1. صفحه اصلی
  2. مقالات بورس
  3. تحلیل بنیادی
  4. معرفی کامل صورت های مالی و تعریف انواع آن

معرفی کامل صورت های مالی و تعریف انواع آن

معرفی کامل صورت های مالی و تعریف انواع آن
لوگو علیرضا محرابی
معرفی کامل صورت های مالی و تعریف انواع آن
تحلیل بنیادی

شرکت های پذیرفته شده در بورس و فرابورس، براساس قانون موظف هستند که هر سه ماه یکبار گزارش کاملی از فعالیت مالی (صورت های مالی) خود ارائه دهند. این گزارش هر شش ماه یکبار توسط یک حسابرس قانونی حسابرسی می شود. در واقع، صورت های مالی یک شرکت، جزییات مربوط به فعالیت های بنگاه اقتصادی مذکور، نرخ های فروش محصولات، سرمایه گذاری های انجام شده، هزینه های تولید و... را شامل می شود که در ادامه به بررسی جزییات آن می پردازیم.

صورت مالی یک شرکت شامل چه مواردی می باشد؟

صورت های مالی چیست

صورت های مالی منتشر شده در سایت کدال، شامل 6 گزارش جداگانه می باشند. این گزارش ها عبارت اند از:

نکته: توجه داشته باشید که علاوه بر این 6 گزارش اصلی، در زمانیکه حسابرس صورت مالی شرکت را بررسی می کند، گزارش نظارت حسابرس هم به همراه صورت مالی منتشر می شود.

هدف از انتشار صورت مالی چیست؟

انتشار صورت های مالی توسط شرکت نشان دهنده شفافیت اطلاعات مالی آن است. صورت مالی در واقع اطلاعات مالی طبقه بندی شده ای است که شرکت در اختیار عموم سهامداران و مردم قرار می دهد که با این گزارش ها بتوانند عملکرد شرکت را بررسی کنند.

صورت مالی شرکت ها را از کجا می توان مشاهده کرد؟

تمامی شرکت هایی که در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده اند و شرکت های زیر مجموعه آن ها، گزارش صورت های مالی خود را در سایت کدال به آدرس codal.ir منتشر می کنند. در واقع این سایت، محلی برای افشای اطلاعات با اهمیت شرکت های فعال در بورس و فرابورس است.

صورت های مالی شرکت ها چه زمانی در سایت کدال بارگزاری می شوند؟

صورت های مالی در سایت کدال

برای پاسخ به این سوال، در ابتدا باید بدانید که هر شرکت یک تاریخ را به عنوان سال مالی برای خود در نظر می گیرد. این تاریخ (که به آن سال مالی شرکت می گوییم) زمانی است که شرکت ها تمامی عملیات مالی خود را اصطلاحا می بندند.

به عنوان مثال، شرکتی را فرض کنید که سال مالی آن 31 شهریور هر سال است. در واقع این شرکت عملکرد خود را از تاریخ 31 شهریور 1400 تا تاریخ 31 شهریور 1401 به طور کامل بررسی و گزارش می کند و از تاریخ 1 مهر 1401 وارد سال مالی بعدی می شود و میزان درآمد، هزینه ها و... از این تاریخ به بعد در صورت های مالی سال بعد گزارش می شود. سال مالی اکثر شرکت ها در ایران، روز آخر اسفند هر سال است.

در بخش های بالاتر بیان کردیم که شرکت ها هر سه ماه یکبار موظف هستند صورت مالی خود را در سایت کدال منتشر کنند. این یعنی هر شرکت هر سال چهار صورت مالی دارد که به ترتیب شامل صورت مالی سه ماهه، شش ماهه، نه ماهه و دوازده ماهه (سالیانه) است. از بین این چهار گزارش، صورت های مالی شش و دوازده ماهه باید توسط یک حسابرس بررسی شوند.

در سایت کدال در مقابل صورت های مالی که حسابرسی شده اند نوشته شده است: "حسابرسی شده" و برای صورت های مالی که حسابرسی نشده اند نوشته شده است: "حسابرسی نشده".

البته شرکت هایی که در فرابورس ایران پذیرفته شده اند، الزامی ندارند که صورت های مالی خود را هر سه ماه یکبار منتشر کنند و این شرکت ها می توانند صورت های مالی خود را هر شش ماه یکبار منتشر کنند. به طور کلی انتشار صورت مالی یک بار در سال برای هر شرکت الزامی است.

تصویب صورت مالی چیست؟

شرکت ها وظیفه دارند هر سال حداکثر چهار ماه بعد از سال مالی خود، جلسه مجمع عمومی عادی سالیانه خود را برگزار کنند. این یعنی اگر سال مالی یک شرکت اسفند هر سال باشد، شرکت نهایتاً تا تیر ماه سال بعد فرصت دارد تا این جلسه را با حضور اکثریت سهامداران تشکیل دهد. یکی از وظایف این مجمع، بررسی و تصویب صورت های مالی سالیانه شرکت است. همچنین در این جلسه مجمع شرکت تصمیم می گیرد که از میزان سودی که شرکت به ازای هر سهم در سال گذشته ساخته است، چه میزان بین سهامداران تقسیم شود. می دانیم که به سودی که شرکت به ازای هر سهم ساخته EPS و به میزان سودی که از این مقدار بین سهامداران تقسیم می شود، DPS می گویند.

