قراردادهای آتی(معاملات فیوچرز) نوعی قرارداد حقوقی برای خرید یا فروش یک دارایی، کالایی خاص یا اوراق بهادار با قیمتی از پیش تعیین شده در زمان معینی در آینده هستند. قراردادهای آتی از نظر کمی و کیفی استاندارد می شوند تا معاملات در بورس آتی تسهیل شود. خریدار قرارداد آتی با اتمام قرارداد آتی تعهد خرید و دریافت دارایی اصلی را به عهده می گیرد. فروشنده قرارداد آتی تعهد می کند که دارایی اصلی را در تاریخ انقضا تهیه کند و تحویل دهد.
درک قراردادهای آتی
قراردادهای آتی قراردادهای مالی مشتقه ای هستند که طرفین را ملزم به معامله دارایی در تاریخ و قیمت از پیش تعیین شده آینده می کند. در اینجا، خریدار باید خرید کند یا فروشنده باید دارایی اصلی را بدون توجه به قیمت فعلی بازار در تاریخ انقضا، به قیمت تعیین شده بفروشد. دارایی های اساسی شامل کالاهای فیزیکی یا سایر ابزارهای مالی است.
قراردادهای آتی مقدار دارایی اساسی را به تفصیل شرح می دهند و برای سهولت تجارت در بورس آتی استاندارد می شوند. معاملات آتی را می توان برای ریسک یا سوداگری تجاری (احتکار) استفاده کرد. "قرارداد آتی" و "فیوچرز" به یک چیز اشاره دارند. به عنوان مثال، ممکن است کسی بگوید که فیوچرز نفت را خریداری کرده است، که به معنای یک قرارداد آتی نفت است. وقتی کسی می گوید "قرارداد آتی"، معمولاً به نوع خاصی از فیوچرز اشاره می کند مانند نفت، طلا، اوراق قرضه یا معاملات آتی شاخص S&P 500. قراردادهای آتی نیز یکی از مستقیم ترین روش های سرمایه گذاری در نفت است.
برخلاف قراردادهای فوروارد، قراردادهای آتی استاندارد هستند. فورواردها انواع مشابهی از قراردادها هستند که در آینده قیمت فعلی را قفل می کنند، اما فورواردها بدون نسخه معامله می شوند و دارای شرایط قابل تنظیم هستند که بین طرف های دیگر منعقد شده است. از سوی دیگر، قراردادهای آتی، هر یک بدون در نظر گرفتن طرف مقابل، شرایط یکسانی خواهند داشت.
چه کسی قراردادهای آتی را معامله می کند؟
دو نوع از افرادی که قراردادهای آتی را معامله می کنند (خرید یا می فروشند) وجود دارد: سرمایه گذاران و سفته بازان.
سرمایه گذاران
اینها مشاغل یا افرادی هستند که از قراردادهای آتی برای محافظت در برابر نوسانات قیمت در کالای اساسی استفاده می کنند.
یک مثال خوب برای نشان دادن سرمایه گذار، یک کشاورز ذرت و یک کارخانه تولید کنسرو ذرت است. یک کشاورز ذرت خواهان محافظت در برابر کاهش قیمت ذرت است و یک کارخانه کنسروسازی می خواهد از افزایش قیمت ذرت محافظت شود. بنابراین، برای کاهش خطر، مزرعهدار ذرت حق فروش ذرت را در تاریخ بعدی با قیمت از پیش تعیینشده خریداری میکند، و کارخانه حق خرید ذرت را در تاریخ بعدی با قیمت از پیش تعیینشده خریداری میکند.
هر یک از طرفین طرف قرارداد را در نظر می گیرند. هم کشاورز و هم کارخانه کنسروسازی در معرض نوسان قیمت ها قرار می گیرند.
بیایید از سمت کشاورز به معامله نگاه کنیم. وضعیت کشاورز این است که نگران است قیمت ذرت تا زمانی که آماده برداشت محصول و فروش آن باشد، به میزان قابل توجهی کاهش یابد. برای جلوگیری از این خطر، او در ماه جولای تعدادی از قراردادهای آتی ذرت ماه دسامبر را که تقریباً برابر با اندازه محصول مورد انتظارش بود، فروخت. قراردادهای آتی دسامبر قراردادهایی برای تحویل کالا در ماه دسامبر هستند. هنگامی که او در ماه جولای می فروشد، قیمت بازار ذرت 3 دلار در هر پیمانه است. کشاورز معاملات آتی ذرت را به همان روشی می فروشد که می توان سهام را به صورت موقعیت شورت فروخت.
