اندیکاتورها از جمله ابزارهای مورد استفاده تحلیلگران در بازار ارزهای دیجیتال می باشند که به دو دسته کلی تقسیم می شوند و شامل اندیکاتورهای روندی و نوسانگر نماها(اسیلاتور) می باشد. اندیکاتورهای روندی، بر روی نمودار قیمت سهم و اندیکاتور نوسانگر نماها، بر روی پنجره جداگانه ای در پایین نمودار قیمت قرار می گیرند. اندیکاتورها از نظر زمانی به دو دسته اندیکاتورهای پیشرو (Leading Or Oscillator) و اندیکاتورهای پیرو (Lagging Or Trend) تقسیم می شوند. در این مقاله قصد داریم در رابطه با نحوه کار با اندیکاتور مومنتوم و همچنین مزایا و کاربردهای آن صحبت کنیم.
اندیکاتور مومنتوم چیست؟
در تحلیل تکنیکال انواع مختلفی اندیکاتور وجود دارد که شامل اندیکاتورهای روندی (Trend)، اندیکاتورهای مومنتوم یا نوسانگرها (Oscillator)، اندیکاتور حجم (Volume) و همچنین اندیکاتور بیل ویلیامز (Bill Wiliams) می باشد. با هدف شناسایی سرعت حرکت قیمت، اندیکاتور مومنتوم طراحی شده است. مومنتوم جز اندیکاتورهای پیشرو محسوب می شود، یعنی برای پیش بینی جهت روند بازار استفاده می شوند. همچنین طراحی آن به گونه ای انجام شده است که معامله گران می توانند حرکت قیمتی بازار را قبل از رسیدن زمان آن، پیش بینی کنند. فرمول این اندیکاتور عبارت است از: M=V-Vn (مقدار اندیکاتور: M، قیمت پایانی روز: V، قیمت پایانی 14 روز قبل: Vn)
در برخی از نرم افزارها، فرمول دیگری برای رسم این اندیکاتور مورد استفاده قرار می گیرد که به این صورت می باشد:
M=(V/Vn)*100
اندیکاتور مومنتوم در این صورت حول سطح ۱۰۰ در نوسان می ماند.
نوسان این اندیکاتور به شکل صعودی و نزولی می باشد. وقتی اندیکاتور بالای خط 100 باشد، نشان دهنده این است که قیمت پایانی از قیمت پایانی n دوره بیشتر است و وقتی که اندیکاتور پایین خط 100 باشد، نشان دهنده این است که قیمت پایانی سهم کمتر از قیمت پایانی n دوره می باشد. فاصله اندیکاتور در بالا و پایین خط 100 بیان کننده این است که سرعت حرکت قیمت چقدر است. در تصویر پایین صعودی شدن روند سهم زمانی رخ داده که اندیکاتور در بالای خط 100 قرار دارد و و نزولی شدن روند سهم هنگامی رخ داده است که اندیکاتور پایین خط 100 قرار دارد.
کاربرد استفاده از مومنتوم
این اندیکاتور برای دریافت سیگنال هایی مبنی بر خرید و فروش مناسب می باشد. بزرگ ترین کمکی که این اندیکاتور به تریدرها در شناسایی روند معاملاتی می کند این است که انجام معاملات براساس هر نوع تغییر قیمتی سهم صورت می گیرد.
سیگنال های اندیکاتور مومنتوم
1- شکسته شدن خط روند
در تصویر بالا، این اندیکاتور خط نزولی خود را شکسته است و بعد از شکسته شدن خط روند، روند سهم صعودی شده است.
2- موقعیت اندیکاتور به نسبت خط 100
برای استفاده بهتر از این سیگنال، به این اندیکاتور میانگین متحرک را می توان اضافه کرد. وقتی که اندیکاتور، میانگین متحرک را از پایین به بالا قطع کند، برای خرید سهم فرصت معاملاتی مناسبی می باشد. هنگامی که اندیکاتور از سمت بالا به پایین میانگین متحرک را قطع کند، برای فروش سهم موقعیت معاملاتی مناسبی فراهم می شود زیرا سهم، روند نزولی خود را شروع کرده است. در تصویر پایین ارتباط میان روند، سیگنال خرید و فروش، میانگین متحرک و اندیکاتور مومنتوم به خوبی نمایش داده شده است.
