از آنجایی که کار با بلاک چین های عمومی از نظر فنی برای توسعه دهندگان آسان نیست و وقتی صحبت از هوش مصنوعی به میان می آید، سخت می شود؛ یکی از چالش های اصلی ترکیب بلاک چین و هوش مصنوعی بهینه سازی عملکرد با حفظ حریم خصوصی کاربر است. فالا نتورک یک پلتفرم پردازش ابری غیرمتمرکز است که هدف آن حل این مشکل از طریق طراحی ترکیبی است. این شبکه با ترکیب بلاک چین و محیط های اجرایی بدون نیاز به اعتماد، اجرای امن و محرمانه برنامه های مبتنی بر هوش مصنوعی را امکان پذیر می کند. به لطف ساختار فالا نتورک، عوامل هوش مصنوعی می توانند خارج از زنجیره عمل کنند، در حالی که تحت کنترل قراردادهای هوشمند درون زنجیره ای باقی می مانند. چانچه می خواهید روش کار با این شبکه را بشناسید تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
فالا نتورک چیست؟
Phala Network یک پلتفرم ابری نسل بعدی است که محیطی کاربرپسند و مقرون به صرفه را برای محاسبات نا امن در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد. با ترکیب فناوری های مختلف مانند محیط اجرای بدون نیاز به اعتماد (TEE)، بلاک چین، محاسبات امن چند جانبه (MPC) و اثبات دانش صفر (ZKP)، شبکه راهحلی منعطف، منبع باز و مقرون به صرفه برای توسعه برنامه های کاربردی مختلف ارائه می دهد. اجزای اصلی شبکه Phala عبارتند از:
- شبکه غیرمتمرکز محاسبات ابری: Phala به عنوان یک زیرساخت بلاک چین مقیاس پذیر عمل می کند و از یک محیط اجرای ایمن برای اطمینان از امنیت و قابل تایید بودن اجرای محاسبات استفاده می کند.
- فناوری Intel SGX: از معماری SGX برنامه های نگهبان اینتل برای اطمینان از اجرای کد امن و قابل تأیید در قسمت ایزوله و محافظت شده پردازنده استفاده میکند.
- قراردادهای عامل هوش مصنوعی: این شبکه به قراردادهای هوشمند ماشین مجازی اتریوم (EVM) اجازه می دهد تا قابلیت های خارج از زنجیره خود را با استفاده از برنامه های پردازش هوش مصنوعی گسترش دهند.
- گره های Phala: شبکه Phala از دو نوع گره کارگر استفاده می کند: گره های نگهبان که تعاملات را در شبکه Fala و با سایر بلاک چین ها، سازماندهی می کنند. این گره ها مسئول حفظ قوانین حالت و اجماع هستند. گره های ماینر یک شبکه CPU را اجرا می کنند و با اجاره دادن قدرت پردازش خود به شبکه، مسئولیت های محاسباتی مختلفی را انجام می دهند.
فالا نتورک 10 میلیون دلار در سال 2020 جمع آوری کرد. شرکت هایی از جمله Candaq Group، InfiChain، Blue Mountain Labs، Incuba Alpha Group و Exoplanet Capital در این دور شرکت کردند. پروژه فالا با هدف ارائه قراردادهای هوشمند مبتنی بر هوش مصنوعی تورینگ برای مقابله با چالش های هوش مصنوعی و محاسبات ابری متمرکز است. شبکه فالا در حراج اسلات پاراچین شبکه پولکادات در مارس 2022 (اسفند 1400) با حمایت 1685 شرکت کننده برنده شد.
اکوسیستم فالا نتورک چگونه است؟
شبکه Phala با استفاده از یک پردازنده مشترک هوش مصنوعی، تعاملات خارج از زنجیره را افزایش می دهد و قراردادهای هوشمند را قادر می سازد با عوامل هوش مصنوعی ارتباط برقرار کرده و آنها را کنترل کنند. قراردادهای هوشمند عامل هوش مصنوعی، بلاک چین فالا و سخت افزار مورد استفاده توسط گره های شبکه، همگی برای حفظ امنیت، حریم خصوصی و عملکرد شبکه با هم کار می کنند.
قراردادهای عامل هوش مصنوعی
با استفاده از قراردادهای عامل هوش مصنوعی Phala، توسعه دهندگان می توانند قراردادهای هوشمندی بنویسند تا عوامل هوش مصنوعی را کنترل کنند که خارج از زنجیره یا روی زنجیره اجرا می شوند. کد این عوامل به زبان جاوا و تایپ اسکریپت نوشته شده و توسط گره های فالا اجرا می شود. از آنجایی که ماشین های مجازی NodeFala در یک محیط اجرایی قابل اعتماد اجرا می شوند، اجرای این قراردادها کاملاً امن و محرمانه است. در حال حاضر، بیش از 4000 قرارداد فعال AI در شبکه Phala وجود دارد که میتوانند دادهها را از رابط های برنامه نویسی برنامه های کاربردی خارجی دریافت کرده و به عوامل هوش مصنوعی سفارشی متصل شوند. این قراردادها دسترسی به انواع برنامه های غیرمتمرکز (DApps)، از بازارها تا مبادلات غیرمتمرکز را تسهیل می کند.
