مومنتوم (momentum) نشان دهنده سرعت تغییرات قیمت پایانی یک سهم نسبت به گذشته می باشد. برای مثال در صورتی که سر نمودار با شیب بسیاری رو به بالا حرکت کند، بیانگر این نکته است که در حال حاضر قیمت پایانی در روزهای اخیر نسبت به گذشته با سرعت بیشتری رو به افزایش می باشد که این می تواند یک سیگنال ورود باشد. برعکس این قضیه نیز یعنی در صورتی که با شیب زیادی رو به پایین باشد، بیانگر این نکته می باشد که قیمت پایانی روند رو به کاهشی را نسبت به میانگین قبلی تجربه می کند که این یک سیگنال خروج می باشد. به طور کلی می توان گفت که مومنتوم نشان دهنده شتاب و قدرت یک روند می باشد. هر زمان که مومنتوم کاهش یابد، نشان دهنده رنج شدن قیمت و یا تغییر روند می باشد. در این مقاله قصد داریم به بررسی کندل مومنتوم بپردازیم.
مومنتوم چیست؟
اندیکاتور مومنتوم از جمله اندیکاتورهای پیشتاز می باشد که به دنبال شناسایی سرعت حرکت قیمت است. فرمول محاسبه مومنتوم عبارت است از:
M=CP- CPn یا 100*(CP/CPn)=M
M: مومنتوم
CP: قیمت پایانی
CPn: قیمت پایانی در طول n دوره زمانی
اندیکاتور مومنتوم انواع مختلفی دارد که شامل اندیکاتور RSI و اندیکاتور ADX می باشد. از جمله مزایای این اندیکاتور نیز می توان به ارزیابی سرعت حرکتی سهم، بررسی میزان کاهش یا افزایش حجم معاملاتی و تعیین نقاط کلیدی مانند اشباع فروش و اشباع خرید اشاره کرد.
با بررسی چارت می توان به قدرت یک روند پی برد. اگر یک روند صعودی یا نزولی قدرتمندی وجود داشته باشد، می توان گفت که دارای قیمت مومنتوم یا قدرت خوبی می باشد. همچنین می توان برای مشاهده شتاب و قدرت روند، از میانگین های متحرک استفاده کرد. برای مثال با قرار دادن MA 50 روی چارت و در تایم فریم یک ساعته، می توان مشاهده کرد که هر چقدر قیمت مومنتوم بیشتری پیدا می کند، باعث افزایش فاصله کندل ها با میانگین متحرک می شود. در تصویر پایین می توان تغییر روند صعودی به نزولی و همچنین افزایش مومنتوم در روند نزولی را مشاهده کرد.
۳ مثال برای حالت های مختلف کندل مومنتوم
در تصویر سمت چپ، حرکت روند با شتاب قوی به سمت بالا بوده است تا جایی که مومنتوم آن در انتها کاهش پیدا کرده است.
در تصویر وسط نیز قیمت به صورت خنثی و فاقد مومنتوم می باشد. همان طور که مشاهده می شود، قیمت بدون این که جهت مشخصی داشته باشد، فقط بالا و پایین می شود.
تصویر سمت راست نیز نشان دهنده بازاری می باشد که قیمت آن از حرکت صعودی قوی، تبدیل به حرکت نزولی قوی شده است.
مومنتوم در فارکس و درک کندل مومنتوم
در رابطه با درک کندل مومنتوم می توان به موارد متعددی اشاره کرد که در ادامه این بحث را همراه با تصاویر جهت درک آسان تر آن ارائه خواهیم کرد. طبق تصویر ابتدا یک روند صعودی قوی وجود دارد که قیمت آن نزدیک به نوار بالایی اندیکاتور بولینگر بند (bollinger-band) می باشد که این یک مرحله با شتاب و مومنتوم رو به بالا می باشد.
در نهایت قیمت بعد از اولین موج روند، در یک موج اصلاح وارد می شود. در طول روند این یک رفتار عادی تلقی می شود و معمولا حرکت قیمت در آن مراحل، مانند موج می باشد.
همان طور که مشاهده می شود، در بالاترین نقطه روند، در حال معکوس شدن می باشد. در این قسمت می توان دنباله ای قوی از ۳ کندل خرسی یا نزولی مشاهده کرد. که این برای اولین بار در مدت زمان طولانی بود که قیمت یک حرکت نزولی قوی را نشان می داد. بنابراین می توان گفت این سیگنال مهم است که نشان می دهد چیزی در حال تغییر کردن می باشد. زمانی حرکت به طور کامل تغییر می کند که قیمت پس از شکستن پایین ترین Low قبلی به پایین ترین سطح خود می رسد.
کندل مومنتوم در تحلیل تکنیکال
همان طور که گفته شد برای درک عمیق از نمودارهای قیمت، فقط کافی است تعداد کندل های مومنتوم صعودی در برابر نزولی و همچنین قدرت آنها را مقایسه کرد. در واقع این همان چیزی است که اندیکاتورهایی مانند Stochastic و RSI آن را انجام می دهند.
در تصویر پایین می توان یک تغییر روند صعودی به نزولی را مشاهده کرد که این اتفاق در آن پس از کاهش مومنتوم رخ داده و برای ورود به معامله فروش، موقعیت مناسبی را ایجاد کرده است.
جهت آموزش نمودارهای قیمت در بازارهای مالی، مقاله مربوطه را مطالعه کنید.
همچنین می توان مشاهده کرد که روند صعودی با قدرت در حال حرکت می باشد، تا این که پس از رسیدن به ناحیه آبی رنگ سطح مقاومتی، دیگر شتاب حرکتی خود را ندارد و کندل های نزولی قدرتمندی پس از آن شکل گرفته است. همچنین آخرین Low هم شکسته است. همه این موارد یک موقعیت فروش مناسب را نشان می دهند.
تصویر پایین نشان دهنده چارت USDCAD در تایم فریم ۴ ساعته می باشد. در این شکل قیمت در یک روند صعودی قرار داشته که مومنتوم در انتهای آن کاهش پیدا کرده است و همچنین کندل های قیمتی رو به کوچک شدن می باشند. در این جا ممکن است سه حالت مختلف رخ دهد:
روند در حال این است که قدرت خود را از دست بدهد و احتمال دارد که رنج شود.
روند معکوس گردد و تبدیل به روند نزولی شود.
روند فقط در حالت استراحت می باشد و پس از آن حرکت صعودی خود را ادامه می دهد.
یکی از اشتباهات اکثر افراد این است که در معاملات خود منتظر سیگنال حرکت نهایی نمی باشند. برای مثال در صورتی که فردی دنبال فروش USD/CAD می باشد، باید منتظر باشد تا یک روند نزولی با شتاب بالا و شکست آخرین Low را مشاهده کند که تایید می کند قیمت در حال تغییر روند می باشد.
سیگنال های اندیکاتور مومنتوم
اندیکاتور مومنتوم می تواند به کاربران سیگنال هایی در رابطه با خرید و فروش ارائه کند. این سیگنال ها از طریق شکسته شدن خط روند، موقعیت اندیکاتور به نسبت خط ۱۰۰ و واگرایی در اندیکاتور به دست می آیند.
سخن پایانی
همان طور که مشاهده شد، یکی از روش های عالی برای مشاهده نمودارها، تحلیل پرایس اکشن به همراه کندل مومنتوم می باشد. همه تریدرها صرف نظر از سبک معامله گری خود، باید از آن استفاده کنند.
نظر بدهید