مسیر افزودن میانگین متحرک در نرم افزار مفید تریدر
کاربران باید بعد از این که گزینه Navigator را انتخاب کردند، بر روی گزینه Moving Average کلیک کنند و آن را با Drag کردن به روی اندیکاتور مومنتوم قرار دهند. این اندیکاتور پس از اضافه شدن میانگین متحرک به شکل زیر در می آید.
3- واگرایی در اندیکاتور مومنتوم
در این اندیکاتور، زمانی واگرایی مثبت صورت می گیرد که قیمت در حال کاهش باشد اما در اندیکاتور روند صعودی مشاهده می شود.
در این اندیکاتور، زمانی واگرایی منفی صورت می گیرد که قیمت رو به رشد است اما روند در اندیکاتور به صورت نزولی می باشد و پس از آن نیز روند سهم نزول پیدا می کند.
حجم معاملات و اندیکاتور مومنتوم
در این اندیکاتور با در نظر گرفتن حجم معاملات، تغییرات قیمت سهام را مورد بررسی قرار می دهد. برای مثال با افزایش حجم معاملات، سرعت تغییرات مومنتوم هم افزایش می یابد و بر عکس آن.
مزیت استفاده از اندیکاتور مومنتوم
1- تعیین سیگنال خرید و فروش
2- بررسی میزان کاهش یا افزایش حجم معاملاتی
3- ارزیابی سرعت حرکتی سهم
4- تعیین نقاط کلیدی مانند اشباع فروش و اشباع خرید
5- ارزیابی نقاط بازگشتی سهم از روند نزولی به صعودی
فیلتر اندیکاتور مومنتوم
یکی از ابزارهای مهمی که برای تحلیل ها معمولا استفاده می شود، فیلترنویسی می باشد. در فیلترنویسی می توان داده ها و اطلاعات لازم در زمینه های متنوع را از طریق نوشتن کد مخصوص به دست آورد. فیلتر مورد استفاده برای اندیکاتور مومنتوم، سهام های مبتنی بر پایه این اندیکاتور را شناسایی می کند. این فیلتر راه مشخصی را برای تعیین استراتژی های معاملاتی به افراد ارائه می دهد تا بتوانند نسبت به روند حرکتی سهام درک بیشتری داشته باشند و در رابطه با خرید و فروش به آنها کمک کند.
ترکیب مومنتوم و باندهای بولینگر
از جمله اندیکاتورهایی که به بررسی مقدار حرکت می پردازد، اندیکاتور مومنتوم می باشد که از طریق بررسی روند قیمت، مقدار حرکت آن را محاسبه می کند. اندیکاتور باندهای بولینگر از جمله اندیکاتورهای کاربردی در بررسی نوسانات قیمت می باشد.
یکی از کاربردهای باندهای بولینگر این است که زمان نزدیک شدن قیمت به محدوده باندهای بالایی و پایینی، با برخورد به آنها، اغلب قیمت تغییر مسیر می یابد. به بیان دیگر، در اندیکاتور باندهای بولینگر، انتظار اصلاح قیمت را در صورتی داریم که قیمت به باند بالایی برخورد داشته باشد. پس از برخورد قیمت به باند پایینی، انتظار رشد قیمت را خواهیم داشت.
مسیر افزودن اندیکاتور مومنتوم
پس از وارد شدن به نرم افزار مفید تریدر و انتخاب گزینه درج، اندیکاتورها، نوسانگر نماها و در نهایت مومنتوم، یک پنجره باز می شود که به صورت عنوان های پیش فرض تناوب 14 و close در آن انتخاب شده است. در این مقادیر نباید تغییراتی اعمال کرد. این اندیکاتور می تواند بین هر عددی قرار بگیرد در حالی که سایر اسیلاتورها معمولا میان دو سطح ثابت سیر می کنند.
نظر بدهید