صورت مالی تلفیقی چیست؟

شرکت های بزرگی که در بورس پذیرفته شده اند، معمولاً هرکدام چند شرکت زیر مجموعه دارند. گفتیم که این شرکت اصلی و تمامی زیرمجموعه هایش موظف هستند صورت های مالی خود را منتشر کنند. معمولاً شرکت اصلی، فعالیت خود و همه زیرمجموعه هایش را در یک گزارش جمع می کند که به آن صورت مالی تلفیقی می گوییم. مثلاً در صورتیکه در سایت کدال صورت های مالی شرکت سایپا (با نماد خساپا) را جستجو کنید، یکی از گزارش هایی که سایت به شما نشان می دهد، همین صورت مالی تلفیقی است. در این گزارش، عملیات مالی شرکت سایپا به همراه تمامی زیرمجموعه هایش قابل مشاهده است.

نکته: توجه داشته باشید که صورت های مالی شرکت های زیر مجموعه یک شرکت بزرگ تر، با نام شرکت اصلی منتشر می شود. یعنی وقتی به دنبال صورت مالی یک شرکت زیرمجموعه ای هستیم، باید نماد شرکت اصلی را جستجو کنیم.

گزارش تفسیری چیست؟

گزارش تفسیری در صورت های مالی

هیئت مدیره هر شرکت هر سال موظف است که در یک گزارش، فعالیت های سال گذشته شرکت را به طور دقیق و با جزئیات توضیح دهد. به طور کلی می توانیم شرکت های بورسی را براساس موضوع فعالیتشان به 3 دسته تقسیم کنیم. این سه دسته شامل موارد زیر هستند:

  • شرکت های تولیدی: این شرکت ها یک یا چند محصول تولید می کنند. مانند: شرکت سایپا (خساپا) که خودرو تولید می کند و یا شرکت فولاد مبارکه (فولاد) که انواع ورق فولادی و... را می سازد.
  • شرکت های خدماتی: این شرکت نوعی از خدمات را به مشتریان خود ارائه می دهد. مثل: شرکت های بیمه که خدمات بیمه به مشتریان ارائه می دهند یا شرکت های تأمین سرمایه که فعالیتشان در بحث تأمین سرمایه شرکت ها است.
  • شرکت های سرمایه گذاری: این شرکت ها سرمایه خود را وارد شرکت های دیگر می کنند و از طریق افزایش قیمت سهام و سود تقسیمی سالیانه آن شرکت درآمد زایی می کنند و یا قصد دارند شرکت را مدیریت کنند (مثل هلدینگ ها). مثل شرکت سرمایه گذاری سایپا (وساپا) یا شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی (شستا).

در گزارش تفسیری، هیئت مدیره توضیح می دهد که شرکت چه مقدار محصول تولید کرده است (یا اگر شرکت خدماتی یا سرمایه گذاری است، چه میزان خدمات ارائه داده یا سرمایه خود را چگونه سرمایه گذاری کرده است). علاوه بر این مقدار مواد اولیه و محصولاتی که در انبار شرکت موجود است، مقدار مواد اولیه ای که شرکت در طی این دوره خریداری کرده است و اطلاعات مربوط به طرح های توسعه ای شرکت در این گزارش وجود دارد.

معمولاً شرکت ها با انتشار هر صورت مالی، گزارش هیئت مدیره خود را نیز به روز رسانی می کنند و در بخش پیوست اطلاعیه ها، به همراه صورت مالی منتشر می کنند. خلاصه شده این گزارش در صورت مالی و در پنج صفحه خلاصه می شود که می توان از آن برای مشاهده مقدار و مبلغ فروش، مقدار و مبلغ خرید مواد اولیه، اطلاعات خلاصه شده طرح های توسعه ای و... استفاده کرد.

این گزارش در پنج صفحه قابل مشاهده است که هر صفحه آن را به ترتیب بررسی می کنیم.

صفحه 1

در این صفحه، شرکت گزارش عملیات و مقدار محصول تولیدی و مقدار فروش و مبلغ فروش خود را به دو قسمت فروش داخلی و فروش صادراتی تفکیک می کند و به اطلاع می رساند. علاوه بر این، بهای تمام شده محصولات خود را نیز گزارش می کند.

صفحه 2

در این صفحه موجودی مواد و کالای انبار شرکت و مقدار و مبلغ خرید مواد اولیه گزارش می شود.

صفحه 3

صفحات صورت های مالی

در این صفحه وضعیت کارکنان شرکت، مقدار حقوق و هزینه سربار، استهلاک، بدهی های شرکت و... لیست شده است.

صفحه 4

در این صفحه، طرح های توسعه ای شرکت و وضعیت شرکت های زیر مجموعه شرکت مذکور گزارش می شود.

