قطعی اینترنت امری اجتناب ناپذیر و البته نامطلوب در بازار ارزهای دیجیتال است که نمی توان تبعات منفی آن را نادیده گرفت. از آن جایی که کاربران و معامله گران بازار ارزهای دیجیتال، برای انجام فعالیت های خود نیازمند اینترنت می باشند، قطعی اینترنت برای آنها محدودیت ها و موانعی را به همراه خواهد داشت. در واقع می توان گفت قطعی اینترنت و معاملات ارزهای دیجیتال همواره یکی از دغدغه های کاربران این حوزه می باشد. با توجه به ناپایدار بودن و غیر قابل پیش بینی بودن وضعیت اینترنت در ایران، لازم است که معامله گران تا زمان پایدار شدن شرایط دسترسی به اینترنت، چندین نکته را در نظر داشته باشند. از این رو در این مقاله سعی کردیم تا نکاتی مهم را در رابطه با اقدامات لازم در زمان های قطعی اینترنت و معاملات ارزهای دیجیتال را ارائه دهیم.
اقدامات لازم در زمان های قطعی اینترنت و معاملات ارزهای دیجیتال
همان طور که گفته شد قطعی اینترنت و معاملات ارزهای دیجیتال از اهمیت بالایی برای افراد برخوردار است. از این رو اقداماتی برای حل این معضل ترتیب داده شده است. در رابطه با اقدامات لازم در زمان های قطعی اینترنت برای انجام معاملات ارزهای دیجیتال، می توان به این نکته اشاره کرد که در صورتی که کاربران داراییهای دیجیتال خود را در کیف پول های غیر امانی ذخیره کرده باشند، در زمان قطع شدن اینترنت برای این دارایی ها جای نگرانی وجود ندارد. منظور از کیف پولهای غیر امانی ابزارها و نرم افزارهایی می باشند که کلمات بازیابی (بکآپ) یا کلید خصوصی را به کاربران ارائه می دهند.
طبق بررسیهای انجام شده، هنوز در ایران هیچ کیف پول مطرحی فیلتر نشده است، از این رو امکان انجام تراکنش در زمان دسترسی به اینترنت جهانی وجود دارد اما توصیه می شود که کاربران هیچ تراکنشی را با کیف پول های خود در زمان محدودیت های اینترنت انجام ندهند.
در صورتی که کاربران در زمان قطعی دسترسی به اینترنت جهانی، نیاز فوری به تراکنش پیدا کردند، می توانند با تهیه سرور مجازی (VPS)، از آن برای انجام تراکنش کمک بگیرند. در این روش کاربران در VPS و با اتصال به یک کیف پول از جمله مای اتروالت (Myetherwallet)، اکسودوس (Exodus)، متامسک (Metamask) یا سایر کیف پول ها، می توانند بکآپ خود را وارد این کیف پولها کنند و سپس اقدام به انجام تراکنش مورد نظر کنند. کاربران باید پس از تراکنش، از این مورد که اطلاعاتی روی VPS باقی نمانده است، اطمینان حاصل کنند.
اقدامات لازم در زمان قطعی اینترنت و معاملات ارزهای دیجیتال در صرافی ها
به طور کلی معامله گران ایرانی ارزهای دیجیتال بهتر است در زمان های قطعی اینترنت تا حد امکان از انجام هر گونه معاملاتی پرهیز کنند و در اولین فرصت اقدام به بستن سفارشها و موقعیتهای باز در پلتفرمهای معاملاتی ارز دیجیتال کنند.
انجام معاملات در صرافیهای خارجی در زمان های قطعی اینترنت
معامله گران ایرانی که معاملات خود را در صرافیهای خارجی ارز دیجیتال انجام می دهند، برای دسترسی به این پلتفرمها، به طور معمول باید آیپی (IP) خود را تغییر دهند. برای این کار دو روش متدوال وجود دارد که شامل تهیه سرورهای مجازی (VPS) و استفاده از وی پی ان (VPN) می باشد. در شرایطی که وضعیت اینترنت ناپایدار است و مدام قطع می شود، کارشناسان توصیه می کنند که کاربران برای تغییر آی پی و دسترسی به صرافیهای خارجی ارز دیجیتال، از ویپیان (VPN) استفاده نکنند زیرا معمولاً این ابزارها با توجه به نحوه اتصال کاربران به اینترنت (یعنی استفاده از اینترنت ثابت و یا همراه) به اندازه کافی پایدار و ثابت نمی باشند.
