از دیگر توکن هایی که در بازار ارز دیجیتال وجود دارد و می توان بر روی آن سرمایه گذاری کرد، توکن فعال در خدمات داده است. شاید این اصطلاح به گوش شما آشنا نباشد اما جزو صنایع رو به رشدی است که در تلاش است با ارائه توکن های خود، سرویس های پیشرفته تری را در خدمات داده ارائه دهند. به همین خاطر می خواهیم در این مقاله به بررسی توکن های فعال در خدمات داده بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با انواع این توکن ها تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
گراف (Graph) چیست؟
یکی از توکن های فعال در خدمات داده (data service token)، گراف (Graph) است. یک پروتکل غیرمتمرکز برای نمایه سازی و جستجوی داده ها از بلاک چین است که با اتریوم شروع می شود. این توکن امکان جستجو داده هایی را فراهم می کند که جستجوی مستقیم آنها دشوار است. پروژههایی با قراردادهای هوشمند پیچیده مانند Uniswap و ابتکارات NFT مانند Bored Ape Yacht Club دادهها را در بلاک چین اتریوم ذخیره میکنند و خواندن هر چیزی غیر از دادههای اولیه را مستقیماً از بلاک چین واقعاً دشوار میکنند.
در مورد Bored Ape Yacht Club، ما میتوانیم عملیات خواندن اولیه قرارداد را انجام دهیم مانند گرفتن مالکیت یک APe، دریافت URI محتوای یک APe بر اساس شناسه آنها یا کل عرضه، همانطور که این عملیات خواندن برنامهریزی شده است. مستقیماً وارد قرارداد هوشمند میشود اما پرسوجوها و عملیاتهای پیشرفتهتر در دنیای واقعی مانند تجمع، جستجو، روابط و فیلتر کردن غیر ضروری امکانپذیر نیست. به عنوان مثال، اگر بخواهیم APe هایی را که متعلق به یک آدرس خاص هستند پرس و جو کنیم و با یکی از ویژگی های آن فیلتر کنیم، نمی توانیم با تعامل مستقیم با خود قرارداد، آن اطلاعات را به دست آوریم.
برای به دست آوردن این داده ها، باید تک تک رویدادهای انتقالی را که تاکنون منتشر شده پردازش کنید. ابرداده های IPFS را با استفاده از شناسه Token و هش IPFS بخوانید و سپس آن ها را جمع آوری کنید. حتی برای این نوع سؤالات نسبتاً ساده، ساعت ها یا حتی روزها طول می کشد تا یک برنامه غیرمتمرکز (dApp) که در مرورگر اجرا می شود، پاسخی دریافت کند. شما همچنین می توانید سرور خود را ساخته، تراکنش ها را در آنجا پردازش کنید. در نهایت این داده ها را در یک پایگاه داده ذخیره کنید و یک نقطه پایانی API در بالای همه آن ساخته تا داده ها را پرس و جو کنید. با این حال، این گزینه منابع فشرده بوده که نیاز به تعمیر و نگهداری دارد. یک نقطه شکست را ارائه می دهد و ویژگی های امنیتی مهم مورد نیاز برای تمرکززدایی را از بین می برد. نمایه سازی داده های بلاک چین واقعاً سخت است.
ویژگیهای بلاک چین مانند نهاییسازی، سازماندهی مجدد زنجیرهای، یا بلوکها uncled، مسیر این فرآیند را پیچیدهتر میکنند و بازیابی نتایج جستجوی صحیح از دادههای بلاک چین را نه تنها زمانبر، بلکه از نظر مفهومی سخت میکنند.
گراف که یکی از توکن های فعال در خدمات داده است این مشکل را با یک پروتکل غیرمتمرکز حل می کند که جستجوی کارآمد از داده های بلاک چین را نمایه و امکان پذیر می کند. سپس میتوان این APIها («زیرگرافهای» نمایهشده) را با یک API استاندارد GraphQL جستجو کرد. امروزه یک سرویس میزبان و همچنین یک پروتکل غیرمتمرکز با همین قابلیت ها وجود دارد و هر دو توسط اجرای متن باز Graph Node پشتیبانی می شوند.
