ظهور بلاک چین، به لطف انفجار بیت کوین، بسیاری از صنایع و افراد حقیقی و حقوقی را برای انتقال به بلاک چین ترغیب کرد. بلاک چین تکنولوژی تقریبا نوظهوری است که افراد بسیاری همچنان نسبت به آن آگاهی ندارند. نکته غیرقابل انکار و واضح این است که درست مانند اینترنت در دهه های 1990 و 2000، پتانسیل بلاک چین نیز جای رشد بسیار زیادی خواهد داشت اما واقعا چه اتفاقی می افتد که افراد وارد حوزه بلاک چین می شوند؟ پروژه های بلاک چین برای جذب سرمایه گذار و کاربر استراتژی های متفاوتی را در پیش می گیرند. در این مطلب به 4 استراتژی جذاب در پروژه های بلاک چین می پردازیم تا کمی بیشتر نسبت به دنیای بلاک چین آشنایی پیدا کرده و از نحوه جذب سرمایه گذاران و کاربران در یک شبکه بلاک چین آگاهی کسب کنید.
استخراج یا ماینینگ (MINING)
اولین و معروفترین استراتژی جذاب در پروژه های بلاک چین، استخراج یا ماینینگ است. در این فرآیند، توسعه دهندگان شبکه بلاک چین به ماینرها در ازای استخراج و تایید تراکنش ها در شبکه بلاک چین پاداش می دهند. فرآیند mining به تایید تراکنش افراد دیگر توسط یک کامپیوتر گفته می شود که در آن ماینر پس از تایید تراکنش، آن را به لیست بلند و عمومی یا دفتر کل توزیع شده بلاک چین که تراکنشهای دیگر را نیز شامل می شود، اضافه می کند.
هدف از استخراج یا ماینینگ پخش کامل داده ها و اطلاعات تراکنش بین افراد مختلف در سرتاسر جهان است. با این کار دیگر اطلاعات از بین نمی رود یا تغییر نخواهد کرد. هر شخصی با داشتن یک کامپیوتر و دسترسی به اینترنت می تواند به استخراج و ماینینگ بپردازد. افراد در ازای استخراج و ماینینگ به عنوان پاداش ارز دیجیتال دریافت می کنند. استخراج جزء اساسی مکانیسم اثبات کار است. جایی است که ارزش یک ارز دیجیتال به وجود می آید. البته این نکته را نباید فراموش کرد که برای شروع به فرآیند استخراج (mining) نیاز به سرمایه گذاری اولیه در سخت افزارهای تخصصی و پرداخت هزینه برق بسیار بالایی است.
ماینینگ در الگوریتم اجماع اثبات کار
در الگوریتم اجماع گواه اثبات کار یا PoW به قدرت محاسباتی زیادی برای استخراج نیاز است. PoW الگوریتم اجماع بلاک چین بیت کوین می باشد و باعث می شود که شبکه غیرمتمرکزتر شود. این نوع الگوریتم اجماع برای افزودن بلاکهای جدید به شبکه بلاک چین و همچنین تایید و اعتبار بخشی به تراکنشها مورد استفاده قرار میگیرد. از آن جایی که این الگوریتم در بلاک چین وجود دارد، ماینرها برای حل تراکنشها و افزودن آنها به بلاک با یکدیگر رقابت دارند.
تایید تراکنش در ماینینگ نیازمند سخت افزارهای قدرتمندی از جمله دستگاههای ASIC، کارت های گرافیک و CPUها با توان پردازشی بالا می باشد که ضمن مصرف زیاد انرژی، سرعت بالایی نیز دارند. همین امر باعث شد تا به مرور زمان شاهد منسوخ شدن استخراج سخت افزاری از طریق کارتهای گرافیک و CPUها باشیم و به جای آن ASIC با مصرف انرژی بسیار کمتر ارائه شد. در حال حاضر استخراج بیت کوین و بسیاری از ارزهای دیجیتال، از طریق موبایل، کامپیوتر یا لپ تاپ، استفاده از سایت استخراج ارز دیجیتال، علاوه بر این که امری بیهوده است، برای کاربران هیچ سودآوری به دنبال ندارد.
استیکینگ (STAKING)
دومین استراتژی جذاب در پروژه های بلاک چین، با نام استیکینگ شناخته می شود. اگر بخواهیم استیکینگ را به صورت ساده تعریف کنیم، استیکینگ به معنای نگهداری یک ارز دیجیتال است. استیکینگ جایگزینی برای استخراج ارز دیجیتال است اما استیکینگ به هزینه و حجم برق کمتری نسبت به استخراج نیاز دارد و علاوه بر آن به سرمایه زیادی نیز احتیاج نخواهد بود. استیکینگ به دو روش انجام می شود: نگهداری ارز دیجیتال در کیف پول و استفاده از یک صرافی ارز دیجیتال. نگهداری ارز دیجیتال در یک کیف پول استیکینگ سرد گفته می شود. در روش نگهداری ارز دیجیتال در یک صرافی شما یک ارز دیجیتال را در صرافی مانند بایننس خریداری کرده و در آن نگهداری می کند.
