خرید، فروش و معاملات دارایی های مختلف در بازارهای مالی اگر همراه با دانش سرمایه گذاری و تحلیل باشد، می تواند بازدهی چشمگیری را برای افراد خلق کند؛ به همین دلیل، تعداد زیادی از اشخاص شغل اصلی خود را معاملات در بازارهای مختلف می دانند. امروزه معامله کردن در بسترهایی مانند بورس، ارزهای دیجیتال و... به یکی از محبوب ترین شغل ها تبدیل شده است و هر روزه تعداد نفرات بیشتری را به خود جذب می کند. این بازارها علاوه بر سود های زیاد، ضررهای سنگینی را نیز ممکن است متحمل معامله گر کند. بنابراین فعالیت در بورس به عنوان شغل اول، نکات و جزییات خاص خود را دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
هدایت افراد به سمت فعالیت در بورس به عنوان شغل اول
سوالی که پیش می آید این است که چرا افراد به سمت فعالیت در بازارهای مالی مانند بورس و...می روند؟ در پاسخ به این سوال باید خاطر نشان کرد که علاوه بر نکات جذابی که همواره بازارهای مالی برای فعالیت سرمایه گذاران داشتند، عوامل بسیار زیادی نیز در سال های اخیر به وجود آمده اند که باعث هدایت افراد به سمت فعالیت در بورس به عنوان شغل اول شده است که در ادامه مقاله به برخی از آن ها اشاره می کنیم.
شیوع ویروس کرونا
در شرایطی که به دلیل شیوع ویروس کرونا به وجود آمده است، بسیاری از افراد شغل اصلی خود را از دست داده اند و در حال حاضر نمی توانند کار جدیدی برای خود پیدا کنند؛ به همین دلیل ترجیح می دهند که بخشی از پس انداز و سرمایه خود را وارد بازارهای مالی کنند و براساس آمارهای منتشر شده، از زمان شیوع همه گیری کرونا، بسیاری از افراد فعالیت در بورس به عنوان شغل اول را انتخاب کرده اند.
پیچیدگی های راه اندازی کسب و کار
یکی دیگر از دلایل هدایت افراد به سمت فعالیت در بورس به عنوان شغل اول، پیچیدگی های راه اندازی کسب و کارهای جدید است؛ در واقع با توجه به شرایط فعلی ارز و گرانی های موجود، راه اندازی یک کسب و کار جدید، سرمایه قابل توجهی لازم دارد و با توجه به اینکه هر شغلی از همان ابتدا به درآمد عالی نمی رسد، می توان گفت که راه اندازی یک شغل جدید در قالب شرکت و...با ریسک های فراوان همراه است.
در طرف مقابل، با سرمایه گذاری درست و اصولی در بورس می توان سرمایه خود را افزایش داد و معامله کردن را به عنوان شغل اصلی خود انتخاب کرد و بعدا با سود بدست آمده از این راه، شغل مورد علاقه و کسب و کار خود را راه اندازی کرد.
سودهای چشمگیر در بورس
یکی دیگر از عوامل اصلی در هدایت افراد به سمت فعالیت در بورس به عنوان شغل اول، بازدهی و سودهای چشمگیر است؛ چراکه با بررسی بازدهی بازارهای مختلف در سال های اخیر متوجه می شویم که افرادی که فعالیت در بورس به عنوان شغل اول را انتخاب کرده اند، وضعیت مالی و رفاه در زندگی خود را بهبود بخشیده اند و همین موضوع به عنوان یکی از عوامل جذابیت برای معامله کردن در این بازار شناخته می شود.
منعطف بودن ساعت کاری
افرادی که فعالیت در بورس به عنوان شغل اول را انتخاب می کنند، می توانند ساعت کار را به دلخواه خود انتخاب کنند و همین موضوع باعث کاهش استرس و روزمرگی می شود. به عنوان مثال، تحلیلگری را تصور کنید که 8 ساعت از روز مشغول تحلیل داده های مالی است و به دلخواه خود می تواند این 8 ساعت را در روز تقسیم کند و برخلاف کارمندان که باید در یک ساعت مشخص از روز کار خود را انجام دهند، افراد فعال در بازار سرمایه، از آزادی عمل بیشتری برخوردار هستند.