در پلتفرمهای خارجی، ریسک انجام معاملات (به ویژه معاملات اهرم دار) به دلیل پایدار نبودن دسترسی به اینترنت میتواند به شدت افزایش پیدا کند. با تشدید محدودیتهای اینترنتی فعالیت این ابزارها بیش از پیش ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند. استفاده از سرورهای مجازی روشی نسبتاً پایدارتر و البته گران تر، در مقایسه با ویپیان می باشد. برای کاربرانی که از سرورهای مجازی برای انجام معاملات خود در صرافی های های خارجی استفاده میکنند، احتمال قطع شدن کامل دسترسی آنها در مقایسه با استفاده از ویپیان بسیار کمتر می باشد. به طور کلی می توان گفت استفاده از سرورهای مجازی یکی دیگر از اقدامات لازم در زمان های قطعی اینترنت و معاملات ارزهای دیجیتال می باشد.
انجام معاملات در صرافیهای داخلی در زمان های قطعی اینترنت
اگر چه صرافی های ایرانی ارز دیجیتال جز سرویسهای داخلی به حساب می آیند و می توانند فعالیت خود را در زمان قطع اینترنت هم ادامه دهند اما با توجه به این که شرایط اینترنت در ایران، غیر قابل پیش بینی می باشد، به کاربران خود توصیه می کنند که در زمان های قطعی اینترنت از نقل و انتقالات غیر ضروری خود، تا جایی که ممکن است خودداری کنند و سفارشهای باز و حد ضرر معاملات خود را تا جایی که ممکن است مدیریت کنند. همچنین در چنین شرایطی انجام معاملات پر ریسک و کوتاه مدت توصیه نمیشود.
استفاده از برنامههای غیرمتمرکز (DApp)
احتیاط در استفاده برنامه های غیرمتمرکز، یکی دیگر از اقدامات لازم در زمان های قطعی اینترنت برای انجام معاملات ارزهای دیجیتال می باشد. از آن جایی که کاربران نیازمند برقراری ارتباط با سرویسهای خارج از کشور، جهت استفاده از برنامههای غیرمتمرکز یا همان DApp ها می باشند، ممکن است که با توجه به نحوه اتصال خود به اینترنت، مجبور شوند برای تعامل با آنها از روشهایی که در قسمت قبلی معرفی کردیم، استفاده کنند.
بنابراین در صورتی که کاربران می خواهند یک تراکنش ضروری را انجام دهند و یا نیازمند استفاده از برنامه های غیرمتمرکز می باشند، باید حتما اطمینان کافی نسبت به پایداری دسترسی به اینترنت و سرویسهای خارجی کسب کنند. در صورت عدم پایداری اینترنت این احتمال وجود دارد که کاربران موفق به انجام تراکنش های خود نشوند و یا این که با محدودیت هایی در استفاده از برنامههای غیرمتمرکز روبرو شوند.
اپلیکیشنهای جعلی در زمان های قطعی اینترنت
یکی دیگر از مواردی که در رابطه با اقدامات لازم در زمان های قطعی اینترنت و معاملات ارزهای دیجیتال باید مورد توجه قرار داد، اپلیکیشن های جعلی می باشد. در هنگامی که دسترسی کاربران به اینترنت محدود و یا به طور کامل قطع می شود، ممکن است تبلیغ هایی در رابطه با برخی اپلیکیشنهایی جعلی منتشر شوند و افراد را ترغیب به نصب این اپلیکیشن ها جهت استفاده از اینترنت حتی در شرایط قطع کامل آن کنند.
کاربران باید به این نکته توجه کنند که برای نصب اپلیکیشن ها فقط به سراغ منابع قابل اعتماد برای دانلود یک اپلیکیشن، وب سایت رسمی همان برنامه، فروشگاههای رسمی مانند گوگل پلی و اپ استور مراجعه کنند. به احتمال خیلی زیاد، اپلیکیشنهای منتشر شده در تلگرام و شبکههای اجتماعی دیگر جعلی و آلوده به بدافزار می باشند. در صورتی که در زمان قطعی اینترنت، محدودیت هایی در دسترسی به گوگلپلی و اَپاستور ایجاد شود، کاربران باید مراقب بدافزارهای ارائه شده در قالب VPN باشند. نصب این بدافزارها امنیت داراییهای دیجیتال کاربران را در معرض خطر قرار می دهد. در صورتی که کاربران مجبور به دانلود فایل apk شدند، توصیه می شود که قبل از نصب آن، در سایتهایی مانند virustotal.com این فایل را اسکن کنند تا از صحت و درستی آن مطمئن شوند.
نظر بدهید