در دنیای بی ثبات ارزهای دیجیتال، "ثبات قیمت" مفهومی نادر است؛ برای حل این چالش، ایده استیبل کوین ها ایجاد شد اما بیشتر آنها متمرکز هستند و راه حل های غیرمتمرکز مانند لونا خاطره تلخ و شیرینی را برای سرمایه گذاران به جا گذاشت. پروژه Ethena یک پروتکل سنتزی دلار است که هدف آن حل مشکل ثبات قیمت با معرفی یک استیبل کوین جدید است. علاوه بر استیبل کوین، اتنا یک توکن مستقل به نام ENA نیز دارد که اخیراً منتشر شده است. برای آشنایی با این نوع پروژه تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
آشنایی با پروژه Ethena
اتنا یک پروتکل مصنوعی دلار در شبکه اتریوم بوده که با معرفی استیبل کوین USDe به دنبال ارائه راه حل رمزنگاری متفاوت با زیرساخت های بانکداری سنتی است. پروتکل اتنا با دو هدف مهم وارد عرصه بلاک چین و ارز دیجیتال شده است. هدف اول ایجاد مقیاس پذیری در DeFi و حل مشکل ثبات در امور مالی غیرمتمرکز با استیل کوین آن است؛ ماموریت دیگر اتنا تمرکززدایی سیستم مالی است، سیستمی که مستقل از زیرساخت های بانکداری سنتی است تا بتواند در یک اکوسیستم رمزنگاری کاملاً غیرمتمرکز عمل کند.
بر اساس این پروژه، یک مثال عملی از تعهد اتنا به تمرکززدایی این است که توکن ENA در بسیاری از صرافی های ارز دیجیتال فهرست شده است تا شرایط خرید، فروش و مبادله این توکن را برای طیف گسترده ای از کاربران فراهم کند. علاوه بر این، اتنا به کاربران اجازه می دهد تا به روش های مختلف سود ببرند، از جمله استیک اتر، استراتژی پوشش دهی دلتا و مشارکت در سیستم مالی غیرمتمرکز.
توکن ENA چیست؟
اتنا لبز اخیراً 750 میلیون توکن ENA، معادل 5 درصد از عرضه، بین افراد واجد شرایط در یک رویداد airdrop توزیع کرده است. پس از اعلام جزئیات ایردراپ اتنا، این توکن در صرافی ها قرار گرفت و در اولین روز معاملاتی خود با ارزش بازار 1.3 میلیارد دلار به رکورد بالایی رسید. ارز دیجیتال ENA نقش کلیدی در حاکمیت پروتکل اتنا ایفا می کند. دارندگان این توکن می توانند در تصمیم گیری های حاکمیتی مانند مدیریت ریسک، انتخاب DEX، اولویت بندی محصولات جدید، تعیین میزان صندوق ذخیره و سایر پیشنهادات مرتبط شرکت کنند. مهمترین ویژگی های این توکن عبارتند از:
- نام رمز: اتنا
- نماد: ENA
- بلاک چین: اتریوم
- استاندارد توکن: 20-ERC
- قرارداد: 0x57e114B691Db790C35207b2e685D4A43181e6061
- نوع رمز: حاکم
اینترنت باند اتنا چیست؟
محصول پروتکل اتنا تنها مختص استیبل کوین USDe نبوده و یک ابزار پس انداز منحصر به فرد به نام اینترنت باند را نیز ارائه کرده است. در این محصول جدید تلاش شده است تا با استفاده از مکانیزم های الگوریتم USDe بیشترین پتانسیل سود را در اختیار کاربران قرار دهد. در دنیای مالی سنتی، اوراق قرضه قراردادهایی هستند که در آن سرمایه گذار به یک شرکت یا سازمان وام می دهد و سود دوره ای دریافت می کند. گروه اینترنتی اتنا نیز داستان مشابهی دارد. کاربر دارایی های خود را به پروتکل قرض می دهد تا از مدل پوشش دهی دلتا اتنا سود ببرد. به عبارت دیگر، پروژه Ethena بخشی از سود حاصل از اترها و قراردادهای آتی را به کاربران اینترنت باند اختصاص می دهد.
