1. صفحه اصلی
  2. مقالات ارز دیجیتال
  3. صرافی
  4. دلیل سقوط صرافی FTX چیست؟

دلیل سقوط صرافی FTX چیست؟

دلیل سقوط صرافی FTX چیست؟
لوگو علیرضا محرابی
دلیل سقوط صرافی FTX چیست؟
صرافی

پس از بایننس و کوین بیس، صرافی FTX سومین صرافی بزرگ ارز دیجیتال از نظر حجم تراکنش ها است. این صرافی فرصت های زیادی را در اختیار کاربران خود قرار داد و حجم معاملات بسیار بالایی داشت. با این حال، پس از انتشار مقاله ای در مورد این صرافی بزرگ توسط پایگاه خبری CoinDesk در 2 نوامبر 2022 (11 آبان 1401) همه چیز تغییر کرد و در نهایت صرافی FTX ورشکست شد. سرمایه گذاری های بد SBF، مدیر عامل این صرافی، تخلفات مالی متعدد و سوء استفاده از وجوه کاربران توسط صرافی FTX از جمله عواملی است که منجر به سقوط این امپراطوری بزرگ شد. در این مقاله به بررسی وقایع منجر به سقوط صرافی FTX و بررسی تاثیر آن بر بازار ارزهای دیجیتال می پردازیم.

بررسی تاریخچه صرافی FTX و فعالیت های آن

بررسی تاریخچه صرافی FTX و فعالیت های آن

برای شروع و قبل از اینکه به عوامل سقوط صرافی FTX بپردازیم، به طور خلاصه با تاریخچه شکل گیری و رشد این صرافی در بازار ارزهای دیجیتال می پردازیم.

FTX Trading Ltd یک صرافی ارزهای دیجیتال به نام FTX و یک صندوق سرمایه گذاری مشترک در بازار کریپتو به نام Alameda Research را اداره می کرد. صرافی FTX که در سال 2019 تأسیس شد، بیش از یک میلیون کاربر در اوج خود در جولای 2021 (ژوئیه 1400) داشت و سومین صرافی بزرگ ارز دیجیتال از نظر حجم تراکنش بود.

صرافی FTX در آنتیگوا و باربودا به ثبت رسیده و مقر آن در ناسائو، پایتخت باهاما است. رعایت قوانین ایالات متحده در این کشورها الزامی نبود و بنابراین FTX یک صرافی جداگانه به نام FTX.US را برای شهروندان آمریکایی افتتاح کرد.

FTX تجارت خود را با تأسیس شرکت بازرگانی Alameda Research آغاز کرد. Alameda Research در سال 2017 در کالیفرنیا توسط سم بنکمن فرید، کارولین الیسون و دیگر کارمندان سابق جین استریت تأسیس شد. سپس، در ماه مه 2019، SBF و گری وانگ صرافی FTX را تأسیس کردند.

Changpeng Zhao، مدیر عامل بایننس، 20 درصد از سهام FTX را به مبلغ 100 میلیون دلار شش ماه پس از عرضه خریداری کرد. پس از راه اندازی FTX توسط SBF در سال 2020، صرافی اپلیکیشن Blockfolio (که بعداً نام آن به FTX تغییر کرد، یک برنامه نظارت بر پورتفولیوی ارزهای دیجیتال را به قیمت 150 میلیون دلار خریداری کرد.)

برای آشنایی با صرافی پکس فول بر روی لینک کلیک کنید.

در جولای سال 2021، ارزش سهام صرافی FTX به بیش از 18 میلیارد رسید. قابل ذکر است که سرمایه گذاران بزرگی مانند سافت بانک و سکویا کپیتال از جمله سرمایه گذاران اولیه در FTX بودند. در سپتامبر 2021، SBF سهام CZ را به مبلغ حدود 2 میلیارد دلار خریداری کرد و در همان سال FTX دفتر مرکزی خود را از هنگ کنگ به باهاما انتقال داد.

در ژانویه 2022، FTX یک صندوق مشترک دو میلیارد دلاری به نام FTX Ventures راه اندازی کرد. در فوریه 2022، بازوی ایالات متحده صرافی FTX اعلام کرد که این شرکت به زودی معاملات سهام را به مشتریان آمریکایی خود ارائه می دهد.

