سرمایه گذاری در بازار بورس به 2 شکل مستقیم و غیرمستقیم انجام می شود. در واقع افرادی که تخصص و زمان کافی برای فعالیت در این بازار را ندارند، از طریق صندوق های سرمایه گذاری و یا شرکت ها سبدگردان اقدام می کنند. صندوق های سرمایه گذاری انواع مختلفی دارند و هر کدام از افراد با توجه به میزان ریسک پذیری خود می توانند آن ها را انتخاب کنند. صندوق جسورانه یکی از انواع صندوق های سرمایه گذاری است که با هدف تامین مالی برای شرکت های نوپا و تازه تاسیس به وجود آمده است و برای سرمایه گذارانی که به دنبال ریسک و بازدهی بیشتر هستند، مناسب می باشد. به همین دلیل در ادامه مقاله به معرفی صندوق جسورانه و نکات مربوط به آن می پردازیم.
صندوق جسورانه چیست؟
کسب و کارهای تازه تاسیس و جدیدی که در ابتدای راه فعالیت خود هستند، معمولا نمی توانند از تسهیلات و وام های بانکی با سود زیاد استفاده کنند و در ابتدای کار برای تامین مالی مورد نیاز خود با مشکل مواجه می شوند. به همین دلیل، این شرکت های نوپا سعی می کنند منابع مالی مورد نیاز خود را از راه های دیگر تامین کنند و بازار سرمایه یکی از همین بسترهاست. در واقع صندوق جسورانه با هدف تامین مالی و تسهیل فرآیندهای اقتصادی شرکت های تازه تاسیس به وجود آمده است.
از طرف دیگر، سرمایه گذارانی که قصد مشارکت و سرمایه گذاری در کسب و کارهای تازه تاسیس و دارای پتانسیل رشد بالا را دارند، می توانند از صندوق های جسورانه استفاده کنند. در واقع، این سرمایه گذاران با پذیرش ریسک سرمایه گذاری در این صندوق ها، به دنبال کسب بازدهی بیشتر از این طریق هستند و صندوق های جسورانه بستری را فراهم کرده اند که این افراد به شکل غیرمستقیم بتوانند پول خود را در چنین فرآیندهایی سرمایه گذاری کنند.
سرمایه گذاری در صندوق های جسورانه به چه صورت انجام می شود؟
همانطور که اشاره شد، استفاده از پتانسیل صندوق ها به عنوان یکی از شیوه های سرمایه گذاری غیرمستقیم شناخته می شود و سازوکار فعالیت آن ها به اینصورت است که با فروش واحدهای این صندوق ها، پول را از سرمایه گذار دریافت می کنند و پس از کسر هزینه های مربوط به مالیات، کارمزد و... آن را برای تامین مالی شرکت های تازه تاسیس و نوپا اختصاص می دهند و اگر شرکت مذکور به مرحله تجاری سازی و کسب درآمد رسید، به نسبت سهامی که خریداری شده است، سرمایه گذاران در این درآمد شریک خواهند بود.
ریسک و بازدهی سرمایه گذاری در صندوق جسورانه
سرمایه گذاری در صندوق های جسورانه دارای ریسک بسیار بالایی است و فعالیت در این بستر به افرادی توصیه می شود که به لحاظ شخصیت سرمایه گذاری، افراد ریسک پذیری هستند. به عنوان مثال، فرض کنید که یک شخص سرمایه گذار پول خود را در یکی از این صندوق های جسورانه سرمایه گذاری می کند و پس از چند ماه، شرکت تازه تاسیس، انتظارات مورد نظر را برآورده نکرده است و یا حتی تمامی پول سرمایه گذاران را برای راه اندازی خط تولید خرج کرده است و اکنون نمی تواند بازدهی پیش بینی شده را خلق کند. بنابراین، افرادی که قصد سرمایه گذاری در چنین صندوق هایی را دارند، نباید دیدگاه آن ها کوتاه مدت باشد و بایستی تمامی جوانب مربوط به ریسک پذیری را در نظر بگیرند.