استیبل کوین مصنوعی USDe
محور اصلی اکوسیستم Ethena یک دارایی مصنوعی به نام استیبل کوین USDe است که دارای پشتوانه 1:1 در برابر دلار است. برخلاف استیبل کوین های سنتی، USDe از الگوریتم متفاوتی پیروی میکند و ارزش آن با ترکیبی از وثیقههای ارز دیجیتال مانند اترها و مشتقات از جمله موقعیتهای کوتاهمدت محافظت میشود. این موقعیت ها یک پوشش محافظتی هستند و در عمل نوسانات احتمالی قیمت اتریوم و دارایی های وثیقه را جبران می کنند. این الگوریتم تضمین می کند که قیمت USDe همیشه در حدود یک دلار ثابت می ماند.
مکانیسم استیبل کوین USDe
همانطور که گفته شد، قیمت USDe رابطه یک به یک با دلار دارد و توسط اترهایی که توسط کاربران به اشتراک گذاشته شده اند پشتیبانی می شود. با این حال، نوسانات قیمت بخشی از ماهیت ارزهای دیجیتال است و اتریوم نیز از این قاعده مستثنی نیست. پروژه Ethena از یک رویکرد نوآورانه به نام Delta Hedging برای جلوگیری از تکرار ثابت کوین UST در اکوسیستم لونا و اطمینان از ثبات قیمت استفاده می کند. این رویکرد شامل ایجاد موقعیت های کوتاه در توکن اتریوم یا مشتقات مرتبط است. به این ترتیب، این پروتکل می تواند به از دست رفتن دارایی های سهام در برابر نوسانات قیمت اتریوم جلوگیری کند و پیوند دلار USDe را حفظ کند.
جذب سرمایه و سرمایه گذار به پروژه Ethena
طبق دادههای وبسایت کرانچ بیس، اتنا 20.5 میلیون دلار در 2 مرحله جمعآوری سرمایه جمعآوری کرده است. هر دو دور در مرحله توسعه ایده در 17 جولای 2023 و 16 فوریه 2024 (26 جولای و 27 بهمن 1402) برگزار شد. در مجموع 17 سرمایهگذار از پروژه Ethena حمایت میکنند، از جمله شرکتها و افراد مشهور مانند آزمایشگاههای Binance، Galaxy Digital و Arthur Hayes.
مزایا و معایب Ethena
هر پروژه ارز دیجیتال جدیدی که با نوآوری و فناوری های جدید در دنیای رمزارز ارائه می شود، معمولاً بر مزایای محصولات خود تأکید زیادی دارد. با این حال، هر پروژه دارای معایب خاص خود است که کاربران باید از آن آگاه باشند.
مزایا:
- حذف فیات: ارزهای فیات مانند دلار آمریکا تحت کنترل یک کشور و سیاست های آن هستند. پروژه Ethena با ایده های اقتصاد غیرمتمرکز ساخته شده و از این نظر کمترین محدودیت را دارد.
- درآمد غیرفعال: پاداش سهام USDe در مقایسه با رقبای خود بسیار جذاب است، با میانگین نرخ APY 15.9%.
- شفافیت: اتنا از دارایی های مبتنی بر بلاک چین استفاده می کند، بنابراین شفافیت بیشتری در مورد نحوه مدیریت وثیقه کاربران وجود خواهد داشت.
معایب:
- ریسک فاندینگ ریت منفی: اگر قیمت دارایی پایه (ETH) به شدت کاهش یابد، اتنا ممکن است مجبور به پرداخت هزینه های اضافی برای باز نگه داشتن موقعیت های فروش کوتاه خود شود که در نهایت باعث کاهش جوایز کاربر می شود. البته، صندوق ذخیره اتنا (که شامل دارایی هایی مانند USDC و USDT می شود) به کاهش این ریسک کمک می کند.
- ریسک قرارداد هوشمند: اتنا با تکیه بر قراردادهای هوشمند عمل می کند و اگر آسیب پذیری امنیتی در آنها وجود داشته باشد، می تواند منجر به از دست رفتن دارایی ها شود.
- لیکوئید شدن وثیقه: ماهیت غیرقابل پیش بینی دنیای کریپتو و نوسان شدید قیمت ها به این معنی است که خطر انحلال موقعیت های ایجاد شده توسط وثیقه کاربران را نمی توان به طور کامل از بین برد.
نظر بدهید