در فوریه 2022، FTX بخشی را ایجاد کرد که به توسعه دهندگان بازی اجازه می دهد ارزهای دیجیتال، NFT و سایر دارایی های مرتبط با بلاک چین را به بازی های ویدیویی اضافه کنند. در ژانویه 2022، FTX قراردادی را تکمیل کرد که به آن اجازه می‌داد پلتفرم بلاک فای (یک برنامه وام‌دهی در بازار ارزهای دیجیتال) را به قیمت حدود 240 میلیون دلار خریداری کند.

بررسی دلیل سقوط صرافی FTX

FTX پشتیبان مالی تعدادی از تیم ها و سازمان های ورزشی بود. قراردادهای FTX با سازمان های ورزشی شامل حق نامگذاری استادیوم بسکتبال Miami Heat و تغییر نام آن به FTX Arena، مشارکت با Major League Baseball برای قرار دادن آرم FTX بر روی لباس داوران و قرارداد با Mercedes AMG برای قرار دادن نشان FTX بر روی اتومبیل ها است. پس از ورشکستگی FTX، مرسدس AMG و میامی هیت راه خود را از این شرکت جدا کردند.

جهت کسب اطلاعاتی در زمینه آموزش ارز دیجیتال، بر روی لینک کلیک کنید.

در 26 سپتامبر 2022، FTX.US پیشنهاد خود را در یک مزایده برای خرید دارایی های شرکت کارگزاری ورشکسته Voyager Digital اعلام کرد و برنده حراج شد. ارزش این معامله تقریباً 1.42 میلیارد دلار بود. در اکتبر 2022، صرافی FTX به دلیل فروش ادعای اوراق بهادار ثبت نشده در ایالت تگزاس تحت بررسی قرار گرفت و در نهایت در نوامبر 2022 ورشکست شد.

فعالیت ها و سرمایه گذاری های متعدد صرافی FTX نشان داد که این صرافی وضعیت خوبی دارد و در حال رشد است اما در نهایت مشخص شد که امپراطوری عظیم ساخته شده توسط این صرافی کاملاً با سرمایه کاربران ایجاد شده و هیچ نظارتی برای محافظت از سرمایه کاربران صورت نگرفته است. در زیر دلایل کاهش FTX را بررسی خواهیم کرد.

دلایل سقوط صرافی FTX چه بود؟

سقوط صرافی FTX از 2 نوامبر (11 نوامبر) آغاز شد اما قبل از آن، در سپتامبر 2022، Bloomberg News گزارشی در مورد رابطه نزدیک بین Alameda Research و FTX منتشر کرد. بلومبرگ در این گزارش توضیح داد که آلامدا در ابتدای راه اندازی صرافی به عنوان یک بازارساز برای FTX عمل کرد. همچنین شرکت Alameda به عنوان بزرگترین سپرده گذار استیبل کوین در FTX در ژوئن و ژانویه 2022 شناخته شد. نقش Alameda در FTX به این معنی بود که شرکت در موقعیتی قرار داشت که وقتی کاربران FTX در صرافی ضرر می کردند، سود حاصل از آن تراکنش ها به Alameda می رسید. نکته در اینجا این بود که قوانین ایالات متحده روابط بین شرکت های درگیر در امور مالی را ممنوع می کند.

به گفته جان جی ری، مدیر عامل صرافی FTX که پس از ورشکستگی صرافی به این سمت منصوب شد، آلامدا از پروتکل انحلال خودکار FTX معاف شد. این بدان معناست که وقتی موقعیت های Alameda در بورس FTX منحل شد، صرافی دارایی های Alameda را از آن موقعیت آزاد کرد. همچنین مشخص شد که از اوایل سال 2021، قبل از اینکه یک توکن در صرافی FTX قرار گیرد، Alameda از این موضوع مطلع بوده و مقادیر زیادی از این توکن ها را خریداری کرده است. این نوع تراکنش به عنوان معاملات داخلی شناخته می شود و غیرقانونی است.

