در تحلیل تکنیکال معامله گران معمولا از اندیکاتورها برای تشخیص روند استفاده می کنند. اندیکاتورهای مختلفی در بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد که از جمله آنها می توان به اندیکاتور OBV اشاره کرد. این اندیکاتور بر خلاف برخی از اندیکاتورها که بر اساس قیمت محاسبه می شوند، بر اساس حجم معاملاتی محاسبه می شود. در این مقاله قصد داریم به معرفی اندیکاتور مذکور و بررسی عملکرد آن بپردازیم.
اندیکاتور OBV(On Balance Volume) چیست؟
اندیکاتور OBV (On Balance Volume) یا شاخص حجم تعادلی به عنوان یک اندیکاتور تجمعی، با تفریق حجمها در روزهای کاهش قیمت و جمع کردن حجمها در روزهای افزایش قیمت، می تواند فشار خرید و فروش را محاسبه میکند. در سال 1963 میلادی جو گرنویل (Joe Granville) در کتاب "راهکار جدید گرَنویل به منظور کسب سود بیشتر از بازار سهام" اندیکاتور OBV را معرفی کرد. با استفاده از اندیکاتور OBV می توان جریان مثبت و منفی حجم را محاسبه کرد. چارتیستها از طریق جستجوی واگرایی بین OBV و قیمت می توانند حرکت قیمت را پیش بینی کنند. آنها میتوانند از OBV، برای تأیید روند قیمت استفاده کنند. این اندیکاتور یکی از اندیکاتورهای محبوب در تحلیل تکنیکال است.
محاسبات اندیکاتور OBV
زمانی حجم دوره مثبت است که قیمت بسته شدن فعلی در بالای قیمت بسته شدن قبلی واقع شده باشد و زمانی حجم دوره منفی است که قیمت بسته شدن فعلی در زیر قیمت بسته شدن قبلی واقع شده باشد.
تفسیر
طبق نظریه گرنویل، در اندیکاتور OBV حجم از قیمت پیشی میگیرد. OBV زمانی افزایش می یابد که حجم روزهای مثبت بیشتر از حجم روزهای منفی باشد. همچنین OBV زمانی کاهش می یابد که حجم روزهای منفی قوی تر از حجم روزهای مثبت باشد. اندیکاتور OBV کاهشی، فشار حجم منفی را نشان می دهد که میتواند حاکی از قیمتهای کمتر باشد و اندیکاتور OBV افزایشی، فشار حجم مثبت را بیان می کند که میتواند باعث ایجاد قیمتهای بیشتر شود.
گرنویل در تحقیق خود به این نکته که جابه جایی OBV اغلب پیش از قیمت صورت می گیرد نیز اشاره کرده است. در این اندیکاتور زمانی انتظار افزایش قیمت باید داشته باشیم که در زمان رشد ،OBV قیمتها در حال کاهش باشند و یا خنثی هستند. زمانی هم که OBV نزول کند، در صورتی که قیمتها در حال افزایش و یا خنثی باشند، می توان انتظار کاهش قیمت داشت. مقدار دقیق OBV چندان مهم نیست.
در مقابل، چارتیستها باید تمرکز خود را بر ویژگیهای خط OBV قرار دهند. آنها روند OBV را در ابتدا باید تعیین کنند. سپس باید اقدام به بررسی میزان هماهنگی روند فعلی با روند سهام مورد نظر کنند. در مرحله بعد، باید سطوح حمایت یا مقاومت را دنبال کرد. روند OBV در صورت شکسته شدن این سطوح، تغییر می کند و برای تولید سیگنال می توان از این شکستها استفاده کرد. از آن جایی که OBV مبتنی بر قیمتهای بسته شدن بازه زمانی می باشد، باید به قیمتهای بسته شدن در زمان جستجوی واگرایی یا شکست حمایتی/مقاومتی توجه کرد.
واگرایی
برای پیشبینی بازگشت روند می توان از سیگنالهای واگرایی صعودی و نزولی استفاده کرد. مبنای این سیگنالها، همان نظریه پیشی گرفتن حجم بر قیمتها می باشد. در پایان روند نزولی، واگرایی صعودی رخ میدهد و زمانی که OBV بالاتر رفته و یک کف بالاتر ایجاد میکند، در حالی که قیمتها به سمت کف پایینتر میروند و کمتر می شوند، ایجاد میشود. در پایان روند صعودی نیز واگرایی نزولی رخ میدهد و زمانی که OBV پایینتر رفته و یک سقف پایینتر ایجاد میکند، در حالی که قیمتها به سمت سقف بالاتر میروند و بیشتر شدند، ایجاد میشود. واگرایی میان قیمت و OBV، این هشدار را به چارتیستها میدهد که یک بازگشت قیمتی رخ خواهد داد.
تأیید روند
OBV به منظور تأیید روند قیمت، شکست در جهت نزولی و شکست در جهت صعودی می تواند مورد استفاده قرار گیرد. همانطور که در نمودار زیر مشخص است پس از شکست خط روند صعودی در نمودار قیمت، زمانی که اندیکاتور OBV سطح حمایت خود را بشکند، سیگنال تأیید کننده این شکست صادر می شود.
اندیکاتور مذکور در برخی مواقع، با سهام مورد نظر به صورت گام به گام حرکت میکند. در این صورت، OBV قدرت روند نزولی یا صعودی سهام را تأیید میکند. در نمودار زیر خط آبی، اندیکاتور OBV بر روی نمودار را نشان می دهد و همانطور که مشاهده می شود، نمودار قیمت و اندیکاتور OBV به طور پیوسته در بازه زمانی نمایش داده شده، با هم حرکت کردهاند که قدرت روند صعودی را نشان می دهد.
محدودیتهای اندیکاتور OBV
در صورتی که تحلیلگران فقط از این اندیکاتور استفاده کنند ممکن است سیگنالهای کاذب دیافت کنند، بنابراین بهتر است که از اندیکاتور مذکور به همراه اندیکاتورهای مک دی (MACD) یا شاخص جهتدار میانگین (ADX) که دادههای قبلی را لحاظ میکنند، استفاده کرد.
نشان دادن تغییرات حجمی بزرگ در معاملات، نقطه قوت این اندیکاتور می باشد اما این امکان وجود دارد که تغییرات حجمی ناگهانی که در پی آنها روندی خاص به وجود نمی آید نیز مشاهده شود. برای مثال این امکان وجود دارد که یک رویداد اقتصادی تغییرات حجمی زیاد را به دنبال داشته باشد و یا بازیگران بزرگی معامله در حجم بالا انجام دهند، در حالی که روند خاصی در پی آن ایجاد نشود. در نتیجه این اندیکاتور دچار کاهش دقت در چندین دوره شود زیرا محاسبه OBV هر دوره مطابق مقدار آن در دوره قبل انجام می شود.
سخن پایانی
شاخص حجم تعادلی یک اندیکاتور ساده است که برای اندازهگیری فشار خرید و فروش از حجم و قیمت استفاده میکند. زمانی فشار خرید مشهود است که حجم مثبت از حجم منفی پیشی بگیرد. زمانی هم فشار فروش مشهود می شود که حجم منفی از حجم مثبت پیشی گرفته و خط OBV پایین رود. چارتیستها برای تأیید روند سهام یا جستجوی واگرایی میتوانند از OBV استفاده کنند. معامله گران باید اندیکاتور OBV را مانند همه اندیکاتورهای دیگر در کنار دیگر ابعاد تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار دهند.
نظر بدهید