مجامع بورسی از مواردی می باشد که برای تازه کاران یا کسانیکه به تازگی وارد دنیای بازار سرمایه شده اند، ابهامات یا سوالاتی را ایجاد می کند. به عنوان مثال، وضعیت نماد در هنگام برگزاری مجمع، قیمت سهام قبل و بعد از مجمع، اتفاقات رخ داده در مجامع و... از جمله مواردی هستند که معمولا ذهن افراد را در خصوص مجامع بورسی درگیر می کنند. از طرف دیگر، موضوع تقسیم سود نقدی در بین سهامداران بورسی یکی از جذاب ترین بخش های فعالیت در بازار سرمایه است و به همین دلیل، در ادامه مقاله انواع مجامع بورسی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
مجامع بورسی و انواع آن
به عنوان یک تعریف ساده از مجمع، به اجتماع تعداد مشخصی از سهامداران و مدیران یک شرکت سهامی پذیرفته شده در بورس، که به منظور تعیین تکلیف برای فعالیت های شرکت یا تصمیم گیری های دیگر انجام می شود، یک مجمع بورسی گفته می شود. شرکت در مجامع بورسی برای سهامداران و خود شرکت منافعی را به دنبال دارد. به طور کلی، انواع مجامع بورسی عبارت اند از:
- مجمع عمومی موسس
- مجمع عمومی عادی سالیانه
- مجمع عمومی فوق العاده
- مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده
این مجامع بورسی با رسیدن تعداد سهامداران به حد نصاب تشکیل می شود و آگهی دعوت به مجمع و زمان برگزاری آن و تصمیماتی که قرار است اتخاذ شود، در سایت کدال اعلام می شود. بعد از اتمام مجمع نیز تصمیمات مجمع و دیگر مطالب مرتبط، در همان سایت کدال قرار می گیرد. هر شرکت باید زمان، تاریخ، محل تشکیل و دستور جلسه مجمع بورسی را حداقل ده روز قبل، روی سایت کدال قرار دهد. پس سایت کدال علاوه بر تحلیل بنیادی سهام، برای مشاهده آگهی های مجامع بورسی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر سایت کدال، این اطلاعات در سایت شرکت و روزنامه کثیرالانتشاری که شرکت برای اعلام آگهی های خود انتخاب کرده است نیز منتشر می شود.
مجمع عمومی موسس
به اولین اجتماع سهامداران و موسسین شرکت برای تصویب اساسنامه شرکت و تعیین مدیران و بازرسان، مجمع عمومی موسس می گویند. این مجمع تنها یک بار تشکیل می شود و فقط وظیفه دارد کلیه مسائل مربوط به تاسیس شرکت را بررسی کرده و به رای حاضرین جلسه گذاشته و تصویب کند.
مجمع عمومی عادی سالیانه
این مجمع باید یک بار در سال برگزار شود. مسئولیت این مجمع بررسی و رسیدگی به صورت های مالی شرکت، گزارش هیئت مدیره و بازرسان، تصمیم گیری درباره میزان سود نقدی که بین سهامداران تقسیم خواهد شد، انتخاب روزنامه کثیرالانتشاری که آگهی های شرکت تا سال بعدی در آن چاپ می شود، انتخاب بازرسان شرکت و انتخاب هیئت مدیره شرکت برای یک دوره دو ساله و... است. مجمع عمومی عادی سالیانه، طبق مقررات سازمان بورس و اوراق بهادار حداکثر باید چهار ماه بعد از پایان سال مالی شرکت برگزار شود. از آنجایی که سال مالی اکثر شرکت ها در پایان سال (اسفند ماه) است، مجامع عمومی آن ها در خرداد و تیر برگزار می شود. این مجامع با حضور حداقل نیمی از سهامداران شرکت به حد نصاب می رسد.
حداکثر ده روز قبل از برگزاری مجمع، صورت های مالی سالانه حسابرسی شده شرکت در سایت کدال بارگزاری می شود. آگهی دعوت به مجمع هم از طریق سایت کدال در اختیار سهامداران قرار می گیرد. بعد از اتمام مجمع نیز تصمیمات مجمع و جدول زمانبندی پرداخت سود نقدی در همان سایت کدال قرار می گیرد. همچنین بازگشایی نمادها پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه بدون محدودیت نوسان صورت می گیرد. قیمت تئوری بازگشایی نیز به گونه ای است که سود تقسیمی شرکت در مجمع، از قیمت سهام قبل از برگزاری مجمع کسر می گردد. به عنوان مثال اگر قیمت سهم قبل از برگزاری مجمع 1000 تومان بوده و در مجمع 80 تومان سود نقدی تصویب شود، قیمت تئوریک سهم بعد از مجمع برابر با 920 خواهد بود. اما از آنجا که بازگشایی سهم بدون دامنه نوسان صورت می گیرد، عرضه و تقاضا قیمت سهم را مشخص خواهد کرد و بسته به خود سهم و وضعیت کلی بازار، سهم می تواند بالا و یا پایین تر از قیمت تئوریک بازگشایی شود.