دلایل سقوط صرافی FTX چه بود؟

برای آشنایی با صرافی مین سواپ بر روی لینک کلیک کنید. 

طبق گزارش وال استریت ژورنال، FTX در سال 2022 بیش از 10 میلیارد دلار از ثروت مشتریان خود را به Alameda Research قرض داد. کارولین الیسون، مدیر عامل Alameda به کارمندان دیگر Alameda گفت که او، Sam Benkman-Fried، گری وانگ و مدیر مهندسی FTX Nishad Singh از این موضوع آگاه بودند. به گفته منابعی که وال استریت ژورنال به آنها اشاره کرده است، الیسون گفت که این وجوه تا حدی برای بازپرداخت وام هایی که آلامدا برای سرمایه گذاری گرفته بود، استفاده شده است. پس از افشای این مسائل، جان جی ری نیز توضیح داد که FTX از نرم افزاری برای مخفی کردن سوء استفاده از وجوه مشتریان FTX استفاده می کند.

برای اطلاعات بیشتر می توانید مقایسه صرافی بلاک فای و کوین بیس را نیز مطالعه کنید.

این نشان داد که بیشتر دارایی های این شرکت به شکل ارزهای رمزنگاری شده نگهداری می شود که متعلق به شرکت مادر آن یعنی FTX یکی از سرمایه گذاران آن است. همه اینها در حالی است که آلامدا حدود 8 میلیارد دلار بدهی داشت و بیشتر دارایی های آن در توکن های FTT نگهداری می شد.

طبق گزارش بلومبرگ و هفته‌ها قبل از انتشار نتایج مالی Alameda توسط کوین دسک، سم بنکمن تلاش کرده بود برای FTX سرمایه جمع‌آوری کند. علاوه بر این، ماه‌ها قبل از انتشار مقاله توسط CoinDesk، SBF به طور علنی با CZ مدیرعامل بایننس در توییتر بر سر مسائل ناشی از اختلاف نظر آنها در مورد مقررات ارزهای دیجیتال بحث می‌کرد. پس از اینکه CoinDesk ترازنامه Alameda Research را فاش کرد و رابطه بین این شرکت و FTX را فاش کرد، نگرانی های زیادی در جامعه کاربران کریپتو ایجاد شد و سوالات زیادی در مورد رابطه FTX و Alameda در ذهن آنها ایجاد شد.

ورشکستگی و هک صرافی FTX

در 10 نوامبر، خبرگزاری Axios اعلام کرد که FTX مذاکراتی را با Kraken برای نجات صرافی آغاز کرده است. Bankman-Fried در بیانیه ای در 10 نوامبر مسئولیت شکست FTX را بر عهده گرفت و گفت که FTX همچنان به دنبال سرمایه برای پرداخت بدهی های مشتریان خود است. بنکمن امروز اعلام کرد که Alameda Research در حال بسته شدن است. در همان روز، تیم های حقوقی FTX استعفا دادند. بنکمن در 10 نوامبر توییت کرد که مشتریان FTX.US هیچ نگرانی در مورد آن ندارند اما کارمندان شرکت در همان روز شروع به فروش دارایی های شرکت کردند. در 10 نوامبر، کمیسیون اوراق بهادار باهاما دارایی های یکی از شرکت های تابعه FTX، FTX Digital Markets Ltd و اشخاص مرتبط را مسدود کرد. سازمان خدمات مالی ژاپن همچنین به FTX ژاپن دستور داد تا برخی از فعالیت های خود را متوقف کند.

ورشکستگی و هک صرافی FTX

در 11 نوامبر، FTX، FTX.US، Alameda Research و بیش از 100 شرکت تابعه آنها برای فصل 11 ورشکستگی اعلام کردند. ورشکستگی فصل 11 به صرافی FTX این فرصت را می دهد تا دارایی های خود را بازیابی کند و شروع به بازپرداخت هزینه کاربران کند. در همان روز، نیویورک تایمز اعلام کرد که بدهی صرافی FTX بیش از 8 میلیارد دلار است. پلتفرم وام دهی BlockFi که قبلا توسط FTX خریداری شده بود، همچنین اعلام کرد که فعالیت خود را در نتیجه سقوط صرافی FTX متوقف می کند. در همان روز، بنکمن فرید از سمت مدیر عاملی استعفا داد و جان جی ری، وکیل مسئول امور حقوقی انرون پس از ورشکستگی، جایگزین وی شد.