وقتی ماه دسامبر فرا می رسد، قیمت ذرت در بازار به 2.50 دلار در هر پیمانه کاهش یافته است. کشاورز ذرت خود را به قیمت بازار جاری 2.50 دلار در هر پیمانه می فروشد و معاملات قراردادهای آتی خود را با بازخرید قراردادها به قیمت پایین تر 2.50 دلار می بندد. از آنجا که او به قیمت 3 دلار فروخته بود، 50 سنت کاهش قیمت بازار را از طریق سود 50 سنت در هر پیمانه در معاملات آتی خود جبران می کند. اگر کشاورز محصول خود را با قراردادهای آتی پوشش نمی داد، برای محصول ذرت خود 50 سنت در هر پیمانه کمتر می گرفت.
در این صورت، کارخانه کنسرو ذرت که قراردادهای آتی ذرت ماه دسامبر را در ماه ژوئیه خریداری می کند، 50 سنت در هر پیمانه در معاملات آتی خود ضرر می کند، اما از این که بتواند ذرت را تنها با قیمت 2.50 دلار در هر پیمانه در ماه دسامبر در بازار آزاد خریداری کند، سود خواهد برد.
در واقع، هم کشاورز و هم کارخانه کنسروسازی از قراردادهای آتی برای قفل کردن قیمت 3 دلار در هر پیمانه در ماه جولای استفاده کرده اند و از خود در برابر تغییرات نامطلوب قیمت بزرگ محافظت می کنند.
دلالان
سفته بازان معامله گران و سرمایه گذاران مستقل هستند. برخی با استفاده از پول خود و برخی از طرف مشتریان یا شرکت های کارگزار معامله می کنند. سفته بازان، قراردادهای آتی را درست همانطور که با سهام یا اوراق قرضه معامله می کنند، معامله می کنند.
تفاوت اختیار معامله و معاملات آتی چیست؟ این مطلب را در لینک مربوطه بخوانید.
قراردادهای آتی چند مزیت نسبت به سایر سرمایه گذاری ها مانند سهام و اوراق قرضه دارند:
نوسانات بیشتری در بازار آتی وجود دارد. به طور متوسط، قیمت های آتی بیشتر از قیمت سهام یا اوراق قرضه نوسان دارند. اگرچه این نیز به معنای ریسک بیشتر است، اما فرصت های بیشتری برای سود بردن از نوسانات کوتاه مدت قیمت در بازارهای آتی برای معامله گران فراهم می کند.
معاملات آتی سرمایه گذاری هایی با اهرم بالا هستند. معاملهگر معمولاً فقط باید 10 تا 15 درصد از ارزش دارایی پایه را به عنوان مارجین قرار دهد، اما میتواند با بالا و پایین رفتن قیمت، ارزش کامل قرارداد را بخرد. بنابراین، او می تواند معاملات بیشتری را با پول کمتر انجام دهد (مقادیر بزرگتر را معامله کند).
معاملات آتی بر اساس اطلاعات داخلی سخت تر است. به این دلیل که معمولاً چیزی به نام اطلاعات داخلی در مورد آب و هوا یا سایر عوامل مؤثر بر قیمت کالا وجود ندارد.
هزینه های کمیسیون در معاملات آتی نسبت به سایر سرمایه گذاری ها ناچیز است.
بازارهای کالایی بسیار نقد هستند. معاملات را می توان به سرعت تکمیل کرد و شانس حرکت بازار بین تصمیم و اجرا را کاهش داد.
معاملات فیوچرز در بیت کوین یا ارزهای دیجیتال به چه معناست؟
معاملات آتی بیت کوین سرمایه گذاران را قادر می سازد تا بدون نیاز به نگه داشتن ارز دیجیتال، در فضای ارزهای دیجیتال قرار گرفته و از تغییرات قیمتی سود ببرند. آنها شبیه یک قرارداد آتی برای یک کالا یا شاخص سهام هستند زیرا به سرمایه گذاران این امکان را می دهند تا در مورد قیمت آینده ارز دیجیتال حدس بزنند. بورس تجاری شیکاگو قراردادهای ماهانه برای تسویه نقدی ارائه می دهد. این بدان معناست که یک سرمایه گذار پس از تسویه قرارداد به جای تحویل فیزیکی بیت کوین، پول نقد می گیرد.
