شاخص PMI چیست؟
لوگو علیرضا محرابی
شاخص PMI چیست؟
اصطلاحات بازار مالی

اگر در بازار فارکس و سایر بازارهای مالی فعالیت دارید نیازمند این هستید که در مورد شاخص PMI اطلاعات کافی داشته باشید لذا تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا در مورد این شاخص بیشتر آشنا شویم. شرکت های بسیار زیادی در سراسر جهان وجود دارند که اعداد PMI را به تولید می رسانند، شرکت IHS Markit در زمینه تولید شاخص مدیران خرید (PMI) فعالیت می کند. این شاخص در اصل یک شاخص اقتصادی است که نرخ توسعه یا رکود در بخش خاص مانند تولید، خدمات یا ساخت و ساز را نشان می دهد. شاخص مدیران خرید (PMI) می‌تواند یک شاخص اقتصادی ارزشمند و دقیق باشد.

آشنایی با شاخص PMI

آشنایی با شاخص PMI

در توضیح شاخص PMI اینگونه می شود استدلال کرد که شاخص PMI در واقع یک شاخص اقتصادی است و این شاخص اقتصادی در بازارهای جهانی تاثیر بسزایی دارد. به طور معمول PMI در ماه یکبار منتشر می شود و از نظرسنجی‌های تکمیل‌ شده توسط مدیران و از طیف وسیعی از شرکت ‌ها و با اندازه‌ های مختلف در یک بخش انتخاب ‌شده به دست می‌آید؛ پس PMI از طریق نظرسنجی مدیران شرکت های کلان به دست می آید. شاخص مدیران خرید (PMI) توسط IHS Markit برای بیش از ۴۰ اقتصاد در سراسر جهان گردآوری شده است.

از بهترین مزایای این شاخص می توان به شناسایی سریع روندهای بازار و نقاط عطف تولید اشاره کرد که می تواند برای فعالان این بازار بسیار مفید واقع شود. اقتصاددانان، تحلیلگران و مدیران، شاخص PMI را به‌ عنوان معیارهای زمان واقعی وضعیت یک صنعت می‌ بینند. علاوه بر این، با توجه به اهمیت بخش‌ های تولیدی، خدماتی و ساختمانی، اقتصاددانان و مدیران نیز از آن برای سنجش عملکرد اقتصاد به ‌عنوان یک شاخص کلی استفاده می ‌کنند. پس در حقیقت PMI می تواند به عنوان یک شاخص برای سنجش زمان زمان واقعی وضعیت صنعت مورد استفاده قرار گیرد.

در این میان از دیگر مزیت های شاخص PMI نسبت به داده‌ های تولید ناخالص داخلی (GDP) این است که اگرچه داده‌ های رسمی منتشر شده توسط دولت ممکن است سه ماه از اقتصاد عقب باشند. PMI می ‌تواند برای پیش ‌بینی آمارهای بعدی و به ‌موقع، برای تصمیمات اساسی در مورد هزینه ‌های تجاری برنامه ‌ریزی شده‌ استفاده شود. این شاخص‌ ها حتی ممکن است سیاست‌ های پولی، به ‌ویژه نرخ‌ بهره را که توسط بانک‌ های مرکزی مانند بانک انگلستان (BoE) تعیین می ‌شود، مشخص کند؛ پس PMI می تواند در دسترسی به اطلاعات بروز و جامع بسیار مفید و ارزنده باشد.

انتخاب پاسخ ‌دهندگان نظرسنجی برای مدل‌ سازی بخش اقتصادی تا حد امکان برای تولید نتایج دقیق و واقعی طراحی شده است. مزیت اصلی شاخص PMI این است که نتایج هر ماه در اولین هفته کاری ماه بعد منتشر می ‌شود که PMI را در بین اولین شاخص‌ های قابل اعتماد شرایط حاکم بر بازار قرار می ‌دهد.

نحوه کار شاخص PMI به چه صورت است؟

نحوه کار شاخص PMI به چه صورت است؟

در این بخش قصد داریم تا در مورد نحوه کار شاخص PMI به توضیحات مختصری بپردازیم؛ مجموعه داده‌ های PMI از تعدادی از مدیران خرید چندین شرکت در یک بخش جامع جمع آوری می شوند. این پرسشنامه ها در نیمه دوم هر ماه تکمیل می شود و نتایج تا حد امکان تا ابتدای ماه آینده منتشر می‌شوند.

هدف این پرسش ها شناسایی تغییرات موجود است، برای این امر این نظرسنجی ‌ها متغیرهای کلیدی در دسترس مدیران خرید را شناسایی می ‌کنند و از شرکت ‌کنندگان می ‌خواهند که مشخص کنند آیا نسبت به ماه قبل تغییر کرده ‌اند یا خیر. با این حال، قبل از بررسی این متغیرها و محاسبۀ شاخص با جزئیات بیشتر، مهم است که توجه داشته باشید PMI یک شاخص انتشار است.

