین سهامداران تقسیم می شود. میزان این سود و همچنین زمان پرداخت آن توسط هیئت مدیره در مجمع عمومی سالیانه شرکت مشخص می شود. برای اطلاع از روش دریافت این سود می توانید به سایت کدال رجوع کنید و یا با امور سهام شرکت مورد نظر ارتباط برقرار کنید.
آیا در مجامع شرکت های بورسی همیشه سود تقسیمی وجود دارد؟
پاسخ این سوال منفی است؛ در واقع، گاهی سیاست های شرکت مبنی بر عدم پرداخت سود به سهامداران است و به منظور ایجاد طرح های توسعه ای صرف می شود. در اکثر مواقع، مقداری از سود شرکت ها به منظور پرداخت بدهی ها و هزینه های دیگر شرکت در نظر گرفته می شود. بنابراین، بیشتر اوقات مقدار سود تقسیمی، مبلغی کمتر از سود محقق شده است.
البته توجه داشته باشید که ممکن است برعکس این موضوع هم پیش بیاید. گاهی اوقات، مجمع تصمیم می گیرد که علاوه بر سود محقق شده سال، مبلغی نیز از سود انباشته شرکت به سهامداران بدهد که در این صورت، مبلغ DPS بیشتر از EPS خواهد بود.
نکته مهمی که باید به آن دقت کنید، موضوع شرکت های زیان ده است؛ در واقع برخی از شرکت های فعال در بازار سرمایه ایران، نه تنها سود نمی سازند؛ بلکه به دلیل مشکلات اقتصادی که دارند، دچار ضرر و زیان شده اند و در پایان هر سال مالی، زیان های بزرگی را در صورت های مالی خود شناسایی می کنند. این دسته از شرکت ها در واقع پولی در اختیار ندارند که بخواهند آن را بین سهامداران خود تقسیم کنند. بنابراین، پیش از خرید سهام شرکت ها، از سودآوری آن ها مطمئن شوید.
سهامداران چگونه سود تقسیمی را دریافت می کنند؟
روش سنتی دریافت سود تقسیمی به این صورت است که شرکت در سایت کدال زمان بندی پرداخت سود را اعلام می کند و از سهامداران درخواست می نماید که در تاریخ مشخصی به شعب بانک در نظر گرفته شده برای این کار مراجعه کنند و سود خود را دریافت کنند. اما در سال های اخیر و با راه اندازی سامانه جامع اطلاعات مشتریان که به اختصار «سجام» نامیده می شود، تقسیم سود برای شرکت ها و دریافت آن توسط سهامداران ساده تر شده است و سهامداران از طریق حساب بانکی که به سامانه سجام ارائه کرده اند، می توانند سود خود را دریافت کنند.
لازم به ذکر است که در سال های اخیر، سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت های پذیرفته شده در بازار سرمایه را موظف به پرداخت سود از طریق سامانه سجام کرده است؛ اما در حال حاضر تعدادی از شرکت ها، سود سهامداران را به شیوه سنتی پرداخت می کنند.
زمان بندی پرداخت سود
شرکت ها موظف هستند تا حداکثر 8 ماه بعد از تصویب پرداخت سود، آن را بین سهامداران شرکت تقسیم کنند. این سود تنها به کسانی تعلق می گیرد که در تاریخ برگزاری مجمع، مالک سهم باشند. تمامی این اعداد و ارقام در صورت های مالی هر شرکت وجود دارد.
جمع بندی
یکی از مزیت های سرمایه گذاری بلندمدت در بازار بورس ایران، کسب سود تقسیمی در مجامع شرکت ها است. در واقع شرکت ها بخشی از سود به وجود آمده در سال مالی را بین سهامداران خود تقسیم می کنند که به آن سود تقسیمی یا DPS گفته می شود. بنابراین، توجه داشته باشید که برای شرکت در مجامع و بهره مندی از سود بنگاه های اقتصادی، باید سعی کنید که شرکت های سودآور را شناسایی کنید.
نظر بدهید