ساختار فنی قراردادهای ایجنت هوش مصنوعی فالا
قراردادهای ایجنت هوش مصنوعی برنامههای محرمانه و خارج از زنجیره هستند که از زیرساخت محاسبات ابری بدون نیاز به اعتماد فالا استفاده میکنند. این قراردادها در یک محیط اجرای امن در گره های کارگر که توسط بلاک چین فالا سازماندهی شده اند اجرا می شوند.
زیرمجموعه ای از این گره ها به نام Gatekeepers مسئول مدیریت کلیدهای رمزنگاری و در نتیجه حفظ امنیت شبکه هستند. فالا نتورک در حال حاضر دارای بیش از 30,000 گره کارگر فعال است که وظایف محاسباتی خارج از زنجیره درخواست شده توسط مشتریان را اجرا می کند.
بلاک چین فالا (Phala Blockchain)
بلاک چین فالا یک پاراچین پولکادات است که فعالیت بین گره های شبکه، قراردادهای هوشمند و وضعیت قراردادهای رمزگذاری شده را هماهنگ می کند. Phala یک شبکه محاسباتی غیرمتمرکز و خارج از زنجیره ایجاد می کند که در آن ماینرها (اپراتورهای گره های کارگر) با توسعه دهندگان (سازندگان قراردادهای عامل هوش مصنوعی) ارتباط برقرار می کنند. بلاک چین فالا یک الگوریتم اجماع مستقل ندارد و امنیت زنجیره رله پولکادات را به ارث می برد.
گره های کارگر
گره های کارگر مسئول ارائه منابع محاسباتی به شبکه و اجرای برنامه های کاربردی خارج از زنجیره، مانند قراردادهای عامل هوش مصنوعی، در محیط های TEE خود هستند. هر کسی، در هر کجای دنیا، میتواند نرمافزار « Worker Node» را روی سخت افزار سازگار با TEE اجرا کند و به فالا نتورک بپیوندد.
اثبات های اجرا
فالا نتورک دارای یک سیستم اثبات مدولار است که برای پشتیبانی از ترکیبی از سیستمهای اثبات رمزنگاری بر مدارک و مقیاسهای محیط اجرای مورد اعتماد متکی است.
محیط اجرای بدون نیاز به اعتماد (TEE)
محیط اجرای بدون نیاز به اعتماد (TEE)، یک فناوری متمرکز بر حریم خصوصی است که اجرای کد و عملیات یک گره را از سیستم عامل اصلی پردازنده کامپیوتر جدا می کند. فالا نتورک از افزونه های نگهبان اینتل استفاده می کند. این سیستم تضمین می کند حتی افرادی که به سخت افزار دسترسی فیزیکی دارند نمی توانند وضعیت یا داده های پردازش شده توسط گره ها را تغییر دهند.
محیط های اجرای بدون نیاز به اعتماد اغلب به عنوان جایگزینی برای اثبات های دانش صفر (ZKP) استفاده می شود. در حالی که هدف هر دو TEE و ZKP اطمینان از یکپارچگی و تأیید پذیری محاسبات است، شبکه Phala ترجیح می دهد از TEE ها استفاده کند زیرا هزینه کمتر، اندازه اثبات کوچکتر و فرآیند تأیید ساده تر دارند. به دلیل اینکه اثباتهای TEE در نتیجه محاسبات در یک محیط اجرای بدون نیاز به اعتماد تولید میشوند، هزینه کمتری نسبت به اثباتهای ZKP دارند.
علاوه بر این، گواهیهای TEE قابل پیشبینیتر هستند زیرا معمولاً در اندازه ثابت هستند و تحت تأثیر حجم محاسباتی قرار نمیگیرند. علاوه بر این، TEEها پیچیدگی کمتری دارند زیرا اثبات آنها به راحتی تولید می شوند و مفروضات آنها بر اساس یکپارچگی سخت افزار است، نه دشواری محاسبات رمزنگاری، مانند احتمال ناچیز بازتولید همان اثبات دانش صفر.
اثبات ترکیبی: ترکیب TEE و اثبات رمزنگاری
در حالی که TEE ها یکپارچگی اجرا را تضمین می کنند، تکیه بر یک سیستم اثبات واحد چالش های امنیتی خاصی را ایجاد می کند. برای حل این مشکل، فالا نتورک از ترکیبی از اثبات های TEE و دیگر شواهد رمزنگاری مانند رمزگذاری دانش صفر و رمزگذاری کاملاً همومورفیک استفاده میکند.
- zkDCAP Verifier: تأیید کننده دانش صفر برای اثبات TEE.
- Jtee: سیستم ترکیبی با استفاده از RiscZero zkVM برای تولید اثبات ZK و TEE برای برنامه های کاربر.
خط مشی های گواهی و کلید های رمزگذاری
گره های کارگر در فالا نتورک از DCAP اینتل برای احراز هویت تراکنش ها استفاده می کنند. این فناوری به گرههای کارگر اجازه میدهد تا گواهیهای از راه دور تولید کنند که نشان میدهد TEEها با کد تمیز و ضد دستکاری در حال اجرا هستند. پروتکل فالا یکپارچگی گره ها را با انجام چندین گواهی از راه دور تضمین می کند.
نظر بدهید