بیت کوین به عنوان یکی از شناخته ترین و محبوب ترین ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز در بازار کریپتوکارنسی می باشد که خیلی سریع به جایگزین سودمندی برای ارزهای سنتی جهت سرمایه گذاری تبدیل شد. این ارز دیجیتال مزایای فراوانی دارد که در نهایت منجر به پذیرش آن توسط دولت ها و مردم شده است و کاربردهای بسیار زیادی دارد که در ادامه ی این مقاله به دلایلی می پردازیم که سبب پذیرش جهانی بیت کوین شده است، با ما همراه باشید.
برخی از مزایای ارز دیجیتال بیت کوین
قبل از پرداختن به پذیرش جهانی بیت کوین در مورد سفری که پادشاه ارزهای دیجیتال داشته و همچنین مهم ترین مزایای آن اشاره کنیم. همانطور که می دانید بیت کوین، بزرگترین ارز دیجیتال، از زمان پیدایش سفری هیجان انگیز داشته است. قیمت آن از کمتر از 1 دلار شروع شد و در سال 2021 به بالاترین حد خود یعنی 69000 دلار رسید. با این حال، در بازار نزولی پس از آن قیمت بیت کوین تا 17000 دلار سقوط کرد و اکنون در قیمت 21700 دلار است. در طول سالها، بیتکوین چندین زمستان از این رمزارزها را پشت سر گذاشته و حتی بیش از 400 بار "مرده" اعلام شده است.
روند جستجوی گوگل هنوز هم به شدت با حرکات قیمت بیت کوین مرتبط است. نمودار زیر پنج سال گذشته بیت کوین را از نظر قیمت در مقابل جستجوهای گوگل نشان می دهد.
محبوبیت و هیاهوی بیت کوین در چرخه های مختلف صعودی آن، در مناطق سراسر جهان سر و صدا ایجاد کرده است. این را می توان با پرس و جوی جستجوی "چگونه بیت کوین بخریم" مشاهده کرد که در سال 2017 و در پایان سال 2020 به طور شگفت انگیزی افزایش یافت.
اما برخی از مهم ترین مزایای بیت کوین عبارتند از:
عدم کنترل و دخالت دولت ها: در نتیجه تحت تاثیر سیاست های دولت ها و تحریم ها قرار نمی گیرد.
امنیت بالا: به دلیل این که اطلاعات موجود در این شبکه قابلیت دستکاری شدن توسط افراد وجود ندارد، بنابراین امکان کلاهبرداری در آن وجود ندارد.
هزینه پایین و سرعت بالا: در این شبکه هیچ واسطه ای بین خریدار و فروشنده وجود ندارد، در نتیجه هزینه معاملات کم و سرعت مبادله بالا می باشد.
جایگزین پول سنتی: ارزهای دیجیتال علاوه بر این که قابل مبادله با ارزهای فیات و پول های سنتی هستند، در نقش جایگزین آنها نیز فعالیت می کنند.
شفافیت: فناوری بلاک چین، محافظ اطلاعات شخصی افراد است و تنها آدرس عمومی کاربران را نشان می دهد.
عدم محدودیت زمانی و مکانی: بیت کوین به راحتی و بدون محدودیت زمانی قابل مبادله در تمام نقاط جهان می باشد.
5 عامل موثر در پذیرش جهانی بیت کوین
1- تقاضای جهانی
یکی از عوامل پذیرش جهانی بیت کوین، تقاضای جهانی آن است. این ارز دیجیتال تحت تاثیر عوامل اقتصادی، قوانین دولتی و دیگر عوامل تاثیر گذار بر روی ارزهای فیات نمی باشد اما قیمت آن به شدت تحت تاثیر میزان عرضه و تقاضای کاربران قرار می گیرد. تقاضای جهانی از جمله موثرترین عوامل بر روی پذیرش بیت کوین به حساب می آید. تقاضا برای بیت کوین با توجه به مزایای بسیار زیاد و سودآوری که در سرمایه گذاری دارد، روند رو به رشدی را تجربه می کند.
با افزایش میزان تقاضا در این بازار به دنبال آن قیمت بیت کوین نیز سیر صعودی پیدا می کند. البته بر عکس آن، اگر میزان عرضه بیت کوین افزایش یابد، قیمت بیت کوین ریزش شدیدی خواهد داشت. همچنین اگر هزینه استخراج بیت کوین کاهش یابد، تقاضا برای دریافت بیت کوین افزایش می یابد و به این ترتیب تاثیر مستقیم و مثبتی بر روی میزان پذیرش آن می گذارد. همچنین میزان کارمزد ماینرها می تواند سرعت پذیرش برای بیت کوین را به راحتی تحت تاثیر خود قرار دهد.