هدف از این نظرسنجی در واقع رسیدن به یک روند کلی در مورد شاخص ها است، یعنی با ارزیابی و ترکیب جهت حرکت اجزای متعدد خود، شاخص یک روند کلی را ایجاد می‌ کند. مانند بسیاری از شاخص‌های انتشار، PMI از عدد ۵۰ به‌ عنوان مقدار پایه استفاده می‌ کند. زمانی ‌که PMI بالاتر از ۵۰ است، نشان ‌دهنده سرعت گسترش بخشی بوده و PMI زیر ۵۰ نشان ‌دهنده سرعت انقباض خواهد بود. در مقدار دقیقاً ۵۰، انبساط و انقباض در تعادل هستند؛ بنابراین آن بخش، به ‌طور متوسط در سطح ثابتی از خروجی است. انقباضات عمده در PMI و اقتصاد کشور را می‌ توان در حوالی فروپاشی بازار مالی سال ۲۰۰۹ و در مراحل اولیه همه‌ گیری کرونا در سال ۲۰۲۰ مشاهده کرد.

مواردی که شامل MPI می شود؟ 

متغیرهایی که در MPI وجود دارد و در آن جای داده شده است به نوع شاخص مدیران خرید مورد نظر بستگی دارد. این شاخص به عنوان مدلی معرف از کل بخش یا اقتصاد آن است؛ از همین رو اجزای آن بر این اساس انتخاب می ‌شوند که آیا آنها نشان‌ دهنده تقاضای کلی برای کالاها یا خدمات مربوطه هستند یا خیر. همچنین، متغیرها با توجه به اهمیت نسبی آنها وزن‌ دهی می ‌شوند، برای درک بهتر این موضوع به مثال زیر توجه کنید: PMI تولیدی IHS Markit/CIPS بریتانیا از زیرشاخص‌ ها و وزن ‌های زیر استفاده می ‌کند:

سفارشات جدید 30 درصد، خروجی 25 درصد، اشتغال 20 درصد، زمان تحویل تامین کنندگان 15 درصد، سهام خریدها، 10 درصد؛ حدود سه چهارم وزن ها را سفارشات جدید تشکیل می دهند و همچنین، تولیدات و سطوح اشتغال تشکیل می ‌دهند که اهمیت آن‌ ها را به‌ عنوان شاخص ‌هایی برای تعیین سلامت بخش تولید نشان می‌ دهد. برای PMI بخش خدمات، زمان و موجودی تأمین‌ کنندگان حذف می ‌شود و سطوح خروجی به متغیری کلیدی تبدیل می ‌شود.

نحوه محاسبه شاخص PMI

نحوه محاسبه شاخص PMI

محاسبات در PMI به این صورت است که از خلاصه ای که از پاسخ هایی که در نظرسنجی جمع می شود به دست می آید. از آنجایی که PMI یک شاخص انتشار است، مقدار تغییر متغیرها از معادله خارج می‌شود. در عوض، هدف این نظرسنجی تعیین جهت روند و میزان گسترده ‌بودن آن است.

با در نظر گرفتن نتایج نظرسنجی ها در مورد میزان عملکرد هر متغیر در هر ماه می توان به یک نظر جامع دست یافت. در نتیجه این نظرسنجی سه انتخاب وجود دارد؛ یعنی شرکت کنندگان می توانند بگویند که متغیر افزایش یافته یا اینکه متغیر کاهش پیدا کرده یا متغیر بدون هیچ تغییری ثابت مانده است. این نظرسنجی موجب می شود شرکت کنندگان به یک نظر قطعی دست یابند.

چرا شاخص PMI برای معامله گران امر حیاتی است؟

بهتر است بدانید که شاخص PMI بنا به دلایلی، منبع بسیار گران بها از اطلاعات بسیار مهم و حیاتی است. از مهم ترین معایب این شاخص می توان به ‌موقع ‌بودن آن اشاره کرد؛ این بدان معنا است که PMI اطلاعات بسیار مهمی را در مورد نحوه عملکرد بازارها در زمان انتشار ارائه می‌ دهد و این اطلاعات برای معامله گر بسیار ارزشمند است و معامله گر می تواند از این اطلاعات برای تصمیم گیری های لحظه ای در مورد رشد کوتاه مدت جهت احتمالی قیمت ‌های کالاها و هزینه‌ های جاری تجاری استفاده کند و همه اینها از طریق اطلاعاتی که PMI در اختیار معامله گر می گذارد امکان پذیر است.