صفحه 5

در این صفحه باقی هزینه ها و درآمدهای شرکت و میزان تسهیلاتی که شرکت از بانک ها گرفته و مقدار بدهی شرکت به آن ها را گزارش می کنند.

خلاصه گزارش تفسیری برای شرکت های سرمایه گذاری متفاوت است. برای این شرکت ها، گزارش سهام هایی که شرکت خریداری کرده در بخش "صورت ریزمعاملات سهام تحصیل شده" و سهام هایی که شرکت در این دوره فروخته است در بخش "صورت ریزمعاملات سهام واگذار شده" گزارش می شود. پرتفوی بورسی و غیر بورسی شرکت هم به صورت جدا از هم و هم به تفکیک صنعت گزارش می شود.

صورت مالی اصلاح شده چیست؟

ممکن است برای شما پیش بیاید هنگامیکه به دنبال صورت مالی یک شرکت هستید، با اصطلاح "اصلاح شده" در مقابل صورت مالی شرکت مواجه شوید. اصلاح صورت مالی به این دلیل اتفاق می افتد که شرکت یک درآمد یا بدهی خود را در یک جای گزارش به طور اشتباه گزارش کرده است.

صورت مالی چه کاربردی دارد؟

انتشار صورت مالی نشان می دهد که شرکت دارای شفافیت اطلاعاتی است. صورت های مالی شرکت به شما می گوید که عملکرد شرکت چگونه بوده است و شرکت چه مقدار بدهی، درآمد، تولید، فروش، حقوق کارمندان و کارگران و... دارد. بررسی صورت مالی بحث اصلی در تحلیل بنیادی یک شرکت است. شما با استفاده از صورت های مالی یک شرکت و محاسبه نسبت های مالی، می توانید متوجه شوید که شرکت در گذشته عملکرد خوبی داشته و در مسیر رشد است یا خیر.

تحلیل صورت های مالی برای چه کسانی مفید است؟

تحلیل صورت های مالی

طلب کاران شرکت، با تحلیل این صورت ها می توانند وضعیت شرکت در پرداخت بدهی هایش را بررسی کنند. وام دهندگان به شرکت هم می توانند سودآوری و ریسک پرداخت اقساط را بررسی کنند. سرمایه گذاران و سهامداران شرکت هم با تحلیل این صورت ها می توانند وضعیت کلی شرکت و مسیر پیش روی آن را بررسی کنند. در نهایت، مدیریت شرکت هم با بررسی این صورت های مالی می تواند برنامه آتی شرکت را بهتر طراحی کند. علاوه بر این برای شناخت نقاط قوت و ضعف شرکت، سودآوری و ریسک و همچنین آگاهی از نتایج تصمیماتش تحلیل صورت های مالی برای مدیر شرکت مفید است.

جمع بندی

در این مقاله با مفهوم صورت های مالی آشنا شدیم. تحلیل صورت های مالی شرکت ها بخش اصلی تحلیل بنیادی سهام می باشد. مطالعه صورت مالی همانطور که گفته شد، برای سهامداران، مدیران، طلب کاران و تمامی افراد حقیقی و حقوقی مرتبط با شرکت بسیار مفید می باشد. در واقع در صورت مالی، مواردی همچون نرخ های فروش محصولات، میزان تولید، حقوق کارمندان، بدهی های شرکت، سرمایه گذاری های انجام شده، مواد اولیه موجود در انبار و... آورده می شود و افراد با بررسی این جزییات می توانند در خصوص شرکت مذکور تصمیم گیری کنند.

در این باره بیشتر بخوانید

نظر بدهید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

0 دیدگاه

5 نفر این مطلب برایشان مفید بوده است.
0 نفر این مطلب برایشان مفید نبوده است.
×بستن صفحه
پشتیبان فروش(شایان ابراهیمی)
موبایل 09304890686
موبایل 09304891085
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_Admin_101
داخلی 101
پشتیبان فروش(فاطیما ملک)
موبایل 009927779050
موبایل 009927779050
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_malek_102
داخلی 102
پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
موبایل 09194198792
موبایل 09194198792
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_admin_2_118
داخلی 118
پشتیبان فروش(علی سلطانی)
موبایل 09927779006
موبایل 009192353887
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @armteam_soltani_105
داخلی 105
پشتیبان فروش(سعید دبیری)
موبایل 009927779003
موبایل 009927779003
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_saeed_106
داخلی 106
پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
موبایل 09192757633
موبایل 09927779005
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @armteam_admin_29
داخلی 118
پشتیبان فروش(محسن یزدی)
موبایل 009909400054
موبایل 009909400054
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_yazdi_103
داخلی 103
پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
موبایل 09304890560
موبایل 09101364784
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_admin_104
داخلی 104
پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
موبایل 09927779040
موبایل 09927779030
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_admin_por
داخلی 107
پشتیبان فروش(علیرضا سجده)
موبایل 09304891628
موبایل 09304891628
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_admin_1_114
داخلی 114
اطلاعات تماس(دفتر فروش)
تلفن 021-22021030
تلفن 021-22021040
بدون پیش شماره 90001030
اینستاگرام @alireza.mehrabii
کانال تلگرام @alirezamehrabi_com