عوامل مهم برای تقاضای جهانی
- زمانی که حجم زیادی از بیت کوین در مدت زمان کوتاهی توسط افراد قدرتمند یا نهاد خاصی خریداری شود، حجم تقاضا و در نتیجه قیمت بیت کوین افزایش می یابد.
- استخراج بیت کوین باعث افزایش قیمت می شود زیرا افزایش تقاضا برای این بازار را به همراه دارد.
- محدود بودن موجودی بیت کوین، در نهایت عرضه آن را کاهش می دهد که این کاهش عرضه، مستقیما روی افزایش تقاضا و قیمت آن تاثیر دارد.
2- مزیت های بیت کوین
تمام مزایای بیت کوین که در ابتدای این مقاله به آنها اشاره شد تاکنون صحت و کارآمدی آنها برای سرمایه گذاران اثبات شده است. این مزایا که در گام اول باعث ایجاد تقاضا در میان کاربران شده است، در گام بعدی خود و پایبندی به تعهدات، علاوه بر جلب رضایت سرمایه گذاران، باعث افزایش روز افزون تقاضای سایر افراد شده است. با توجه به رو به رشد بودن و گسترش بازار ارزهای دیجیتال، مزایای آن نیز افزایش خواهد کرد و نیازهای بیشتری از کاربران را برطرف می کند که این عوامل نیز جزء عوامل پذیرش جهانی بیت کوین محسوب می شوند.
3- تغییر نگرش دولت ها
در ابتدای پیدایش بیت کوین، دولت ها به دلیل عدم تمرکز بیت کوین از پذیرش آن امتناع می کردند. اما با توجه به تقاضای بسیار زیادی که از طرف جامعه برای ورود به بازار بیت کوین وجود داشت، دولت ها رویکرد خود را نسبت آن تغییر دادند و سعی کردند با ایجاد قوانین از کلاهبرداری و سو استفاده هکرها جلوگیری کنند. زمانی که دولت ها ارزهای دیجیتال را بپذیرند و آنها را به رسمیت بشناسند، دسترسی سرمایه گذاران به آن راحت تر و در نتیجه بر روی میزان پذیرش بیت کوین تاثیر مثبت می گذارد. از جمله کشورهای حامی بیت کوین می توان به آمریکا، ژاپن، کانادا و استرالیا اشاره کرد.
با توجه به تحریم های موجود در ایران، اهمیت گسترش و پذیرش ارز دیجیتال بیت کوین بیش از پیش می شود. در حالی که استخراج بیت کوین در ایران به صورت گسترده در حال انجام است اما هنوز دولت رویکرد مشخصی را در رابطه با ارزهای دیجیتال ارائه نکرده است. ایران با وجود این که هنوز موافقت خود را درباره مجوز دادن به ارزهای دیجیتال اعلام نکرده است اما انرژی ارزان قیمت را در اختیار استخراج کنندگان قرار می دهد. از جمله کشورهای مخالف با بیت کوین، می توان به چین که سرسخت ترین آنهاست، اشاره کرد. دلیل اصلی مخالفت چین این می باشد که در برنامه های مالی خود قصد دارد به طراحی و راه اندازی ارز الکترونیکی مخصوص خود بپردازد تا به این ترتیب بتواند علاوه بر کنترل بر روی دارایی های غیر دیجیتالی، بر دارایی های دیجیتالی مردم خود نیز نظارت و کنترل داشته باشد.
چین قصد دارد ارز دیجیتال بومی خود را راه اندازی کند. از اهمیت کشور چین در بازار ارزهای دیجیتال می توان نتیجه گرفت که قدرت بسیار زیادی در تاثیر گذاری بر پذیرش یا عدم پذیرش ارزهای دیجیتال داشته باشد. از دیگر کشورهای مخالف با بیت کوین می توان به مصر، اندونزی، کلمبیا، بولیوی و الجزایر اشاره کرد. با توجه به رشد و توسعه روزافزون بازار ارزهای دیجیتال به ویژه بیت کوین، دولت ها نیز کم کم از مقاومت خود در برابر آن کم خواهند کرد و به تدریج اقدام به پذیرش و به رسمیت شناختن آن می کنند.
4- تقاضا از سوی ثروتمندان و تاثیر گذاران
یکی از عوامل پذیرش جهانی بیت کوین تاثیراتی است که ثروتمندان با نظرات خود بر روی آن می گذارند. با توجه به نظر مثبتی که برخی ثروتمندان نسبت به ارزهای دیجیتال به ویژه بیت کوین دارند، نظر عموم مردم را نیز به آن جلب کرده اند و پذیرش بیت کوین را برای افراد راحت تر کرده است. البته به همان اندازه که نظر مثبت ثروتمندان و تاثیر گذاران جامعه، می تواند میزان پذیرش بیت کوین را افزایش دهد، نظر منفی و مخالفت این افراد نیز می تواند میزان پذیرش را توسط جامعه کاهش دهد.
