استیکینگ ارز دیجیتال در واقع جایگزینی برای استخراج ارز دیجیتال است، با این تفاوت که نسبت به فرآیند استخراج حجم کمتری برق مصرف می کند. به علاوه برای استیکینگ نیاز به سرمایه چندانی نیست و می توان بدون نیاز به پرداخت هزینه های گزاف ارز دیجیتال بدست آورد.
از دیگر مزیت هایی که می توان برای استیکینگ بیان کرد این است که با استیکینگ می توان ارزهای دیجیتال مختلف را بدست آورد. برای انجام استیکینگ دو روش وجود دارد:
- نگهداری ارز دیجیتال در کیف پول: در واقع کاربر با نگهداری ارز دیجیتال در کیف پول خود می تواند سود کسب کند. به این روش استیکینگ سرد نیز گفته می شود.
- استفاده از یک صرافی ارز دیجیتال: برای انجام این روش کافیست از یک صرافی معتبر همچون بایننس استفاده کنید. به عنوان مثال می توانید با خرید ارز دیجیتال بیت کوین و با نگهداری آن در صرافی بایننس، پاداش دریافت کنید. برای انجام این روش می توانید از دو راه Loked و Flexible استفاده کنید.
الگوریتم اثبات سهام یا (Proof of Stake) چیست؟
قبل از اینکه در مورد روش کار استیکینگ بخواهیم صحبت کنیم باید با مکانیزم الگوریتم اثبات سهام یا Proof of Stake آشنا باشید.
الگوریتم اثبات سهام در واقع مکانیزم اجماع در یک شبکه بلاک چین است که وظیفه آن حفظ امنیت و کارایی شبکه است.
اما در ادامه به بررسی اینکه چرا الگوریتم اثبات سهام به وجود آمد می پردازیم. همان طور که می دانید ساز و کار شبکه بلاک چین بیت کوین، براساس الگوریتم اثبات کار یا Proof of Work است.
استفاده از الگوریتم اثبات کار در بلاک چین بیت کوین موجب می شود که تمامی تراکنش های بیت کوین در یک بلاک انجام شود. با اتصال تمامی این بلاک ها، بلاک چین ایجاد می شود. در واقع سیستم کار الگوریتم اثبات کار بدین صورت است ماینرها برای بدست آوردن پاداش با یکدیگر به رقابت می پردازند. در واقع هر یک از ماینرها بتواند سریع تر پاداش را کسب کند، می تواند از بلاک به بلاک چین وارد شود.
در واقع الگوریتم اثبات کار در یک شبکه غیر متمرکز، استفاده از یک مکانیزم قوی در رسیدن به اجماع است. اما این الگوریتم دارای مشکلاتی مانند افزایش حجم محاسباتی توسط ماینرها است. در واقع الگوریتم اثبات کار در شبکه بلاک چین باعث می شود کل فرآیند ماینینگ بر بستری از امنیت انجام شود. اما انجام این حجم از محاسبات برای تامین امنیت شبکه بلاک چین بیت کوین این سوال را برای کاربران ایجاد می کند که آیا امکان دارد بدون انجام این حجم محاسبات، امنیت شبکه برقرار شود؟
برای برطرف کردن این حجم از محاسبات، الگوریتم اثبات سهام و یا همان استیکینگ وارد حوزه بلاک چین شد. روش کار الگوریتم اثبات سهام بدین گونه است در فواصل زمانی مشخص، شبکه به ارز دیجیتال این امکان را می دهد تا بلاک های جدید را تایید کرده و با تایید بلاک های قبلی، بلاک جدید ایجاد شود. سیستم کار الگوریتم اثبات سهام بدین صورت است که انتخاب یک گره برای تایید بلاک جدید، به مقدار بیت کوین ذخیره شده بستگی دارد. در واقع آن نودی که مقدار بیشتری بیت کوین ذخیره کرده باشد، شانس بیشتری برای دریافت تایید بلاک ها را خواهد داشت.
در واقع استفاده از الگوریتم اثبات سهام در شبکه بلاک چین بیت کوین، مقیاس پذیری شبکه بلاک چین را دو چندان می کند.
روش کار استیکینگ (Staking) چگونه است؟
همان طور که گفته شد در الگوریتم اثبات کار، بلاک های جدید توسط ماینرها و از طریق ماینینگ ایجاد می شود. در صورتی که الگوریتم اثبات سهام، بلاک های جدید را از طریق استیکینگ تولید می کند.
