تعامل پذیری در بلاک چین به عنوان یک موضوع داغ در فضای رمزنگاری پدیدار شده است و در نهایت منجر به تغییر بازی خواهد شد. همانطور که می دانید بلاک چین ها شبکه های کامپیوتری غیرمتمرکز هستند که موجودی حساب و داده های کاربران را در یک دفتر دیجیتال ردیابی می کنند. بلاک چین ها به جای تکیه بر یک مرجع متمرکز، از اجماع غیرمتمرکز برای توافق جمعی در مورد بروزرسانی های پیشنهادی دفتر کل قبل از پذیرش استفاده می کنند. نتیجه، یک الگوی محاسباتی جدید با حداقل اعتماد برای نگهداری سوابق چند جانبه و اتوماسیون فرآیند است که نسبت به محیطهای محاسباتی سنتی بهطور باورپذیری خنثی، دست نخورده و شفافتر است.
با این حال، بلاک چینها شبیه رایانههای بدون اتصال به اینترنت هستند، آنها قابلیتهای ارتباطی داخلی با سایر بلاک چینها یا APIهای خارجی ندارند. این محدودیت معمولاً به عنوان مشکل اوراکل نامیده میشود و نه تنها زنجیرههای بلوکی را از تعامل با سیستمهای سنتی منع میکند، بلکه از قابلیت تعامل پذیری بین بلاک چین ها نیز جلوگیری میکند. با واقعیت رو به رشد دنیای چند بلاکچینی، پروتکلهای تعامل پذیری در بلاک چین، زیرساخت حیاتی برای تبادل دادهها و توکنها بین بلاک چین های مختلف (به عنوان مثال زنجیره متقابل) هستند.
تعامل پذیری در بلاک چین چیست؟
تعامل پذیری بلاک چین به توانایی بلاک چین برای برقراری ارتباط با سایر بلاک چین ها اشاره دارد. پایه و اساس قابلیت تعامل پذیری در بلاک چین، پروتکلهای پیامرسانی متقابل زنجیرهای است که بلاک چین ها را قادر میسازد دادهها را از سایر بلاک چین ها بخوانند و یا دادهها را بنویسند.
به عبارت ساده تر، تعامل پذیری در بلاک چین به پروتکل های مختلف بلاک چین اجازه می دهد تا به طور فعال با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. بنابراین، زنجیرههای مختلف میتوانند با یکدیگر تعامل داشته باشند و دادهها را به اشتراک بگذارند که در نتیجه استفاده از شبکههای مختلف بلاک چین را آسانتر میکند. یک مثال رایج در ایمیل ها است. ما هر روز ایمیل می فرستیم و یکی از ضروری ترین کارکردهای همه سیستم های ایمیل این است که شخصی که دارای حساب جیمیل است می تواند برای شخصی با حساب Yahoo یا Info ایمیل ارسال کند. در وضعیت فعلی، هیچ پروتکل بلاک چین لایه یک وجود ندارد که بتواند این کار را انجام دهد.
جهت کسب اطلاعاتی در زمینه آموزش ارز دیجیتال، بر روی لینک کلیک کنید.
به عنوان مثال، در حالی که با یک برنامه کاربردی در شبکه اتریوم کار می کنید، نمی توانید به طور مستقیم به یک زنجیره جداگانه مانند Cosmos پرداخت کنید. قابلیت همکاری بلاک چین به این معنی است که هر لایه بلاک چین می تواند تراکنش یا ارسال پیام به یک زنجیره خارجی داشته باشد.
توانایی عبور از شبکههای بلاک چین به این روش هنوز تا حد زیادی تئوری است اما بسیاری از پروژهها در مطالعات خود برای یافتن راهحلی به منظور قابلیت همکاری گامهای بزرگی برداشتهاند.
تعامل پذیری در بلاک چین در Web3 چرا مهم است؟
به عنوان یک توضیح اساسی، Web3 تکامل اینترنت برای ترکیب فناوری پیشرفته، در میان سایر شبکه های بلاک چین است. بخش عمده این تکامل دسترسی غیرمتمرکز به سیستم های مالی است. استفاده از رمزارزها و توکن ها در پلتفرم های بلاک چین نیز امکان ایجاد موارد استفاده و فرصت های جدید را فراهم می کند. یک مثال از این، کسب درآمد از توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) در برنامههای متاورس است.
