معامله خارج از بورس، چارچوبی از فناوری مالی است که به بازارهای خارج از یک بورس یا خارج از صرافی معمولی امکان معامله می دهد. به طور خاص، در بازار کریپتو و بیت کوین، این بازار یک بازار تجاری خصوصی برای خرید یا فروش کریپتو است. فرآیندهای معاملاتی مربوط به معاملات خارج از صرافی یا معاملات OTC منظم نیستند، زیرا بسته به بازیگران آن و نیروهای بازار هر دوره، تغییرات قابل توجهی در سطوح مختلف وجود دارد. این موضوع افزایش حریم خصوصی را برای خریداران و فروشندگان فراهم می کند و OTC را بسیار صمیمی و فردی می کند.
در واقع معاملات OTC یکی از روش های خرید و فروش ارزهای دیجیتال است. اینگونه معاملات، بستری برای انجام معاملات نهنگ ها بوده که سرمایه قابل توجهی دارند. واژه OTC مخفف عبارت Over The Counter است که معنای این واژه معامله خارج از صرافی است و به ساختار خارج از خرید و فروش عادی در یک بازار گفته می شود که توسط دو نفر و یا دو سازمان انجام می شود. در واقع در معاملات OTC، معاملاتی هستند که به صورت مستقیم بین خریدار و فروشنده و بدون نظارت صرافی ها انجام می شود.
بررسی اهمیت رفتار نهنگ ها در بازار ارز دیجیتال و معاملات OTC
معاملات OTC، معاملاتی است که در مقابل معاملات کارگزاری ها و صرافی ها قرار می گیرد. به گونه ای که در معاملات کارگزاری و صرافی یک واسطه میان خریدار و فروشنده قرار می گیرد و عمل انتقال دارایی از فروشنده به خریدار و انتقال سرمایه از خریدار به فروشنده توسط صرافی ها و کارگزاری ها انجام می شود. در صورتی که در معاملات OTC هیچ نظارتی وجود نداشته و خریدار و فروشنده به صورت مستقیم با یکدیگر معامله خواهند کرد. این گونه از معاملات مناسب آن دسته از معامله گرانی است که در بازار ارز دیجیتال به آن ها نهنگ گفته می شود. چرا که نهنگ ها حجم بسیاری از ارزهای دیجیتال را در یک قیمت به فروش می رسانند اما اینکه کاربرد این گونه معاملات چیست را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
روش کار معاملات OTC چگونه است؟
در معاملات OTC، حجم بزرگی از دارایی ها وجود دارد که از این دارایی ها می توان به ارزهای دیجیتال یا دیگر ابزارهای مالی همچون سهام اشاره کرد. از آنجایی که پلتفرم این گونه معاملات به صورت غیر متمرکز بوده و مکان فیزیکی ندارد، معامله گران برای معامله نیازی به نظارت واسطه نداشته و تمامی معاملات به صورت مستقیم انجام می شود.
از جمله ویژگی هایی که معاملات OTC، برای کاربران خود به همراه دارد، ترید معاملاتی است که در لیست صرافی ها وجود ندارند. به همین خاطر در بازار سهام آن دسته از شرکت هایی که تمایل به لیست شدن در بازار بورس را دارند اما حداقل شرایط مورد نظر را ندارند، بهترین گزینه برای این شرکت ها، معاملات OTC است. حال چنین شرایطی برای بازار ارز دیجیتال نیز وجود دارد.
یک سری از ارزهای دیجیتال در صرافی ها شرایط لازم برای لیست شدن در صرافی را نداشته و معاملات OTC میتواند بستری برای معامله این دسته از ارزهای دیجیتال فراهم کند. البته ناگفته نماند که استفاده از شرایط این معاملات، ریسک های بیشتری به همراه دارد اما در مقابل چنین ریسک هایی، فرصت هایی وجود دارد که تریدرها می توانند به راحتی معاملات خود را انجام دهند. داشتن همین ویژگی موجب شده است که بسیاری از کاربران علاقه بسیاری برای انجام معاملات خود در این شرایط داشته باشند.