گراف چگونه کار می کند؟
Graph می آموزد که چه چیزی و چگونه داده های اتریوم را بر اساس توضیحات زیرگراف، فهرست بندی کند. شرح زیرگراف قراردادهای هوشمند مورد علاقه برای یک زیرگراف، رویدادهای موجود در آن قراردادها را که باید به آنها توجه کرد و نحوه نگاشت دادههای رویداد به دادههایی که گراف در پایگاه داده خود ذخیره میکند، تعریف میکند.
هنگامی که زیرگراف را نوشتید، از Graph CLI برای ذخیره تعریف در IPFS استفاده می کنید و به نمایه ساز این دستور را می دهید که شروع به نمایه سازی داده ها برای آن زیرگراف کند.
این نمودار جزئیات بیشتری در مورد جریان داده پس از استقرار زیرگراف ارائه می دهد که با تراکنش های اتریوم سروکار دارد:
روند را مطابق با مراحل زیر انجام دهید:
1.یک برنامه غیرمتمرکز از طریق یک تراکنش در یک قرارداد هوشمند، داده ها را به اتریوم اضافه می کند.
2.قرارداد هوشمند یک یا چند رویداد را هنگام پردازش تراکنش منتشر می کند.
3.گراف بهطور مداوم اتریوم را برای بلوکهای جدید و دادههای زیرگراف شما که ممکن است حاوی آنها باشد اسکن میکند.
4. نود گراف، رویدادهای اتریوم را برای زیرگراف شما در این بلوکها پیدا کرده و کنترلکنندههای نقشهبرداری را که ارائه کردهاید اجرا میکند. نقشهبرداری یک ماژول WASM است که موجودیتهای دادهای را که گراف نود در پاسخ به رویدادهای اتریوم ذخیره میکند ایجاد یا بروزرسانی میکند.
5. برنامه غیرمتمرکز با استفاده از نقطه پایانی GraphQL گره، داده های نمایه شده از زنجیره بلوکی را از گره گراف جستجو می کند. گره گراف به نوبه خود پرس و جوهای GraphQL را به جستجو، برای ذخیره داده های مبنای خود ترجمه می کند تا این داده ها را بررسی کند و از قابلیت های نمایه سازی فروشگاه استفاده کند. برنامه غیرمتمرکز این داده ها را در یک رابط کاربری غنی برای کاربران نهایی نمایش می دهد که از آن برای صدور تراکنش های جدید در اتریوم استفاده می کنند و چرخه همچنان تکرار می شود.
اوشن پروتکل (Ocean Protocol) چیست؟
ارز دیجیتال اوشن پروتکل(Ocean Protocol)، یکی از توکن های فعال در خدمات داده است که دارای پلتفرم غیرمتمرکز است. هدف این پلتفرم، خارج کردن داده از محفظه های نگهداری بوده و در تلاش است جایگزینی برای فضای ذخیره سازی در شرکت های بزرگی همچون Facebook، Google و Microsoft باشد. هم اکنون این شرکت های بزرگ، نوعی انحصار بر روی داده های کاربران ایجاد کرده اند. این شرکت ها داده های کاربران را جمع کرده و در نهایت برای کسب درآمد می فروشند، حتی در برخی از مواقع برای کسب سود، از قابلیت اشتراک استفاده می کنند که در نهایت این داده ها به هدر خواهند رفت.
به صورت کلی هدف از این سیستم دسترس پذیر ساختن داده ها برای جامعه در راستای تولید محصولات و تجربیات بهتر برای تمامی کاربران است. دسترسی راحت تر کاربران به داده ها بدان معناست که می توان از این طریق هوش مصنوعی قدرتمند تری ساخته تا آینده بهتری ایجاد شود. در واقع ارز دیجیتال اوشن پروتکل، یکی از توکن های فعال در خدمات داده، در تلاش است که مشکل متمرکز سازی داده ها را برطرف کند. هم اکنون تمامی داده های ارزشمند و اغلب حساس در سرورهای متمرکز نگهداری می شوند و این موجب می شود که داده ها در مقابل هکرها نفوذناپذیر باشند، چرا که هر یک از آنها فقط دسترسی به یک سرور برای دسترسی به همه چیز نیاز خواهند داشت. این واسطه های متمرکز، کنترل بر روی داده ها را برای مالکان داده ها امکان پذیر می کند. ارز دیجیتال این واسطه های متمرکز را با یک شبکه بلاک چین غیرمتمرکز جابجا می کند.