پس چرا وقتی صحبت از Web3 می شود تعامل پذیری بلاک چین اهمیت دارد؟
بسیاری از شبکه های مختلف بلاک چین دارای عملکردهای مختلف و متنوعی هستند. برای کاربر روزمره دسترسی به تعداد زیادی از برنامه های کاربردی مختلف به منظور دستیابی به نیازهای روزانه خود طبیعی است. این موضوع در Web2 نیز مشهود است، جایی که ممکن است شخصی در یک زمان در آمازون باشد و در زمانی دیگر از Googledocs استفاده کند. اگر به راحتی و به طور همزمان به این دو دسترسی پیدا نمی شد، در اینترنت با بن بست زیادی مواجه می شدیم.
کیف پول وب شما در Polkadot برای پلتفرم DeFi که در زنجیره اتریوم کار می کند هیچ فایده ای نخواهد داشت. شاید بخواهید یک قرارداد هوشمند جدید در Cardano باز کنید اما بیشتر دارایی های خود را در شبکه Avalanche ذخیره کنید. با ظهور قابلیت همکاری در Web3 این و بسیاری موارد دیگر امکان پذیر خواهد بود.
5 مورد از پروتکل ها و پروژه های تعامل پذیری در بلاک چین
همانطور که در بالا ذکر شد تعداد زیادی پروتکل وجود دارد که قبلاً گام هایی را در جهت تعامل پذیری برداشته اند. به طور کلی، در حال حاضر، تمام تلاش ها به سمت ارائه برنامه های کاربردی با توانایی تعامل با یکدیگر در یک پروتکل هدایت شده است.
ما قصد داریم به پنج پروتکل که در تعامل پذیری بلاک چین که پیشگام هستند نگاه کنیم: Polkadot، Cosmos، Cardano، Plasma Bridge و Lisk.
پولکادات
پولکادات از فناوری پاراچین استفاده می کند. پاراچین ها را میتوان به عنوان بلاک چین های لایه ۱ در نظر گرفت که توانایی عملکرد موازی در اکوسیستم پولکادات را دارند. هر پاراچین برای ارتباط و امنیت زنجیرهای متقابل به یک قطعه مرکزی در اکوسیستم متکی است. تا زمانی که این جنبه از زنجیره ایمن باشد، پاراچین ها نیز با خیال راحت در شبکه پولکادات کار خواهند کرد.
این روش به عنوان «امنیت ادغامشده» نامیده میشود. پاراچینها زمانی میتوانند دادهها را مبادله کنند که اعتباردهندههای قطعه مرکزی بتوانند صحت آن را در برابر یک تابع انتقال حالت تأیید کنند. اگر بتوان تمام اطلاعات مبادله شده را تایید کرد، به پاراچین مربوطه ارسال می شود.
Cosmos
Cosmos به روشی بسیار متفاوت از Polkadot عمل می کند. با استفاده از آنچه پروتکل ارتباط بین بلاک چین (IBC) نامیده می شود، زنجیره ها می توانند با ایجاد گواهی ها ارتباط برقرار کنند. اگر هر یک از زنجیره ها نتوانند گواهی هایی را به عنوان بخشی از مکانیک خود ایجاد کنند، تعامل پذیری در بلاک چین از طریق IBC قابل دستیابی نیست.
جهت کسب اطلاعاتی در زمینه امنیت بلاک چین، مقاله مربوطه را مطالعه فرمایید.
گواهیهای زنجیرهای متقابل روشی مقیاسپذیر و کارآمد برای تعامل پذیری هستند اما مجموعهای از الزامات و محدودیتهای خاص خود را دارند. برنامه ها باید گواهی هایی را که در فرآیند تبادل اطلاعات ایجاد می شوند تأیید کنند. اگر این نتواند حفظ شود، در این صورت ارتباطی بین طرفین مختلف وجود نخواهد داشت.
کاردانو
Cardano یکی دیگر از پرکاربردترین زنجیره هایی است که به تعامل پذیری در بلاک چین نزدیک می شود. کاردانو از ابتدا از توسعه و عملکرد قراردادهای هوشمند دفاع کرده است، بنابراین مفهوم پل به زنجیره های دیگر اجتناب ناپذیر بود. Cardano همچنین استاندارد گواهی متقابل زنجیره ای را برای راه حل خود اتخاذ می کند، با این حال، تا حد زیادی بر روی زنجیره های اثبات سهام متمرکز است.
برای آشنایی با شغل های جذاب بلاک چین، بر روی لینک کلیک کنید.