Cboe Options اولین قرارداد آتی بیت کوین را در 10 دسامبر 2017 ارائه کرد. اما در مارس 2019 پیشنهادات جدید خود را متوقف کرد. بورس تجاری شیکاگو پلتفرم آتی بیت کوین خود را در 18 دسامبر 2017 افتتاح کرد. علاوه بر قراردادهای استاندارد بیت کوین، این صرافی معاملات آتی میکرو بیت کوین را که یک دهم اندازه یک قرارداد استاندارد بیت کوین است و امکاناتی دیگر را در معاملات آتی بیت کوین ارائه می دهد. سایر جاها، مانند Bakkt وIntercontinental، قراردادهای آتی بیت کوین روزانه و ماهانه را برای تحویل فیزیکی ارائه می دهند.
آشنایی با سرمایه گذاری در معاملات فیوچرز بیت کوین
معاملات آتی بیت کوین اهداف زیادی را ارائه می دهد که هر یک برای فعالان مختلف در اکوسیستم بیت کوین منحصر به فرد است. برای استخراج کنندگان بیت کوین، معاملات آتی ابزاری برای قفل کردن قیمت ها هستند که بدون توجه به مسیر قیمت آتی رمزارز، بازگشت سرمایه آنها را در استخراج، تضمین می کند.
سرمایه گذاران از معاملات آتی بیت کوین برای محافظت از پوزیشن های خود در بازار لحظه ای یا اسپات، استفاده می کنند. به عنوان مثال، اگر یک سرمایه گذار روی افزایش قیمت بیت کوین در بازار اسپات سرمایه گذاری کند، ممکن است برای کاهش ریسک خود در معاملات آتی بیت کوین، پوزیشن شورت بگیرد. سفته بازان و معامله گران، که اغلب در معاملات آتی ورود و خروج انجام می دهند، ممکن است از معاملات فیوچرز بیت کوین برای سودهای کوتاه مدت و بلند مدت استفاده کنند.
معاملات آتی بیت کوین مزایای متعددی دارد. ابتدا، قراردادهای آتی بیت کوین در بورسی که توسط کمیسیون معاملات آتی کالا تنظیم می شود، معامله می شود که ممکن است باعث ایجاد اعتماد در سرمایه گذاران نهادی بزرگ برای مشارکت شود. در بیشتر عمر کوتاه بیت کوین، این ارز دیجیتال خارج از محدوده مقررات معامله می شود و آن را به عنوان دارایی خطرناکی برای پول سازمانی تبدیل می کند.
دوم، از آنجا که قراردادهای آتی به صورت نقدی تسویه می شوند، نیازی به کیف پول بیت کوین نیست و هیچ مبادله فیزیکی بیت کوین در معامله انجام نمی شود. بنابراین، معاملات آتی بیت کوین خطر نگهداری دارایی های ناپایدار را با تغییرات شدید قیمت از بین می برد. همچنین نگه داشتن بیت کوین می تواند یک امر گران قیمت باشد و بر هزینه های کلی بیفزاید. درنهایت، قراردادهای آتی دارای محدودیت پوزیشن و قیمت هستند که سرمایه گذاران را قادر می سازد تا ریسک خود را در یک محدوده مشخص مدیریت کنند.
در چه جایی می توان معاملات آتی بیت کوین را انجام داد؟
رشد بازار آتی بیت کوین با بازار اسپات ارزهای دیجیتال همراه بوده است. صرافی های ارزدیجیتال اولین مکان هایی بودند که قابلیت معاملات آتی بیت کوین را ارائه کردند. اما عدم وجود مقررات برای ارزهای دیجیتال آنها را به مکانهای خطرناک برای معامله گران جدی تبدیل کرد.
راه اندازی معاملات آتی بیت کوین در بورس تجاری شیکاگو و Cboe وضعیت موجود را تغییر داد. در حالی که Cboe معاملات آتی بیت کوین را متوقف کرده است، بورس تجاری شیکاگو ارزهای رمزنگاری شده را دو برابر کرده و سایر محصولات مشتقه مربوط به آن را معرفی کرده است. به عنوان مثال معاملات آتی میکرو بیت کوین که یک دهم اندازه یک قرارداد آتی استاندارد بیت کوین در بورس تجاری شیکاگو است.
Bakkt، که توسط مالک NYSE Intercontinental پشتیبانی می شود در سال 2019 راه اندازی شد و خود را به عنوان یک راه حل کامل برای ترویج کشف قیمت های تنظیم شده و نقدینگی بازار تبلیغ می کند. همچنین معاملات آتی بیت کوین را همراه برخی امکانات ارائه می دهد. ErisX یک شرکت تجاری مستقر در شیکاگو است که قابلیت معاملات آتی بیت کوین با تسویه نقدی را ارائه می دهد که با تعیین حدود بالا و پایین، مواجهه با ارزهای دیجیتال را محدود می کند.
