سواپ ارز دیجیتال (Crypto Currency Swap)، به فرآیندی اطلاق میشود که در آن دو طرف به توافق میرسند تا ارزهای دیجیتال خود را بدون نیاز به یک واسطه مرکزی، مانند صرافی متمرکز، با یکدیگر مبادله کنند. این فرآیند معمولاً از طریق پلتفرمهای غیرمتمرکز(DEX) یا قراردادهای هوشمند انجام میشود. قبل از اینکه به معرفی انواع سواپ در ارز دیجیتال بپردازیم، در ابتدا به بررسی اینکه سواپ ارز دیجیتال چیست و چگونه کار می کند می پردازیم.
سواپ ارز دیجیتال به چه معناست؟
تسلط بر هر نوع سواپ در ارز دیجیتال مستلزم تسلط کافی بر سواپ است. مبادله کالا در واقع نه تنها به بازار ارزهای رمزنگاری شده اختصاص دارد، بلکه از زمان های قدیم وجود داشته است و زمانی که جوامع بشری در مراحل اولیه خود بودند و هنوز پول اختراع نشده بود، مردم نیازهای خود را با مبادله کالا با کالا برآورده می کردند و مفهوم ساده آن مبادله در پول دیجیتال نیز، با آنچه در آن روزها اتفاق میافتاد تفاوت چندانی ندارد. به عبارت دیگر، مردم میتوانند به راحتی اولین ارز دیجیتال خود را مستقیماً با ارز دوم مبادله کنند، بدون اینکه مجبور باشند سکههای دیجیتال خود را بفروشند و آنها را به دلار تبدیل کنند و سپس یک سکه دیجیتال جدید با دلار از تراکنش قبلی خریداری نمایند.
برای اطلاع از نحوه احراز هویت صرافی مکسی بر روی لینک کلیک کنید.
سواپ ارز دیجیتال چگونه کار می کند؟
اکنون که درک کاملی از موضوع مبادله ارز دیجیتال دارید و میدانید که سواپ کریپتو راهی برای مبادله یک نوع ارز دیجیتال با نوع دیگر است، باید به بررسی نحوه انجام سواپ ارز دیجیتال بپردازیم. استخرهای نقدینگی به طور کلی نقش مهمی در بحث سواپ ارزهای دیجیتال دارند. این استخرها مجموعه ای از ارزهای دیجیتال ویژه هستند که امکان تراکنش های فوری را فراهم می کنند. هر استخر حاوی یک جفت ارز دیجیتال است که به معنای ترکیبی از دو نوع ارز دیجیتال برای مبادله است و طبیعتاً اگر استخر جفت ارز بیت کوین-اتریوم را پشتیبانی نکند، نمی توانید بیت کوین های خود را به اتریوم تبدیل کنید.
به طور کلی، کل عملیات سواپ بدون هیچ گونه پیچیدگی بر روی بستر سواپ انجام می شود و حتی مبتدیان نیز می توانند به راحتی این عملیات سواپ را در اینجا انجام دهند. به عنوان مثال، فقط روی گزینه ""Swap کلیک کنید تا تب مبادله ارزهای دیجیتال در کیف پول من یا TonKeeper باز شود و سپس باید دو نوع ارز رمزپایه را که می خواهید با یکدیگر مبادله کنید و در نهایت با ارزهای دیجیتال نهایی مشخص کنید.
مزایای سواپ ارز دیجیتال
1. غیرمتمرکز بودن: سواپهای ارز دیجیتال معمولاً در بسترهای غیرمتمرکز انجام میشوند که از واسطههای مرکزی استفاده نمیکنند. این ویژگی باعث کاهش ریسکهای مرتبط با اعتماد به یک نهاد مرکزی میشود.
2. امنیت: استفاده از قراردادهای هوشمند و فناوریهای رمزنگاری شده، امنیت مبادلات را افزایش میدهد. در سواپهای اتمی، اگر هر دو طرف تعهدات خود را انجام ندهند، مبادله انجام نمیشود و هر دو طرف دارایی های خود را حفظ میکنند.
3. سرعت و کارایی: مبادلات در بسترهای غیرمتمرکز و با استفاده از قراردادهای هوشمند معمولاً سریعتر و با کارمزد کمتر نسبت به صرافیهای متمرکز انجام میشود.
محدودیت های سواپ ارز دیجیتال
1. پیچیدگی تکنولوژیکی: انجام سواپ های اتمی و استفاده از قراردادهای هوشمند نیاز به دانش فنی دارد که ممکن است برای کاربران مبتدی پیچیده باشد.