با استفاده از فناوری زنجیره جانبی، کاردانو شروع به نشان دادن امکانات ارتباط با زنجیرههایی مانند Algorand و سیستم Nervos کرده است. اگرچه این به زنجیره های PoS با نیازهای بسیار خاص محدود می شود اما پتانسیل توسعه آینده را نشان می دهد.
Plasma Bridge
Plasma Bridge، به جای لایه یک، پلاسما با استفاده از زنجیرههای فرزند و انتقال تراکنشها از یک زنجیره به زنجیره دیگر، بر مقیاسبندی شبکه اتریوم تمرکز دارد. پل پلاسما اجازه می دهد تا دارایی ها از یک لایه 1 به لایه دیگر از طریق زنجیره های فرزند پلاسما به اشتراک گذاشته شوند. این Proof-of-Concept در حال حاضر به عنوان راه حل لایه 2 در شبکه اتریوم در حال آزمایش است.
Lisk
راه حل قابلیت همکاری Lisk از فناوری زنجیره جانبی برای برقراری ارتباط بین زنجیره ها استفاده می کند. اساس این راه حل، مجموعه ای از CCM ها (پیام های زنجیره ای متقابل) است که قبل از استقرار یک تراکنش در برنامه دیگری جمع آوری می شوند. پس از رسیدن این پیام ها به پلتفرم دریافت کننده، می توان آنها را تأیید کرد و به بلوک اضافه کرد.
پیامهای زنجیرهای متقابل جمعآوریشده در زمانهای مختلف میتوانند انتقال حالت را تأیید کنند تا اطمینان حاصل شود که اطلاعات در یک دوره زمانی معتبر هستند. این امکان اعتبارسنجی ساده وضعیت زنجیره و پذیرش در یک شبکه جداگانه را فراهم می کند.
مثال هایی در خصوص راهحلهای تعامل پذیری در بلاک چین
همانطور که گفته شد، پروتکل ها از زوایای مختلفی به قابلیت همکاری نزدیک می شوند. برخی از آنها پیشرفت بسیار بیشتری نسبت به سایرین نشان دادهاند اما هر روش جدید اطلاعات زیادی را ارائه میدهد که در هنگام حرکت رو به جلو باید در نظر گرفته و از آنها یاد بگیرید.
امنیت ادغام شده
هنگام کار بر روی شبکه Polkadot، پاراچین ها از یک خرده مرکزی در شبکه اصلی برای ارسال اطلاعات از یک برنامه به برنامه دیگر استفاده می کنند. امنیت تلفیقی به اعتبارسنجیهای این خرده مرکزی اجازه میدهد تا صحت اطلاعات در حال انتقال را در برابر وضعیت فعلی برنامه تأیید کنند.
ارتباطات بین بلاک چینی
در Cosmos، در میان دیگران، IBC از ایجاد گواهی برای مکاتبه و تراکنش بین زنجیرهها استفاده میکند. محدودیت اصلی این است که اگر زنجیره ای نتواند گواهی تولید کند، نمی توان مستقیماً با آن ارتباط برقرار کرد.
زنجیره های جانبی
زنجیره های جانبی برای انتقال اطلاعات از یک زنجیره به زنجیره دیگر به برنامه های کاربردی خارج از شبکه اصلی نیاز دارند. این اتصالات اطلاعات را در یک زنجیره و به زنجیره دیگر با تایید کننده هایی که اطلاعات را از یکی به دیگری برای یکپارچه سازی ساده و سرراست تراکنش ها تایید می کنند، منتقل می کنند. این به عوامل زیادی بستگی دارد، همانطور که در مورد Cardano دیدیم، به سیستمهای PoS متکی است که قادر به پذیرش این نوع ارتباطات هستند.
Plasma Bridge
همانند فناوری زنجیره جانبی، پلهای پلاسما از زنجیرههای فرزند برای برقراری ارتباط بین لایههای مختلف استفاده میکنند. پلاسما یک راه حل لایه 2 است که در شبکه اتریوم در حال توسعه است.
راه حل قابلیت همکاری Lisk
راه حل تعامل پذیری در بلاک چین Lisk برای همکاری متقابل بر پیام های زنجیره ای متکی است. زنجیره های جانبی ساخته شده با استفاده از Lisk SDK می توانند اطلاعات را در سراسر شبکه از طریق شبکه اصلی انتقال دهند. گروهی از پیامها از زنجیره ارسال در یک دوره زمانی جمعآوری میشوند که میتواند در زنجیره دریافتکننده اعتبارسنجی شود. این متکی بر تشخیص تغییر حالت در زمانهای مختلف است که هنگام رسیدن به زنجیره دریافت همخوانی دارد. این فرآیند امکان اعتبارسنجی دقیق داده های ارسالی را فراهم می کند.