البته معایب شاخص PMI در بلندمدت نیز شامل معامله گر می شود. در بلندمدت، می ‌توان به ارقام PMI هنگام پیش ‌بینی نتایج سایر آمارهای تاثیرگذار مانند رشد تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم، سطوح اشتغال و نرخ بهره نگاه کرد. این اطلاعات موجب می شود تا معامله گر در هنگام پیش بینی بیشترین دقت را دارا باشد. شاخص ‌های اخیر در هنگام سرمایه ‌گذاری و تصمیم ‌گیری‌ های سوداگرانه ملاحظات مهمی هستند که یک معامله گر باید به آن توجه کند. برای مثال، نرخ تورم بالا می ‌تواند سرمایه ‌گذاران را وادار به انتقال ثروت از دارایی ‌های نقدی و با درآمد ثابت به دارایی‌ های مقاوم در برابر تورم مانند طلا کند.

نحوه استفاده از شاخص PMI در استراتژی های معاملاتی

نحوه استفاده از شاخص PMI در استراتژی های معاملاتی

معامله گران در بازارهای مالی می توانند در معاملات خود از CFD برای پیش بینی تغییرات قیمت دارایی انتخابی خود بدون اینکه مالکیت خود دارایی را در دست بگیرند استفاده کنند و این یک مزیت بزرگ محسوب می شود؛ البته باید توجه داشته باشید که CFD ها مشتقات اهرمی هستند. در حالی که اهرم ها توانایی باز کردن یک موقعیت را کاهش می دهد و از سوی دیگر سود و زیان احتمالی را نیز افزایش می دهد. نکته مهم این است که هنگام معامله با اهرم، مدیریت صحیح ریسک بسیار مهم است.

در ادامه چند نکته بیان می کنیم که باید در هنگام استفاده از PMI برای پیش بینی به آن توجه کنید: 

اولین مورد سهام است

 شرکت هایی که در این بخش فعال هستند ممکن است قیمت سهام با ارقام PMI رابطه مستقیم داشته باشد و قیمت سهام شرکت‌ ها با این رقم ها حرکت کند. در این صورت معامله گران می توانند از این حرکت استفاده کنند و سهامی را خریداری کنند که انتظار دارند بهترین عملکرد را داشته باشد یا سهامی را که انتظار کاهش ارزشش را دارند، بفروشند؛ اما مسئله قابل توجه و مهم این است که شما باید ابتدا توجه داشته باشید که فروش، یک روش معاملاتی با ریسک بالا است و قبل از تصمیم‌ گیری در مورد آن، باید خطرات آن را کاملاً درک کنید و پس از درک این احتمالات، به معامله بپردازید.

دومین مورد ETF است

وجوه قابل معامله در بورس، ابزارهای سرمایه ‌گذاری با صندوق‌ های تلفیقی ‌ای هستند که به‌ طور منفعلانه اقلامی مانند شاخص یا کالا را دنبال می ‌کنند. آن ‌ها اغلب طیف وسیعی از سهام را برای دستیابی به بازتابی از شاخص یا بخشی که دنبال می ‌کنند خریداری می‌ کنند. ارزش یک ETF به شدت به ارزش سهام تشکیل‌ دهنده آن بستگی دارد؛ اگر این سهام افزایش یابد، قیمت سهام ETF نیز افزایش خواهد یافت پس قیمت این دو سهام با هم رابطه دو سویه را دنبال می کنند. معامله‌ گران می‌توانند از PMI به ‌عنوان ورودی ‌ای برای تصمیم‌ گیری در مورد خرید یا فروش سهام ETF استفاده کنند.

سومین مورد کالاها هستند

شاخص PMI در فارکس

پیشرفت و بهبود PMI تولیدی می ‌تواند مدیران کسب و کار را وادار به گسترش بیشتر تولید کند و این بهبود موجب افزایش چشم گیر تولید شود. این افزایش تقاضا برای کالاهای ورودی، به نوبه خود می ‌تواند قیمت کالاها را افزایش دهد. برعکس این موضوع نیز اتفاق می‌ افتد، پس نوعی ریسک وجود دارد که ممکن است موجب افزایش یا کاهش قیمت ها شود.

چهارمین مورد نرخ‌ های تورم است

PMIها نشانگر تورم هستند، PMI های بسیار قوی و ثابت نشان دهنده تورم در آینده است. معامله ‌گران می ‌توانند واکنش ‌های بازار به تورم را پیش ‌بینی کنند، این پیش ‌بینی می ‌تواند به معنای افزایش قیمت‌های املاک و مستغلات (REIT) و همچنین قیمت ETF های مبتنی بر طلا و کالاهای مبادله ‌ای (ETC) باشد.

