بازار سوم شامل معاملات انجام شده توسط دلالان غیر عضو بورس و سرمایه گذاران نهادیِ سهام موجود در بورس است. به عبارت دیگر، بازار سوم شامل اوراق بهادار فهرست شده در بورس است که بدون نسخه از طریق دلالان و سرمایه گذاران بزرگ موسسه مورد معامله قرار می گیرند.
اصطلاح "فرابورس" به طور معمول به معاملات اوراق بهاداری گفته می شود که در بورس های معتبر شناخته شده مانند بورس اوراق بهادار نیویورک NYSE وارد نشده اند. در عوض این اوراق بهادار از طریق یک شبکه فروشنده کارگزاران معامله می شوند، زیرا اوراق بهادار شرایط لیست صرافی متمرکز را ندارند. در مورد بازار سوم ، اوراق بهادار در بورس فهرست شده اند، اما از طریق بورس قابل معامله نیستند.
- با بازار سوم، اوراق بهادار فهرست شده توسط بورس توسط سرمایه گذاران خارج از بورس متمرکز از طریق شبکه ای از دلالان و سرمایه گذاران نهادی مورد معامله قرار می گیرند.
- سرمایه گذاران نهادی مانند بنگاه های سرمایه گذاری و برنامه های بازنشستگی ، مانند بازرگانان در بازارهای خارج از بورس ، تمایل به حضور در بازار سوم دارند.
- با وجود بازارهای خارج از بورس، اوراق بهاداری که شرایط ورود به بورس های سنتی را ندارند از طریق شبکه ای از دلالان خرید و فروش می شوند.
- اوراق بهادار را اغلب می توان با قیمت پایین تری در بازار سوم خریداری کرد زیرا هزینه کارگزار وجود ندارد.
درک بازار سوم
بازار سوم از بازارهای اولیه و ثانویه پشتیبانی می کند. بازار اولیه، انتشار اوراق بهادار جدید را توصیف می کند و بازار ثانویه به طور سنتی جایی است که اوراق بهادار فصلی بین فعالان بازار مبادله می شود. و اکنون، بازار سوم با تأکید بر بازارهای فرابورس و سرمایه گذاران نهادی، جانبی بازار ثانویه است.
همانطور که از نام آنها پیداست، سازندگان بازار سوم در بازار به اصطلاح سوم فعالیت می کنند. در این بخش از بازارهای مالی، دلالان و سرمایه گذاران نهادی سفارشات عمده سهام را با یکدیگر معامله می کنند، که اغلب نیاز به کارمزد کارگزاری را دور می زنند. معاملات در این بازار معمولاً به سرمایه گذاران بزرگ مانند صندوق های بازنشستگی، صندوق های تامینی و سایر موسسات مالی محدود می شود.
بازار سوم چگونه کار می کند
قبل از فروش اوراق بهادار فهرست شده در بورس به یک شخص غیر عضو در معاملات بازار سوم، یک شرکت عضو باید کلیه سفارشات محدود را با همان قیمت یا بالاتر پر کند. سرمایه گذاران نهادی معمولی که در بازار سوم شرکت می کنند شامل شرکت های سرمایه گذاری و برنامه های بازنشستگی هستند. بازار سوم، سرمایه گذاران بزرگی را که مشتاق و قادر به خرید و فروش دارایی اوراق بهادار خود برای پول نقد و تحویل فوری هستند، گرد هم می آورد. اوراق بهادار را می توان با قیمت پایین تر در بازار سوم خریداری کرد، زیرا کمیسیون کارگزار وجود ندارد.
سازندگان بازار سوم
سازندگان بازار سوم حتی اگر خریدار یا فروشنده ای بلافاصله برای طرف دیگر معامله در دسترس نباشد با تسهیل سفارشات خرید و فروش نقدینگی را به بازارهای مالی اضافه می کنند. سازندگان بازار سوم با خرید کم و فروش زیاد از نقش خود به عنوان واسطه سود می برند. آنها همچنین معامله هایی را برای دلالان در بورس هایی انجام می دهند که آن کارگزار عضو آن نیست.
یک سازنده بازار سوم وقتی سرمایه گذار می خواهد بفروشد اما فقط می خواهد از خرید اوراق بهادار با قیمت مناسب و فروش آن به سرمایه گذار دیگر با قیمت بالاتر، سود کمی و کوتاه مدت کسب کند، می تواند مانند خریدار عمل کند. سازندگان بازار سوم بعضی اوقات برای هر یک از سهم ها ، کارمزد کمی را به کارگزاران پرداخت می کنند تا سفارشات خود را به صورت مستقیم انجام دهند. بعضی اوقات دلالان و سازندگان بازار سوم یکی هستند.
سومین سازندگان بازار، سازندگانی هستند که در بازار سوم دنیای مالی فعالیت می کنند.
بازار سوم متشکل از سرمایه گذاران بزرگی است که بر خلاف مستقیم با بورس، اوراق بهادار فصلی را بر اساس فرابورس معامله می کنند.
سازندگان بازار سوم موجودی خود از اوراق بهادار را در اختیار دارند و هدف آنها سودآوری با فروش مجدد آن موجودی با قیمت بالاتر است. با این کار، آنها به نقدینگی کلی بازار کمک می کنند.
اگر خریدار یا فروشنده دیگری بلافاصله برای آن امنیت در دسترس نباشد، سازندگان بازار مایل به خرید موجودی کالا هستند و بدین ترتیب برخی از خطر موجودی بازار را بر عهده می گیرند.
از آنجا که سازندگان بازار سوم معمولاً در اوراق بهادار بزرگ معامله می کنند، معاملات در درجه اول فقط به سرمایه گذاران بزرگ مانند صندوق های بازنشستگی و صندوق های سرمایه گذاری محدود می شود.
همانند سایر سازندگان بازار، بازاریانی که در بازار سوم فعالیت می کنند با تسهیل خرید و فروش اوراق بهادار نقدینگی بازار را تأمین می کنند. آنها این کار را با خرید موجودی اوراق بهادار برای حساب خود انجام می دهند ، که در دست دارند و سپس به سایر فعالان بازار فروخته می شوند.
سازندگان بازار با خرید کم و فروش زیاد سود کسب می کنند و اگر بعد از آن بلافاصله خریدار یا فروشنده اضافی در دسترس نباشد، آنها مایل به خرید موجودی کالا هستند. به همین دلیل سازندگان بازار برخی از خطر موجودی بازار را به عهده می گیرند. اگر تقاضا برای موجودی کالا قبل از فروش مجدد کاهش یابد، تولیدکنندگان بازار ممکن است با فروش آن موجودی ضرر کنند.
چرا بازار سوم اهمیت دارد؟
بازار سوم، سرمایه گذاران بزرگی را که مشتاق و قادر به خرید و فروش دارایی اوراق بهادار خود برای پول نقد و تحویل فوری هستند، گرد هم می آورد. اوراق بهادار را می توان با قیمت پایین تر در بازار سوم خریداری کرد ، زیرا کمیسیون کارگزار وجود ندارد.
نظر بدهید