امکان فعالیت با سرمایه محدود
بازار سرمایه این امکان را برای افراد به وجود آورده است که حتی با سرمایه های کم نیز بتوانند در این بازار فعالیت کنند. در حال حاضر، حداقل مبلغ مورد نیاز برای خرید سهام یکی از شرکت های فعال در بورس یا فرابورس، 500 هزار تومان است و برای افرادی که سرمایه زیادی ندارند، مبلغ مناسبی است. بنابراین، افرادی که به دنبال فعالیت در بورس به عنوان شغل اول هستند، می توانند از این فرصت استفاده کنند.
سوالی که پیش می آید این است که افراد علاقه مند به فعالیت در بورس به عنوان شغل اول، چه مهارت هایی را باید داشته باشند؟ در پاسخ به این سوال باید خاطر نشان کرد که به طور کلی، 3 مهارت اصلی وجود دارد که می تواند فرد را در زمینه بورس به مهارت های بالا برساند و فعالیت در بورس را به عنوان شغل اصلی برای افراد داوطلب تبدیل کند:
- روانشانسی معامله گری
- مدیریت سرمایه گذاری
- آموزش برای تحلیل (تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال)
روانشانسی معامله گری در بورس
دارا بودن ذهن قوی برای معامله در بورس از اهمیت بالایی برخوردار است. بسیاری از افراد هستند که با کوله باری از دانش وارد این عرصه و بازار می شوند ولی به علت عدم تسلط روانی خود و آشنا نبودن با روانشناسی معامله گری در کار خود شکست می خورند. در روانشناسی معامله گری 3 روش جداگانه وجود دارد که بهتر است قبل از شروع کار به صورت جدی آن ها را مطالعه نمایید.
- مدیریت ریسک
- استراتژی معاملاتی
- روانشناسی معامله گری
تسلط بر مفاهیم روانشناسی معامله گری، به عبارتی داشتن ذهنی قوی و حرفه ای است که تفاوت یک تحلیلگر و معامله گر را مشخص می کند.
توانایی تحلیلگر حوزه بورس
تحلیلگر حوزه بورس می تواند با روش های موجود به تحلیل بپردازد و تحلیلی که انجام می دهد با خطا روبرو شود، که در این خصوص هیچ اتفاق نا خوشایندی اتفاق نخواهد افتاد؛ اما یک معامله گر با یک تصمیم اشتباه ضرر سنگینی را متحمل خواهد شد. در این نقطه است که روانشناسی معامله گری وارد میدان شده و نقش مهمی را ایفا می کند.
در واقع برای انجام تحلیل، نیازی به دانش روانشناسی معامله گری وجود ندارد اما یک فرد برای انجام معاملات و معامله گر شدن نیاز به دانستن روانشناسی معامله گری دارد. بنابراین کسانی که فعالیت در بورس به عنوان شغل اول را انتخاب می کنند، باید به این نکات توجه کنند.
زیان گریزی در روانشناسی معاملات
یکی از احساس هایی که خود را در بورس نشان می دهد، احساس زیان گریزی است. شما احتمالا با حدضرر آشنا شده اید؛ در واقع حد ضرر یک استراتژی معاملاتی بسیار مهم است و همه کسانی که در بورس هستند، می دانند زمانی که قیمت سهم به حدضرر برسد باید سهم را فروخت، در حالیکه حس زیان گریزی این اجازه را به معامله گر نخواهد داد.
امیدهای معامله گر در انتظار سوددهی عالی از بین می رود
معامله گر در چنین شرایطی به امید اینکه شاید قیمت به حدی که انتظار دارد برسد، سهم خود را نمی فروشد و معمولا بعد از این مرحله قیمت پایین تر خواهد رفت و همین بار روانی باعث خواهد شد که بسیاری از معامله گران در بازارهای مالی ضرر های سنگینی را متحمل شوند.
