در حال حاضر هیجان زیادی در مورد ارزهای دیجیتال و به طور خاص تر، بیت کوین وجود دارد چرا که قیمت این ارزدیجیتال تا 63000 دلار نیز در سال 2021 رسید؛ قیمتی که شاید در ابتدای راه اندازی این ارزدیجیتال کمتر کسی به آن فکر میکرد. این موضوع باعث شده است که عده زیادی به فکر خرید و سرمایه گذاری روی بیت کوین باشند. مهم است که به خاطر داشته باشید که سرمایه گذاری در بیت کوین با خطرات بزرگی نیز همراه است. در طول این سالها، دنیای بیت کوین دچار هک، کلاهبرداری و سوءاستفاده های فراوانی شده است. کاربرانی که اقدامات احتیاطی مناسب را انجام نمی دهند، می توانند همه دارایی خود را از دست بدهند. در اینجا ما یک تاریخچه کوتاه از بزرگترین کلاهبرداری های بیت کوین ارائه می دهیم.
شایان ذکر است که همه این حملات علیه سرویس های مربوط به بیت کوین بوده است و نه شبکه اصلی یا در واقع بلاک چین بیت کوین. فناوری بلاک چین و مخصوصا بلاک چین بیت کوین، از ویژگی های زیادی برخوردار است که احتمال هک شدن آنرا بسیار کم و تقریبا ناممکن می سازد.
لازم به ذکر است که در مورد بیت کوین، تعدد هک ها و کلاهبرداری ها در گذشته بسیار بیشتر از حال بوده است و به نظر می رسد که در سالهای 2011 و 2012 کاربران بیشتر با این خطرات رو به رو بوده اند. با این حال، خطرات در زمان حال نیز به هیچ وجه از بین نرفته اند. حوزه ی ارزهای دیجیتال و بیت کوین هنوز به میزان کمی کنترل می شود و کلاهبرداری و هک یک خطر دائمی است. اگرچه ممکن است خرید بیت کوین به امید افزایش ارزش آن وسوسه انگیز به نظر برسد؛ اما خطرات آن نیز برای عده کثیری از مردم بسیار زیاد است و اگر تصمیم به خرید بیت کوین دارید، حتما باید تحقیقات و مراقبت های لازم را انجام دهید.
معرفی بزرگترین کلاهبرداری های بیت کوین در طول تاریخ
آگوست 2010: ایجاد 184 میلیارد بیت کوین اضافی به کمک یک باگ
چیزی که بیشترین اهمیت را در مورد بیت کوین دارد، سقف 21 میلیون در عرضه ی آن است. با توجه به نحوه کدگذاری، مقدار بیت کوین های تازه استخراج شده به تدریج کاهش می یابند به طوریکه برای سالهای سال، چیزی که ماینرها استخراج خواهند کرد، قسمت های کوچکی از آخرین بیت کوین خواهد بود. در حالی که بسیاری از شیوه های کار بیت کوین برای بحث باز است، سقف عرضه بخشی جدایی ناپذیری از آن است.
یکی از بزرگترین کلاهبرداری های بیت کوین ایجاد 184میلیارد بیت کوین اضافی در آگوست 2010 به کمک یک باگ بود. در آن زمان، هیچ کدی وجود نداشت که اعتبار تراکنش های بیش از حد بزرگ را بررسی کند. بنابراین، یک هکر یک تراکنش را با ارسال 184،467،440،737 بیت کوین و تقسیم آن بین دو آدرس انجام داد و 0.01 بیت کوین اضافی نیز به ماینر ارسال کرد. با این حال، هکر نتوانست با موفقیت از پس آن کار برآید. تیم ساتوشی ناکاموتو متوجه بیت کوین های اضافی شده و برای تغییر رکورد، یک هارد فورک انجام دادند تا دیگر وجود نداشته باشد. اگر این مشکل برطرف نمی شد، توانایی بیت کوین برای کارکردن را تا حد مرگباری تضعیف می کرد اما خوشبختانه راه حل آسان بود.