برای آشنایی با بروکر آلپاری بر روی لینک کلیک کنید. 

در پایان 11 نوامبر، راین میلر، مشاور عمومی FTX اظهار داشت که بیش از 473 میلیون دلار از دارایی کاربران FTX از صرافی خارج شد. میلر این حادثه را تراکنش های غیرمجاز در صورت هک شدن ظاهراً صرافی FTX و سرقت این مبلغ توسط هکرها نامید. میلر اعلام کرد که FTX و FTX.US قصد دارند ارزهای دیجیتال باقیمانده را به کیف پول های سرد آفلاین منتقل کنند.

در 12 نوامبر، بنکمن فرید به رویترز گفت که هنوز در باهاما است، اگرچه سایر کارمندان ارشد FTX به هنگ کنگ، مقر سابق شرکت یا جاهای دیگر رفته بودند. مقامات باهاما، از جمله نیروی پلیس سلطنتی باهاما، بانکدار فرید را در 12 نوامبر مورد بازجویی قرار دادند. دارایی‌هایی که از FTX به سرقت رفته‌اند عمدتاً از استیبل کوین‌ هایی مانند تتر بودند. پس از این سرقت، Tether Limited به عنوان اپراتور پروژه استیبل کوین بخشی از دارایی های آدرس های هک شده را مسدود کرد. توکن های دزدیده شده از صرافی FTX اکنون در Atlasscan به عنوان تخلیه کننده حساب های FTX نشان داده می شوند.

دارایی های سرقت شده بلافاصله با ETH مبادله شدند تا از امکان بازیابی و ردیابی جلوگیری شود. میلر به کاربران FTX توصیه کرد برنامه های FTX را از گوشی خود حذف کنند و به دلیل امکان دانلود تروجان ها به وب سایت صرافی مراجعه نکنند.

در 14 نوامبر، افسر ارشد امنیت Kraken در توییتر گفت که این شرکت هویت کاربری را پیدا کرده است که هزینه های تراکنش مربوط به انتقال وجوه سرقت شده از FTX را از طریق حساب Kraken خود پرداخت کرده است. پس از این هک، بانکدار فرید یکی از کارمندان سابق FTX را مقصر این سرقت دانست.

تاثیر سقوط صرافی FTX بر دیگر صرافی ها

پس از سقوط صرافی FTX، صرافی Crypto.com یا Cronos نیز تقریباً یک میلیارد دلار از ارزش خود را در نوامبر از دست داد. این کاهش به دلیل سقوط صرافی FTX و گزارشی بود که Crypto.com به طور تصادفی 400 میلیون دلار اتر را به صرافی دیگری منتقل کرد. در 14 نوامبر، مدیر عامل Crypto.com به کاربران اطمینان داد که صرافی به طور عادی کار می کند اما کاربران صرافی همچنان نگران بودند که Crypto.com کاهشی مشابه FTX داشته باشد.

بلاک فای شرکت دیگری است که پس از سقوط صرافی FTX با مشکل مواجه شد. پس از ورشکستگی FTX، پلتفرم وام دهی بلاک فای در 14 نوامبر پرداخت ها را به حالت تعلیق درآورد و در 15 نوامبر (24 نوامبر) شروع به تشکیل پرونده ورشکستگی کرد.

تاثیر سقوط صرافی FTX بر دیگر صرافی ها

برای آشنایی با صرافی کوکوین بر روی لینک کلیک کنید. 

Genesis یکی دیگر از پلتفرم‌های معاملاتی و وام‌دهی ارزهای دیجیتال است که پس از سقوط صرافی FTX ورشکست شد. Genesis یکی از شرکت‌های تابعه گروه ارز دیجیتال یا DCG است. این پلتفرم پس از سقوط صرافی FTX در 16 نوامبر (25 نوامبر) همه برداشت ها را متوقف کرد. این تعلیق برداشت منجر به این شد که صرافی جمینی دیگر اجازه برداشت را برای مشتریانی که از خدمات Genesis استفاده می کنند، نمی دهد.

