مهم ترین تفاوت پذیره نویسی با خرید عرضه اولیه در نوع کارکرد این دو میباشد. در حقیقت، پذیره نویسی نوعی تعهد است. در پذیره نویسی، اشخاص متعهد میشوند تا پیش از ثبت و فعالیت شرکت، قسمتی از سرمایه اولیه را تامین کنند. در حالی که عرضه اولیه ممکن است مختص به شرکتی باشد که سالها پیش فعالیت خود را شروع کرده و اخیرا تصمیم گرفته است تا سهامی خاصش را به عموم واگذار کند.
تفاوت در کارکرد
در مراحل اولیه ثبت یک شرکت، اعلامیههای پذیرهنویسی آن شرکت منتشر میشوند. شما میتوانید اوراق پذیره نویسی شرکت را خریداری کنید و بخشی از سرمایه مورد نیازش را تامین کنید. در واقع شما صاحب بخشی از سهامی عام این شرکت خواهید شد. پس از آن، طی جلسهای تعهد پرداخت سرمایه به اطلاع سهامداران میرسد و امضا میگردد. در حالی که در عرضه اولیه، درصد مشخصی از کل سهام شرکت برای اولین بار در بازار بورس عرضه میگردد.
تفاوت در نحوه قیمت
قبل از عرضه اولیه یک سهم، برای آن سهم، یک بازه قیمتی تعریف میشود. سپس سرمایه گذاران، سفارشهای خود را در محدوده این قیمت تعیین شده ثبت و سهام عرضه شده را خریداری میکنند. اما پذیرهنویسی بر اساس قیمت اسمی یعنی ۱۰۰ تومان انجام میگیرد.
تفاوت در بازه زمانی خرید
به طور معمول، برای خرید عرضه اولیه یک بازه زمانی مشخص، (که معمولا در یک روز است) تعیین شده و به اطلاع عموم میرسد. اما فرآیند پذیرهنویسی تا زمانی که تمام اوراق مدنظر به فروش برسد، ادامه مییابد. گاهی یک مهلت سی روزه در نظر گرفته میشود تا این مقدار فروخته شود و در برخی مواقع این مهلت تا شصت روز نیز قابل تمدید میباشد. اگر تمام این اوراق به فروش نروند، طبق توافق، کارگزاران موظفند تا باقیمانده اوراق را خریداری کنند.
زمان معامله
یک روز پس از عرضه اولیه، سهام آن با دامنه 5 درصد قابل معامله میباشد ولی در پذیره نویسی، با تکمیل فرآیندهای مربوط به ثبت شرکت، نماد شرکت بازگشایی میشود و پس از آن است که سهام آن قابل معامله خواهد بود. پروسه ثبت و بازگشایی نماد، ممکن است هفتهها و ماهها به طول بیانجامد!
مقالات پیشنهادی