در staking مجموعه ای از نودهای شبکه مسئول نگهداری مقداری از کوین شبکه بلاک چین است. بعد استیکرها یک نود را به عنوان مسئول تایید تراکنش ها و ایجاد بلاک جدید انتخاب می کنند. در اینجاست که هر نودی که دارای بیت کوین بیشتری باشد، شانس بیشتری برای ایجاد بلاک خواهد داشت. استیکینگ مبتنی بر مکانیسم اجماع اثبات سهام است. روش کار الگوریتم اثبات سهام نیز اینگونه است که شبکه در فواصل زمانی مشخص، به ارز دیجیتال این امکان را می دهد تا بلاک های جدید را تایید کرده و با تایید بلاک های قبلی، بلاک جدید ایجاد شود. نحوه دریافت سود در staking به عواملی بستگی دارد از جمله: مدت زمان نگهداری کوین توسط نود، مقدار کوین ذخیره شده توسط سیستم، مقدار کوین ذخیره شده در شبکه و نرخ تورم.
شرایط استیکینگ
پشتیبانی کردن کیف پول از استیکینگ
آنلاین بودن 24 ساعته کیف پول
برای دریافت پاداش استیکینگ، معمولا کوینها باید حداقل چند روز قفل شوند.
این احتمال وجود دارد که حداقل مورد نیاز برای استیکینگ وجود داشته باشد.
مزایای استیکینگ
ایجاد درآمد انفعالی: بدون نیاز به ترید و با نگهداری مقدار مشخصی کریپتو می توان کوینهای اضافی مورد نیاز را به دست آورد.
ورودی کم: افراد میتوانند بودن نیاز به خرید تجهیزات گران قیمت از این روش استفاده کنند.
ساده و راحتی استفاده: پلتفرمهای ارائه دهنده استیکینگ، کاربردی بسیار ساده و آسان دارند.
مصرف انرژی پایین: استیکینگ در مقایسه با ماینینگ برای محیط زیست بهتر است.
استراتژی سوزاندن (Burning)
سومین استراتژی جذاب در پروژه های بلاک چین توکن یا کوین سوزی است. در این استراتژی مقداری از یک ارز دیجیتال به صورت دائمی از موجودی در حال گردش، حذف می شود. هدف از کوین سوزی (Coin Burn) و توکن سوزی(Token Burning) کنترل عرضه ارز دیجیتال یا افزایش ارزش آن است. در استراتژی سوزاندن، زمانی که یک توکن یا کوین سوزانده می شود، اینطور نیست که وارد کیف پول شخصی خاص شود بلکه این مقدار سوزانده شده به آدرسی نامشخص یا اصطلاحا Eater Address و غیر قابل دسترس انتقال داده می شود که هیچ کس به رمز خصوصی آن دسترسی ندارد.
وقتی توکن سوزی رخ می دهد، علاوه بر اینکه با کاهش مقدار عرضه، قیمت توکن افزایش می یابد، این اتفاق باعث می شود ارزش کل بازار تثبیت شده و عرضه کنترل شود.
همانطور که گفته شد دلایل سوزاندن توکن یا کوین ممکن است مختلف باشد. علاوه بر کنترل عرضه یک ارز و افزایش ارزش آن، برخی توکن ها مبتنی بر پروتکل اثبات سوزاندن(POB) هستند تا اجماع و توافق بین کاربران در یک شبکه غیرمتمرکز افزایش یابد. گاهی نیز هدف از توکن سوزی جلوگیری از اسپم است. به این صورت که برای کاهش تعداد تراکنش های اسپم، توکن سوزی انجام می شود. فرآیند توکن سوزی موجب می شود که هزینه تراکنش ها بالا رفته و در نتیجه تعداد تراکنش های اسپم شبکه کم شود.
ایردراپ (Airdrop)
روش دیگری که به عنوان چهارمین استراتژی جذاب در پروژه های بلاک چین معرفی می کنیم، ایردراپ است که بی شباهت به بازاریابی نیست. در airdrop هدف سرمایه گذاری یا سودآوری نیست بلکه ایردراپ بازاریابی مخصوص ارزهای دیجیتال است که در آن هدف می تواند معرفی یک ارز دیجیتال به جامعه بزرگتری باشد با حداقل هزینه. چرا که مبلغی که به عنوان airdrop یا جایزه دریافت می کنید بسیار ناچیز است. همیشه هدف از ایردراپ معرفی ارز دیجیتال نیست. در ادامه اهداف توسعه دهندگان از ایردراپ را بیشتر باز می کنیم.