جهت کسب اطلاعاتی در زمینه انتقال ارزش در بلاک چین، بر روی لینک کلیک کنید.
راه حل تعامل پذیری بلاک چین Lisk چگونه کار می کند؟
Lisk همچنین فناوری sidechain را به کار می گیرد. این بین تعامل پیری بلاک چین زنجیرههای جانبی در خود اکوسیستم Lisk و سایر شبکههای اصلی تقسیم میشود. با استفاده از سیستمی از گواهی ها برای برقراری ارتباط تراکنش ها و مهرهای زمانی برای تأیید داده ها، زنجیره های جانبی می توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. توانایی تعامل با دیگر زنجیره های اصلی در حال حاضر در حال توسعه است.
با زنجیرههای جانبی در Lisk، همه برنامههای بلاک چین مستقل از یکدیگر کار میکنند و بر اساس مکانیسم اجماع اثبات اقتدار و مرکزی BFT کار میکنند. تفاوت عمده بین برنامه های بلاک چین Lisk و dApp های سنتی این است که برنامه های بلاک چین مستقل تر هستند و امکان استقلال بیشتر در توسعه را فراهم می کنند. DAppها بر روی یک زنجیره ساخته شده اند و بنابراین به زیرساخت زنجیره اصلی متکی هستند، برنامه های بلاک چین به عنوان زنجیره های جانبی برای زنجیره اصلی ساخته می شوند.
بنابراین از طریق رویکرد مدولار SDK، تمام جنبه های دیگر هر برنامه قابل تعویض هستند. همه این برنامه های کاربردی ساخته شده با Lisk SDK، در اکوسیستم Lisk قابل تعامل پذیری و همکاری هستند.
در مورد راه حل قابلیت همکاری Lisk، زنجیره های جانبی با گواهی ها برای برقراری ارتباط بین زنجیره ها کار می کنند. قبل از انجام یک عمل، CCM ها از چندین بلوک باید در یک CCU (بروزرسانی زنجیره ای متقابل) جمع آوری شوند و به زنجیره دریافت کننده پست شوند. این بروزرسانی زنجیرهای متقاطع حاوی پیامهای زنجیرهای متقاطع، گواهی و اطلاعات مربوط به مجموعه اعتبارسنجی فعلی زنجیره ارسال است.
زنجیره دریافت کننده می تواند این CCU ها را در برابر جدیدترین پیام تأیید کند تا مطمئن شود که پیام ها واقعا ارسال شده اند. این امکان برقراری ارتباط بین زنجیره ها و انتقال دارایی ها و داده ها را از طریق این پیام ها فراهم می کند.
مرحله نهایی نقشه راه Lisk، مرحله Diamond، به تحقیق و رسیدگی به پرونده قابلیت همکاری کامل در بلاک چین خواهد پرداخت.
چگونه یک بلاک چین تعامل پذیر بسازیم؟
همانطور که می بینید توسعه یک بلاک چین با قابلیت تعامل پذیری سال ها توسعه و کار فشرده را طلب کرده است. همانطور که بلاک چین از طریق مفاهیمی مانند قراردادهای هوشمند و پیشرفتها و پیادهسازیهای مختلف در دسترستر شده است، ما شاهد حرکت به سمت راهحلهای سادهتر و کارآمدتر هستیم.
با راهحلهایی برای توسعه برنامههای بلاک چین مانند Lisk SDK و رشد یکپارچهسازی زنجیرههای جانبی، تعامل پذیری در توسعه بلاک چین ظاهراً در گوشه و کنار است. Lisk یک SDK مبتنی بر جاوا اسکریپت را ارائه می دهد که به راحتی امکان توسعه بلاک چین را فراهم می کند. Lisk پیشگام تعامل پذیری در بلاک چین از طریق فناوری زنجیره جانبی است و با سهولت توسعه از طریق SDK، توسعه زنجیرههای تعاملی گام بعدی در داستان است.
در تکرارهای آتی Lisk SDK، تعامل پذیری در بلاک چین به عنوان یک ماژول برای استفاده در توسعه ساخته خواهد شد. این به طور قابل توجهی توانایی توسعه دهندگان بلاک چین را برای ایجاد زنجیره هایی افزایش می دهد که می توانند به سایر زنجیره های جانبی و همچنین پروتکل های لایه 1 دیگر مانند Cosmos و Polkadot متصل شوند.
نظر بدهید