از ضرر و زیان فرار نکنید
فرار کردن از ضرر و زیان یکی از ویژگی های انسان می باشد و به همین دلیل است که معامله گر هنگام ضرر به امید بالا رفتن قیمت، سهم خود را نمی فروشد. اگر معامله گر در ابتدای کار ضرر را قبول کرده و بر حس زیان گریزی خود غلبه نماید، جلوی زیان بیشتر خود را خواهد گرفت. برای غلبه به این حس فقط کافی است که حس ضرر و زیان را بشناسید و همین شناخت باعث می شود که به آن گرفتار نشوید.
ترس در انجام معاملات
افراد برای انتخاب فعالیت در بورس به عنوان شغل اول باید ترس در معاملات را کنار بگذارند؛ چراکه احساس ترس که یک موضوع درونی نیز هست، یکی دیگر از احساسات مضر در انجام معاملات است. ترس از ضرر باعث می شود که معامله گر نتواند به خوبی مهارت هایی را که می داند، در جای درست خود عملی نماید. ترس به شکل های مختلفی در معامله گر ظاهر می شود و در هر شیوه ای که به وجود آید مانع روند اصولی معاملات شده و در آن اختلال ایجاد می کند.
انواع ترس در معاملات
یکی از انواع ترسی که وجود دارد، ترس از وارد نشدن به معامله برای جلوگیری از ضرر احتمالی است. در این حالت، معامله گر از ترس اینکه متحمل ضرر نشود به معامله وارد نمی شود و فرصت های خوب خود را از دست می دهد. به عنوان مثال با دیدن دو نمودار منفی شروع به خیال پردازی کرده و سهم را در قیمت های بسیار پایین تصور می کند؛ همین دیدگاه های منفی معامله گر را از وارد شدن به معامله باز می دارد.
حس انتقام در روانشناسی معامله گری
این حس به رفتاری گفته می شود که شخص معامله گر بلافاصله بعد از متحمل شدن ضرر درصدد جبران آن بر می آید؛ به این رفتار، حس انتقام از بازار گفته می شود و به پدیده ای که معامله گر ضررهای متوالی خود را به علت عجله در انجام معاملات متحمل می شود، زنجیره ضرر گفته می شود.
غرور معامله گری در روانشناسی بورس
غرور معامله گری یک نوع غرور کاذب است که در طی انجام معامله سودآور در فرد به وجود می آید. اکثر معامله گران معمولا این حس را تجربه کرده اند که پس از انجام معاملات سودآور پی در پی در شخص ایجاد می شود. فرد در این شرایط به خود مغرور شده و فکر می کند دیگر متحمل ضرر نمی شود و با همین تفکر دست به ریسک های بزرگی می زند که می تواند ضررهای زیادی را به وجود آورد. معامله گر بهتر است در چنین شرایطی دچار غرور کاذب نشود تا بتواند روند مثبت کار خود را به بهترین نحو پیش ببرد.
مدیریت سرمایه در بورس
هر استراتژی خوب دارای مدیریت سرمایه است. مدیریت ریسک در هر موقعیت واحد معاملاتی یا سرمایه گذاری اهمیت مشابهی مانند خرید سهام دارد.
زمانیکه معامله گر می خواهد سرمایه خود را به صورت صحیح در بورس سهام مدیریت نماید، باید به دنبال پاسخ این 3 سوال باشد:
- میزان ریسک در هر موقعیت در سبد خرید چه اندازه است؟
- چند معامله باز در یک زمان می توان داشت؟
- نسبت سود به ریسک چه اندازه است؟
استراتژی مدیریت سرمایه باید به معامله گر کمک کند تا هر تعداد معامله ای که او می خواهد انجام دهد را با توجه به سرمایه، در اختیار او قرار دهد. در واقع این همان روشی است که سرمایه و ریسک معامله گر را مدیریت می نماید.