در واقع روش کار استیکینگ بدین گونه است که مجموعه ای از نودهای شبکه مسئول نگهداری مقداری از کوین شبکه بلاک چین است. بعد استیکرها یک نود را به عنوان مسئول تایید تراکنش ها و ایجاد بلاک جدید انتخاب می کنند. در اینجاست که هر نودی که دارای بیت کوین بیشتری باشد، شانس بیشتری برای ایجاد بلاک خواهد داشت.
مزیتی که استیکینگ دارد این است که برای ایجاد بلاک های جدید نیازی به خرید تجهیزات نیست در صورتی که در الگوریتم اثبات کار برای استخراج بلاک های جدید در سیستم نیاز به خرید دستگاه های جدیدی است. اغلب خرید این دستگاه های استخراج هزینه های گزافی برای مجموعه به همراه دارد.
برای سرمایه گذار، استیکینگ ارزهای دیجیتال یک فعالیت غیرفعال است. هنگامی که یک سرمایهگذار ارز دیجیتال داراییهای خود را به اشتراک میگذارد (به عبارت دیگر، آنها را در کیف پول رمزنگاری خود رها میکند)، شبکه میتواند از آن داراییها برای ایجاد بلوکهای جدید در بلاک چین استفاده کند. هر چه ارز دیجیتال بیشتری را به اشتراک بگذارید، شانس انتخاب دارایی های شما بیشتر است.
نحوه پاداش استیکینگ ارز دیجیتال چگونه است؟
نمی توان پاسخ دقیقی برای چگونگی پاداش استیکینگ ارزهای دیجیتال بیان کرد، چرا که هر شبکه ارز دیجیتال برمبنای پروتکلی که دارد پاداش خود را دریافت می کند. اما به صورت کلی شبکه های بلاک چین مبتنی بر مکانیزم اثبات سهام برای محاسبه سود و پاداش استیکینگ عوامل زیر را در نظر می گیرد:
- مدت زمان نگهداری کوین توسط نود
- مقدار کوین ذخیره شده توسط سیستم
- مقدار کوین ذخیره شده در شبکه
- نرخ تورم
منظور از استخر استیکینگ یا Staking Pool چیست؟
منظور از استخر استیکینگ، مجموعه ای از افراد است که اقدام به ذخیره و نگهداری ارزهای دیجیتال می کنند. این افراد از طریق استخر به یکدیگر متصل شده اند تا شانس بیشتری برای دریافت پاداش داشته باشند. در واقع معامله گران از طریق افزایش مقدار دارایی های خود، شانس بیشتری برای دریافت پاداش خواهند داشت. در صورت دریافت شرایط پاداش، جایزه ای که به افراد تعلق می گیرد، بین سایر افراد تقسیم خواهد شد. سهم هر فرد از جایزه دریافتی کاملا وابسته به میزان دارایی هایی است که فرد در استخر استیکینگ دارد. البته این نکته را در نظر داشته باشید که راه اندازی یک استخر استیکینگ ارزهای دیجیتال بسیار هزینه بر و زمان بر است.
اما با وجود تمامی این شرایط وجود استخرها برای هودلرها، موقعیت بسیار مناسبی برای سرمایه گذاری فراهم کرده است. حجم ارز دیجیتالی که در استخرها وجود دارد به گونه ایست که از رفتارهای مخرب جلوگیری کند.
سکه های محبوب برای استیکینگ
همین چند سال پیش، کل مفهوم اجماع اثبات سهام هنوز نسبتاً جدید بود و گزینههایی برای شرطبندی سکهها بسیار کم بود.
امروزه اما تعداد فزایندهای از پروژهها از PoS استفاده میکنند و برخی از صرافیها کسب درآمد ارزهای دیجیتال را با قرار دادن سکههای خود برای کاربران آسانتر از همیشه میکنند. از جمله سکههای اثبات سهام متداول که در فرایند استیکینگ ارزهای دیجیتال محبوب هستند می توان به اتریوم، EOS، تزوس، اتم و کاردانو اشاره کرد.