صرافی هایی مانند OKEx و بایننس نیز از بزرگترین مکان ها برای معاملات آتی بیت کوین می باشند. صرافی بایننس، در واقع، بر اساس اعداد قراردادهای بهره آزاد در بستر خود، رتبه اول را دارد. با این حال، توسط مقامات آمریکایی تنظیم نمی شود.
معاملات آتی بیت کوین چگونه کار می کند؟
قوانین و مقررات مربوط به معاملات آتی بیت کوین همانند معاملات آتی معمولی است. ابتدا برای شروع معامله باید یک حساب کارگزاری یا صرافی ایجاد کنید. پس از تأیید حساب، شما می توانید معامله را شروع کنید. معاملات آتی قابلیت استفاده از اهرم سنگین را برای انجام معاملات می دهند. میزان اهرم می تواند بین صرافی ها بسیار متفاوت باشد. به عنوان مثال صرافی بایننس، امکان استفاده از اهرم با ضریب 125 را در ابتدای راه اندازی پلتفرم معاملات آتی خود به معامله گران میداد اما اخیرا و در جولای 2021 این مقدار را به 20 کاهش داد.
ملاحظات اصلی برای معاملات آتی بیت کوین، الزامات بودجه احتیاطی یا مارجین و جزئیات قرارداد است. مارجین حداقل وثیقه ای است که برای انجام معاملات باید در حساب خود داشته باشید. هرچه میزان معامله بیشتر باشد، مبلغ مارجین مورد نیاز توسط کارگزار یا صرافی برای انجام معامله بیشتر است. از آنجا که بیت کوین یک دارایی ریسک پذیر و از جهاتی ناپایدار است، صرافی های تنظیم شده به طور کلی به مقادیر مارجین بیشتری در مقایسه با سایر دارایی ها نیاز دارند. برخی از صرافی های ارزهای دیجیتال، مانند بایننس، اجازه استفاده از ارزهای دیجیتال را به عنوان مارجین می دهند. به عنوان مثال، می توانید از استیبل کوین هایی مانند تتر یا خود بیت کوین برای معاملات خود در بایننس استفاده کنید.
خواندن جزئیات قرارداد آتی بیت کوین
در زیر جزئیات یک قرارداد آتی بیت کوین توسط بورس تجاری شیکاگو ارائه شده است:
واحد قرارداد: 5 بیت کوین، مطابق نرخ مرجع بیت کوین ارائه شده توسط بورس تجاری شیکاگو
واحد قیمت: دلار آمریکا
کد محصول: BTC
شرایط مارجین: 50٪ پول نقد مبلغ قرارداد
دوره اجرای قرارداد: شش ماه آینده
روش تسویه حساب: تسویه مالی
مثال زیر را برای قرارداد آتی بیت کوین گروه بورس تجاری شیکاگو در نظر بگیرید. فرض کنید یک سرمایه گذار در دو قرارداد آتی بیت کوین در مجموع 10 بیت کوین خریداری کرده است. قیمت یک بیت کوین، هنگام خرید قرارداد آتی، هر یک 5000 دلار است، به این معنی که قیمت کل هر دو قرارداد آتی 50،000 دلار است. شرایط مورد نیاز برای معاملات آتی بیت کوین در بورس تجاری شیکاگو، 50 درصد است، به این معنی که سرمایه گذار باید 25000 دلار به عنوان مارجین واریز کند. او می تواند بقیه قیمت خرید قرارداد را با استفاده از اهرم تامین کند.
ارزش قرارداد بر اساس قیمت دارایی اصلی (یعنی بیت کوین) متفاوت است. نرخ مرجع بیت کوین توسط بورس تجاری شیکاگو برای تعیین قیمت بیت کوین استفاده می شود که در واقع میانگین قیمت بیت کوین است که از صرافی های متعدد و براساس حجم معاملات آنها تهیه شده است. بسته به نوسانات قیمت بیت کوین، سرمایه گذار می تواند قراردادهای آتی خود را نگه دارد یا آنها را به شخص دیگری بفروشد.
در پایان مدت قرارداد خود، سرمایه گذار این اختیار را دارد که یا آنها را به قراردادهای جدید تبدیل کند یا اجازه انقضای آن را داده و تسویه نقدی مقرر را جمع آوری کند. برخی از قراردادها، مانند قراردادهای Bakkt و ErisX، به صورت فیزیکی حل و فصل می شوند. این بدان معناست که سرمایه گذار پس از انقضا، کالای مورد نظر - در این مورد بیت کوین - را دریافت می کند.