پنجمین مورد فارکس است

از گذشته رشد اقتصادی گسترده در یک کشور اغلب موجب به وجود آمدن تورم در آن کشور می شود. بانک ‌های مرکزی مانند بانک مرکزی ژاپن، برای مهار تورم ممکن است نرخ ‌های بهره را برای کاهش هزینه‌ ها افزایش دهند. وقتی این اتفاق می ‌افتد، ممکن است ارزش پول محلی افزایش یابد؛ زیرا سرمایه ‌گذاران ارز را خریداری می ‌کنند تا نرخ سود پیشنهادی بالاتری را کسب کنند در این صورت ارزش پول یک کشور افزایش می یابد.

PMI شامل چه بخش‌هایی است؟

همانگونه که در بالا به آن اشاره شد PMI در واقع با نظرسنجی بسیار گسترده از مدیران خرید در بخش های مختلف محاسبه می شود و این محاسبات تلفیقی از پنج بخش مهم و کلیدی اقتصادی است.

  • سفارشات جدید
  • اشتغال در بخش ‌های خاص
  • هزینه‌ های ورودی
  • زمان صرف ‌شده برای انجام سفارشات
  • خروجی در بین صنایع

تاثیر PMI بر نرخ ارز

تاثیر PMI بر نرخ ارز

PMI یک شاخص پیشرو است و میزان توسعه اقتصادی یک کشور را نمایان می کند و همچنین PMI می تواند بر پول ملی یک کشور تاثیر بگذارد و ارزش پول یک کشور را کاهش یا افزایش دهد:

افزایش PMI

رشد ثابت شاخص بالای ۵۰ طی ۳ ماه و بیشتر به معنای رشد فضای کسب و کار در کشور است و این اعداد نشانگر میزان رشد اقتصادی یک کشور را نشان می دهد. به بیان دیگر این عداد نشان می‌دهند تولید در یک کشور در حال توسعه است. این افزایش PMI در آینده، باعث می‌ شود تا تولید ناخالص داخلی در کنار تورم سریع ‌تر رشد کند و منجر به افزایش نرخ بهرۀ بانک مرکزی ‌شود. از این رو، رشد شاخص منجر به رشد پول ملی می‌ شود؛ در این صورت می توان گفت که اقتصاد این کشور در حال پیشرفت است.

کاهش شاخص PMI

از سوی دیگر سقوط منظم شاخص طی سه ماه و بیشتر یک زنگ خطر برای کاهش و سقوط اقتصاد یک کشور است. در نتیجه این کاهش، اقتصاد آن کشور ضعیف و شکننده می شود. سقوط شاخص به زیر ۴۰ ممکن است رکود را پیش‌ بینی کند؛ در چنین حالتی، CB ممکن است در مورد کاهش نرخ بهره تصمیم بگیرد. از این رو، کاهش شاخص به معنای سقوط پول ملی خواهد بود و موجب ایجاد فقر و فلاکت در آن کشور شود.

در این باره بیشتر بخوانید

    نظر بدهید

    شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

    0 دیدگاه

    1 نفر این مطلب برایشان مفید بوده است.
    0 نفر این مطلب برایشان مفید نبوده است.
    در صورت کند بودن سایت فیلترشکن خود را خاموش کنید
    ×بستن صفحه
    پشتیبان فروش(شایان ابراهیمی)
    موبایل 09304891085
    موبایل 09304891085
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @9304891085
    داخلی 101
    پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
    موبایل 09304890560
    موبایل 09927779003
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_104
    داخلی 104
    پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
    موبایل 009101364784
    موبایل 009101364784
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @@armteam_104
    داخلی 104
    پشتیبان فروش(فاطمه باجلان)
    موبایل 09192353887
    موبایل 09192353887
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin2_105
    داخلی 105
    پشتیبان فروش(فاطمه باجلان)
    موبایل 09927779030
    موبایل 09927779030
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin1_105
    داخلی 105
    پشتیبان فروش(پریسا متولی)
    موبایل 09192757633
    موبایل 09927779005
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_29
    داخلی 106
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09909400064
    موبایل 09909400064
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_por107
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09927779040
    موبایل 09927779040
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_por
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(علیرضا سجده)
    موبایل 09304891628
    موبایل 09304891628
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_1_114
    داخلی 114
    پشتیبان فروش(سارا کیانی)
    موبایل 09304890686
    موبایل 09304890686
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_1_117
    داخلی 117
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09909400054
    موبایل 09909400054
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_2_118
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09194198792
    موبایل 09194198792
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_33
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09304891297
    موبایل 09304891297
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_2_118
    داخلی 118
    اطلاعات تماس(دفتر فروش)
    تلفن 021-22021030
    تلفن 021-22021040
    بدون پیش شماره 90001030
    اینستاگرام @alireza.mehrabii
    کانال تلگرام @alirezamehrabi_com