رد پای کربن به کل مقدار گازهای گلخانهای (به ویژه دی اکسید کربن) که به طور مستقیم یا غیرمستقیم توسط فعالیت های انسانی تولید می شود، اشاره دارد. به عبارت دیگر، این معیار، تأثیر زیست محیطی این فعالیت ها را بر تغییرات اقلیمی اندازهگیری میکند. ردپای کربن در ارز دیجیتال در درجه اول از فرآیندهای انرژیبر مانند استخراج، تأیید تراکنش ها و غیره ناشی میشود. اتکای شدید استخراج به قدرت محاسباتی ASIC منجر به مصرف قابل توجه برق میشود؛ طبیعتاً، این امر به نوبه خود به انتشار قابل توجه کربن مرتبط با فعالیت های ارزهای دیجیتال کمک میکند. این امر می تواند محبوبیت روزافزون فناوری بلاک چین را تحت الشعاع قرار دهد و سرمایهگذاران را از استفاده از آن منصرف کند. البته این سؤال مطرح میشود: استخراج چگونه میتواند نگرانی هایی را در مورد افزایش ردپای کربن ارزهای دیجیتال ایجاد کند؟ این سؤال نیاز به تجزیه و تحلیل عمیق فرآیند استخراج دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
آیا استخراج، مشکلی برای ردپای کربن در ارز دیجیتال است؟
استخراج ارزهای دیجیتال موضوعی است که توسط الگوریتم اثبات کار به دنیای ارزهای دیجیتال معرفی شد و ساتوشی ناکاموتو هنگام طراحی بلاک چین بیت کوین از این مکانیسم اجماع خاص استفاده کرد. در واقع، استخراج و ماینینگ ارزهای دیجیتال برای حفظ سلامت شبکه های بلاک چین که از الگوریتم اثبات کار برای تأیید تراکنش ها استفاده میکنند، ضروری و حیاتی هستند. ماینرها از کامپیوترها و سخت افزارهای قدرتمند برای حل مسائل پیچیده ریاضی استفاده میکنند که برای استخراج موفقیتآمیز بلوک ها به قدرت محاسباتی قابل توجهی نیاز دارند؛ هرچه قدرت محاسباتی یک ASIC بیشتر باشد، برق بیشتری مصرف میکند.
طبیعتاً، ارزهای دیجیتال استخراج شده با استفاده از سوختهای فسیلی، ردپای کربن ارزهای دیجیتال را افزایش میدهند و فناوری بلاک چین را در معرض انتقاد بیشتر طرفداران محیط زیست قرار میدهند. واضح است که مصرف انرژی مرتبط با عملیات ماینینگ، سهم قابل توجهی در ردپای کربن در ارز دیجیتال دارد. پیچیدگی فزاینده الگوریتمهای ماینینگ و تقاضای بالای انرژی، به افزایش انتشار کربن کمک میکند. طبق تحقیقات موجود، مصرف برق سالانه بیت کوین در نوامبر 2018 تقریباً 48.2 تراوات ساعت تخمین زده شده است که منجر به انتشار کربن سالانه بین 21.5 تا 53.6 میلیون تن دی اکسید کربن میشود؛ جالب اینجاست که این سطح از انتشار کربن سالانه بیت کوین، چیزی بین بولیوی و پرتغال است.
تحلیل عمیق تأثیر زیست محیطی بیتکوین
بیت کوین به دلیل فرآیند انرژی بر خود، از نظر ردپای کربن، بحث برانگیزترین ارز دیجیتال است. شایان ذکر است که تقریباً نیمی از برق مصرفی در سال 2021 از سوخت های فسیلی تولید شده است که مصرف آنها تأثیر مستقیمی بر انتشار کربن دارد. از سوی دیگر، تجهیزات کامپیوتری مورد استفاده برای استخراج بیتکوین طول عمر کوتاهی دارند و در نهایت به زباله های الکترونیکی تبدیل می شوند. جالب اینجاست که میزان زباله های الکترونیکی تولید شده توسط استخراج بیت کوین با زباله های الکترونیکی هلند قابل مقایسه است.