مدیریت سرمایه ریسک بزرگی را بر عهده دارد
بهتر است معامله گران تازه کار با ریسک های کمتر شروع به کار نمایند و بعد از اینکه اعتماد به نفس آن ها افزایش یافت و دفتر یادداشت شخص پر از موفقیت های معاملاتی او شد، شروع به انجام معاملات پرریسک نمایند.
مدیریت ریسک و الزامات آن
مدیریت ریسک موضوع مهمی است که بیشتر سهامداران آن را بیان می کنند. در واقع بدون مدیریت ریسک مناسب، رسیدن به هدف بلندمدت با نتیجه سودآور ممکن نیست. نکته کلیدی اصطلاح بازار بورس، نسبت ریسک به سود است و هر معامله ای که انجام می شود باید مطابق با مفهوم ساده ای که از احتمالات و آمار استفاده می نماید، فراهم شود.
آموزش برای تحلیل
به طور کلی، تحلیل های موجود در بازار سرمایه را می توان به 2 دسته تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی تقسیم کرد و افرادی که به دنبال فعالیت در بورس به عنوان شغل اول هستند، بایستی به خوبی از آن ها استفاده کنند. این 2 تحلیل نقش مهمی را در طریقه معامله کردن ایفا می کنند.
آشنایی با تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی شیوه ای برای پیش بینی رفتار احتمالی نمودار از طریق داده های گذشته مانند قیمت، تغییرات و... است. این روش تقریبا برای همه بازارهای مالی (بورس اوراق بهادار، بازار طلا، فلزات گران بها، ارزهای دیحیتال و...) صدق می کند. تحلیلگران تکنیکال برخلاف تحلیلگران بنیادی ارزش ذاتی اوراق بهادار را اندازه گیری نمی کنند؛ در واقع، آن ها از روی تحلیل و بررسی نمودارها رفتار آینده قیمت را پیش بینی می کنند.
آشنایی با تحلیل بنیادی
افراد برای فعالیت در بورس به عنوان شغل اول باید بر روی داده های بنیادی تسلط داشته باشند. در واقع، تحلیل بنیادی روشی است که افراد می توانند ارزش ذاتی اوراق بهادار را با عوامل و داده های بنیادی ارزیابی کنند. تحلیل بنیادی هر عاملی که بر ارزش سهم تاثیر گذار باشد را در نظر می گیرد. این تحلیل با مطالعه تمامی موارد تاثیرگذار بر ارزش مانند وضعیت مالی و مدیریت شرکت، صنعت، شرایط اقتصاد کلان و... انجام می شود. هدف اصلی این تحلیل، کشف ارزش خاصی است که می توان آن را با قیمت فعلی مقایسه نمود و سرمایه گذار بتواند برای خرید و فروش سهام تصمیم گیری نماید.
جمع بندی
فعالیت در بورس به عنوان شغل اول، به یکی از اهداف اصلی در بین سرمایه گذاران در بازارهای مالی تبدیل شده است. در واقع، افرادی که خرید و فروش در بورس را به عنوان شغل اصلی خود انتخاب کرده اند، به این نتیجه رسیده اند که بورس محل مناسبی برای کسب درآمد است. همچنین این افراد این موضوع که توانایی کسب درآمدهای زیاد از بورس خواهند داشت را باور کرده اند. کسانی که بورس را حرفه اصلی خود می دانند، واقف هستند که مانند تمامی کسب و کارها بورس نیز دارای سود و زیان خواهد بود.
انتخاب فعالیت در بورس به عنوان شغل اول نیازمند دانش و تجربه بالا است و علاقمندان به این شغل باید فراتر از چیزی که در ذهن خود دارند تجربه و دانش داشته باشند. لازم به ذکر است که فقط انجام معامله واقعی می تواند علاقمندان را به یک معامله گر حرفه ای تبدیل کند.
نظر بدهید