ارز دیجیتال اوشن پروتکل (Ocean Protocol)، چگونه کار می کند؟
ارز دیجیتال اوشن پروتکل از توکن های فعال در خدمات داده، این قابلیت را برای کاربران فراهم می کند که بازار داده های غیرمتمرکز خود را بسازند که در آن افراد و گروه های مختلف بتوانند داده ها را تبادل کنند. این امر موجب می شود که دسترسی به داده ها بیشتر باشد و از این طریق از انحصار داده ها در کنار شرکت های عظیمی که بر بازار هوش مصنوعی غلبه دارند، جلوگیری می کند. سازمان ها نیز می توانند بازار خود را برای تبادل داده ها ایجاد کنند.
در واقع این دست از بازارها، مرتبط با یک صنعت یا هدف خاص هستند و مشابه با بازاری عمل می کند که در آن دانشمندان به دنبال داده های پزشکی مرتبط با بیماری های مزمن هستند. در واقع ارز دیجیتال اوشن پروتکل، به عنوان یک توکن فعال در خدمات داده، سختی های کار را انجام داده و با لینک دادن به خود داده ها، مالکیت داده ها را مشخص می کند. در صورتی که داده ها بر روی بلاک چین هستند، بنابراین همگی نگهداری می شود. در صورتی که کسی داده ها را بخرد، یا مشاهده کرده، ارسال و یا بفروشد به صورت کامل نگهداری می شود. از این طریق تولیدکنندگان می توانند بر روی داده ها کنترل کاملی داشته باشند.
مزیت ارز دیجیتال اوشن پروتکل برای تولید کنندگان داده ها
هر داده ای که از سمت تولید کنندگان ارائه شده باشد، در یک لینک رمزنگاری شده نگهداری می شود. این بدان معناست که داده های واقعی کاربران بر روی اوشن پروتکل نگهداری نمی شود. تنها کاری که می کند نگهداری از ارجاع آنهاست. کلید رمزگشایی این نوع داده ها در چند قطعه و در چند نود مختلف از شبکه بلاک چین نگه داشته می شود. این قطعه ها تنها در صورتی که شرایط مشخصی برآورده شود، برای ایجاد یک کلید رمزگشایی در کنار یکدیگر قرار می گیرند.
این مفهوم بدان معناست که تا زمانی این شرایط ایجاد نشود، کاربر نمی تواند به این داده ها دسترسی داشته باشد. در اصل تولیدکنندگان داده ها، قیمتی را برای فروش مجموعه های داده در نظر می گیرند، کنترل و تعیین می کنند. از دیگر قابلیت هایی که این ارز دیجیتال به عنوان توکن فعال در خدمات داده دارد، این است که کاربران خاصی می توانند به این ارزهای دیجیتال دسترسی داشته باشند و می توانند بدون تبادل توکن به دارایی های دیجیتال دسترسی داشته باشند. در اصل مالکان داده، الگوریتم های هوش مصنوعی را که مصرف کنندگان قابلیت اجرایی شدن آن را دارند، بهبود می بخشند.
مزیت ارز دیجیتال اوشن پروتکل برای مصرف کنندگان داده ها
آن دسته از مصرف کنندگانی که برای یافتن داده های مورد نظر خود، بازارهای مختلفی را جست وجو می کنند، این کاربران نهایی دسترسی مستقیم به داده های خصوصی ندارند و تنها دسترسی ای که دارند، الگوریتم های هوش مصنوعی بر روی داده ها است. این قابلیت، به محرمانه بودن اطلاعات کاربران کمک می کند. علاوه بر این، این قابلیت را به کاربران می دهد که شناخت معتبری از طریق هوش مصنوعی داشته باشند.
