بازارهای مالی توسط ابزارهای مختلفی مورد بررسی و رصد سرمایه گذاران قرار می گیرد. تحلیل تکنیکال یکی از ابزارهای مهم برای تحلیل موقعیت انواع سهام در بازارهای مالی است. شناخت ابزارهای مرتبط در تحلیل تکنیکال برای تعیین نقاط دقیق ورود و خروج، اهمیت خاصی برای یک معامله گر خواهد داشت. یکی از این ابزارها الگوهای مثلثی است. الگوهای مثلثی یا Triangle Patterns یک ابزار تحلیل تکنیکال رایج هستند. برای هر معامله گر مهم است که الگوها را همانطور که در بازار شکل می گیرند، بشناسد. الگوها در تلاش یک معامله گر برای شناسایی روندها و پیش بینی نتایج آینده حیاتی هستند تا بتوانند با موفقیت و سودآوری بیشتری معامله کنند. الگوهای مثلثی مهم هستند زیرا به تداوم بازار صعودی یا نزولی کمک می کنند. آنها همچنین می توانند به یک معامله گر در تشخیص معکوس شدن بازار کمک کنند.
الگوی مثلثی یک الگوی نموداری است که با ترسیم خطوط روند در امتداد یک محدوده قیمتی همگرا به تصویر کشیده میشود که نشاندهنده توقف در روند غالب است. تحلیلگران فنی مثلث ها را به عنوان الگوهای ادامه دهنده طبقه بندی می کنند. سه نوع الگوی مثلثی وجود دارد: صعودی، نزولی و متقارن.
درک الگوهای مثلثی
الگوهای مثلثی به درستی نامگذاری شده اند زیرا خطوط روند بالا و پایین در نهایت در راس سمت راست به هم می رسند و یک گوشه را تشکیل می دهند. اتصال شروع خط روند بالا به ابتدای خط روند پایین، دو گوشه دیگر را تکمیل می کند تا مثلث ایجاد شود. خط روند بالا با اتصال اوج ها (سقف) تشکیل می شود در حالی که خط روند پایین با اتصال پایین ها (کف ها) تشکیل می شود.
مثلث ها شبیه کنج ها و سه گوش ها هستند و در صورت تایید می توانند الگوی ادامه دهنده باشند یا در صورت شکست، الگوی معکوس قدرتمندی باشند. سه تغییر مثلث بالقوه وجود دارد که می توانند با ایجاد یک الگوی نگهدارنده، یعنی مثلث های صعودی، نزولی و متقارن ایجاد شوند. کارشناسان سقوط یا شکست یک الگوی مثلثی، بهویژه در حجم زیاد را به عنوان سیگنالهای قوی صعودی/نزولی از سرگیری یا معکوس شدن روند قبلی میدانند.
انواع الگوی مثلثی
سه نوع الگوی مثلثی وجود دارد: صعودی، نزولی و متقارن.
الگوهای مثلثی صعودی
الگوهای مثلث صعودی (Ascending triangles) صعودی هستند، به این معنی که نشان می دهند که قیمت اوراق بهادار احتمالاً با تکمیل الگوی خود بالاتر می رود. این الگو با دو خط روند ایجاد می شود. خط روند اول در امتداد بالای مثلث صاف است و به عنوان یک نقطه مقاومت عمل می کند که پس از شکست موفقیت آمیز قیمت از بالای آن، سیگنال از سرگیری یا شروع یک روند صعودی است.
خط روند دوم (خط پایین مثلث که حمایت قیمت را نشان می دهد) یک خط صعودی است که توسط یک سری از سطوح پایین تر تشکیل شده است. این پیکربندی است که توسط سطوح پایینتر شکل میگیرد که مثلث را تشکیل میدهد و به آن یک ویژگی صعودی میدهد. تفسیر اصلی این است که این الگو نشان می دهد که هر بار که فروشندگان تلاش می کنند قیمت ها را پایین بیاورند، به طور فزاینده ای کمتر موفق می شوند.
الگوهای مثلثی صعودی زمانی شکل می گیرد که قیمت اوراق بهادار بین دو خط به عقب و جلو می رود. قیمت ها به سمت بالا حرکت می کنند که به ناچار با مقاومت مواجه می شود که منجر به افت قیمت با فروش اوراق بهادار می شود. اگرچه ممکن است قیمت چندین بار نتواند بر مقاومت غلبه کند اما این منجر به افزایش قدرت برای فروشندگان نمی شود، همانطور که این واقعیت نشان می دهد که هر فروش پس از رسیدن به مقاومت در سطح بالاتری نسبت به تلاش قبلی برای فروش متوقف می شود.
در نهایت، قیمت از مقاومت صعودی عبور کرده و به روند صعودی ادامه میدهد. در بسیاری از موارد، قیمت در حال حاضر در یک روند صعودی کلی قرار دارد و الگوی مثلث صعودی به عنوان یک الگوی تثبیت و ادامه در نظر گرفته می شود. در صورتی که یک الگوی مثلث صعودی در طول یک روند نزولی کلی در بازار شکل بگیرد، معمولاً به عنوان نشانه احتمالی بازگشت بازار قریبالوقوع به سمت صعودی تلقی میشود.