تاثیر رویکرد ایلان ماسک بر پذیرش بیت کوین
ایلان ماسک به عنوان یکی از تاثیرگذارترین شخصیت های دنیا بر بازار ارزهای دیجیتال، از طرفداران دوج کوین محسوب می شود. او بزرگترین شرکت انتقال پول اینترنتی دنیا PayPal را تاسیس کرد که برای کاربران امکان مبادله با بیت کوین را فراهم کرده است. همین امر میزان پذیرش بیت کوین را به بالاترین میزان رساند. البته اظهار نظر او درباره تاثیر سو بیت کوین بر طبیعت، از میزان پذیرش و استقبال افراد است.
- از دیگر تاثیرگذاران حوزه ارزهای دیجیتال می توان به جک دورسی به عنوان شخصی که حاضر نیست کسی از میزان سرمایه او در این بازار باخبر شود، اشاره کرد. او در مجموعه خود که Square نام دارد اعلام کرده است که مشتریان می توانند از بیت کوین خود برای خرید و فروش در آن استفاده کنند.
- تیم دریپر علاوه بر طرفداری از بیت کوین و سرمایه گذاری وسیع بر روی بیت کوین، به پیش بینی این بازار نیز می پردازد و آن را راهکار مناسبی برای سرمایه گذاری و افزایش سرمایه می داند.
- علاوه بر افراد تاثیر گذار، گاهی رسانه ها و یا یک خبر منتشر شده در ارتباط با ارزهای دیجیتال حتی در صورت کذب بودن، می تواند تاثیر زیادی در پذیرش یا عدم پذیرش افراد داشته باشد.
5- ناکارآمدی سیستم های سنتی
بیت کوین و مزایای آن در راستای پوشش دهی معایب و ضعف های سیستم های مالی سنتی، طراحی شده اند. از جمله ضعف های سیستم های سنتی می توان به این موارد اشاره کرد: امنیت پایین، سرعت کم، محدودیت زمانی و مکانی، متمرکز بودن و تحت تاثیر بودن قوانین دولتی و تحریم ها و عدم شفافیت. تمامی این ضعف ها در سیستم بیت کوین بر طرف شده است، بنابراین میزان پذیرش جهانی بیت کوین را در کل دنیا تحت تاثیر قرار داده است.
1- ناشناخته بودن ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین، باعث شده که افراد و دولت ها در مورد پذیرش آن احساس خطر بیشتری داشته باشند و همین امر موجب شده که ورود به این بازار با کندی صورت بگیرد.
2- اگرچه سرعت تراکنش ها در بیت کوین، در مقایسه با روش های سنتی بسیار سریعتر است اما ارزهای دیجیتال جدیدی که وارد بازار کریپتوکارنسی شده اند با سرعتی بیش از سرعت انجام تراکنش ها در بیت کوین، اقدام به انجام مبادلات می کنند.
3- مورد سوءاستفاده قرار گرفتن بیت کوین توسط افرادی که به دنبال پولشویی هستند، باعث شده که دولت ها نسبت به آن مقاومت از خود نشان دهند و سعی کنند آن را غیرمجاز و ممنوع اعلام کنند.
4- ریسک بالا در بازار ارزهای دیجیتال سبب شده که افرادی که ریسک پذیری کمتری دارند یا نمی توانند در شرایط حساس به درستی و به صورت منطقی تصمیم بگیرند، نسبت به ورود به این بازار بدبین باشند.
5- مصرف زیاد برق از دیگر معایب عمده این ارز دیجیتال می باشد.
6- امکان هک شدن صرافی های نرم افزاری بیت کوین، امنیت بیت کوین را به خطر می اندازد مگر این که کاربران از کیف پول های سخت افزاری و بدون نیاز به اینترنت استفاده کنند.
7- غیر قابل برگشت بودن معاملات بیت کوین، باعث می شود کوچک ترین اشتباه از سمت سرمایه گذاران دسترسی آنها به بیت کوین خود را مسدود کند، مگر اینکه شخص مقابل ارز دیجیتال آنها را پس بدهد.
نتیجه گیری
از آنجایی که بیت کوین یک دارایی دیجیتالی می باشد و به صورت فیزیکی نیست، پذیرش و مقبولیت آن موجب بقا، دوام و گسترش آن می شود. اگر عوامل پذیرش جهانی بیت کوین به نحوی نتوانند در ایجاد پذیرش افراد موثر باشند در نتیجه قیمت بیت کوین به شدت کاهش و تمایل افراد برای سرمایه گذاری بر روی آن از بین می رود.
نظر بدهید