ژوئن 2011: سرقت 500,000 دلار بیت کوین توسط هکرها از رایانه ی یک کاربر
در اوایل سال 2011، بیت کوین یک جامعه کوچک از علاقه مندان را داشت. استخراج بیت کوین در آن زمان آسان تر بود و مردم می توانستند هزاران بیت کوین با استفاده از رایانه خانگی معمولی تولید کنند. این همان چیزی است که Allinvain، یکی از کاربران انجمن گفتگوی بیت کوین، ادعا کرده است که در آن زمان انجام داده و حدود 25000 بیت کوین را جمع آوری کرده است. بیت کوین در سال 2010 ارزش چندانی نداشت اما تا اوایل ژوئن 2011، قیمت بیت کوین به 20 دلار افزایش یافت و ارزش بیت کوین های او حدود 500,000 دلار شد.
سپس، در 13 ژوئن، فاجعه برای Allinvain رخ داد. او نوشت: "من تازه بیدار شدم و دیدم بخش بزرگی از موجودی بیت کوین من از بین رفته است." آلینوین معتقد بود که شخصی به رایانه اش نفوذ کرده و بیت کوین ها را از هارددیسک وی سرقت کرده و آنها را به حسابی که توسط هکرها کنترل می شد، منتقل کرده است. اگر آن بیت کوین ها به سرقت نمی رفتند و او تا به امروز آنها را نگه داشته بود، ارزش آنها در زمان نگارش این مقاله حدود 1 میلیارد دلار بود که این سرقت نیز، یکی از بزرگترین کلاهبرداری های بیت کوین در طول تاریخ محسوب می شود.
آگوست 2011: ناپدید شدن سرویس کیف پول MyBitcoins از صفحه وب
کیف پول های بیت کوین خدمات ذخیره بیت کوین را برای کاربران ارائه می دهند. این سرویس ها در ابتدا به عنوان وسیله ای برای راحتی کاربران نشان داده می شدند اما بسیاری از آنها یا به صورت ناامن اجرا شده یا در نهایت به عنوان طرح کلاهبرداری شناخته شدند. (تشخیص این امر دشوار است، زیرا طرح هایی که به عنوان کلاهبرداری شناخته شدند، ادعا می کردند که هک شده اند.)
به عنوان مثال، یکی از خدمات کیف پول که در روزهای اولیه بیت کوین محبوب بود، MyBitcoin نام داشت. در آگوست 2011، این شرکت با ادعای هک شدن سایت از صفحه وب ناپدید شد. این رخداد و تجربیات مشابه جامعه بیت کوین را به خدمات کیف پول آنلاین مشکوک کرده است. بدون هیچگونه مقررات واقعی، هیچ راهی برای کاربران وجود ندارد که تأیید کنند که سرویس های کیف پول قابل اعتماد هستند.
یک استثنا در این مورد، کیف های وب طرف مشتری مانند کیف های ارائه شده توسط Blockchain.info است. در این خدمات، داده های مشتری فقط به صورت رمزگذاری شده روی سرور ذخیره می شود. داده ها در سمت مشتری با رمز عبور ارائه شده توسط مشتری رمزگذاری می شوند. این رویکرد باعث آسیب پذیری کمتر کاربران نسبت به خدمات کیف پول سنتی می شود که در آن ارائه دهنده خدمات کنترل مستقیم بیت کوین ها را بر عهده داشت.
مارس 2012: هک شدن میزبان وب، به سرقت تعداد زیادی بیت کوین منجر شد.
هکرها با استفاده از آسیب پذیری موجود در میزبان وب آنلاین Linode، حداقل 46،703 بیت کوین - که ارزش آن بیش از 200،000 دلار بود - از چندین کاربر Linode سرقت کردند. این شامل بیش از 43000 بیت کوین سرقت شده از Bitcoinica، یک صرافی نوپای بیت کوین بود.