مقایسه ردپای کربن در ارز دیجیتال با اقتصاد سنتی
هنگام مقایسه ردپای کربن در ارز دیجیتال با منابع مالی سنتی، مهم است که یک دیدگاه جامع داشته باشیم. در حالی که ارزهای دیجیتال به خاطر عملیات استخراج انرژی بر خود شناخته می شوند، سیستم های مالی سنتی نیز از تأثیرات زیست محیطی در امان نیستند. زیرساخت های بانکی، تولید ارز فیزیکی و مراکز داده نیز نقش مهمی در انتشار کربن دارند. با این حال، شفافیت و تمرکززدایی ارزهای دیجیتال، اندازهگیری و مدیریت ردپای کربن آنها را آسان تر میکند. بنابراین، سرزنش ارزهای دیجیتال به خاطر ردپای کربنی شان و نادیده گرفتن سیستم های مالی سنتی سطحی نگرانه است زیرا هر دو سیستم تأثیر زیست محیطی دارند.
راههای مقابله با ردپای کربن در ارز دیجیتال
انتقادات پیرامون ردپای کربن در ارز دیجیتال، تیم های توسعه بلاک چین را بر آن داشته است که در حال حاضر به دنبال راهحل هایی برای این مشکل باشند. این مشکل آنقدر جدی شده است که برخی از پروژه های کریپتو اخیراً به جای الگوریتم اثبات کار که مصرف انرژی کمتری دارد، به الگوریتم های اجماع جایگزین روی آوردهاند. شبکه بلاک چین اتریوم نمونه خوبی است. در اوایل، شبکه بلاک چین اتریوم، مانند بیتکوین، شروع به استفاده از الگوریتم اجماع اثبات کار کرد و تنها راه دسترسی به ارز دیجیتال اتر، استخراج آن از ماینرها بود. با این حال، این شبکه بلاک چین بعداً تصمیم گرفت الگوریتم اجماع خود را به الگوریتم اثبات سهام تغییر دهد که روشی کارآمدتر است و انرژی بسیار کمتری مصرف میکند.
البته، برخی از طرفداران ارزهای دیجیتال فراتر از الگوریتم های اجماع رفته و طرح های سازگار با محیط زیست را پیشنهاد کردهاند. به طور خلاصه، افزایش آگاهی از نگرانی های زیست محیطی در جامعه کریپتو، گفتگو در مورد اتخاذ شیوه های سبزتر و کاهش مصرف انرژی را برانگیخته است. به طور خلاصه، این روزها، صنعت کریپتو با ترویج استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر برای عملیات استخراج و تشویق به مصرف مسئولانه انرژی، گام های مثبتی در جهت پایداری بیشتر برمیدارد.
آینده رد پای کربن در ارز دیجیتال چیست؟
درک ردپای کربن در ارز دیجیتال برای مدیریت تأثیرات زیست محیطی این بخش و تامین آینده آن ضروری است. در حالی که ارزهای دیجیتال چشمانداز مالی را متحول کرده اند، نقش فعالی نیز در بحث انتشار کربن ایفا میکنند که انتقادات شدیدی را از سوی این صنعت برانگیخته و حتی باعث شده است که ایلان ماسک حمایت خود را از بیت کوین به عنوان وسیله پرداخت برای خودروهای تسلا پس بگیرد. با پرداختن به چالش ها و جستجوی راهحل ها، صنعت ارزهای دیجیتال می تواند گام هایی برای کاهش ردپای کربن ارزهای دیجیتال بردارد. اتخاذ شیوه های سبزتر، مانند استفاده از الگوریتم های اجماع مانند اثبات سهام و ایجاد تعادل بین نوآوری و مسئولیتپذیری زیستمحیطی، باعث افزایش پذیرش ارزهای دیجیتال خواهد شد.
نظر بدهید