روش کار معاملات OTC در بازار ارز دیجیتال چگونه است؟
معاملات OTC در بازار ارز دیجیتال برای افرادی مناسب است که تمایل به فروش مقادیر زیادی کوین در بازار را دارند. از دیگر مزایایی که اینگونه معاملات برای کاربران خود به همراه دارد، ناشناس بودن اطلاعات هویتی معامله گر است. بنابراین نهنگ های بازار برای انجام معاملات خود از معاملات OTC استفاده می کنند. بازار OTC بستری مناسب برای کاربرانی است که دارای سرمایه های کلان هستند.
در حال حاضر در صرافی های بزرگی همچون صرافی بایننس و صرافی کوین بیس، معاملات OTC بستری مناسب برای کاربران خود ایجاد کرده است.
کاربرانی که تمایل دارند مقادیر زیادی از ارزهای دیجیتال را بدون رعایت قوانین و مقررات صرافی ها، معامله کنند، می توانند از شرایط بازار OTC برای انجام تریدهای خود استفاده کنند.
از کاربردهای اصلی معاملات OTC این است که کاربرانی که می خواهند مقادیر بسیاری از بیت کوین را در صرافی معامله کنند، تاثیر بسیار زیادی بر روی قیمت بیت کوین خواهند داشت. بدین خاطر برای کنترل قیمت بازار، می توانید از بازار OTC استفاده کنید؛ چرا که در معاملات OTC می توانید به صورت مستقیم با فروشنده معامله کرده و با یک قیمت خاص، معامله را به صورت یکجا انجام دهید. در حال حاضر اطلاعات دقیقی در مورد معاملات OTC وجود ندارد و دلیل آن هم بدین خاطر است که امکان معامله به صورت مستقیم بین کاربران ایجاد شده است اما آمارهایی در این زمینه وجود دارد که حجم معاملات OTC بسیار بیشتر از بازارهای ارز دیجیتال است.
معاملات OTC برای کدام کاربران مناسب است؟
در حال حاضر ماینرهایی از ارزهای دیجیتالی همچون بیت کوین وجود دارند که بخش قابل توجهی از معاملات OTC را تشکیل می دهند. این در صورتی است که صندوق های سرمایه گذاری و سرمایه گذاران کلان خریدار ارز دیجیتال بیت کوین هستند. این نکته را باید در نظر گرفت که کاربران بازار OTC، فقط ماینرها نبوده و سرمایه گذاران ثروتمند، صندوق ها و شرکت های سرمایه گذاری نیز معاملات خود را در این بازار انجام می دهند.
پس آن دسته از سرمایه گذارانی که معتقد هستند باید صنعت ارزهای دیجیتال را به پذیرش عمومی برسانند، علاقه مند به انجام معامله در فضای OTC هستند. بدین خاطر است که شرکت های بزرگی همچون Huobi، coinbase و Bithumb در حال راه اندازی بازارهای معاملاتی OTC برای مشتریان خاص خود هستند.
آیا معاملات OTC برای کاربران عادی مناسب است؟
برای اینکه متوجه شوید که معاملات OTC برای کاربران عادی نیز مناسب است، با یک مثال آن را توضیح می دهیم. فرض کنید دارای مقادیر بی شماری آلت کوین هستید که در سال های قبل آن را خریده اید و می خواهید آن ها را بفروشید. از آنجایی که قیمت آلت کوین در گذشته کمتر بوده و قیمت آن ها به مرور زمان افزایش پیدا کرده است با فروش این حجم از آلت کوین، در حال حاضر نیاز به معاملات OTC است.
بر اساس نظریه کارشناسان اغلب صرافی های اصلی، نقدینگی پایین تری نسبت به حالت ایده آل دارد. بنابراین در صورتی که می خواهید سرمایه گذاری بیشتری در این زمینه داشته باشید، بهتر است از معاملات OTC استفاده کنید.
در صورتی که بخواهید معاملاتی با حجم بالا در صرافی انجام دهید، برای جلوگیری از تاثیر مستقیم بر روی بازار، بهتر است از این نوع معاملات استفاده کنید. به خاطر اینکه معاملات در حجم بالا در معاملات OTC نمی تواند قیمت را تحت تاثیر قرار دهد، چرا که معامله به صورت مستقیم انجام می شود و هیچ معامله گر واسطه ای در این میان وجود ندارد.