2. محدودیتهای نقدینگی: در برخی از صرافی های غیرمتمرکز و استخر های نقدینگی، ممکن است حجم نقدینگی کافی برای انجام مبادلات بزرگ وجود نداشته باشد. این موضوع می تواند باعث افزایش لغزش قیمت (slippage) شود.
3. مسائل قانونی: مقررات مربوط به ارزهای دیجیتال و مبادلات آن ها در بسیاری از کشورها هنوز به طور کامل مشخص نشده است. این عدم قطعیت قانونی می تواند به عنوان یک چالش برای کاربران و پلتفرم ها مطرح شود.
انواع سواپ در ارز دیجیتال
مبادله ارز با نرخ ثابت
یکی از انواع سواپ در ارز دیجیتال، مبادله ارز با نرخ ثابت است. این نوع سواپ ارز، اساسا ساده ترین نوع سواپ ارز و بهترین گزینه برای جبران ریسک نرخ بهره است زیرا طرفین سواپ متعهد می شوند که اصل و سود ارزهای مختلف را با نرخ مبادله ای ثابت با یکدیگر مبادله کنند.
تبادل ارز ترکیبی با نرخ ثابت و شناور
این نوع سواپ برای شرکت هایی مناسب است که می خواهند از سرمایه خود در برابر تغییرات نرخ بهره محافظت کنند. در این نوع خاص سواپ ارز دیجیتال، یکی از طرفین قول می دهد که نرخ بهره ثابتی را به طرف دیگر بپردازد؛ با این حال، طرف مقابل باید با نرخ متغیر به او سود بپردازد.
برای کسب اطلاعاتی در زمینه آموزش ارز دیجیتال، بر روی لینک کلیک کنید.
مبادله ارز با نرخ شناور
این نوع مبادله زمانی انجام می شود که هر دو طرف مبادله به دنبال سود بردن از تغییرات احتمالی در نرخ بهره آتی ارز مربوطه خود باشند و بنابراین هر دو طرف به جای پرداخت سود با نرخ ثابت، نرخ شناور را ترجیح می دهند که یکی از بهترین انواع سواپ در ارز دیجیتال محسوب می شود.
مبادله بدون نرخ بهره
این روش سواپ که «فقط مبادله اصل» نام دارد، شامل مبادله تنها مبالغ ارز خارجی بدون پرداخت سود است و بهترین گزینه برای مؤسسات مالی است که می خواهند ارز خود را در مدت زمان مشخصی به ارز دیگری تبدیل کنند.
سواپ نرخ بهره ارز
به طور کلی، سواپ های نرخ بهره به منظور مدیریت جریان های نقدی و پوشش ریسک در برابر نوسانات نرخ بهره استفاده می شوند که در آن تنها پرداخت های بهره بر اساس توافقات انجام شده بین طرفین مبادله می شود.
سواپ استهلاکی
در این نوع سواپ، بر اساس توافقات موجود بین طرفین، مبلغ اصلی در یک بازه زمانی مشخص و از پیش تعیین شده کاهش می یابد. این سواپ برای مؤسسات و شرکت هایی مناسب است که وام های متعددی دارند و باید به مرور زمان بازپرداخت شوند زیرا می تواند به آنها در بازپرداخت بدهی کمک کند.
سواپ افزایشی
این نوع سواپ به سواپ استهلاک تشبیه می شود، به این صورت که مبلغ اصلی مبادله شده در طی یک دوره زمانی افزایش می یابد. به طور کلی، استفاده از این روش مبادله برای پروژه هایی که روند افزایش نیاز مالی را در طول زمان تجربه می کنند، سودمند است.
موارد ذکر شده از انواع سواپ ارز هستند و معرفی آنها به عنوان انواع سواپ در ارز دیجیتال اشتباه است! در واقع، سوآپ تنها به دنیای ارزهای دیجیتال محدود نمی شود و همچنین قراردادهای سواپ مختلفی مانند سواپ بازده کل، مبادلات اعتباری-پیش فرض، سواپ کالا و مبادله نرخ نیز وجود دارد. ما با مبادلات نرخ بهره روبرو هستیم که هر کدام مزایای خاص خود را دارند. به عنوان مثال، مشاغل اغلب از سواپ ارز برای اجتناب از پرداخت مالیات به دولت های خارجی استفاده می کنند یا دولت ها از چنین قراردادهای سواپ برای جبران نوسانات نرخ ارز استفاده می کنند.
نظر بدهید