کاربرد ارز دیجیتال اوشن پروتکل
ارز دیجیتال اوشن پروتکل، یکی از توکن های فعال در خدمات داده ها است، چنانچه هر چقدر دسترسی به داده ها بیشتر باشد، می توان هوش مصنوعی باهوش تری ایجاد کرد و از این طریق محصولات و خدمات را در سراسر جهان بهبود داد. در ادامه برخی از کاربردهای ارز دیجیتال اوشن پروتکل را مورد بررسی قرار می دهیم.
-
خودروهای خودران
کاربرد دیگری که ارز دیجیتال اوشن پروتکل، به عنوان توکن فعال در خدمات داده دارد، در مورد خودروهای خودران است. دو شرکت BMW و General Motors در تلاش هستند که از این ارز دیجیتال برای ساخت بازارهای مبتنی بر هوش مصنوعی استفاده کنند. از آنجایی که آمار تصادفات هر ساله چیزی در حدود 35.1 میلیون تصادف است، تولید خودروهای این دو شرکت می تواند آینده ای امن تر برای تصادفات جاده ای به همراه داشته باشد.
این نکته را در نظر داشته باشید که این دو شرکت هنوز در مراحل ابتدایی فعالیت خود هستند، به همین خاطر به دنبال داده های مورد نیاز برای ایجاد هوش مصنوعی مناسب برای خودروهای خودران هستند. به همین خاطر است دو شرکت BMW و General Motors در تلاش هستند که با یکدیگر همکاری داشته باشند و از این طریق داده های خود را با دیگر تولید کنندگان خودرو به اشتراک گذاشته تا از این طریق شتاب خودروهای خودران را افزایش دهد.
-
مبارزه با بیماریهای مزمن
در حال حاضر روش های مختلفی برای مبارزه با بیماری پارکینسون وجود دارد اما همچنان اطلاعاتی که در مورد این بیماری وجود دارد، کافی نیست. بنابراین دانشمندان در تلاش هستند که برای شناسایی الگوهای بیماری از داده ها استفاده کنند. اوشن پروتکل که یکی از توکن های فعال در خدمات داده است، در تلاش است تا دسترسی بهتری برای شناخت بیماری ها به همراه داشته باشند.
-
بازار داده های وسایل نقلیه
اصلی ترین کاربردی که داده های دیجیتال دارد، مربوط به وسایل نقلیه است. اولین بازار داده های وسایل نقلیه، مربوط به سنگاپور در سال 2019 است. در حال حاضر سنگاپور با مشکل آلودگی درگیر است و بدین خاطر است که برای کاهش تاثیرات زیان بار بر محیط زیست، جریمه های دولتی سنگین وضع کرده است. اجرایی کردن جریمه های سنگین منجر شده است که ساکنین سنگاپور به دنبال پیچش قانون باشند.
چالش های کاربران ارز دیجیتال اوشن پروتکل
این ارز دیجیتال همانند ارزهای دیگر، چالش هایی را برای کاربران ارز دیجیتال به همراه دارد. ترکیب هوش مصنوعی و بلاک چین، برای ایجاد یک بازار غیرمتمرکز می تواند تا حدی گیج کننده باشد. البته این شرایط زمانی ایجاد خواهد شد که قرار است شرکت های بزرگی برای درگیر شدن در این پروژه ترغیب شوند. البته این نکته را در نظر داشته باشید که هیچ گونه تضمینی وجود ندارد که شرکت های بزرگ با داشتن داده های بیشتر، درک بهتری از بلاک چین داشته باشند. البته این پروتکل برای آنکه بتواند به سیستمی کاربر پسند تبدیل شود، لازم است از زبانی استفاده کند که در دسترس همه افراد قرار بگیرد و از این طریق درک درستی از بلاک چین داشته باشند و نیز امکان تعامل بیشتری خواهند داشت.
نظر بدهید