معرفی انواع روش های استیکینگ ارزهای دیجیتال
روش های مختلفی از استیکینگ وجود دارد که برای ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار می گیرد که این روش ها شامل:
- Cold Staking
- Locked Staking
- Flexible Staking
استیکینگ سرد (Cold Staking) چیست؟
منظور از استیکینگ سرد این است که ارزهای دیجیتال بر روی کیف پول های سرد ذخیره می شوند که عموما این کیف پول های سرد همان کیف پول های سخت افزاری هستند. استیکینگ سرد زیر مجموعه استیکینگ ثابت است. این نوع از استیکینگ به دلیل اینکه هیچ گونه اتصالی به اینترنت ندارد، روشی امن بوده و تا زمانی که هودلرها دارایی های ارز دیجیتال خود را در این نوع کیف پول نگهداری می کنند، می توانند سود دریافت کنند. به همین خاطر به افرادی که دارای سرمایه بالایی هستند پیشنهاد می شود که از این روش استیکینگ ارزهای دیجیتال استفاده کنند.
استیکینگ ثابت (Locked Staking) چیست؟
در واقع این روش به هولد کردن دارایی های دیجیتال درون کیف پول صرافی گفته می شود که بیشتر این کار در راستای پشتیبانی از یک شبکه بلاک چین انجام می شود. پس تا زمانی که دارایی های دیجیتال شما در ولت های صرافی ذخیره شده است، به شما سود تعلق می گیرد. اما به محض اینکه دارایی خود را از ولت برداشت کنید، سود دهی متوقف خواهد شد.
البته این نکته را در نظر داشته باشید که با قفل شدن دارایی تان در ولت، دیگر امکان ترید و معامله وجود ندارد. ناگفته نماند که هر زمان که گزینه Redeem را انتخاب کنید دارایی ها از حالت استیکینگ خارج می شود و دیگر سودی به شما تعلق نمی گیرد. در حال حاضر تنها ارزی که از طریق استیکینگ ثابت بیشترین سود را دارد، ارز دیجیتال دات با 32.79 درصد است.
استیکینگ انعطاف پذیر (Flexible Staking)
این روش استیکینگ ارزهای دیجیتال شامل نگهداری ارز دیجیتال برای پشتیبانی از عملیات شبکه بلاک چین است. تنها تفاوتی که این روش استیکینگ با نوع ثابت دارد در عدم قفل شدن دارایی های دیجیتال است. در واقع این استیکینگ به شما امکان ترید کردن دارایی های ارز دیجیتال را در زمان نگهداری در ولت را خواهد داد اما در استیکینگ انعطاف پذیر شما سود کمتری دریافت خواهید کرد.
تفاوت پس انداز ثابت (Locked Saving) با استیکینگ ثابت (Locked Staking) در چیست؟
اصطلاح دیگری که در بازار ارز دیجیتال با آن درگیر هستیم، Locked Saving است. اختلاف پس انداز ثابت با استیکینگ در این است که ارز دیجیتال در کیف پول صرافی قرار داده شده و این کار به پیشرفت شبکه بلاک چین کمک می کند. در صورتی که در پس انداز ارز دیجیتال به صرافی قرض داده می شود و در ازای این قرض سود دریافت می کنید. منتهی زمان نگهداری ارز دیجیتال در پس انداز کوتاهتر از استیکینگ است و به این خاطر سود کمتری به کاربر تعلق می گیرد. در روش پس انداز نیز به اندازه ای که دارایی در ولت نگهداری می شود، سود آن به حساب کاربر واریز می شود.
پس انداز انعطاف پذیر (Flexible Saving) چیست؟
در حالت پس انداز انعطاف پذیر نیز به کاربر سود تعلق می گیرد، اما میزان سود محاسبه شده به صورت روزانه محاسبه می شود و کاربر می تواند به صورت روزانه آن را برداشت کند. اما به صورت طبیعی مقدار سودی که از حالت استیکینگ انعطاف پذیر دریافت می شود کمتر از میزانی است که در حالت ثابت بدست خواهد آمد.
جمع بندی:
به صورت کلی استیکینگ ارزهای دیجیتال روشی جدید برای دریافت سود در بازار ارزهای دیجیتال محسوب می شود و برخلاف روش الگوریتم اثبات کار، کاربران راحت تر می توانند به بازار ارز دیجیتال وارد شوند. در اصل استیکینگ به دارندگان ارز دیجیتال این امکان را می دهد تا بخشی از روند تایید بلاک چین مورد استفاده قرار دهد و از این طریق پاداش دریافت می کنند. به همین خاطر روش استیکینگ می تواند روشی موثر برای بازدهی ارز دیجیتال برای کاربران ایجاد کند.
نظر بدهید