صندوق Grayscale یکی دیگر از زیرمجموعه های DCG است که شاخص آن، Grayscale Bitcoin Trust، پس از سقوط صرافی FTX سقوط کرد. ارزش شاخص این شرکت از 17 نوامبر بیش از 20 درصد کاهش یافته است. در بانک سیلورگیت نیز نگرانی هایی وجود دارد زیرا FTX یکی از سپرده گذاران آن بانک بوده و ممکن است به FTX وام داده باشد. البته بانک سیلورگیت اعلام کرده که نقدینگی کافی دارد و وامی به FTX پرداخت نکرده است. بانک سیلورگیت نقش کلیدی را به عنوان دروازه ای بین مشتریان ارزهای دیجیتال و دنیای مالی سنتی ایفا می کند.

تاثیر کاهش FTX بر بازار ارز دیجیتال

زمانی که خبر سقوط صرافی FTX برای اولین بار در اوایل نوامبر منتشر شد، ارزهای دیجیتال با نوسانات و کاهش ارزش مواجه شدند. تتر به زیر قیمت ثابت خود یعنی 1 دلار سقوط کرد و به 0.97 دلار رسید. قیمت بیت کوین به پایین ترین سطح خود در دو سال گذشته در محدوده 15500 دلار رسید. سولانا که با شرکت‌های سرمایه‌گذاری مانند Alameda و FTX Ventures مرتبط است، شاهد کاهش 70 درصدی قیمت سهام خود بوده است. در ماه دسامبر، فاش شد که FTX مخفیانه در The Block، یک شرکت خبری ارزهای دیجیتال، سرمایه گذاری کرده است و مدیر عامل آن، مایکل مک کفری، از وجوه دریافتی از FTX برای خرید یک آپارتمان استفاده کرده است. پس از مشخص شدن این موضوع مک کفری از سمت خود استعفا داد.

در این باره بیشتر بخوانید

نظر بدهید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

0 دیدگاه

0 نفر این مطلب برایشان مفید بوده است.
0 نفر این مطلب برایشان مفید نبوده است.
در صورت کند بودن سایت فیلترشکن خود را خاموش کنید
×بستن صفحه
پشتیبان فروش(شایان ابراهیمی)
موبایل 09304891085
موبایل 09304891085
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @9304891085
داخلی 101
پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
موبایل 09101364784
موبایل 09927779006
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_admin_104
داخلی 104
پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
موبایل 09304890560
موبایل 09927779003
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_admin_104
داخلی 104
پشتیبان فروش(مهرافروز گودرزی)
موبایل 09927779006
موبایل 09927779006
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_admin_105
داخلی 105
پشتیبان فروش(پریسا متولی)
موبایل 09192757633
موبایل 09927779005
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @armteam_admin_29
داخلی 106
پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
موبایل 09909400064
موبایل 09909400064
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_admin_por107
داخلی 107
پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
موبایل 09927779040
موبایل 09927779040
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_admin_por
داخلی 107
پشتیبان فروش(علیرضا سجده)
موبایل 09304891628
موبایل 09304891628
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_admin_1_114
داخلی 114
پشتیبان فروش(سارا کیانی)
موبایل 09304890686
موبایل 09304890686
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_admin_1_117
داخلی 117
پشتیبان فروش(سارا کیانی)
موبایل 09927779030
موبایل 09927779030
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_admin_2_117
داخلی 117
پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
موبایل 09909400054
موبایل 09909400054
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_admin_2_118
داخلی 118
پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
موبایل 09194198792
موبایل 09194198792
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @armteam_admin_33
داخلی 118
پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
موبایل 09304891297
موبایل 09304891297
واتساپ شروع گفتگو
تلگرام @Armteam_admin_2_118
داخلی 118
اطلاعات تماس(دفتر فروش)
تلفن 021-22021030
تلفن 021-22021040
بدون پیش شماره 90001030
اینستاگرام @alireza.mehrabii
کانال تلگرام @alirezamehrabi_com