از طرف دیگر، متناسب با ریسکی که این صندوق ها دارند، بازدهی آن ها نیز می تواند بیشتر باشد و معمولا افرادی که در این صندوق ها سرمایه گذاری می کنند، به دنبال بازدهی های چشمگیر و پر ریسک هستند. لازم به ذکر است ماهیت شرکت های تازه تاسیس به گونه ای می باشد که اگر فعالیت های تولیدی و خدماتی آن ها به مرحله تجاری سازی برسد، می توانند بازدهی و عملکرد درخشانی را به وجود بیاورند و سودهای بسیار خوبی را نصیب سرمایه گذاران کنند.
تجربه سرمایه گذاری در صندوق های جسورانه در سال های گذشته نیز حاکی از این نکته است که متناسب با میزان ریسکی که این صندوق ها دارند، اگر افراد با تحلیل و بررسی مناسب محل سرمایه گذاری خود را انتخاب کنند، می توانند سود خوبی بدست آوردند.
ترکیب دارایی صندوق جسورانه
سوالی که پیش می آید این است که ترکیب دارایی صندوق های جسورانه به چه شکل می باشد؟ برای پاسخ به سوال مذکور بایستی به این نکته اشاره کنیم که با توجه به ماهیت و ساختار صندوق های جسورانه، معمولا بین 50 تا 60 درصد دارایی های موجود در این صندوق را سهام شرکت ها و کسب وکارهای نوپا و تازه تاسیس تشکیل می دهند و مابقی سرمایه این صندوق ها نیز برای خرید اوراق با درآمد ثابت و یا سپرده های بانکی صرف می شود.
مزایای سرمایه گذاری در صندوق جسورانه
در حال حاضر در بسیاری از نقاط جهان، از انواع مختلفی از صندوق جسورانه برای راه اندازی کسب و کارهای جدید و دانش بنیان در حوزه ها و علوم مختلف استفاده می شود. به طور کلی مزایای استفاده از این صندوق ها را می توان به 2 بخش تقسیم کرد:
بخش اول مربوط به شخص سرمایه گذار است؛ در واقع به دلیل ریسک بالایی که افراد به دلیل سرمایه گذاری در این صندوق ها متحمل می شوند، بازدهی مورد انتظار آن ها نیز بیشتر از حد معمول و یا تورم موجود در جامعه است.
بخش دوم مربوط به تامین مالی شرکت های تازه تاسیس است؛ در واقع این شرکت ها به جای اخذ تسهیلات بانکی با سود بالا، می توانند از این مکانیسم برای تامین مالی پروژه های خود استفاده کنند و در سود و زیان خود با سرمایه گذاران شریک شوند. بنابراین، استفاده از ظرفیت های این صندوق ها می تواند برای هر 2 طرف (سرمایه گذار و شرکت نوپا) دارای مزیت های زیادی باشد.
جمع بندی
یکی از روش های سرمایه گذاری غیرمستقیم در بازار سرمایه، استفاده از ظرفیت صندوق های جسورانه است. این صندوق ها بخشی از دارایی خود را صرف خرید سهام شرکت های نوپا و تازه تاسیس می کنند و با فروش واحدهای خود به سرمایه گذاران، منابع مالی لازم برای تامین مالی مورد نیاز شرکت های نوپا را تامین می کنند و پس از رشد این شرکت ها و رسیدن به درآمدهای مناسب، سرمایه گذاران به بازدهی مورد انتظار خود دست می یابند.
صندوق های جسورانه دارای ریسک بسیار زیادی هستند و به افرادی توصیه می شود که با پول مازاد خود وارد فعالیت در این بازار شده اند. تجربه های سال های گذشته حاکی از این موضوع است که اگر این صندوق ها به خوبی تحلیل و بررسی شوند، پس از رشد و تجاری سازی شرکت های نوپا و تازه تاسیس، می توانند بازدهی خوبی را برای سرمایه گذاران خلق کنند و سرمایه افراد را بیشتر از تورم موجود در جامعه افزایش دهند.
نظر بدهید