Bitcoinica در ماه می 2012 دومین هک را متحمل شد که برای شرکت 18000 بیت کوین دیگر هزینه داشت. سپس به دلیل ممیزی های امنیتی آفلاین شد. Bitcoinica از این حوادث جان سالم به در نبرد. در آگوست 2012، چندین کاربر از این وب سایت شکایت کردند و خواستار بازگشت 460،000 دلار سپرده خود شدند.
یکی از درس های شکست Linode این است که مشاغل مرتبط با بیت کوین هنگام کار با ارائه دهندگان میزبانی مشترک، باید بسیار مراقب باشند. بیت کوین ها با کلیدهای رمزگذاری ایمن می شوند. اگر شخص ثالثی - چه مشتریان دیگر و چه کارمندان سرکش - به داده های مشتری دسترسی داشته باشند، می توانند کلیدهای رمزگذاری را بخوانند و از آنها برای سرقت بیت کوین ها از صاحبانشان استفاده کنند.
آگوست 2012: تعطیل شدن یک طرح پانزی مبتنی بر بیت کوین
بیت کوین پس انداز و اعتماد یک طرح کلاسیک پانزی بود. مشتریان با وعده بازدهی بالا - هفت درصد در هفته - جذب شدند و از سپرده های مشتریان جدید برای پرداخت سود به مشتریان قبلی استفاده شد. این طرح در آگوست 2012 متوقف شد و یک سال بعد دولت، Tendon Shavers، موسس طرح را متهم کرد. دولت او را متهم کرد که بیش از 700,000 بیت کوین از مشتریان ساده لوح جمع آوری کرده است. در سال 2014، دادگاه به او دستور داد تا بیش از 40 میلیون دلار به قربانیان پس بدهد. دادگاه همچنین کشف کرد که این طرح برای قربانیان 265،678 بیت کوین هزینه داشته است.
سپتامبر 2012: هک/تعطیل شدن تعدادی از صرافی ها
در سپتامبر 2012 ، صرافی بیت کوین به نام Bitfloor دچار حمله ای فاجعه بار شد. مهاجمان 24000 بیت کوین به سرقت بردند که ارزش آن در حدود 250،000 دلار بود. صرافی 250,000 دلار ذخیره نداشت، بنابراین سرقت عملاً Bitfloor را ورشکسته کرد.
Bitfloor چند هفته بعد فعالیت خود را از سر گرفت به این امید که هزینه کافی برای بازپرداخت خسارات مشتریان قبلی را دریافت کند اما این تلاش ناموفق بود. Bitfloor در آوریل 2013 درهای خود را برای همیشه بست و کاربران خود را ناامید کرد.
فوریه 2014: تخریب بزرگترین صرافی بیت کوین در آن زمان توسط هکرها
یکی دیگر از بزرگترین کلاهبرداری ها در بیت کوین سقوط صرافی Mt.Gox بود که در آن زمان (سال 2014) پیشروترین صرافی بیت کوین بود. Mt.Gox که توسط مدیرعامل فرانسوی تبار، مارک کارپلس از دفتر مرکزی در ژاپن اداره می شد، اصلی ترین روش خرید و فروش بیت کوین از سال 2010 تا فوریه 2014 بود. در فوریه 2014 این صرافی اعلام کرد که 850،000 بیت کوین ناپدید شده است و یا احتمال زیاد توسط هکرها به سرقت رفته است. در اوایل سال 2014، ارزش این بیت کوین ها حدود 450 میلیون دلار بود. ارزش آنها امروز در حدود 35 میلیارد دلار است.
در ماه جولای، مقامات نیروی انتظامی ایالات متحده اعلام کردند که یک مظنون در این سرقت گسترده را دستگیر کرده اند. یک مرد روسی به نام الکساندر وینیک که مالک و مجری یک صرافی بیت کوین به نام BTC-e بود. فدرال رزرو ادعا می کرد که وی آگاهانه بیت کوین های سرقت شده از Mt.Gox را پذیرفته و آنها را از طریق صرافی بیت کوین خود نقد کرده است.