نشانه ها و استفاده از الگوی مثلث صعودی
از آنجایی که مثلث صعودی یک الگوی صعودی است، مهم است که به خط صعود حمایت کننده توجه کنید زیرا نشان می دهد که خرس ها به تدریج از بازار خارج می شوند. گاوها (یا خریداران) می توانند قیمت های اوراق بهادار را از سطح مقاومتی که با خط بالای صاف مثلث نشان داده شده است، عبور دهند.
بهعنوان یک معاملهگر، عاقلانه است که قبل از شکستن قیمتها به بالای خط مقاومت، در مورد ورود معاملات محتاط باشید، زیرا ممکن است الگو به طور کامل شکل نگیرد یا با حرکت به سمت سقوط نقض شود. با انتظار برای شکست تایید خطر کمتری برای شما وجود دارد. پس از آن خریداران می توانند به طور معقولی سفارش های حد ضرر را زیر پایین ترین حد الگوی مثلث قرار دهند.
الگوهای مثلثی نزولی
بر اساس نام آن، جای تعجب نیست که یک الگوی مثلث نزولی (Descending triangles) دقیقاً برعکس الگوی مثلث صعودی باشد. این الگوی مثلثی سیگنال نزولی را به معاملهگران ارائه میدهد که نشان میدهد با تکمیل الگوی خود، قیمت به کاهش ادامه خواهد داد. دوباره، دو خط روند الگو را تشکیل می دهند اما در این مورد، خط پایین حمایت کننده صاف است، در حالی که خط مقاومت بالایی به سمت پایین شیب دارد.
همانطور که یک مثلث صعودی اغلب یک الگوی ادامه دهنده است که در یک روند صعودی کلی شکل می گیرد، به همین ترتیب یک مثلث نزولی یک الگوی ادامه دهنده رایج است که در یک روند نزولی شکل می گیرد. اگر در طول یک روند صعودی بلندمدت ظاهر شود، معمولاً به عنوان سیگنالی از تغییر احتمالی بازار و تغییر روند در نظر گرفته می شود. این الگو زمانی ایجاد میشود که قیمت اوراق بهادار کاهش مییابد، اما سپس از خط حمایت خارج میشود و افزایش مییابد.
با این حال، هر تلاشی برای بالا بردن قیمتها نسبت به قبل موفقیتآمیزتر است و در نهایت، فروشندگان کنترل بازار را در دست میگیرند و قیمتها را به زیر خط پایین حمایتکننده مثلث میبرند. این عمل نشانه الگوی مثلث نزولی مبنی بر کاهش قیمت ها را تأیید می کند. معاملهگران میتوانند در زمان شکست نزولی، با یک دستور حد ضرر کمی بالاتر از بالاترین قیمتی که در طول شکلگیری مثلث به دست آمده، فروش کوتاهی داشته باشند.
الگوهای مثلثی متقارن
معامله گران و تحلیلگران بازار معمولاً مثلث های متقارن (Symmetrical triangles) را به عنوان الگوهای تثبیت می بینند که ممکن است ادامه روند موجود یا تغییر روند را پیش بینی کند. این الگوی مثلث زمانی شکل میگیرد که خطوط حمایتی صعودی تدریجی و خطوط مقاومت نزولی به هم میرسند زیرا محدوده معاملاتی اوراق بهادار به طور فزایندهای کوچکتر میشود. به طور معمول، قیمت اوراق بهادار بین دو خط روند به عقب و جلو می رود، به سمت راس مثلث حرکت می کند، در نهایت در یک جهت یا جهت دیگر شکسته می شود و روندی پایدار را تشکیل می دهد.
اگر یک مثلث متقارن از یک روند صعودی پیروی می کند، به دقت مراقب شکست در زیر خط حمایت صعودی باشید که نشان دهنده بازگشت بازار به یک روند نزولی است. برعکس، یک مثلث متقارن که از یک روند نزولی پایدار پیروی میکند، باید برای نشاندهنده شکست صعودی معکوس بازار صعودی نظارت شود.
صرف نظر از اینکه شکست مثلث متقارن در جهت ادامه روند موجود باشد یا در جهت معکوس شدن روند، حرکتی که هنگام خروج قیمت از مثلث ایجاد میشود معمولاً برای به حرکت درآوردن قیمت بازار کافی است. بنابراین، خروج از یک مثلث متقارن معمولاً یک سیگنال قوی از جهت روند آینده در نظر گرفته می شود که معامله گران می توانند با اطمینان از آن پیروی کنند. مجدداً، شکلگیری مثلث، شناسایی آسان سطوح سفارش حد ضرر معقول را ارائه میدهد، در هنگام خرید زیر سطح پایین مثلث، یا در صورت فروش کوتاه، بالای مثلث بالا.
نظر بدهید