در چه صرافی هایی می توان معاملات OTC را انجام داد؟
برای انجام این معاملات، نیاز به احراز هویت دارید. اگر یک کاربر ایرانی هستید و پاسپورت دیگر کشورها را ندارید، امکان استفاده از ان را نخواهید داشت. البته در این میان شرکت های کوچکی وجود دارند که معاملات OTC را ارائه می دهند و برای انجام معاملات نیازی به احراز هویت مشتری (KYC) نخواهید داشت. اغلب این پلتفرم ها برای انجام معاملات، سرمایه چندانی نیاز ندارند.
در حال حاضر صرافی های بزرگی همچون بایننس، به عنوان بزرگترین صرافی بوده که می توان معاملات OTC را بر روی آن انجام داد. اما این نکته وجود دارد که برای انجام این معاملات در صرافی بایننس، نیاز به احراز هویت وجود دارد. در واقع هدف اصلی از ایجاد این سرویس در صرافی بایننس، خرید و فروش ارزهای دیجیتال برای سرمایه های کلان است.
از دیگر صرافی هایی که می توان برای معاملات OTC استفاده کرد، صرافی کراکن است. این صرافی برای پرداخت های خود از ارزهای فیات استفاده می کند. البته این صرافی مشابه با صرافی کراکن بوده که باید برای انجام معاملات خود، باید احراز هویت انجام شود. میزان سرمایه ای که برای صرافی کراکن باید در اختیار داشت، 100 هزار دلار است.
مزایای معامله OTC
نقدینگی: نقدینگی عامل اصلی در تجارت خارج از صرافی است. این یک راز آشکار است که صرافی های کریپتو به طور خاص نقدینگی بسیار پایینی دارند. صرافی ها اغلب برای اجرای موثر یک سفارش بزرگ با مشکل مواجه می شوند، بنابراین آن سفارش را به قطعات کوچک تقسیم می کنند. از سوی دیگر، خرید ارزهای دیجیتال از طریق بازار معاملات OTC، ریسک افزایش قیمت را به حداقل میرساند، با توجه به اینکه اکثر بازارهای معاملات OTC میتوانند مقادیر زیادی ارز دیجیتال بفروشند.
محرمانه بودن: مبادلات بازارهای معاملاتی OTC یک امر یک به یک هستند، در نتیجه فرصت های کمی را برای اشخاص ثالث فراهم می کند تا بین یک معامله بیایند یا آنها را بشناسند. این باعث می شود مبادلات در این فضا اساساً خصوصی باشند. به این ترتیب، مشتریان می توانند تراکنش های خود را بدون هیچ ترس یا تهدیدی انجام دهند.
معاملات مستقیم: در معاملات OTC، خریداران و فروشندگان این اختیار را دارند که معاملات مستقیم را بدون هیچ گونه محدودیتی از اشخاص ثالث انجام دهند. این کار به طور مستقیم مشکل طرح های کلاهبرداری را حل می کند که اغلب تحت عنوان اشخاص ثالث عمل می کنند که معمولاً به آنها "plugs" می گویند. با معاملات مستقیم، خریداران می توانند فروشندگان خود را ردیابی کنند.
معایب معاملات OTC چیست؟
این معاملات مانند دیگر معاملات بازارهای مالی نیاز به تحقیق دارد چرا که بیشتر هک هایی که در بازار ارز دیجیتال انجام می شود، از طریق معاملات OTC است. بنابراین اگر در صورت عدم تحقیق به بازار وارد شوید، تمام ریسک های ناشی از بازار بر عهده خود شماست.
در این میان کانال های تلگرامی مختلفی وجود دارد که معاملات OTC را برای خرید و فروش پیشنهاد می دهند. اغلب این افراد کلاهبردارانی هستند که با نشان دادن موجودی تقلبی در کیف پول، از بسیاری از کاربران سوء استفاده می کنند.
نتیجه گیری:
معاملات ارز دیجیتال به روش های مختلفی انجام می شود، یکی از روش هایی که کاربران برای انجام معاملات خود از آن استفاده می کنند، معاملات OTC است. این نوع معاملات بستری برای انجام معاملات نهنگ های بازار و شرکت های بزرگ سرمایه گذاری است. علت اصلی رشد این پلتفرم در بازارهای ارز دیجیتال به دلیل افزایش نرخ پذیرش کریپتو است.
نظر بدهید