مجمع عمومی فوق العاده
این مجمع شبیه مجمع عمومی عادی سالیانه است؛ اما وظایف این مجمع متفاوت است. در این مجمع تغییر اساسنامه شرکت، کاهش یا افزایش سرمایه، انحلال شرکت و... بررسی می شود.
در صورتیکه تصمیمات مجمع به افزایش سرمایه منجر شود، تعداد سهام شرکت و سهامداران و همچنین قیمت هر سهم در روز بازگشایی سهم بعد از مجمع، دستخوش تغییراتی می شود و مباحث مربوط به افزایش سرمایه و انواع آن، نکات خاص خود را دارد.
مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده
در صورت لزوم، هیئت مدیره و همچنین بازرسان شرکت می توانند مجمع عمومی عادی سالیانه را به صورت مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده برگزار کنند. درصورتیکه لازم باشد این مجمع برگزار شود، باید صورت جلسه در آگهی شرکت ذکر شود. این مجمع زمانی برگزار می شود که مهلت تشکیل جلسه مجمع عادی سالیانه شرکت تمام شده باشد، اما با توجه به شرایط موجود لازم باشد جلسه تشکیل شود. به عنوان مثال، اگر بعد از برگزاری مجمع عادی سالیانه شرکت و انتخاب افراد هیئت مدیره، مدیرعامل شرکت فوت کند و نیاز به انتخاب دوباره اعضای هیئت مدیره باشد، در این حالت این مجمع برگزار می شود.
چند نکته در مورد مجامع شرکت های بورسی
- طبق قانون تجارت شرکت ها موظف اند حداکثر تا 8 ماه پس از برگزاری مجمع عمومی سالیانه، سود نقدی مصوب در مجمع را بین سهامداران تقسیم کنند. بعضی از شرکت ها این سود را خیلی زود تقسیم می کنند و برخی دیگر ممکن است خیلی دیر این کار را انجام دهند. از آنجا که جدول زمانبندی تقسیم سود، زودتر از برگزاری مجمع در کدال قرار می گیرد، بهتر است قبل از شرکت در مجمع این جدول را مطالعه نموده و سپس در مورد شرکت یا عدم شرکت در مجمع تصمیم بگیرید.
- تمام سهامدارانی که در تاریخ برگزاری مجمع سهام شرکت را داشته باشند، مشمول تصمیماتی که در مجمع گرفته می شود، خواهند شد. به عنوان مثال اگر در مجمع سود نقدی تقسیم شود، این سود شامل آن ها نیز شده و از راه های مشخص شده می توانند اقدام به دریافت آن کنند. حتی اگر در موعد مقرر این سود را دریافت نکنند، همچنان این سود را از شرکت طلب دارند و اگر سال های بعد نیز به شرکت مراجعه کنند، می توانند این سود را طلب کنند.
- معمولا دو روز کاری قبل از برگزاری مجمع، نماد آن شرکت در بورس متوقف شده و قابل معامله نمی باشد. بنابراین اگر قصد شرکت در مجمع را ندارید، قبل از بستن نماد باید سهام خود را بفروشید.
جمع بندی
در این مقاله به طور مفصل با مجامع بورسی آشنا شدیم. مجامع بورسی به دلایل مختلفی تشکیل می شوند که در اینجا به آن ها اشاره شد. همچنین شرکت در این مجامع برای سهامداران می تواند منافعی داشته باشد که از جمله آن ها، دریافت سود نقدی و بازگشایی قدرتمند و مثبت سهم در روز بازگشایی می باشد. تجربه ها به ما نشان داده است که در سال های گذشته، سهام بسیاری از شرکت ها بعد از برگزاری مجامع بورسی آن ها، با درصدهای مثبت بسیار خوبی بازگشایی شده اند. البته این نکته را باید در نظر بگیرید که به دلیل عدم اعمال محدودیت نوسان پس از برگزاری مجمع، ممکن است سهام در اختیار شما با نوسانات منفی سنگین نیز همراه شود.
نظر بدهید