سقوط Mt.Gox هیچ اثری از مشتریان عصبانی باقی نگذاشت. از قضا، افزایش مداوم ارزش بیت کوین به این معنی بود که شرکت ورشکسته در نهایت می توانست بدهی های خود را به طور کامل با انباشته شدن پول بازپرداخت کند. دارایی ها و بدهی های Mt.Gox مسدود شدند در حالی که شرکت در روند ورشکستگی کار می کرد. بدهی ها بر واحد ین ژاپن مسدود شد، در حالی که بیت کوین های باقی مانده این شرکت از هر عدد 400 دلار در زمان ورشکستگی، تا 40,000 دلار امروز افزایش یافته است. بدیهی است، طلبکاران سابق معتقد بودند که طلب آنها باید با بیت کوین بازپرداخت شود، اما قانون ژاپن احتمالا طرف آنها نبود.
ژانویه 2015: هک شدن صرافی Bitstamp
در ژانویه 2015، صرافی محبوب بیت کوین Bitstamp گزارش داد که حدود 19000 بیت کوین از دست داده است که ارزش آن در حدود 5 میلیون دلار بود. این صرافی از این حمله جان سالم به در برد و امروز همچنان یکی از صرافی های پیشرو بیت کوین است.
آگوست 2016: به سرقت رفتن 120,000 بیت کوین از یک صرافی توسط هکرها
در آگوست 2016، صرافی بیت کوین Bitfinex اعلام کرد که هکرها 77 میلیون دلار بیت کوین به سرقت برده اند. این شرکت این هزینه ها را به کاربران تحمیل کرد و آنها را مجبور کرد تا 36 درصد از ارزش سپرده های خود را کاهش دهند.
Bitfinex هنوز وجود دارد اما سوالات بزرگی در مورد اعتبار شرکت وجود دارد. همانطور که نیویورک تایمز می گوید: "Bitfinex یک عملیات مبهم است که هیچ اطلاعاتی در مورد مکان آن یا افرادی که شرکت را اداره می کنند در وب سایت خود ارائه نمی دهد."
جمع بندی
در این مقاله به بیان بزرگترین کلاهبرداری های بیت کوین پرداختیم. البته بعد از آخرین مورد بررسی شده که در 2016 اتفاق افتاد، هک ها و کلاهبرداری های دیگری نیز رخ داده است. به عنوان مثال مرگ ناگهانی و رازآلود مدیرعامل QuadrigaCX، بزرگترین صرافی ارزهای دیجیتال در کانادا و از دست رفتن 190 میلیون دلار بیت کوین، یکی از این موارد است که پرونده ی آن همچنان مبهم و باز باقی مانده است. هم چنین در این مقاله صرفا به بزرگترین کلاهبرداری های بیت کوین اشاره شد و برای توضیح و شرح کلاهبرداری های رخ داده در آلت کوین ها که بعد از 2016 تعداد زیادی از آنها ساخته و وارد حوزه کریپتو شدند، باید مقاله یا مقالات دیگری نوشت.
باید تاکنون دریافته باشید که ورود به حوزه ی کریپتوکارنسی، علاوه بر ریسک های معامله گری، ریسک های سیستماتیکی نیز دارد که از جمله ی آنها میتوان به هک شدن صرافی ها و کیف پول ها، طرح های پانزی مبتنی بر رمزارزها و حتی دزدیده شدن دارایی کاربران توسط خود صرافی ها اشاره کرد. پس توصیه می شود که قبل از ورود و سرمایه گذاری در این حوزه، با تمامی این ریسک ها آشنا شده و اقدامات پیشگیری کننده مانند استفاده از کیف پول های آفلاین یا سرد و کار با صرافی های معتبر که تیم امنیتی خوبی را برای مبارزه با هکرها به کار می گیرند، انجام دهید.
نظر بدهید