به یاد داشته باشید که پس از تحویل نهایی رمزارز در یک قرارداد آتی که به صورت فیزیکی تسویه شده است، هزینه های مربوط به نگهداری و ذخیره بیت کوین وجود دارد. در سال 2021، بورس تجاری شیکاگو معاملات آتی میکرو بیت کوین را معرفی کرد. اندازه یک قرارداد میکرو بیت کوین، یک دهم یک بیت کوین است. بیش از 3500 حساب پس از اولین راه اندازی، قرارداد آتی میکرو بیت کوین را معامله کردند.
ملاحظات ویژه برای معاملات آتی بیت کوین
در حالی که حجم آن افزایش یافته است، معاملات آتی بیت کوین از نظر پویایی بازار و اجزای سازنده هنوز در حال شکل گیری است. بنابراین، با سایر معاملات آتی برای انواع دارایی ها متفاوت است. در اینجا نکات خاصی وجود دارد که هنگام معاملات آتی بیت کوین باید به آن توجه کنید.
• معاملات آتی بیت کوین شبیه بازارهای ارزهای دیجیتال است زیرا فاقد حجم نقدینگی یا تعداد کافی فعالان در اکوسیستم خود است که برای سایر کالاها وجود دارد. بنابراین، حجم معاملات می تواند کم باشد و نوسانات قیمت می تواند زیاد باشد، به ویژه در طول نوسانات ناپایدار قیمت ارز دیجیتال. معاملات آتی برای سایر کالاها می تواند شاخص هایی را ارائه دهد یا قیمت های بازار اصلی را پیش بینی کند. اما معاملات آتی بیت کوین قیمت های بازار را دنبال می کنند.
• چشم انداز نظارتی برای معاملات آتی بیت کوین هنوز مشخص نیست. همانطور که در بالا ذکر شد، صرافی های معدودی هستند که معاملات آتی تنظیم شده را ارائه می دهند. معاملات آتی بیت کوین که در صرافی های خارج از ایالات متحده ارائه می شود، تحت نظارت نمایندگی های واقع در این کشور نیست. چنین شرایطی امکان سود دهی از طریق آربیتراژهای نظارتی را دارد، اما می تواند منجر به ریسک نمایی نیز شود.
• در حالی که یک فرمول نظری برای محاسبه قیمت آتی بیت کوین وجود دارد، چندین عامل دیگر در سناریوی واقعی نقش دارند. درک سرمایه گذاران از نوسان دارایی یکی از عوامل است. رویدادهای خبری مهم نیز عاملی دیگر است. بیت کوین در حال حاضر به دلیل نوسان قیمتی زیاد در بین سرمایه گذاران شهرت دارد و هیچ توضیح اضافی درباره یک ارز دیجیتال که در اصل برای انجام تراکنش های روزانه طراحی شده بود اما تاکنون به این وعده عمل نکرده است، وجود ندارد. همه این ها نشان می دهد که معاملات آتی بیت کوین در برابر نوسانات دارایی های اصلی آنها یک عامل کاهش ریسک موثر نیست.
جمع بندی
در این مقاله با مفهوم معاملات آتی یا فیوچرز آشنا شدیم که به طور خاص، درباره معاملات آتی بیت کوین به طور مفصل تری صحبت شد. معاملات آتی بیت کوین یا سایر ارزهای دیجیتال، به خاطر استفاده از اهرم، علاوه بر اینکه می تواند سود زیادی داشته باشد، اما از طرفی دیگر ضرر آنها نیز می تواند بسیار بزرگ باشد.
مخصوصا اینکه اگر نوسانات قیمتی مارکت بر خلاف جهت پوزیشن شما بوده و قیمت به نقطه ای برسد که ضرر شما به اندازه کل مارجین یا دارایی تضمینی شما شده که در این حالت، صرافی پوزیشن شما را به طور اتوماتیک می بندد و کل دارایی تضمینی یا مارجین شما از بین می رود. به این شرایط اصطلاحا لیکویید شدن می گویند.
بنابراین همواره توصیه می شود که بدون تحلیل کافی، وارد معاملات آتی ارزهای دیجیتال نشوید و از اهرم های معاملاتی پایین استفاده کنید. همینطور برای پیشگیری از لیکویید شدن، استفاده از حد ضرر را در این نوع معاملات نباید فراموش کرد چرا که ضرر کردن، قطعا بهتر از نابود شدن کل سرمایه خواهد بود.
نظر بدهید