در بازارهای بین المللی نهادی به نام بانک سرمایه گذاری یا Investment Bank وجود دارد که به مجموعه ای از فعالیت های مالی می پردازد. در ایران این خدمات توسط سه دسته شرکت انجام می گیرد که عبارتند از:
- بانک ها
- شرکت های سرمایه گذاری
- شرکت های تامین سرمایه
در این مقاله قصد داریم تا با ویژگی های مورد آخر یعنی شرکت های تامین سرمایه بیشتر آشنا شویم.
شرکت تامین سرمایه چیست؟
شرکتهای مختلف برای این که سرمایه مورد نیاز خود را تامین نمایند، چند راه پیش رو دارند. یکی از این راهها وام گرفتن از بانک است و راه دیگر همکاری با یک شرکت تامین سرمایه که بسیار جذاب تر از راه اول میباشد؛ چرا که مجبور به بازپرداخت سود وام نبوده و در واقع نوعی همکاری دو سویه با آنها شکل می دهند.
شرکت های تامین سرمایه که زیر مجموعه ی نهاد های مالی هستند، نه یک شرکت سرمایه گذاری هستند و نه یک بانک، بلکه یک واسطه مالی هستند که در بازار سرمایه حضور دارند و فعالیت های متنوعی از قبیل:
کارگزاری، معامله گری، بازارگردانی، سبدگردانی، مشاوره سرمایه گذاری، پذیره نویسی، تعهد پذیره نویسی، ارزیابی ریسک مالی، افزایش سرمایه گذاری و مشاوره برای ادغام و اکتساب شرکت ها انجام می دهند.
شرکت های تامین سرمایه در ایران، واقع همان بانک های سرمایه گذاری هستند که در سراسر جهان وجود دارند. با این وجود این شرکت ها با بانک تفاوت هایی دارند. از جمله ی این تفاوت ها:
- شرکت های تامین سرمایه بر خلاف بانک ها، سپرده پذیر نیستند.
- این شرکت ها تنها تامین مالی شرکت ها را انجام می دهند در حالیکه بانک ها هم تامین مالی شرکت ها را در دستور کار خود دارند و هم افراد.
- فعالیت بانک های سرمایه گذاری در حوزه ی بازار سرمایه و فعالیت بانک های تجاری یا معمولی، در حوزه ی بازار پول می باشد.
- منبع درامد شرکت تامین سرمایه با بانک متفاوت می باشد.
وظایف شرکت های تامین سرمایه:
۱- تامین مالی شرکت ها:
هنگامی که یک شرکت دولتی یا خصوصی برای تامین سرمایه مورد نیاز خود به شرکتهای تامین سرمایه مراجعه میکند، این شرکتها از طریق انتشار اوراق بهادار مربوط به شرکت درخواست کننده در بازار بورس و یا جذب سرمایه گذاران و در اختیار قرار دادن آنها به شرکتی که نیاز به تامین مالی داشته باشد، اقدام می کنند.
شرکت هایی که نیاز به منابع مالی دارند، به عنوان ناشر اوراق بهادار شناخته می شوند و شرکتهای تامین سرمایه به عنوان واسطه این اوراق بهادار را در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهند و وجوه جمعآوری شده را به ناشر تحویل میدهند.
اگر شرکتی بخواهد وارد بورس شود و سهامش به صورت عرضه اولیه ارائه شود، شرکتهای تامین سرمایه تمام مراحل ثبت و اخذ مجوزهای لازم را نیز انجام میدهند.
۲- مدیریت دارایی ها:
یکی از کارهایی که شرکت های تامین سرمایه انجام می دهند، مدیریت دارایی های شرکت ها می باشد. بدین صورت که پرسودترین سرمایه گذاری ها که کمترین هزینه را داشته باشد، باتوجه به استراتژی های مالی متنوعی که دارند، بر روی داراییهای شرکتها انجام میدهند.
۳- مشاوره در سرمایه گذاری:
یکی دیگر از کارهای شرکت های تامین سرمایه مشاوره در خصوص سرمایه گذاری برای شرکت ها می باشد؛ بدین صورت که شرکتها با استفاده از مشاوره هایی که از شرکتهای تامین سرمایه میگیرند، میتوانند مسیر درستی برای قیمت گذاری مناسب روی سهام خود انتخاب کنند و به حداکثر سود برسند. همچنین در یک دوره ی طولانی در کنار شرکت ها بوده و امور سرمایه گذاری آنها را بر عهده می گیرند تا بازده خوبی به دست آورند.
البته لازم به ذکر است که در حال حاضر فعالیت شرکت های تامین سرمایه بیشتر از این سه حوزه می باشد و در آینده می تواند بیشتر نیز باشد. اما در این مقاله، ما به بیان این سه مورد بسنده می کنیم.
در حال حاضر ۹ شرکت تامین سرمایه در ایران فعالیت می کنند که نام های آنها در زیر ذکر شده است. همچنین سهام بعضی از آنها به تازگی در بورس اوراق بهادار عرضه اولیه شده است.
- تامین سرمایه امید
- تامین سرمایه امین
- تامین سرمایه بانک مسکن
- تامین سرمایه بانک ملت
- تامین سرمایه تمدن
- تامین سرمایه سپهر
- تامین سرمایه کاردان
- تامین سرمایه لوتوس پارسیان
- تامین سرمایه نوین
درآمد شرکت های تامین سرمایه:
بخشهای مشاورهای شرکتهای تامین سرمایه از طریق مشاوره ای که ارائه می دهند، با دریافت کارمزد درآمد خود را به دست میآورند اما بخشهای معاملهگری، سود و زیان شان بستگی به عملکردشان در بازار سرمایه دارد. در زیر به تعدادی دیگر از منابع درامد این شرکت ها اشاره می کنیم:
- درآمد تعهد پذیره نویسی یا کارمزد تعهد پذیره نویسی
- درآمدهای مربوط به خدمات بازارگردانی اوراق بهادار
- درآمدهای معامله و مبادله به حساب خود و سرمایهگذاری با سرمایه شرکت
- مدیریت دارایی ها شامل مدیریت صندوق های سرمایه گذاری
حداقل سرمایه شرکت های تامین سرمایه:
طبق آخرین قانون، حداقل سرمایه شرکت های تامین سرمایه باید هزار میلیارد ریال باشد اما در برخی موارد و با موافقت شورای عالی بورس ممکن است این رقم تا ۳۰۰ میلیارد ریال هم کاهش یابد.
جمع بندی
در این مقاله با خصوصیات شرکت های تامین سرمایه آشنا شدیم. این شرکت ها نقش به سزایی در تامین مالی شرکتها، کاهش ریسک برای سرمایهگذار و سرمایهپذیر و کاهش هزینه برای توسعه شرکتها دارند. البته تامین سرمایه تنها به موارد ذکر شده در این مطلب محدود نمیشود و روش های مختلفی برای این منظور وجود دارد.
نظر بدهید