معرفی و عرضه اولیه ارز دیجیتال جدید
هدف از ایردراپ همانطور که گفتیم ممکن است معرفی یک کوین یا توکن جدید باشد که به آن عرضه اولیه یا ICO گفته می شود. در این روش از ایردراپ تیم توسعه دهنده یک توکن قصد دارد تا افراد بیشتری را جذب توکن خود نماید. بنابراین تصمیم می گیرد که در قبال انجام یک سری کارها، مقداری از توکن خود را به صورت رایگان به کاربران شبکه بدهد.
معرفی صرافی جدید
یکی دیگر از اهداف ایردراپ هنگامی است که یک صرافی جدید در زمینه ارز دیجیتال ایجاد شده و قصد دارد پیشرفت کند. حیات یک صرافی به تعداد کاربران آن است بنابراین لازم است تا صرافی با صرف هزینه و تبلیغات افراد را جذب خود کرده و آن ها را ترغیب به استفاده از صرافی نماید. در این روش صرافی جدید بخشی از ویژگی های خود را در قالب یک صفحه طراحی کرده و با تبلیغ در کانال های موجود ارزهای دیجیتال افراد را تشویق به ثبت نام می کند تا با ثبت نام و انجام اولین تراکنش، مقداری ایردراپ دریافت کنند.
کسب اطلاعات
هدف دیگری که ممکن است یک تیم توسعه دهنده از ارائه ایردراپ به دنبال آن باشد، کسب اطلاعات نسبت به کاربران شبکه است. در این صورت می تواند به جمع آوری اطلاعاتی مانند ایمیل، شماره تلفن، نظر افراد در رابطه با پروژه ها، دید افراد نسبت به آینده ارز های دیجیتال اقدام کند. با کسب این اطلاعات، نقشه راه شرکت به خوبی ترسیم خواهد شد اما برای اینکه افراد را ترغیب به ارائه اطلاعات نماید، مقداری توکن یا کوین را به عنوان ایردراپ برای آن ها در نظر می گیرد.
ارائه کیف پول جدید
معرفی و ارائه کیف پول جدید نیز می تواند هدف دیگری از ایردراپ باشد که بتوان کاربران بیشتری را ترغیب به استفاده از کیف پول جدید نمود.
معرفی فورک
حتما با مفهوم فورک در بلاک چین آشنایی دارید. زمانی که تصمیم به تغییراتی در شبکه بلاک چین یک ارز دیجیتال گرفته می شود اما همه توسعه دهندگان روی آن توافق نکنند، فورک اتفاق افتاده و یک انشعاب از شبکه اصلی ارز دیجیتال گرفته می شود. در این مواقع ممکن است ارز دیجیتال جدیدی ایجاد شود که نیاز است تا کاربرانی به آن جذب شوند بنابراین ایردراپ می تواند در این زمینه کمک کننده باشد.
انواع Airdropها
ایردراپ ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به بررسی هر کدام از آنها می پردازیم.
استاندارد: این نوع ایردراپ ها باید در یک خبرنامه یا آپدیتهای مختلف ثبت نام شوند. برای دریافت ایردراپ فقط باید با ایمیل خود در آنها ثبت نام کنید.
پاداش: در این نوع ایردراپ کاربران در ازای انجام کارهایی اعم از ساده یا پیچیده، توکن رایگان دریافت می کنند.
هولدر: در این نوع ایردراپ افراد در کیف پول خود مقدار مشخصی از توکن را نگهداری می کنند.
هاردفورک: هنگام هاردفورک یک کوین از شبکه اصلی خود، نگهدارندگان کوین اصلی برای دریافت ایردراپ کوین جدید واجد شرایط میشوند.
انحصاری: در صورتی که شخصی یکی از اعضای VIP یا وفادار یک پروژه، کلاب، سایت و غیره باشد، می تواند در ایردراپهایی که دیگران واجد شرایط شرکت در آنها نیستند، حضور داشته باشند.
جمع بندی
در این مطلب با 4 استراتژی جذاب در پروژه های بلاک چین آشنا شدیم. توسعه دهندگان یک شبکه بلاک چین گاهی استراتژی هایی را برای جذب کاربران به شبکه خود در پیش می گیرند تا افراد را ترغیب به ورود به حوزه بلاک چین و استفاده از آن نمایند. استراتژی هایی مانند استخراج یا ماینینگ، استیکینگ، سوزاندن توکن یا کوین و ایردراپ.
نظر بدهید